Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz vizimento #46185 üzenetére

    14,4 V névleges feszültségű Li-ionnál 16,1 V lenne a végfeszültség, 14,8 V-os esetében 16,8 V. De ha valamit elkavartak az adatok feltüntetésénél, az is lehetséges, hogy ez valójában egy 16,8 V-os töltő.

    Mivel a töltést eddig is végigvitted, LED átváltott zöldre, ennyi erővel maradhat rajta ismét. Elképzelhető, hogy 16,8 V-nál fog jelezni a LED, a feszültség pedig nem fog tovább nőni, amennyiben a töltő normálisan működik.

    Inkább az lehet a gond, hogy az akku nem vesz fel áramot, ami az akku hibájára utal. Ha már egyszer 16,5 V-ra töltődött, azt tartania kellene, a töltés levétele után is. Az sem jó jel, hogy túl hamar emelkedik a feszültség, ezt bizonyára nem a töltő túl nagy árama okozza (nem valószínű ilyen hiba), inkább az akku problémája.

    Az akkuban lévő elektronika balanszer és védelem. A védelem egy FET-es kapcsoló szokott lenni, ami túltöltés, túlmerítés, túláram, túlmelegedés esetén szakítja meg az áramkört.

    Viszont nem feladata a normál töltés beállítása. A töltő dolga, hogy például cellánként 4,2 V-nál tovább ne töltsön, míg a belső védelem feladata, hogy 4,3 V-nál beavatkozzon, a töltő hibája esetén.

    A B6-nál úgy látom, Li és Pb akkunál lehet cellaszámot állítani, Ni-MH és Ni-Cd akkunál nem.

    Li esetében:

    Read: 3 cella, Set: 3 cella, a kettőnek egyezni kell.

    Ni-MH és Ni-Cd akkunál először megméri a kapocsfeszültséget:

    Ebből az intelligens töltő kitalálja, hogy 7 soros cellát kötöttél rá, ami kb. 7 x 1,06 V-nak felel meg, majd eszerint kezdi tölteni. Csak akkor van gond, ha hibás, illetve túlmerült valamelyik cella. Ilyenkor szokták azt csinálni, hogy először egy buta töltővel adni neki, hogy beálljon a feszültség, utána rákötni az okos töltőre.

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák