Hirdetés

Aktív témák

  • rachmaninoff

    aktív tag

    Végre volt egy órám, hogy próbálgassam a 4S kameráját...

    Valamelyik topikban olvastam, hogy igazából a mintafotókat az Apple oldalán nem is ezzel csinálták/belenyúlkáltak/iPhone 6-tal lőtték/Chuck Norris fényképezte, úgyhogy baromi kíváncsi voltam, csak valahogy nem volt rá ezidáig érkezésem.

    Megszokott Apple fényképezés metódus. Gyorsan indul a kamera, hamar el is menti a képeket, nincs homokóra. Külön előny annak, aki telefonzárat használ, hogy lock screenről dupla kattal is elérhető a kamera alkalmazás.

    Ami kicsit furcsa, hogy amikor kameraprogi alól ellenőrizzük a képeinket, egy felbontásilag degradált képet látunk csak, de pánikra semmi ok, ha teljes egészében szeretnénk látni a témát, akkor a képnézegető app-ban tudjuk ezt megtenni.

    A gyári képszerkesztési opciók elég szegényesek: vörösszem-eltávolítás (nem próbáltam, nincs itthon nyulam) mellett az auto-képbeállítási opcióval tudunk egy lehelletnyit dobni a képen. Ahogy észrevettem, ez ilyen auto levels+auto kontraszt kombó. Mentés után rámenti az eredetire, de nagyon jó ötlet, hogy vissza is vonathatjuk, ha inkább gépen szerkesztenénk később. Van még ezeken kívül egy kivágás (crop) funkció, erről sokat nem tudok mondani, csinálja, amit kell neki.

    Kijelzőn nézve a képeket nagyon elégedettek lehetünk első blikkre, jók a színek, látszik fényképezés közben is, ahogy dolgozik az automatikus fehéregyensúly, ami nagyon gyors és az esetek többségében el is találja a kívánt színhőmérsékletet.

    Élőképen lehet érintéssel megadni a fókusz-és az említett WB pontot, és jópofa, hogy hosszú érintésre zárolja az adott területen mért élességet és fehéregyensúlyt. Pl. statikusabb kompozíciónál és panorámánál ez nagyon jól jön.

    Ami feltűnt, hogy közeli (makró) témáknál mintha nehezebben találna fókuszt, mint a távolabbiaknál, bár ez attól is függhet, mekkora kontrasztú a célpont, de igyekezetem ellenére (néha tárgyak szélére mérve) sem mindig volt tökéletes.

    Gépre átdobva a képeket még mindig tart az elégedettség érzése, a telefon élethű kijelzője miatt nagy meglepetés nem érhet. DSLR-hez szokott emberkéknek megjegyezném, hogy Lightroomba, Photoshopba befogva a képeket mobilos mivoltuk miatt már pár, egyszerűbb művelettel is jelentékeny képzajt hozhatunk elő, amitől sok esetben a nyers képek sem mentesek. Szóval csodát nem várhatunk, de ha a készülék jellegével arányosak az elvárásaink, akkor csalódás nem fog érni minket.

    A videófunkciókról sokat nem akarok írni, mert könnyen Barney Stinson idézetekbe csaphatunk át, tekintve a felbontást és az említett színeket.
    Minden rendben van vele, kb. ezt a szintet is vártam.

    Amiben viszont jócskán túlteljesített, az a képstabilizátor. Ha biztosabb kezűnek valljuk magunkat, akkor kis ügyeskedéssel röccenésmentes videókat készíthetünk akár úgy is, hogy némi mozgásban vagyunk. Nem gondoltam volna, hogy ennyire hatékonyan dolgozik, ez az oldala a legmeglepőbb az új kamerának. Nagyon cool.

    Az elkészült videókat némileg vághatjuk, az elejéből és végéből lehet lecsippenteni, valamint ha a timeline-on rajtafelejtjük az ujjunkat, úgy bezoomol az eseményekre és finomabb kijelölést végezhetünk.

    Földrajzi infókat is nagy pontossággal és részletességgel ment el, hasznos funkció, bármikor visszakereshetjük, hol készült az az ominózus képünk amelyiken olyan érdekesen unalmas az a fa.

    Mappákba is rendezhetjük fotóinkat, megcímezhetjük ki-ki hogy szeretné. Dátum, hely, mittudomén.
    Ilyenkor fizikálisan nem helyezi át a képeket, ugyanúgy ott maradnak a streamben, tehát bármikor törölhetjük, módosíthatjuk a gyűjteményeket.

    Végszóként annyit, hogy nagyon jól sikerült ez az oldala a telónak és az új OS-nek minőségileg, szolgáltatások számát tekintve csak a legalapabb dolgokat foglalja magában, mondjuk ilyen store mellett nem is érdemes nagyon belemenniük (extra kamerafunkciókhoz Camera+, vagy 100 másik, képszerkesztőhöz Qbro, vagy 5.000.000 másik progi)

    Jesszus mennyit írtam, remélem nem untattam halálra senkit, de valahogy kikívánkozott. :)

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák