Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Bile Demon

    őstag

    Rájöttem, miért van az, hogy egy több órás LINX stabil OC beállitás mellett, miért instabil mégis a gép. Böngészőben pl.

    Reprodukálható a dolog.
    Kell nyitni egy Core Temp ablakot. Ez fogja mutatni a VID-t.
    Mellé kell nyitni egy CPU-Z ablakot. Ez fogja mutatni a Vcc (Core Voltage-t).
    Kell nyitni egy PRIME95 ablakot.
    Torture test, mondjuk Large FFT-vel 4(vagy 8) tehát az összes magon futtatni.

    Tegyük fel stabilan múködik 4 magot terhelve, látszik, hogy a VID mondjuk 1.38V és a Vcc az LLC és offset beállitástól függően valamennyi, kevesebb, esik mondjuk 0.1V-ot és mondjuk Vcc=1.28V.

    Le kell állitani egy szálon a terhelést (a file menüből STOP paranccsal), mondjuk a 4.-en. A VID lecsökken 1.37-re a Vcc pedig 1.26-ra.
    Le kell állitani még egy szálat. A VID és Vcc tovább csökken.

    Nekem egy vagy 2 szálnál hamar jön egy 000124-es kékhalál, vagy egérrel vagy anélkül. Pedig ez a beállitás LINX stabil és 4 szálon PRIME95 stabil. De egy szálon már kevés a fesz, mert a VID vel a proci kevessebb feszt kér.

    A jelenségen több féle képpen lehet segiteni:
    0. Nagyobb fesz beállitása (magától értetődik), de nem mindig van rá szükség, pl 4 magos terhelésnél feleslegesen sok lesz igy a fesz és a hőtermelés.
    1. fix fesz... biztos működik, bevallom nem próbáltam.
    2. kisebb mértékű LLC kompenzáció beállitása. Ami hülyeségnek tűnhet, de mégis segit. Kisebb LLC-t kell választani DE a fesz esést kompenzálni kell a feszültség növelésével, tehát kisebb negativ offsetet, vagy nagyobb pozitivat beállitani. Összeségében ugyanannyi lesz a Vcc mint előtte volt az "extrémebb" LLC-vel.

    4 szálon a nagy terhelés(áram) miatt jobban ingadozni fog a feszültség, mondjuk a VID alá 0.15 0.2V-al le tud esni, pl. 1.38V-os VID-re 1.23V-ot fog kapni a proci. Tegyük fel ez elég neki. Nincs is semmi gond.
    1 szálon terhelve a procit, a VID-je 1.28V, mert csak egy mag dolgozik kevesebb feszt kér. Kevesebb áramot vesz fel és kevesebb lesz a fesz esés is. Tehát a fesz esés is csak kb. 0.04 - 0.05V és ugyanúgy 1.23V körül kap a proci.
    És STABIL.
    Extrém LLC-vel és negativabb offsettel lejjebb vett fesz esetén nekem már kevés feszt kapott 1 magos terhelésen a proci.
    (Ezek a VID-ek és Vcc-k Sandy-ra vonatkoznak, de a példa Ivy-n is hasonlóan működik.)

    Jó szórakozást! :))

    [ Szerkesztve ]

    Bruhe

Új hozzászólás Aktív témák