- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Megjelent a Motorola Moto E22 és E22i
- Yettel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- MIUI / HyperOS topik
- Fotók, videók mobillal
Hirdetés
-
Spyra: nagynyomású, akkus, automata vízipuska
lo Type-C port, egy töltéssel 2200 lövés, több, mint 2 kg-os súly, automata víz felszívás... Start the epic! :)
-
Frissült az IQOO tabletkínálata
ma Az új IQOO Pad2-t és Pad2 Pro-t egyelőre nem láttuk más brand kínálatában, persze ettől még felbukkanhatnak majd Oppo vagy OnePlus címszó alatt.
-
Computex 2024: Itt a Strix Pointra épülő Zenbook S 16
ph Az AMD új, Ryzen AI 300 sorozatára épül a most bemutatott, 16 hüvelykes, rendkívül vékony noteszgép.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
-
M3aN
senior tag
válasz Bazsee71 #70552 üzenetére
Nógrád megye ☺️
@Kk: ez megint olyan, hogy milyen mérték szerint nézzük. A munkahelyi mosogatóléhez képest vagy ahhoz képest ami a macskából kijön és lefőzzük?
A lényeg, hogy van már hobbim, nem akarok ezen görcsölni csak szimplán minőségi dolgot akarok fogyasztani a kommersz kávé helyett. Szerintem van egy szint, ami ésszerű befektetéssel és tanulással elérhető, utána már egységnyi erőfeszítés nem tesz annyit hozzá, mint ezen szint előtt. Mondhatni nem exponenciális görbe jellemzi a befektetett energiát és a lefőtt kávét. Én ha eljutok erre a kritikus pontra, ahol racionális módon élvezetes kávét iszok itthon, boldog leszek. ☺️ És nem baj, ha nem reprodukálható nap mint nap a tizedgrammos eltérések miatt.
Elhiszem, ha a fentiek nem mindenkinek elfogadottak, nekem is van olyan dolog a szakmámon belül aminek a léce magasabban van mint mások gondolják, de na. Ezt mindenki magának ossza be.[ Szerkesztve ]
-
szaki1986
tag
Felhomályosítanátok egy kicsit, hogy mi a pontos menet egy adott kosár + kávé beállításánál egy GC + Graef CM800 esetén?
Tegyük fel van kávém (PY Choco Madness pl.), van egy kosaram (IMS 12/18 gr - majd csak jövő héten jön meg, de előre gondolkodva), illetve van egy Fragola PalmTamp-om. Mit kell először-másodszor-harmadszor állítanom az őrlési finomság-súly-tömörítés erőssége szentháromságból? Mert ez a 3 változós egyenlet kifogott rajtam .https://www.flickr.com/photos/136049009@N07/
-
soldier2
őstag
válasz szaki1986 #70555 üzenetére
Én kezdésnek teletöltöm a kosarat (a fölösleget simán lehúzom a mosogatóba, és megmérem mennyi megy bele az adott kávéból, után már csak annyit darálok), tömörítem közepes erővel, és minden korrekciót ezt követően a darálóval végzek. Eccerű
(#70554) M3aN pár hónapja még nem értettem volna veled egyet, de időközben a munkahelyen is sikerült elfogadható szettet összehozni, ami akár a hozzád hasonlóknak is jó lehet (nem hobbit akarok, csak egy jobb kávét mint a szarvasiból, lehetőleg minimális befektetett idővel és energiával). Kell egy alap gép, nyomásfokozó nélküli szűrővel (nekem thermoblokkos van, de bojleres még jobb, igaz drágább) egy graef daráló, tamper, és némi olaszos elegancia. Nem újhullám, de közepesen sötét pörkölésű kávéknál gyakran egész jó az eredmény. Nyomásfokozós karral sajnos ugrik az elfogadható eredmény.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz szaki1986 #70555 üzenetére
ha fragola palmtampod van, akkor úgy állítsd be a magasságát, hogy ne kelljen izomból megnyomnod, hogy felüljön a szűrő peremére. ha épp csak kicsi határozottság mellett ül fel, az jó lesz, mert a lényeg úgy is az őrlemény finomsága, meg a nem hibás pogácsa, de ez utóbbit jórészt garantálja a palmtamp.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
T 1000
aktív tag
Sziasztok!
Van egy Saeco Xsmall kávéfőzőm, dobott egy négy lámpás hibát. Gőzt, forró vizet enged, de ha rányomok a kávéfőzésre, el kezd villogni a négy lámpa. Találkozott már ilyennel valaki?
-
HÁZIGAZDA
válasz szaki1986 #70559 üzenetére
fene tudja, hogy mit jelent pontosan -- azért nem is fontos, mert igazából a vízterítő blokk magasságán (illetve azon, hogy az mennyire nyúlik be a kosárba) múlik, hogy mennyi fér bele. a dalla corte mini gépemet eleve két különböző magasságú vízterítővel szállítják.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
Nagyon kezdetnek megteszi, de kell egy méretpontos darab. Vedd fel a kapcsolatot Fragolával hátha neki van amilyen a Dedicához kell (53mm-es a Saecok szűrje h jól emlékszem).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
mutyi
őstag
Mindig előjön a téma hogy szimpla szűrővel vagy dupla szűrővel lehet finomabb kávét készíteni.
Nálam a dupla szűrővel sokkal jobb mindig, szebb a lefolyás is.
Szóval a kérdésem az lenne, hogy a dupla szűrővel tudok-e úgy kávét készíteni, hogy szimpla legyen?
Most nem arra vagyok kíváncsi hogy két csészéből egyiket iszom meg és elpazarlok 16-17 gramm kávét, hanem hogy pl. 8-10 gramm kávét ha beleteszek egy dupla szűrőbe, akkor abból kisül-e valami jó?
És ha igen, akkor hány mp-ig kell ebben az esetben a lefolyással számolni?
Továbbá láttam egy videot ahol ezt csinálta a pasi,de a szűrő tetejére valami fém bizbaszt tett és úgy tette fel a portafiltert.
Várom a hozzászólásokat -
HÁZIGAZDA
nekem még sosem sikerült ebből ihatót csinálni. óriási a víztér a pogácsa fölött, az egyenetlenül dagad, gond. ha a vízteret korlátozod, például egy ilyen fém bizbasszal, mint írod, az jó lehet, de akkor is elég hosszú ideig gyűlik a víz, mire megjön a nyomás, de lesz egy "kényszer-előáztatás". ami vagy jó, vagy nem.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
gaggia halálcsillag tapasztalatok:
ma már 19 grammot rezseltem a szűrőbe (vst 18 g), értelemszerűen durvább őrleménnyel. a gép egy órát melegedett, mert telefonáltam stb. na, így csináltam egy kb. decinyi üres csapolást az elején, hogy friss víz kerüljön a bojlerbe, az eredmény pedig 90 fokról 89,9 fokra visszazuhanó pid. a gép hőstabilabb, mint 15 tonna beton a padlófűtés csövei körül, jól működik.
a kávé is jó lett, ez már olyan volt, amilyennek lennie kell. érdekes, hogy 18 grammal és picit finomabb őrleménnyel nagyon más lett a végeredmény, sok és "buta" crema, égettebb kávé (hőfok azonos), egyenetlenül dagadó pogi.
még az is lehet, hogy nem is lesz rossz döntés az a 15 grammos vst.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
Ez biztosan nem lesz jó. A dupla szűrő geometriája miatt a fél adagot nagyon finomra kellene darálni, már már török kávé szemcseméretűre, ami a 9 bar nyomással nem ok. Hasonló elvet követ a vst 7g szűrje (itt a keresztmetszetet csökkentették végül), kell hozzá még egy adapter, 41 mm-es tömörítő, és kB 20000 Ft extra beruházásból ihatsz a duplánál csak kicsit gyengébb minőségű szimplát. A többség próbálkozott vele itt is, de mind feladtuk idővel. Inkább ritkábban iszok egy duplát.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
mutyi
őstag
Köszi srácok, ezek szerint be kell ruháznom valami jóféle szimpla szűrőbe és kelleni fog hozzá egy speckó tamper is.
Annyival teltebben folyik le a dupla. A szimplával meg az a bajom,hogy ha az 58-as tamperrel picit meg tudjam tamperelni, ahhoz 10-11 gramm kell bele, ettől viszont szerintem sokkal markánsabb az íze,mint egy duplának, ahol egyenletesen meg lehet tömködni.
De gondolom ha lenne egy 42-es tamperem,akkor nem kellene feltétlenül ennyi kávé a szimplába hogy hasonló eredmény legyen,mint egy duplánál? -
BlacKSouL
addikt
Stressz, némi túlsúly és egyebek miatt sajnos megugrott a vérnyomásom, ezért a héten leálltam a kávézásról. Mindig mikor melóban elmegyek a gép mellett, megállok, de aztán továbbmegyek. Melóban általában napi 1-et toltam, délelőtt, azt is jellemzően tejjel vagy tejhabbal(Odea Giro automata), ha délután is ittam akkor már néha gyomorremegésem lett tőle. De a vérnyomást valahogy tartósan sosem emelte. Most viszont nem merek inni keveset sem, mert attól tartok valami problémát okozna. 159/120-ra nagyon nem húznék lapot.
Koffeinmentest viszont céges gépben nem is lehetene, meg nem is csúsznék el a guminő-alkoholmentessör vonal irányába Úgyhogy kényszerpihenő van. Nem is tudom miért írom most ezt, csak az elvonási tünetek meg a topik olvasgatása kényszert okozott.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
szaki1986
tag
Hello!
Én Delonghi Dedicáról váltottam GC-re, de megvannak még a hozzá vett cuccaim. A gépet most anyámék nyüstölik (bolti téglával...), nekik úgy tűnik megfelel. Én jobbat akartam, ezért váltottam.
Szóval van eladó 51 mm-es égetett diófa nyelű Tadamm tamperem, "házibarkács" nyitott szűrőtartóm és ugyancsak "házibarkács" nyomásfokozótlanított (de szép szó ) gyári dupla szűrőm.
Még múltkor lőttem pár fotót (eladásra terveztem az egészet mielőtt anyáméknél kötött volna ki):Ha érdekel, írj rám!
https://www.flickr.com/photos/136049009@N07/
-
BlacKSouL
addikt
válasz #91073280 #70576 üzenetére
Fene se mérte... én nagyjából lecsapoltam full mennyiségű kávét leőrölve, legfinomabb elérhető darálóállással, kb. egy eszpresszónyit, amikor látványosan szőkülni látszott azonnal leállítottam. Pár első csapolással be lehetett lőni hogy mik a határok. Nem bonyolítottam, kapus csészébe engedtem, felöntöttem tejjel.
Meresztem mindig a szemem, mikor kollégák leengednek 1-2 deciket...a végén már csak a zacclé jön, de nem tudtam elmagyarázni hogy inkább forró vízzel engedjék fel a rövid kávét.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
horvath85g
aktív tag
Engem az érdekel, hogy a nyomásfokozós karral miért nem lehet jó kávét főzni. Nem kötözködni akarok, tényleg szeretném tudni.
Ha ugyanazzal a kávéfőzővel ugyanabból a kávéból lefőzőm sima majd szelepes karral akkor miért lesz különbség? A nyomásfokozós nagyobb nyomást állít elő? (15 vs. 9-10 bar)
Köszi![ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
válasz mdav88 #70563 üzenetére
jobban megnézve a képet valóban igy van. az 5-7nek nem tulajdonitanék nagy jelentőséget. most kézbevéve fény felé is megnéztem, és mintha tényleg más lenne az LM. izre amúgy nekem mindig picit jobban bejött a VST, de azt annak tudtam be, hogy más a tömeg ami belemegy. lehet csak beképzeltem
-
yazoo1
tag
Az mitől van a,hogy a GC-m vízterítőjéből amikor nem teszem fel a kart-csapolás után leveszem,és a felső szűrőn maradt zaccot lemosom-,bekapcsolom és mint a zuhanyrózsából nyomul a víz.Eddig ilyet nem csinált.,csak nagy cseppekben jött ki...melyik jelenség normális?!Remélem mindkettő...
-
gpbenedek
csendes tag
válasz horvath85g #70578 üzenetére
Az eszpresszó készítés célja, hogy az adott kávé mennyiségből a nagy nyomású forró vízzel rövid idő alatt kioldd a megfelelő ízeket, aromákat. A nyomás normális esetben úgy áll elő, hogy a kávé megfelelő finomságúra van őrölve, ezért a víz csak szép lassan hatol bele a pogácsába, majd át rajta. Az is fontos, hogy ne legyen túl finomra őrölve, mert akkor túloldhatja a kávét, nemkívánatos ízek kerülnek elő.
A nyomásfokozós karokat azért találták ki, mert ezzel látszólag egyszerűsíthető az átlag vevő dolga: az abszolút nem megfelelő szemcseméretűre darált előre őrölt kávét bele téve látszólag krémes italt ad. De valójában egy ilyen karban az történik, hogy a gomb megnyomása után a szelep fölötti rész megtelik vízzel, picit ázik benne a kávé ( így egy kicsit nagyobb fokú kioldódást érnek el, mint szelep nélkül) majd kinyit a szelep és átsuttyan rajta a víz. A különbség az a néhány másodperc ázás, ami egy sima karnál nincs, ott a pumpa egyből áttolja a túl durva őrleményen a vizet. Mellesleg a nyomifokis habos kávé ízre, testre, nagyon távol van egy valódi eszpresszótól.
Ha megfelelő őrleménnyel töltöd a nyomifokis kart, az már majdnem jó, csak ott a kávépogi megfogja a vizet, és túl későn ér a szelephez, amivel még meg kell küzdenie, és tök esetleges, hogy mikor nyit. Ezért aki ilyen karral szerelt gépet rendes őrleménnyel etet, általában kiszereli ezt a szelepet. Saecok, olcsó gaggiák karjából egészen könnyű.
15 bar: ez a kávéfőzés 24megapixel-e. A háztartási gépekben lévő rezgőszivattyúk/pumpák sokszor kb.18bart is képesek előállítani, ezt egy külön állítható szeleppel (opv) szokás visszaszabályozni 9-10 bar környékére. Az olcsóbb gépekben sokszor nincs ilyen szelep, csak egy biztonsági, ami nem szabályozható. Ez kapóra jött a számháborúban, mert rá lehet tenni, hogy ez 15 bar. Szerk. a 9 bar az olasz szabvány, elég jól beváltnak tekinthető. Persze ettől el lehet térni, de inkább haladó szinten.
[ Szerkesztve ]
-
peppe79
senior tag
Láma kérdés: ha x hónapig vagy évig nem használjátok, akkor ti hogyan teszitek "félre" a használaton kívüli kávéfőzőt? Nem szeretném szétszerelni, de azt sem, hogy ellepje a baktérium tenyészet. Ha a következő használatig ioncserélt vízzel töltöm fel, az jó erre a célra? Vagy mi a legjobb megoldás?
-
soldier2
őstag
válasz paljoc #70589 üzenetére
"Koffeinmentes kofi, laktózmentes tejjel, régi kancsóval öntve, ezt nem lehet már defibrillálni!" ezt defibrillálhatod, életre nem kel, max zombi lesz belőle. A kancsót szépen bejárattad, jön is a siker ahogy kell
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
senior tag
Lenne egy Solis Scala 166 darálóm eladó. Presszófinomságot épphogy nem tud, de nyomásfokozós géphez, illetve kotyogóshoz tökéletes. Állapota átlagos, teljesen jól működik. Előéletéről semmit sem tudok, úgy került hozzám. Ára legyen mondjuk fix. 8000.- Ft, ennyit szerintem megér.
Megvan a babtartály fedele is.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
qvik27
tag
válasz gpbenedek #70584 üzenetére
Én ezt egy picit másképp látom.
A hagyományos karoknál a kávépogácsa (és valamelyest a szűrö) képviseli a víz áramlásában az ellenállást, így természetesen a híres 9 bar is úgy érhető el, ha az őrlemény megfelelően finom és tömör. Ez a 9 bar azonban - amit mérő is mutathat- a kávépogácsa tetejénél levő nyomás, a pogácsa alsó, kifolyóhoz közeli rétegeiben már légköri nyomáshoz (kb. 1 bar) közelebbi nyomás van csak. Így tehát az alsóbb rétegekben a kioldódás másmilyen, mint a felső vagy a közbenső rétegekben - az egyre csökkenő nyomás miatt.
Nyomásfokozós karnál a kis szelep 9 bar alatt nyit, de lényegesen magasabban a légköri nyomásnál (erre talán vannak gyári adatok, de nem ismerem őket), így aztán mások lesznek a nyomásviszonyok, mint a normál karnál. A pogácsa alsó rétegében is magasabb lesz (mondjuk 7-8 bar), amennyin a kar szelepe nyit. Értelemszerűen nem szabad annyira tömöríteni a pogácsát, hisz akkor OPV esetén nem jön le a kávé. (OPV nélkül meg a pumpától függ, de ha lejön, akkor a pogi tetjénél már bőven 9 bar fölött lesz a nyomás.)
A nyomásfokozós karok egyszerű megoldása egy pici lyuk, amiben egy kis kúpot tart egy rugó. Amikor ez nyit, egy keskeny körgyűrű alakú résen gyakorlatilag spriccel ki s kávé - ez habosítja, és valószínűleg az ízének nem tesz jót.
Az ötlet szerintem abszolút logikus, főleg, hogy rettenet sokan emlegetik a 9 bart, dehát a tapasztalat azt mutatja, hogy a hagyományos karral valahogy jobban kedveli a sokaság, és ez régebb óta érik történelmileg :-)
A kioldódást tekintve az őrlemény összfelszíne az egyik kulcstényező, ez nagyobb, ha finomabb az őrlemény.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
WiZARD
addikt
Nekem véletlen pont van egy eladó (régóta tervezem hirdetni) 7g VST szűrőm, hozzá való "tölcsérrel" és tamperrel (41mm).
Egyben 15k.
(meg van még elvileg felesleges 15g Strada szűrőm, és egy Reneka is, de ezekkel még van pár tervem jövőhétre, ha végre megjön a refraktométerem...)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
qvik27
tag
válasz Wolfy999 #70595 üzenetére
Egy picit részletesebben reagálva:
Amit a nyomásviszonyokkal kapcsolatban írtam, az nem az én elméletem, hanem pl. Pascalé, Bernoullié, Torricellié stb. Én csupán leírtam a dolgaikat a fejekre vonatkozóan.
Az áramlási törvényeket nem kóstolással adekvát alátámasztani, így nem is ilyennel szokták. Én meg nem írtam ízekről, ízlelésről, ízlésről pedig a legkevésbé sem :-)
A PID-nek a nyomásviszonyok tekintetében itt nincs lényeges szerepe.
Az teljesen biztos, hogy ha 9 bart látunk a mérőn, az a kvpogácsa tetejénél annyi, az aljánál meg a nyomásfokozósnál nagyobb, mint a hagyományosnál, így az őrleményre ható átlagos nyomás a nyomásfokozósnál magasabb, azaz közelebb áll a 9 bar-hoz.
A nyomásfokozók -eddig általam látott- megvalósítása elég egyszerűcske, és biztosan spriccelést okoz a kis szelepnél - ettől lesz pl. buborékos a kávé.
Az is biztos, hogy ugyanazt a mennyiséget, ugyanazzal az őrlésfinomsággal és szűrővel nem lehet egy hagyományos és egy nyomásfokozós karral lefőzni, ha a kazán nyomását 9 bar-on akarod tartani, és a térfogatáramlást is azonosnak szeretnéd. A nyomásfokozósnál ugyanis nem tömörítheted annyira az őrleményt, mert vagy nem jön le, vagy ugrik a 9 bar. Így aztán lazábban kell hagyni, tehát kevesebb fér be.
A kérdés a különbségekre vonatkozott, ha jól emlékszem, ezekről írtam, nem másról.
Peace![ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Ukrajnai háború
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Autós kamerák
- Microsoft Excel topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen