Hirdetés

Aktív témák

  • dqdb

    nagyúr

    válasz Bici #21496 üzenetére

    Nem a KRESZ, hanem a KöHÉM rendelet szabályozza ezt a területet, bár ez a helyzeten nem változtat.

    megengedett-e borostyánsárga helyett már színű küllőprizma? (a KRESZ e téren nem egyértelmű)
    De, egyértelmű:

    116. § (1) g) legalább az első keréken legalább 1 db borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel (küllőprizmával).

    büntetniük kell-e, ha meglátják, hogy a bringán nem egy közös kapcsolóval kapcsolható az első és hátsó lámpa
    Elvileg büntethetne, mert nem felel meg a rendeletnek, de ez a szabály a gyakorlatban egyszerűen betarthatatlan a világítás elhelyezését leíró rendelkezésekkel együtt.

    116. § (8) A kerékpár lámpák elektromos kapcsolásának olyannak kell lenni, hogy a lámpák együtt legyenek be- és kikapcsolhatók.

    Megengedett-e színes világító, esetleg kék színű küllőlámpa?
    Nem, mert tételesen nem sorolja fel a rendelet vonatkozó része, hogy mit lehet oldalra felszerelni, ami eszerint nem más, mint küllőprizma:

    116. § (2) A kerékpárt fel szabad szerelni
    - elöl fehér,
    - oldalán borostyánsárga,
    - mindkét oldali lábpedálon elöl és hátul borostyánsárga

    fényvisszaverővel, továbbá a kerékpár bal oldalán elhelyezett szélességjelzővel, amely előre fehér, hátra piros színű fényvisszaverőt tartalmaz.

    Az általános rendelkezéseknél szereplő rész a fentieken kívül bármi mást megtilt, ami világítás az elhelyezésére és színére vonatkozóan:
    37. § (1) A járművön csak olyan fajta, olyan színű, oly módon elhelyezett és annyi világító-, illetőleg fényjelző berendezést szabad alkalmazni, amilyent és amennyit a rendelet előír vagy megenged. Ez a rendelkezés nem vonatkozik az olyan világítóberendezésekre, amelyeknek a fénye a jármű üzemszerű használata során kívülről sem közvetlenül, sem közvetve nem látható (pl. csomagtér-megvilágító lámpa, szerelőlámpa), továbbá azokra a világító-, illetőleg fényjelző berendezésekre, amelyeket a világító- és fényjelző berendezések elhelyezése tekintetében jóváhagyási jellel ellátott járműveken gyárilag helyeztek el.

    A következő pont megtiltja az extrém színű küllőprizmák használatát is (és a fehér is extrémnek számít ...):

    70. § (3) Oldalsó fényvisszaverővel minden járművet fel szabad szerelni. Az oldalsó fényvisszaverő háromszög alakú nem lehet. A jármű hosszának hátsó harmadában elhelyezett oldalsó fényvisszaverő által visszavert fény borostyánsárga vagy piros, az ennél előbbre elhelyezett fényvisszaverő által visszavert fény csak borostyánsárga lehet.

    Büntetnek-e a villogó lámpákért
    Elvileg büntethetne, de nagyon remélem, hogy villogó hátsó lámpáért nem büntetnek (nálam az egyik LED sor villogni, a másik folyamatosan világítani szokott).

    37. § (6) Villogó fényt a világító, illetőleg fényjelző berendezés - az irányjelző, a megkülönböztető lámpa, a figyelmeztető lámpa, a taxi vészjelző lámpája, továbbá a visszajelző lámpák kivételével - nem bocsáthat ki. A villogó fényű lámpa villogásának egyenletesnek, jól érzékelhetőnek, a villogások számának percenként 90±30-nak kell lennie. Az első felvillanásnak a bekapcsolást követően legfeljebb 1 másodpercen belül kell bekövetkeznie.

    Na, ezzel megvolt a heti KöHÉM adagom a topikban, és a további kérdéseket leegyszerűsítendő: nem vagyok sem jogász, sem rendőr :D

    Én is örülnék, ha munkatársamat nem büntették volna meg azért, mert az első lámpája nem pont fehéren, hanem icipicit kékes-fehéren világított.
    Sajnos jogosan tették, de a lámpa forgalmazójának is kijár ezért a gratuláció, hiszen hideg fényű LED-es lámpát elvileg nem is illene árulni:

    116. § (1) A kerékpárt fel kell szerelni
    d) egy előre fehér, vagy kadmiumsárga fényt adó lámpával,

    [ Szerkesztve ]

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

Aktív témák