Hirdetés

Aktív témák

  • Cathfaern

    nagyúr

    válasz ---Lasali--- #39443 üzenetére

    Szerintem alapvetően 3 oka van az ilyen tervezési / szériahibás termékeknek
    1. Amit írsz, marketingesek illetve gazdaságisok akarata erősebben érvényesül, mint a mérnököké. Normális esetben ettől még nem lesz feltünően hibás egy sorozat, de ha mondjuk kinézetbeli okokból a hibahatár felső részére lőnek be valamit, plusz becsúszik még egyéb hiba, akkor már gondok vannak
    2. Tesztelés az esetek jó részében szintetikus módon történik. Befogatják valami gépbe, ami elkezd nyomást gyakorolni rá, és ha kibír X nyomást, akkor azt mondják rendben van. Persze ezt több irányból is. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy a szintetikus teszt nem fedi teljesen a valós életet (akár mérnöki hibából, akár mert az adott hiba pont nem jön elő a szintetikus tesztnél, vagy több hatás egyszerre szükséges hozzá, ami szintetikus tesztnél nehezen előállítható, való életben meg gyakori, stb.), tehát hiába megy át a teszten, valós használatban "hamar" törik.
    Persze ennek a kivédésére tök jó lenne az amit írsz (odaadni DH-snak, sprinternek, stb. és had tolja), csak egyrészt nagyon drága az élő munkaerő, másrészt sokáig tart, harmadrészt ha valami probléma van (értsd: a teszter komolyan megsérül a hibás termék miatt), akkor az iszonyat költség a gyártónak. Szóval ezeket kerülik amennyire lehet.
    3. Rossz alapanyag, esetleg hibás gyártósor... nem arról van szó, hogy látványos hibák vannak, hanem olyanok amik miatt az ellenőrzéseken még átfut, viszont a valós helyzetben azt fogja eredményezni, hogy gyakrabban törik, mint mások (nyilván ez inkább szériahibánál fordul elő)

    Illetve persze lehet ezeknek a kombinációja is. Megjegyzem nem vagyok gyártómérnök, szóval ezek nem tények, de szerintem ilyen okok befolyásolják a látványosan könnyen elromló alkatrészeket. Illetve elektronikában előfordul, hogy szándékosan csak X évre tervezik az adott terméket... azért kerékpár iparban hajtókar, váz, stb.-nél ilyen szerintem nem fordulhat elő, mert ha törik, abból nagyon komoly balesetek lehetnek. De pl. egy km óra esetén már simán előfordulhat ez is, vagy amit írsz, telefonoknál. Aztán néha kicsit alultervezik a dolgot, és olyankor jön az, hogy túl sok a hibás.

Aktív témák