Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #20844032

    törölt tag

    válasz englandhool #23897 üzenetére

    Ennek nincs köze a kép lágyságához, sem a digitális világhoz.
    Arról van szó, hogy a tévés kamerák, és egyáltalán az elektronikus mozgóképalkotó eszközök 50(ill 60) képkockát rögzítenek másodpercenként. Azért ennyit, mert az analóg világban a képletapogatás frekvenciáját az elektromos hálózat frekvenciája határozta meg. Míg a filmtekercses, mozis kameragépek 24 képkockát rögzítenek másodpercenként. Azért ennyit, mert a celluloidszalag bitangdrága, és ebben határozták meg anno a folyamatos mozgás alsó határát. Azért "érzed" másnak a híradót meg a filmet mert más is, a filmek ebben az aspektusban szarok. Az agyad egy idő után betanulta, hogy ha szaggatás jön, akkor az biztos film. Azaz összekapcsolt egy technikai jellemzőt a várható tartalommal, vagy annak tartalmi minőségével.
    A "The Hobbit"-al látni, hogy az analóg világ végetértével a mozis világ is kezdi levetni a múlt béklyóit, de ez még sokáig fog tartani, és addig jó lenne, nomális módon, nem szaggatva nézni a mozis filmeket, ezért a korszerűbb tévékbe belekreültek a mozgásinterpolációs eljárások, ami nem csinál mást, mint valós időben az eredetileg 1/24-ed másodpercenként jövő képkockák közé beilleszt egy vagy több újabbat, amit a két valós képkocka kis túlzással egyfajta átlaga (itt nem egyszerű színinformációs átlagolásra kell gondolni, sokkal inkább a tömörítési eljárásoknál használt, mozgásvektorokkal ábrázolható változások követésére). Azaz megpróbál előállítani egy olyan állapotot, mintha a mozigép dupla, vagy tripla sebességgel forgott volna. Ezek az eljárások a tévékben lévő elektronikákkal együtt fejlődnek, de azért természetesen néha hibáznak, és mivel az így megjelenített tartalom legalább fele ilyen nem valós, kalkulált képrészlet, ami időnként botlik is, ez némelyeket zavarhat. Ráadásul téged még nem is a hibák zavarnak, hanem az egész dolog létezése.
    Én azt gondolom, hogy ezeket a pavlovi reflexeket érdemes levetni, mert vélhetően a mozis világ is 5-10 éven belül teljesen át fog állni a 48(+) képkockára, tehát ígyis-úgyis meg fog ez történni.
    Vagy legalábbis ezt remélem én :)

    A trumotion-t meg keresd a menüben, ott lesz az, vagy aki előtt van készülék, írja már meg, hogy hol található pontosan :)

Új hozzászólás Aktív témák