Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Madwe

    nagyúr

    válasz huncutka1029 #34869 üzenetére

    Nem felbontást választasz távolság alapján :)

    Az emberi szemnek van egy felbontási képessége. Limitált, nem látunk akármennyi részletet akármilyen távon, különben az egész földet átlátnánk :D

    Az hogy mit fogsz fel függ a következőkől:
    Mekkora felbontás
    Mekkora méreten
    Milyen távolságból

    Meg persze az emberi szem sem mindenkinek ugyan olyan, de ezek az átlagosan tökéletes szem felbontási képességével számolnak.

    s egyáltalán nem baromság, persze nem ilyen egyszerű mert sok más is közre játszik - natív e a felbontás, milyen a mozgó képanyag, mennyire van tömörítve stb.

    De pl ha van egy fix méretű tv-d, akkor meg tudod nézni milyen távolságban milyen felbontást tudsz látni. Vagy ha megvan hogy mekkora távról nézed majd a tv-t, ki tudod számolni mekkora átmérőjű tv kell neked pl ahoz hogy 1080pben lásd.

    Ugyanis egy adott méretű kijelzőn ha közelebb nézel valamit mint az ideális, akkor sokkal nagyobb a szemed felbontási képessége, ergo pixeleket fogsz látni (bújj bele a laptopod kijelzőjébe vagy egy régi telefonéba) ha pedig túl messze, el fognak veszni a részletek.

    "minél messzebb ülsz, és minél jobb a felbontás, annál több részlet marad meg" pont fordítva, minél messzebb ülsz annál több veszik el, de miután a kijelzőn limitált a felbontás, ezért tudsz túl közel is ülni, menj közel a tv-dhez s rájössz te is :D Viszont ha növeled a felbontást adott méretű tv-n, akkor közelebb kell ülnöd ahoz, hogy lásd a különbséget (ha feltételeztük, hogy eddig onnan nézted, ahonnan a kisebb felbontást a szemed teljes egészében fel tudta fogni, azaz az optimális - linkelt oldalon minimálisnak hívott - távolságban ültél elötte)

    Ez alapján pl kijön a retina telefonok létjogosultsága is pl amúgy: telefont kb 15-20 centire néz az ember. Ha 4"eset nézel, akkor 1080p felbonású telefon 16 centinél ad tökéletes képet! S ezt is sokan tapasztaltuk már!

    Sok szöveg van amúgy a 3 oldalas oldalon amit linkeltem, ha érdekel ott kicsit jobban utána tudsz olvasni ezeknek a dolgoknak, de ez kivételesen nem médiabaromság marketing bullshit, hanem egyszerűen fizika, így működik a szem s az optika :D

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák