Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • farkas-j

    őstag

    válasz Danika256 #40766 üzenetére

    A háttérvilágítás ki-be kapcsolgatásának nem feltétele a TruMotion bekapcsolása. Az a TruMotion nélkül is működik, javítja a kép szubjektív minőségét.
    Csak megemlítem, a CFL (csöves) háttérvilágítású LCD TV-knél is kapcsolóüzemű a világító csövek meghajtása. Igaz itt a vibrálás elkerülése és az energiatakarékosság miatt alkalmazzák, és ezeknél több 10 vagy 100kHz frekvencián megy a "gerjesztés", így érik el a folyamatos nagyfrekvenciás "begyújtva tartást". Itt nincs is lehetőség úgy kompenzálni a világítással a képminőséget, mint a LED-eseknél, hiszen ez már gyakorlatilag folyamatos megvilágításnak minősül.)
    Mivel a képfrissítés nem egy állandó érték, hiszen pl. 24p vagy PC üzemben 60Hz-nél is más a megjelenítő LCD panel képfrekvenciája, ezért logikusnak tűnik, hogy ehhez szinkronizálódik a háttérvilágítás ki-be kapcsolási frekvenciája is (vélhetően a valós képfrissítés egy bizonyos egész számú többszöröse).
    Egyébkén ezekre a kérdésekre 100%-ban megnyugtató választ csak az LG (na nem a márka ügyfélszolgálata :D ), vagy egy olyan szervizes tudna mondani, aki komolyan beleásta magát a készülék lelkivilágába. Tapasztalatom szerint ezen utóbbi szakemberek nagyon nagyon kevesen vannak. Ma már ugyanis a hibás panel ki, új panel be a szervizelési módszer. Ma egy átlagos vagy sima márkaszervizben is nem csak a technológia hiányzik a felület szerelt többrétegű nyákok javításához, hanem a részletekbe menő működési dokumentáció is. (Leginkább csak működési blokksémát, és/vagy egy egyszerű hardvert és lekérdező szoftvert kapnak a szervizek a hiba blokkszintű behatárolásához, ami megmutatja melyik panelen van a hiba.) A teljes alkatrésszintű működési leírást szerintem ki sem adja a gyár, hiszen annak jó része ipari titok.
    Csak példaként. Ma már olyan szintre jutott a szervizelés, hogy szüleim 5 éves Indesit mosógépébe is 26eFt-ért akartak digitális vezérlőpanelt cserélni, mivel időnként teljesen megbolondult a működése. A vezérlőpanel javítása szóba sem jöhetett, nem vállalták. Én azért nekiestem, mert ez még nem olyan szuper bonyolult elektronika. Láss csodát egy ESR mérővel meg is találtam a 2db meghibásodás határán lévő kondenzátort. Ez kb. 2 óra munkával (mert ki és vissza is kellett szerelni az elektronikát) valamint 300Ft-nyi anyagköltséggel járt. Most úgy működik mint újkorában. Mondhatnám példának a barátom kondenzációs hiper-szuper kazánjának a vezérlését is, amiben csekély 32eFt-ért cseréltek volna panelt. Na ennek a javítása időigényesebb volt, és ez már 2500Ft-nyi anyagköltséggel járt (optocsatoló, triak, meghajtó tranyó és kondi).
    Na ezeknél azért a mai TV-k 1000x bonyolultabbak :K

    Segédletek LG TV-khez: http://goo.gl/Brr7V4

Új hozzászólás Aktív témák