Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • junior19

    senior tag

    válasz st3v3np3t3r #95937 üzenetére

    Én nem szeretem az ilyen monitorokról szóló cikkeket tv-és topicban, mert bár a monitorokkal nem igazán vagyok teljesen képben, de amiket ebben a cikkben is írnak, tévékre nem igaz.
    Va paneles tévé is van 10 bites, monitorban lehet, hogy tényleg nincs.
    Amit leginkább nem szeretek, s volt itt a fórumon is már beszélgetés róla, hogy az ips-nek jobb a színvisszaadása. Ez monitoroknál lehet így van, viszont tévéknél megint nem állja meg a helyét. Va panelest is be lehet állítani úgy, hogy pontosan adja vissza a színeket, s láttam már olyan ips-t is, amelyiket nem lehetett úgy beállítani, hogy pontos legyen teljesen a színvisszaadása. Vagy inkább azt mondom, hogy láttam attól az ips-től olyan va panelest, amely pontosabban jelenítette meg a színeket. Az most megint más kérdés, hogy valakinek esetleg nem tetszik a kalibrált kép, de enélkül nem lehet kijelenteni, hogy ennek a tévének jobb a színvisszaadása, mint a másiknak, mert kalibrálás nélkül egyik tévének sem pontos a színmegjelenítése.
    Az említett 50uk6300 fekete szint értéke 0,02 nits, ennyi fényt bocsájt ki 0 IRE esetén. Egy régebbi jobb plazma tévé ettől kevesebbet jelenített meg, viszont az átlag plazmák is ekörül az érték körül adnak ki fényt.
    Egy IPS paneles tévénél ez az érték már inkább a 0,1-0,2 nits érték között mozog. Ez hdr-nél is azért lényeges, mert ott max-on van a háttérvilágítás, ami még inkább megemeli a fekete szint értéket.
    Félre értés elkerülése végett, ezzel nem azt akarom mondani, hogy mindenkinek jobb a va paneles tévé, én is szoktam ips-t ajánlani inkább. Felhasználási szokásoktól függ leginkább, hogy kinek a va, kinek az ips lesz használhatóbb.
    [link]
    Itt egy cikk ami nagyon jól összefoglal szinte mindent a videómegjelenítéssel kapcsolatosan, ha nem megy a nyelv, akkor szerintem a lényeg fordítóval is megérthető.

    [ Szerkesztve ]

    codec project

Új hozzászólás Aktív témák