Hirdetés

Keresés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • proci985

    MODERÁTOR

    LOGOUT blog

    Köszi a tesztet!

    Előző generációval az volt a bajom (az árán kívül), hogy rossz időben* BBQnál 275 fok fölé is simán tud menni a grill főzés alatt is, ahogy nézem az új variáns ezt megoldotta. Plusz végre javították a BT kapcsolatot, ami slowcooknál az öntöttvas edénnyel előnynek tűnik.

    Elvileg ma délután át is tudom venni, aztán szombat tudjuk tesztelni 2 kiló beef tenderloinon.

    * (hózápor -5 fokban télen, vagy amikor telibekapott minket egy futó jégeső egy szentivánéji BBQ alatt)

    Don't dream it, be it. // Lagom amount.

  • proci985

    MODERÁTOR

    LOGOUT blog

    válasz Szemjuel #5 üzenetére

    Viszonteladó, a Powernél (eredetileg norvég) volt itt a városban raktáron, kb a hivatalos shop árában. Egyszerűbb ma munka után kiugranom érte. Akcióban lehet lesz, de amennyire friss és amennyit szoktam hőmérőzni főzésnél, nekem ilyen 10 eurot nem ért várni.

    Meater és Meater+ volt akcióban is. Viszont nekem a nyílt láng fölötti / 275 fok fölötti működés a killer feature, amiért megérte ráfizetni az újért, tetejében a jobb bluetooth azt is jelenti, hogy az itthoni slowcookra használt 7kilós Staub öntöttvas dutch ovennel is jobb barátok lesznek, remélhetőleg. Azzal ahogy olvastam a gen1 nehezen boldogult. Plusz nyugodtan bele tudom rakni pl az air fryerbe is, illetve az új kicsit vékonyabb, szóval a paninisütőben télen az entrecotet monitorozni is remélhetőleg jó lesz.

    Egyébként azt sajnáltam, hogy nincs 2pack belőle, bár így is épp elég drága. Meg mondjuk ha egyszerre csináljuk a marhát és a lazacot akkor még mindig van itthon két másik extra probe.

    [ Szerkesztve ]

    Don't dream it, be it. // Lagom amount.

  • proci985

    MODERÁTOR

    LOGOUT blog

    válasz kavalkád #11 üzenetére

    a cikk szerzője leírhatná, hogy sikerül ilyen szépre megsütnie a húst
    erre kell a hőmérő, onnantól pedig reprodukálni se nehéz annyira

    bteebi: ha mondasz alternatívát fele-harmadennyiért arra kíváncsi lennék. ja és bele lehessen rakni a kuktába és bírja a nyílt tüzet.

    sima maghőmérő is megmondja meddig kell sütni, kb hőfok alapján van egyértelmű megfeleltetés.

    Don't dream it, be it. // Lagom amount.

  • proci985

    MODERÁTOR

    LOGOUT blog

    válasz bteebi #15 üzenetére

    Ár egyébként relatív: Minőségi, friss lazac általában lesz 20+ euro kilónként jól véve erre, marhánál ez inkább 15+ euro és akkor jól vetted, az a wagyu a képen ennél egész biztosan (sokkal) drágább volt, de a mangalica tarja se olcsóbb. A képeken tippre kb két és fél kiló hús van, ami árban fele-harmada a hőmérőnek, és kb öt emberre elég a tálalást elnézve.

    Szóval ha valaki gyakran süt ilyen ételeket, akkor sajnos egyáltalán nem annyira hülyeség egy ilyen segédeszköz.

    Mondjuk egészhez hozzátartozik, hogy covid alatt baráti körrel kb leszoktunk az éttermezésről, főleg amikor rájöttünk, hogy a steaket és a lazacot otthon is meg tudjuk jól csinálni. Éttermi kiszolgálás része persze nincs, de nagyobb alkalmakkor (10-15 fővel) eleve minimum három munkamenet megy párhuzamosan. Anno egyébként grillvirslivel kezdtünk valahol 2016 körül, aztán szép lassan jutottunk el a tavalyi grillapokalipszisig, avagy a 3 kilós, érlelten friss és helyi ox tenderloin szelet egyetlen tömbben kisütve a grillen, 8 főre, 1 kiló pork tenderloinnal előételként. Meg 150g saláta, ami természetesen nem fogyott el :DDD.

    kavalkád: van sokkal olcsóbb is, nekem ilyen 10-15 eurós hőmérőim vannak, plusz egy drágább lézeres amit igazából nem főzni vettem eredetileg. utóbbit főleg kontrollmérésekre használtuk csak. Konkrétan az egyik egy ilyen.

    Egy darab elég egyébként, és van kábeles-kijelzős darab, amin ugyan csak egy szenzor van, de mondjuk 1.2-1.5 kilós darabokig elég, hanggal pedig jelez, ha eléri a kívánt hőt. Tényleg eszméletlen segítség. Plusz ha marhát szoktál főzni, akkor elég egyszer vagy kétszer elszúrni a húst, és máris jobban megérte volna a hőmérő.

    Alapvetően a kábel pl grillnél vagy asztali (raclette) grillnél nem zavaró, sütőnél is oké, viszont pl a dutch oven (öntöttvas lábas, pl Creuset, Sebor vagy Staub) nem záródik vele rendesen.

    Szemjuel: :R ugyanez kb itt is, két éve nézegetem, de 80 eurot nagyon drágálltam egy félmegoldásért, ami kb pontosan abban nem tudott többet, amiben a jelenlegi drótos megoldással nem voltam teljesen elégedett.

    [ Szerkesztve ]

    Don't dream it, be it. // Lagom amount.

  • proci985

    MODERÁTOR

    LOGOUT blog

    válasz Postas99 #24 üzenetére

    kacsát erre nem nagyon kapni, de ha van, akkor is ilyen 80+ euro / kiló áron. szárnyas erre nagyon drága, csirke konkrétan a (dán) disznónál drágább.

    sertés szűzérmét (az a pork tenderloin, ugye?) mi rendszeresen sütünk, de én azt is szeretem hústűzni. részben azt kizárólag well done szinten sütjük, szóval elég kritikus, hogy rendesen át is süljön, de ne is száradjon ki. főleg, ha az olcsóbb (és kevésbé minőségi) dán disznót vesszük, mert akkor "congratulations" szintig szoktunk menni.

    ha3flt: nem véres a rare, a mioglobinnak teljesen más állaga van. ez egyértelmű, ha minimálisan (vagy egyáltalán nem) marinálod szószban, és magában, zöldségkörettel tálalod.

    Szemjuel: slowcooknál jellemzően alacsony hőfok kell, ha már omlósra sütésről beszélünk. home office alatt pl simán jó volt berakni a cuccot, délelőtt, hogy aztán vacsorára pont jó legyen.

    sub71: ez a kép országonként eltérő, 52 fokos rare alapján Ausztráliára tippelek.

    Don't dream it, be it. // Lagom amount.

  • proci985

    MODERÁTOR

    LOGOUT blog

    válasz Szemjuel #18 üzenetére

    közben elhoztam. szobahőn az ambient szenzor kissé off (működés miatt ez reális), air frierben némi gyors grillvirsli alapján a cucc pontos.

    annyi, hogy kell kb 5-15 perc a legelején átnyálazni, hogy mi mire jó és beüzemelni, szóval erre időben számolj rá.

    a több probe remek, maga a tű pedig ugyan vastagabb egy vezetékes probenál, de nem annyival.

    fogásra minőségi. főzési programjai vannak, szóval ilyen szempontból kb egy Cosori airfryerhez hasonlóan segít.

    szóval ja, drága, de kb ahhoz mérten is teljesít.

    Don't dream it, be it. // Lagom amount.

  • proci985

    MODERÁTOR

    LOGOUT blog

    válasz Szemjuel #37 üzenetére

    Igaz :R

    Itt még 5 fok van. Nekem egy sima (olcsóbb) barrel grillem van amit télen (leponyvázva) is kint szoktam hagyni a kertben, főleg mert karácsony körül is szoktuk használni.

    Kíváncsi vagyok, hogy fog tetszeni, de szerintem szuper cucc.

    Postas99: én utóbbi pár évben kezdtem el itthon aktívabban főzni. 3 perc egyébként reális lehet vékonyabb szeleteknél.

    Erre inkább sertés van, kacsa ritka, pulyka szintén, csirke meglepően drága. Szarvas akkor van, ha van vadász ismerősöd. Bárány szintén picit nehezen beszerezhető. Cserébe van sokféle minőségi hal, rák és egyéb tengeriherkentyű, elérhető áron.

    [ Szerkesztve ]

    Don't dream it, be it. // Lagom amount.

  • proci985

    MODERÁTOR

    LOGOUT blog

    válasz Postas99 #42 üzenetére

    Svédország egyébként.

    Szárnyasnál a probléma inkább az, hogy nehéz értelmesen tenyészteni. Vagy nagyobb a betegségi kockázat, vagy tele kell őket mindennel, vagy megnövekedik a tenyésztés költsége. A dán disznót azért hoztam fel, mert ugyan sokkal olcsóbb a szűzérme is a svéd disznónál, de az eltérő egészségügyi szabályozás miatt jobban észnél kell lenni az elkészítésnél.

    Nyugati parthoz vagyok közelebb, itt csirke megy, de egyébként halból eszméletlen választék van. Plusz a rákok, főleg Göteborg körül eszméletlen jók. Hogy mennyire lenne igény az is egy jó kérdés: Emlékszem egy szitura, amikor magyar ismerős közölte, hogy bármit megeszik és ne főzzek extrán amikor jött, majd közölte, hogy pl a pulyka remek lenne. Nem lett :DDD.

    Bárány necces: Indiai kajáldákban szokott lenni, de izlandi kollégák szerint a svéd éttermek nem csinálják jól.

    Don't dream it, be it. // Lagom amount.

  • proci985

    MODERÁTOR

    LOGOUT blog

    válasz stellaz #45 üzenetére

    Évek óta kint élek, itt kint kezdtem el anno grillezni egy nemzetközi társasággal. Sajnos kb semennyire nem vagyok tisztában, hogy az adott szakkifejezéseknek mi a magyar megfelelője. Van, aminek ahogy tudom nincs is magyar megfelelője, pl az air fryernek, mert sima sütőből is van légkeveréses illetve forrólevegős.

    Don't dream it, be it. // Lagom amount.

  • proci985

    MODERÁTOR

    LOGOUT blog

    válasz stellaz #49 üzenetére

    egy jo steak az egyik letezo legegyszerubb kaja. kell egy forro serpenyo es idealis esetben megvan 5-10 perc alatt (plusz elotte mondjuk kell neki fel ora szobahon, plusz utana meg hagyni kell visszahulni). fuszerezni se kell sokat*, cserebe valamennyire erzekeny, hogy jo minosegu husbol csinald. a homero segit beloni a pontos sutesi idot (ami szengrillnel fagyban kritikus), de az extrem szint.

    pl eloszeletelt entrecote pillanatok alatt megvan, es altalaban annyira** nem is szokott draga lenni, erre 15-20 eur korul indul a kiloja, de elsore 300g eleg kiprobalni. esetleg picit dragabban a borju varians meg jobb, ha talalsz, de ahogy nezem a cikk is ad tippet, hogy Budapesten hol lehet jol venni. elsore nem kell speckot venni, a wagyu nem fog atjonni ha nincs vele tapasztalatod.

    * minimalis bors es so eleg ha a hust akarod csak kiemelni

    **unnepi kajarol beszelunk azert

    [ Szerkesztve ]

    Don't dream it, be it. // Lagom amount.

  • proci985

    MODERÁTOR

    LOGOUT blog

    válasz kavalkád #57 üzenetére

    nyilt tuz nagyon forro, parazs viszont oke

    [ Szerkesztve ]

    Don't dream it, be it. // Lagom amount.

  • proci985

    MODERÁTOR

    LOGOUT blog

    válasz kavalkád #60 üzenetére

    (egyebkent nezz meg par rendes receptet / howtot, youtubeon lesz sok ami pontosan mutatja olyantol, aki ert is hozza, es nem csak lelkes hobbista :B )

    medium az 60-65 (en 62ot szoktam megcelozni), es a huz legvastagabb (leghidegebb) reszen merjed. utana hagyjad ilyen 45-50 fok kore hulni (~5-10 perc, szoval talalas ha tobben vagytok kritikus), ott lesz tokeletes.

    ha a hutobol veszed ki, akkor erdemes 20-30 percet varni szobahon, hogy felmelegedjen. mosas utan szaritsd le pl papir torlokendovel mielott nekiallnal sutni.

    ha eleri a celhot, akkor azonnal vedd le es hagyd hulni.

    tarcsat nem vagom, de vajban serpenyoben kozepesen magas langon ez altalaban par perc ilyen 2 centis szeletvastagsag korul. grillen picit tobb 200 fok korul.

    ja igen: erdemes ugy venni, hogy a best before elotti nap csinalod meg. ha puhara akarod, akkor optimalis esetben ne fagyaszd le: lefagyasztva elall, cserebe a texturaja nem lesz annyira jo. pro tip: nezz leertekelt meg epp nem lejaro marhat, ugy akciosan kapsz neha pont tokeletes allagut venni. szin alapjan kb lehet latni, hogy mi az, amit meg oke megvenni, viszont pl a marha alhas mar egy hettel a best before elott is uszni fog a szoszaban: ez normalis, szaganak rendben kell lennie.

    ha nagyon nem ettel marhat, akkor erdemes eloszor max ilyen 200got, legalabb medium (akar medium well) szinten kiserletezni. rarebol nagyobb adag sok lehet az ember hasanak, ha semennyire nincs hozzaszokva.

    [ Szerkesztve ]

    Don't dream it, be it. // Lagom amount.

  • proci985

    MODERÁTOR

    LOGOUT blog

    válasz sub71 #76 üzenetére

    hobbistakent ez stimmel

    amiota atalltunk a homerore, azota talan ketszer sikerult ugy rendesen elszurni hust es halat. ebbol az egyik egy napsutetses juniusi nap kozepen egy jegeso volt ami 5fok ala hutotte a grillt a sutes kozepen, a masik eset pedig egy karacsonyi hozapor volt (-8 fok es reggel a grill kiasasaval inditottam), ahol az egyben sutott feloldalas 1.8 kilos lazac egyben kb megoldhatatlan feladatta valt. azota telre lazacbol probalok 800gsbol venni ket feloldalasat inkabb, vagy siman felvagjuk: kevesbe nez ki jol, de osszehasonlithatatlanul konzisztensebb lesz az eredmeny.

    ami jo, mert barati korben a (valos) rare es medium-well kozott mozog a preferencia.

    [ Szerkesztve ]

    Don't dream it, be it. // Lagom amount.

  • proci985

    MODERÁTOR

    LOGOUT blog

    válasz ha3flt #79 üzenetére

    [link] ja, szalmonellanal 70 fok.

    bizonyos husoknal (csirke) es terhes noknel okkal ajanlott a well done

    [ Szerkesztve ]

    Don't dream it, be it. // Lagom amount.

  • proci985

    MODERÁTOR

    LOGOUT blog

    válasz Strezi #92 üzenetére

    dutch ovent vagy air fryert ezzel nem tudod bezarni rendesen,

    Don't dream it, be it. // Lagom amount.

  • proci985

    MODERÁTOR

    LOGOUT blog

    Hétvégén teszteltük a Meater 2 plust baráti körrel.

    Kb -1 fok van kint, tegnap havazott is. Brikettes (hordó) grillt használtunk két nap két kb 2.1 kilós marha bélszínt egyetlen szeletben kisütni: Egy ekkora hús normál esetben 20 fokban is kihívás, ilyen hidegben pedig magában a grill szintentartása sem egyszerű, nehezítésképpen pedig nem a megszokott brikettet használtuk (még nincs szezon).

    A Meater 2 kb azt csinálta, amit kellett: A tű a hús legvastagabb részén, az öt belső mérőpont pedig segített azt mutatni, hogy mi van középen, de mi történik körben is a hússal, míg a hatodik szenzor szuper volt monitorozni az ambient tempet. Normál esetben ezt ekkora húsnál három hőmérővel közelíteni lehet.

    Bónuszként nem kell közvetlenül végig a grill mellett állni, a dokkoló remekül kommunikál az appal, és riaszt, ha le kell venni a húst (egyébként meg a gráf). Ellenőriztük a belső hőfokokat és a hús cooldown periódusát, is, a grafikonok alapján stimmelt.

    Végeredményben ez is csak egy eszköz: Első kör jó lett, második viszont jó közelítéssel az egyik legjobban sikerült marha amit sütöttünk, igaz az alapanyag tényleg elsőrangú volt. Az app szuper, gyakorlatilag decision support és monitoring systemként tökéletesen működött, meglepően egyszerűen.

    Baráti körben, mint kiderült, rajtam kívül még ketten szemeztek vele. Ahogy néztem mindkettejüknek meggyőző volt a teljesítmény.

    Elég speciális cucc, de amit ígér, azt maximálisan hozza.

    Don't dream it, be it. // Lagom amount.

  • proci985

    MODERÁTOR

    LOGOUT blog

    válasz tothl #106 üzenetére

    Nekem a konzisztencia miatt lett ez véve. Általában steaket legalább 6-8 főre szoktam főzni

    Az első "jó" értékhez pedig tényleg vedd hozzá, hogy a körülmények miatt az is minimum szuper volt, a korábbi hóesés miatt a grill eléggé hektikusan viselkedett. Tetejében első alkalommal újra kellett tanulnom, hogy mennyire bízhatok a hőmérőben és hogy működnek a szenzorjai (sokkal jobban, mint számítottam). A második alkalom jobb lett, mint amire számítottam.

    Szemjuel: Na, kíváncsi leszek hogy megy. Itt kb 60-63 perc volt a sütési idő (ld szuboptimális körülmények), ahogy nézem, ott ez hosszabb lesz.

    bteebi: Jaja, privát grillel egyszerűbb az élet :B, de egyébként asztali grillel, air fryerrel és dutch ovennel is biztosan működik.

    Don't dream it, be it. // Lagom amount.

  • proci985

    MODERÁTOR

    LOGOUT blog

    update: próbáltuk fél oldal lazaccal (2 kilós norvég, extravastag és kifejezetten nagy)

    kb féloptimális körülmények mellett: szén grill + hordó (Weber brikettekkel), 12 fok, nehezítésként 2 kilós norvég féloldalas lazac egyben: utóbbi valamennyire "látványpékség"*, valamennyire tesztelni a határokat. gyakorlatilag a lazac némi mozgatás nekiállt ereszteni, ami olajtól a brikett lágra kapott: a Meater2+ túlélte, pedig egy ponton a grill saját hőmérője 350C+ig ment, a Meater2+ pedig hiába volt betolva a lazacba, azért gyakorlatilag direkt tüzet kapott pár percig.

    ezt most well done szintig sütöttük, a közepe olajos maradt úgy is, hogy a külseje egyértelműen jól át lett sütve. a lazac bőre alul pár ponton szénné sült a lángoktól (máshol maradt ehető), de ez annyira nem meglepő. viszont a teljes 2kg darabot le tudtuk egyben venni: ha valaha grilleztél szénen egész oldalas lazacot hidegben széngrillen, akkor pontosan tudod, hogy ez mennyire hatalmas szó.

    gyakorlatilag ezen a ponton kijelenthetjük, hogy ez egy drága eszkoz, ami pontosan azt tudja, amiért az ember fizet. a V1(+)nál a hátrányok miatt nem mondtam volna, hogy megéri váltani a szokásos 10-15 euros hőmérőkről, a V2+ viszont kompromisszumok nélkül teljesíti, amit az ember elvár.

    *egyben a féloldalas két kilós lazac hatalmas, és az eltérő vastagság miatt iszonyatos macera amit régebben normál esetben két hőmérővel szoktam megoldani a halban, plusz egy harmadikkal ambient tempet nézni. az asztalon felvágni egyben gyönyörű.

    [ Szerkesztve ]

    Don't dream it, be it. // Lagom amount.

  • proci985

    MODERÁTOR

    LOGOUT blog

    válasz Szemjuel #109 üzenetére

    koszi :R jo latni, hogy meg vagy elegedve!

    a meater2 plusnal a wifi vevo a fa bolcsojeben van. annak kozel kell lennie a tuhoz (valamennyire), de egyebkent kb a haz masik vegeben, ket betonfal mogott is tokeletesen adta a jelet.

    kozben en marhabelszint teszteltem vele air fryerben (!) is, tokeletes lett, igaz kb elment egy ora, mire megsult, igaz le kellett vennem kb kijelzett 160 (ambient 130) fokra, mert egyebkent tartottam tole, hogy elporkolom. mara is bent 800g a hutoben, azt valoszinuleg dutch ovenben fogom kisutni.

    [ Szerkesztve ]

    Don't dream it, be it. // Lagom amount.

Új hozzászólás Aktív témák