Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • lajafix

    addikt

    válasz attiati #7170 üzenetére

    Tavaly október elején nyilatkozta: Az MNB elnöke által bemutatott egyik ábra szerint a magyar magánszektor fedezetlen devizaadóssága (a lakosság esetén nincs érdemi devizaalapú bevétel, ezért számít fedezetlen adósságnak) a GDP 16%-a körülre emelkedett 2008. őszére, ami a kötött árfolyamrendszerű országokat (Észtország: 37%, Lettország: 35%, Litvánia: 21%) leszámítva a legmagasabb a térségben.

    Simor rámutatott: ez a magas devizaadósság állomány a bankrendszer számára szolvencia és likviditási feszültségeket is okoz, ha például gyengül a forint. Megfogalmazása szerint "nagyon logikus lenne a gyors kamatcsökkentés, ha csak az inflációra figyelnénk". Érvelése szerint ha túl gyorsan csökkenti le az alapkamatot az MNB, akkor gyengülne a forint és újra belépnek az előbb említett szolvencia és likviditási problémák a bankrendszerben, azaz "a monetáris politikát a normális működésében is" jelentős mértékben korlátozza ez a probléma.

    Simor kijelentése szerint "sokkal alacsonyabb lehetne az alapkamat", ha nem épült volna fel ilyen jelentős devizahitel-állomány. A jegybankelnök szavai szerint "nem jókedvében tartotta az MNB magasabb szinten" az irányadó rátát, hanem azért, hogy stabilizálja a forint árfolyamát, és így könnyebbé tegye több mint 1 millió devizahiteles helyzetét.

    Rock'n Roll

Új hozzászólás Aktív témák