Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • nyunyu

    félisten

    válasz #69059072 #49014 üzenetére

    Mellesleg még sehol sem láttam feltüntetni, hogy a standard 100%-os billentyűzeten, milyen távolságban van a numpad, fn-sor stb.

    Erre nem nagyon volt kőbe vésett szabály.

    Kilencvenes évek legtöbb billzetén 0.5U távolság volt mindenhol a különböző blokkok között (KLE-ben is ez a default), talán csak a Cherry lógott ki a notóriusan 1U távolságra tett Fn sorával. (Model M "klónnak" indult MX 1000 öröksége? Ezt folytatta az MX 3000 is.)

    Idővel, ahogy olcsósodtak a gumidómok, és egyre kisebb kávájú billzeteket terveztek, úgy csökkent először az alfanumerikus-navigációs és a navigációs-numpad közti vízszintes távolság 0.25U-ra, később az Fn sort is lejjebb húzták 0.25U-ra. (Eleinte nagyon utáltam az MXB2-t érte)

    Persze voltak gyártók, akik a Fn sor tradicionális vízszintes tagolását (Esc, 1U rés, 4 gomb, 0.5U, 4 gomb, 0.5U, 4 gomb) is megpróbálták megújítani, változó sikerrel.
    (Valamelyik MS billzeten például hármasával voltak tagolva az Fn-ek. Vagy Ergo4k-n F1-F5 egyik oldalon, másikon F6-F12, szünet nélkül)

    Mai billzeteken már az Fn sor 0.25U távolságát sem szokták tartani, félmagas Fn gombok közvetlenül a numerikus sor felett vannak, ahogy a notebookokon szokás.

    [ Szerkesztve ]

    Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

Új hozzászólás Aktív témák