Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz priti #29847 üzenetére

    "Ha egy hangszórónak jó a hatásfoka..." "Pont a lényeget nem írtad, hogy ez szerinted hol függ össze."
    Én az érzékenységről beszéltem, nem a hatásfokról, hiszen a kettő közel sem ugynazt jelenti. De akár a hatásfokról is lehetne beszélgetni, ám az se ilyen egyszerűen működik, ahogy kérdezed, és én se így beszéltem a témáról. Nem egyenes vagy fordított arányosság van, hanem vannak jellemző tendenciák, kényszerűségek, egymás ellen dolgozó követelmények, sok-sok esetlegességgel. Nem az érzékenységgel (vagy a hatásfokkal) függ össze közvetlenül a hangminőség, hanem azokkal a megoldásokkal, sokféle paraméterrel, amelyek jellemzően együttjárnak adott érzékenység (vagy hatásfok) elérésével és viszont. Ha nagy érzékenységet (vagy hatásfokot) akarsz, akkor jellemzően olyan megoldásokat kell választanod (konstrukció, anyaghasználat, elektromos jellemzők arányítása, lökethossz...), amelyek jellemzően a hangminőség csökkenése irányába hatnak.
    Az érzékenységet azonosítani a hatásfokkal pedig szintén durva hiba, az érzékenység megintcsak sokféle paramétertől függ, azok közül csak az egyik paraméter a hatásfok. Két hangszóró közül sokszor megesik, hogy a jobb hatásfokú az érzéketlenebb, mert sok más paraméter is résztvesz az érzékenység meghatározásában, - és persze egy részük a hatásfok meghatározásában is résztvesz közvetlenül vagy áttételekkel, úgyhogy ez is többismeretlenes ("többdimenziós") egyenlet. Ráadásul a hangminőség is sokismeretlenes ("többdimenziós") egyenlet.
    Tehát arra a kérdésedre, hogy "Ha egy hangszórónak jó a hatásfoka és az elektromos energia mondjuk 5%-át alakítja mozgási energiává és csak 95%-ot disszipál el hőenergiaként annak miért lenne rosszabb a hangminősége, mint annak a hangszórónak, ami csak 2%-os hatásfokú, azaz alacsonyabb érzékenységű?" az a válasz, hogy ilyet nem mondott, nem is gondolt senki.

Új hozzászólás Aktív témák