Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Rolly

    veterán

    válasz #31733248 #33348 üzenetére

    ahhoz képest, hogy neked állítólag ez a szakmád alapvető dolgokkal nem vagy tisztában vagy csak saját önös érdekből ezeket figyelmen kívül hagyod.
    - a csövezeték nem egyből csak úgy terem idő kell a kiépítésre
    - gáz kutat nem lehet elzárni csak úgy... nem véletlen, hogy napi 10m m3 gázt égetnek el az oroszok most naponta. Ez gazdaságilag szerinted megéri nekik? Nem jobb lenne eladni, ha bárhova EUn kívül el tudnák adni nem adnák el?
    - Olajat adhatnak Indiának és Kínának sőt később majd gázt is. Ahogy olajnál látjuk 20%-kal olcsóbb az urali olaj mint a brent a piacon. És gondolj bele, hogy még ez alatt veszik az indiaiak és kínaiak, mert ugye ezen az áron adják el ők is nekünk :)
    - gazdaságilag van egy csomó valutájuk amit nem tudnak váltani csak korlátozottan és amiért cserébe modern nyugati technikát nem tudnak vásárolni. Mihez fognak kezdeni számítástechnika nélkül? Miből lesz chip a modern rakétákba ha elfogynak a mosógépek :D ?
    - az orosz gazdaság 10% mínuszba várható (nyugati elemzők szerint), míg a hivatalos adatok szerint 7-8% mínuszban van. Ez pedig igen erős recesszió. Ehhez képest az EU a harmadik negyedévben fordul várhatóan recesszióba de éves viszonylatban még pluszban lehet. Sőt a várakozások szerint 2022 egészére 0-1% közötti növekedés várható (korábban 2,7% volt a várakozás ha jól emlékszem)

    Ha a gázcsapot elzárják az idén télen fájni fog az EUnak de maximum 2-3 hetes céges leállással átvészeli Európa, de 2023nak már így indulnánk neki 2023 végén már orosz gáz nélkül is ellesz Európa... sőt véleményem szerint a gáz árak tetőzése után a mostani szintnél olcsóbb lehet a gáz 2023 nyarán.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák