Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • cjvt3o

    aktív tag

    válasz gyu456 #36005 üzenetére

    :)

    Mindenesetre a helyzet a következő:

    2.6-os sorozat vége és a 3-as sorozat eleje gyakorlatilag ugyanaz a kernel. A fő-verziószám váltást igazából semmi sem indokolta, nagyjából az van, hogy Linusnak ilyen napja volt. :) (Egyébként sok-sok évvel ezelőtt azt is mondta, hogy a kernel sosem fogja elérni az 1.0-s változatot, mivel az azt jelentené, hogy készen van, márpedig a kernel sosincs kész.)

    A jelenlegi ARM droidokon futó Linux kernelek a 2.6-os végéből illetve a 3.0-s elejéből kerülnek ki, ennek a különbségnek feltételezésem szerint az egyes zárt driverek supportja az oka, illetve esetleg az, hogy az adott gyártó termékpalettáján lévő eszközök többsége melyik kernel sorozatra vannak építve. Érdemi különbség felhasználói szempontból nincs.

    A Linuxnál a felhasználási cél, környezet és permanens stabilitás sokkal erősebben esik latba általában, mint a naprakész frissítések. A legtöbb linuxos rendszergazda akkor szokott szoftvert frissíteni, ha stabilitást vagy biztonságot veszélyeztető súlyos hiba van a korábbi verzióban, amit az új verzió úgy javít, hogy nem ajándékoz meg cserébe újabbal, illetve, ha az új verzió olyan szolgáltatást hoz, amelyet a felhasználási cél igényel. Az is fontos, hogy egy adott, akár stabilnak megjelölt frissítés a napi használat során bizonyít-e - ezt itt is érezheted, hiszen sokan rengeteg ROMot próbálunk ki, és megírjuk a tapasztalatainkat, illetve mások ilyen tapasztalatai alapján döntjük el, próbát teszünk-e vele. Egy "éles" rendszeren viszont már nem próbálgat az ember. A frissítések száma nagyon nagy (nem csak kernelt értve ez alatt), én pl. Gentoo-t használok desktop környezetben, naponta átlagosan akár 50-100 frissítést is felrakhatnék, ha naprakészen akarnék tartani minden alkalmazást - és az is kérdés, naponta mennyinél állnék vissza a korábbi kiadásra, mert valamivel elégedetlen vagyok.

    Ami a 3.0.x-es kernel naprakészségét illeti, tudomásom szerint az utolsó stabil jelöléssel kiadott kernel 3.7.x-es, azaz valójában a 3.0.x-es távolról sem naprakész.

    A lehurrogásnak, stb. az az oka, hogy időről időre újra és újra előfordul ilyen kérdés vagy megjegyzés a fórumon, úgyhogy kicsit mémmé vált a téma - talán érdemes lenne egyébként a kernellel kapcsolatos 1-2 általános alapinformációt is leírni az 1. hozzászólás frissítésekor.

Új hozzászólás Aktív témák