- iPhone topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Élénk színekben várható a Galaxy Watch FE
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Most 2027-re tippelik az Apple iFoldot
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Kétféle Realme GT 6 érkezik egy néven
- Google Pixel 6/7/8 topik
Hirdetés
-
Hódít az AI, közben a Microsoft emberek százait küldi el a felhős részlegétől
it Folyamatosak a dollármilliárdos befektetések a felhő, az adatközpontok és az AI kapcsán, de a Business Insider jelentése szerint eközben emberek százait küldik el a Microsoft felhős ágazatától.
-
Élénk színekben várható a Galaxy Watch FE
ma A forrás részletes termékfotókat és a várható specifikációt is közzétette.
-
AMD Radeon undervolt/overclock
lo Minden egy hideg, téli estén kezdődött, mikor rájöttem, hogy már kicsit kevés az RTX2060...
Új hozzászólás Aktív témák
-
huoc
csendes tag
Sziasztok,
teljesen newb vagyok, idén ültettem először chilit, persze rögtön 7 fajtát. a magok túlnyomó többsége kikelt, szépen növekszenek. A kérdésem a következő: mennyire porozzák be egymást a különböző fajták? Mennyire módosítják a szomszéd karakterisztikáját? Mennyire érdemes elszeparálni őket? -
huoc
csendes tag
válasz HwAdokVeszek #1688 üzenetére
Szia!
szépek a növények! A matcha teát milyen formában, mennyiségben használod? Emiatt csökkented az előírt Chilli Focus adagot? -
huoc
csendes tag
Sziasztok,
én aliexpressről rendeltem matcha teát, $2 volt a 70 grammos.
A Chilli Focus-ból pedig 1300 az 1 liter. Ebből hetente egyszer kell 5 ml 1 liter öntöző vízhez (virágzás idején 10 ml), ebből lehet számolgatni. Ipari termesztőknek van 5 literes, 4ezerért -
huoc
csendes tag
én itt vettem: [link]
500 ml 890Ft
1l 1290Ft
5l 3990Ft
nekem havi 2-300 forint (persze attól függ kinek mekkora az állomány , miközben a Lehel piacon 5-600 forint 1 darab habanero. -
huoc
csendes tag
nekem paradicsom szárítással kapcsolatban van tapasztalatom. lehetőleg napon és nagyon jó szellőzés mellett érdemes szárítani. darabolni mindeképp kell, mert a héján keresztül csak nagyon lassan távozik a nedvesség. a paradicsomot (esetleg a nagyon vastag húsú paprikát is ) még érdemes finoman kinyomkodni is. ha csak lakásban megoldható és nem sajnál az ember pár forintot áramra, viszont biztosra akar menni penész ellen, jó ventillátorral is megsegíteni. szúnyoghálóra lehet teríteni, vagy felfűzni madzagra, hogy minden oldalról jól tudjon szellőzni. szabadban szúnyoghálóval érdemes letakarni bogarak ellen.
-
huoc
csendes tag
megettem reggeli mellé életem első saját termesztésű jalapeno-ját olyan normális jó volt, de sokat adott hozzá, hogy magam bajlódtam vele és a saját kertünkből szedtem, emiatt kétszer olyan finom, mint a piaci
amúgy ugyanabból a magból ugyanakkor ültetett, ugyanúgy gondozott növények elég nagy különbséget mutatnak, van amelyiken 4-5 centis teljesen piros termések vannak, van amelyiken 8-10 centis még teljesen zöldek. még a kis "repedés" csíkok sem jelentek meg rajta.
-
huoc
csendes tag
"tavaly annyi lett darálva, hogy még mindig azt fogyasztom és még nagyon messze van a dunsztos üveg alja"
hogyan lehet olyan darált paprikát eltenni, ami egy évig is eláll? olvastam több receptet, itt is, meg más fórumon is, de nem akarnám agyon ízesíteni, csak a jalapeno ill.. habanero ízt lenne jó érezni
ami darált paprikát korábban a piacon vettem, mielőtt még elkeztem volna sajátot termeszteni, az ehetetlenül sós volt, de még így is megpenészedett a hűtőben légmentes dobozban 1-2 hónap alatt.
Szóval mi a titkod? -
huoc
csendes tag
köszi a válaszokat. igen, a darált paprika alatt a frissen, nem kiszárítottan daráltat értettem én is
20% só: ezt úgy kell érteni, hogy a kész massza 80% paprika és 20% só? gondolom ez brutálisan sóssá teszi.
ezt egy receptes oldalon találtam:
Tartósítószer nélkül is befőzhetünk. A cukor, a méz természetes konzerválószer. A méz könnyebben emészthető, értékes ásványi anyagokat tartalmaz, és hangyasavtartalma miatt jobban tartósít, mint a cukor. A tartósításban kis mennyiségben az alkohol (rum, tiszta szesz) is segít.próbáltatok már ilyesmit?
-
huoc
csendes tag
Megfőztem a szószókat. Pár üveget csak Japapeno-ból, pár üveget pedig vegyesen Hot Paper Lantern-ből és Habanero Maya Red-ből. A Jalapeno-ból ment vegyesen zöld és piros így annak érdekes zöldes narancssárga színe lett A HPL+HMR kombó pedig rózsaszín
Pár üveghez csak balzsam (fehérbor) ecetet és sót tettem, de nem sokat, nem is érződik ecetesnek vagy sósnak. Ez volt a cél és remélem nem fog megromlani...
Pár üveghez pedig vegyesen lime levet, mézet, sót, balzsamecetet, whiskey-t. Végiggondoltam, hogy mik vannak otthon, amik tartósíthatnak és jó ízük van, aztán mindenből tettem bele kicsit Semmiből sem sokat (1-2 teáskanállal csak), nem is lehet kiérezni egyik hozzávalót sem, de az összhatásban azért érződik a paprika mellett egy kis savanyú, édes pikáns íz.
Lehet, hogy hülyeséget csináltam amúgy és egy hónap múlva meg fog romlani az egész, de azért remélem nem -
huoc
csendes tag
Én most főztem életemben először szószt. Igazából paprikát is most termesztettem először. Úh nem próbáltam még mást.
Itt a fórumon kaptam javaslatot nátrium-benzoát használatára, de elmentem két bótba (Spar, Aldi), egyikben sem volt, úh végül nem használtam. Az egyikben volt valami édesített, előre bekevert befőtthöz való tartósítószer, azt inkább kihagytam. -
huoc
csendes tag
a scotch bonnet saját tapasztalatom szerint elég lassú növény. én együtt neveltem SB Orange-et Habanero Red-del, ugyanakkor csíráztattam, ugyanolyan cserépbe ugyanakkor átültetve, uannyi fény, locsolás, minden, szóval teljesen uazok a körülmények, és kb egy hónap lemaradásban volt a SB. a habikat mind leszedtem, mire értékelhető SB termés volt. Persze eddigre a J Early-t már el is felejtettem, mind elfogyott, kb 1 hónappal előbb volt a szüret, mint a habiról. Szóval nekem J Early szüret + 2 hónap volt a SB orange szüret.
-
huoc
csendes tag
feltétlen kuka. egészségtelen és azt is tönkre fogja tenni, ami mellé odakerül. nagyon könnyen terjed a penészgomba. érdemes szárításkor félbevágni a paprikákat, mert a héján keresztül nehezen veszti a nedvességet. én egyébként most dobtam ki közel egy kiló szegedi "kézműves" házi pirospaprikát, nemrég vettem és megpenészedett. sok pénzbe vót és ezek szerint aki ebből él nem figyel oda rendesen.
-
huoc
csendes tag
valszleg igen, csak nem annyira, hogy látszódjon. ugyanabban az edényben, uazon a polcon tartom mindig a pirospaprikát és sosem volt eddig bajom, ezért gondolom. idén új termelőtől vettem, mert az évek óta bejáratottnál nagyon hamar elfogyott. azóta kikönyörögtem a saját készletéből egy kilót
-
huoc
csendes tag
ha már írjátok a statisztikákat
1 hét nedves papírtörlőben csíráztatás a radiátor feletti ablakpárkányon: 45 magból 40 kicsírázott, van amelyiknek 1 centis csírája van. tegnap este mentek tőzegkorongba. ezek a különböző Jalapeno variánsok (4 féle). a durvább fajtákból (Habanero-k, Moruga Scorpion) ugyanennyi idő alatt még csak kb 20-30% csírázott ki. -
huoc
csendes tag
én egy 3 polcos állványra pakoltam a csemetéket. ebből kettőt hideg, egyet meleg fehér fénnyel bombázok (egyszerű okból: így maradtak meg a szalagok a lakásfelújításból ). a kísérlet kedvéért megteszem, hogy egy tálca Jalapenot hideg alá, egyet meleg alá teszek. igaz nem teljesen ugyanazok, az egyik Jalafuego a másik Mucho Nacho, tehát nem tökéletes a kísérlet. azért ha látványos különbség lesz a fejlődésükben, beszámolok...
[ Szerkesztve ]
-
huoc
csendes tag
csírázás update:
9 nap nedves papírtörlőben csíráztatás radiátor feletti ablakpárkányon:
45 Jalapeno (különböző fajták) magból 45 kicsírázott
22 Habanero Red magból 20 kicsírázott
Habanero Chocolate és Moruga magokon még többnyire csak a kis nyílás látszik
ez sztem elég jó, pepperseeds-ről vannak a magok. -
huoc
csendes tag
nem sokat olvastam a témában, nem vagyok szakértő, de úgy láttam, hogy a növényeket inkább az UV-B égeti meg (csakúgy mint az emberi bőrt), bár mutációs károsodást az UV-A is okoz. az UV-B túlnyomó részét viszont az ablaküveg kiszűri. ha valakinek komoly infója van a témában, ossza meg, javítson ki.
én egyébként tavaly kb két hét félárnyékos szakasz után raktam őket a napra. (pl. fa lomb árnyéka, ahol a levelek árnyékolnak is, meg nem is, ahogy mozognak). első nap 1 óra, aztán 2, stb., két hét után meg full nap. lehet ez nem a legjobb, de gondom nem volt vele. -
huoc
csendes tag
Nagyon csalódott vagyok
Idén megpróbálkoztam a jiffy koronggal. Először is rosszat küldtek (30mm-es tálcát és 38mm-es korongokat, pedig össze volt linkelve a kettő a webshop-ban, mint összetartozók ). De ezen még túlléptem. Viszont: bepenészedett az egész A palántadőlés el is vitte az összes J Early-t. Este még álltak, mint a cövek, másnapra lefeküdt az összes. Ami kicsit jó hír, hogy a J Mucho Nacho, Jalafuego és J Fooled You fajtákat nem bántotta, úgy látszik ezek rezisztensek ezzel a gombával szemben. A kétféle paradicsomot is 100%-ban elvitte, a Habanero-kat és a TMS-t megint csak nem bántotta. 3-szor öntöztem Dithane-nal az ültetés óta, a használati útmutató szerint. Már rendeltem új magokat és remélem még beérnek.
Viszont most ültető tálcába rakom őket, földbe. A kérdésem: 5,5x5,5 vagy 7x7 vagy 9x9 négyszögletes cserepet vegyek? Mindegyik 7 centi mély. Csak egyszer szeretném átültetni őket, a végleges 15-20 literes cserépbe a kertbe. Nyilván minél nagyobb, annál jobb, csak azért szeretném az 5,5x5,5-öst ha elég, mert akkor több fér a lámpa alá (kb 120 palántáról beszélek). Szóval az igazi kérdésem az, hogy melyik a legkisebb, ami még elfogadható és a kiültetésig elég a palántáknak. Tavaly margarinos dobozban voltak és abból mentek a végleges cserépbe, de most kifogytam a margarinos dobozból -
huoc
csendes tag
lehet enni zölden, pirosan és a kettő között bármikor. minél fiatalabb, annál "frissebb" az íze, de annál gyengébb. A frissebb ízt nehéz leírni, de olyan "zöldebb", üdébb, levesebb. A legtöbben akkor szüretelik, mikor már repedéses. Én tavaly direkt tettem el csak pirosból és csak zöldből ugyanolyan darált szószt, pár hónap után egészen kis különbség volt csak köztük. Egyébként a jalapeno szól, hogy ő maga mikor akarja, hogy leszedjék, ha felfordítod a termést 90 fokban és lejön, akkor szeretné, ha megennénk Arról, hogy pirosan erősebb még annyit, hogy sokak a jalapenot "tömeg" szósznak, meg poppers-nek termesztik, erősről habanero felett kezdhetünk beszélni bár ez ízlés dolga.
Amúgy mivel a hozzászólásod régebbi, valszleg már rég megkóstoltad azóta és minden nagyon gromek -
huoc
csendes tag
válasz matuzolo #4162 üzenetére
mert nem szeretem, ha a szószban van, nincs más oka
a darálmányokat/ szószokat általában szendvicsre kenem, és nem szeretem, ha magok vannak a számban
egyébként tavaly próbaképp készítettem egy magos jalapeno szószt is, érzésem szerint kicsit keserűbb lett mint a magtalan. de lehet, hogy csak beleképzeltem, mert ellenérzésem van a magokkal szemben -
huoc
csendes tag
válasz CPT.Pirk #4224 üzenetére
mentával, citromfűvel én vigyáznék. Tavaly sok mindennel kísérleteztem és jól elállt minden szósz, kivéve azok, amikbe lime levet facsartam. gondoltam majd a sav(anyú) biztosan tartósítja, amellett, hogy ízesíti. de azok kinyitáskor felrobbantak
tudom, h a menta és citrofű <> lime, csak azért írom, mert vigyázni kell a friss zöldekkel. -
huoc
csendes tag
Sziasztok,
csak saját fogyasztásra készítek szószt, főleg habaneroból, de ilyenkor 2-3 teljes hétvégém elmegy a magozással
egy ilyen aprítóval "darálom" le:
https://www.bosch-home.com/hu/termekek-lista/etelelokeszites/apritok/MMR08A1
ez a magokat nem tudja felaprítani, én meg nem szeretem a magokat a szószban, úh ezért magozok ennyit.
a kérdésem az, hogy van-e, aki magostul készít szószt, olyan módon, hogy a magokat is teljesen ledarálja. rengeteg időt tudnék ezzel spórolni, csak addig nem akarok turmixot, vagy még egy aprítógépet venni, amíg nem tudom, hogy teljesen le tudná darálni a magokat is.
köszi! -
huoc
csendes tag
válasz Digitalpimp #7664 üzenetére
Köszi. Felhasználtam a gyerekek smoothie készítő turmixgépét, gyönyörűen ledarálta a magokat is, kivéve az utolsó adagot, mikor már kevés paprika maradt, azt nem tudta jól, csak dobálta össze-vissza. 3x elmosogattam, remélem sikerült kivennem belőle a kapszaicint jövőre akkor veszek egy másikat direkt paprika célra, és akkor nem kell kockáztatnom
-
huoc
csendes tag
úgy tűnik minden OK, legalábbis nem volt fanyalgás
Új hozzászólás Aktív témák
- Futás, futópályák
- iPhone topik
- Autós topik
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Felfordul a windowsos piac: az Arm megszerezné a PC-s piac 50 százalékát
- Építő/felújító topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- 2 nm-es chipeknél is modernebb lapkákat fejlesztenek az EU-ban
- Diablo IV
- További aktív témák...
- MacSzerez.com - iPhone 11 Pro / 64GB / Kártyafüggetlen / Space Grey / Garancia!
- Google Pixel 8 Pro Bay 128gb - Használt, Google gari, akár beszámítással
- Gamer PC RTX 3070 Intel i5 10600KF 1TB NVME SSD Nagyrészt új alkatrészek Garancia és Beszámítás!
- Apple iPhone 15 Pro Black 1TB - Makulátlan, Apple garancia, akár beszámítással
- Apple iPhone 14 Pro Max 1TB - Makulátlan, akár beszámítással
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen