Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bbandi

    tag

    Üdv!

    Sikerült elrontanom egy 1043nd-t firmware okosítással, de a közhiedelemmel ellentétben visszaállítható (hacsak nem íródott felül a bootloader, de ez csak akkor lehetséges, ha valaki parancssorból frissítette és rossz címet adott meg, de még akkor se biztos).

    A visszaállítás hardverigényei:
    -Ki kell vezetni a routerből a soros portot (A készülék szétszedése Tessék nyugodtan feszegetni baromi nehezen jön szét)
    -Ez a soros port nem kompatibilis a PC-jével ezért szintillesztő kell (A pc-n az 1 -12V, a 0 12V, a routeren az 1 3,3V, a 0 0 V, ez a 3,3V-os CMOS jelszint). Nekem a munkám során egy ilyen redelkezésemre állt, de elvileg max3232 IC-vel könnyen készíthető egy ilyen, vagy a régi soros nokia adatkábelek is tartalmaznak ilyet (keresgéljetek openwrt wikin és fórumon ezügyben).

    Innentől a routerre kötve hyperterminalon (115200 baud, 8 bit, 1 stop bit, minden más kikapcsolva) lehet látni, hogy elindul, megpróbál bebootolni, majd újraindul, megpróbál bebootolni, és így tovább. Amikor azt írja ki, "Autobooting in 1 seconds", be kell írni: tpl
    Ezzel itt megáll a router, lehet neki parancsokat adni.

    Szükségünk lesz még egy ethernet összeköttetésre, amin a firmware-t átmásolhatjuk.
    Ehhez tehát a gépen szükség lesz egy firmware-re (én openwrt backfire-t raktam vissza, factory image kell), a gépet pedig kössük össze a router 1. lan portjával, és állítsuk be statikus ip-nek 192.168.0.5-öt (ezt csak a tpl parancs után tudjuk megtenni, mert addig a router folyamatos újraindulgatása miatt nem lesz folyamatos fizikai kapcsolat)
    A fájlátvitelhez egy TFTPD32 szerverre lesz szükségünk, aminek könyvtárában legyen ott a firmware.
    Majd a soros konzolon adjuk ki a következő parancsokat:
    erase 0xbf020000 +7c0000(a 7c0000 a feltöltendő firmware mérete hexadecimálisan, épp ekkora az openwrt backfire. Az első számra nagyon figyeljünk, mert ha kisebbet adunk meg beletörlünk a bootloaderbe és temethetjük a routert)
    tftpboot 0x81000000 code.bin (ezzel még csak a memóriába került a firmware)
    cp.b 0x81000000 0xbf020000 0x7c0000(a 7c0000 itt is a firmware mérettől függ)
    bootm 0xbf020000
    Itt hamarosan látni fogjuk, hogy az openwrt bootol, majd a hagyományos módon is elérhető lesz.

    Ehhez az infó nagyrészét a router openwrt-s wiki lapjáról szedtem.

    Gondolom a soros portos szintillesztő miatt nem sokan akarnak majd belevágni otthon, de ez alapján a bejegyzés alapján szerintem jó pénzért megcsinálják olyanok akik halott hardware-eket támasztanak fel hasonló módon (láttam olyat ph-n, hogy ezt a routert valaki kifejezetten nem vállalja, mert jtag-en lehetetlen visszaállítani. Nos egy szintillesztő sokkal egyszerűbb és olcsóbb hardware mint egy jtag)

    Remélem senkit nem zavart a hosszú bejegyzés, ha valaki erre később talál rá, az itt megadott email címemen és privát üzenetben elér.

Új hozzászólás Aktív témák