Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Z.É.T.

    őstag

    Kemenesi fb

    "🐄🦠Hónapok óta észrevétlenül tart az Influenza A H5N1 járvány az amerikai szarvasmarhákban

    Rég nem jelentkeztem írással, de a mostani ügy annyira jól szemlélteti a jelenlegi világ tétlenségét és sebezhetőségét a járványok ellen, hogy mindenképp érdemes egy pillantást vetni rá. Ráadásul az első átfogó adatcsomag is megérkezett tegnap, ennek alapján pedig az látszik, hogy:

    - A vírus madarakban reasszortálódott a szarvasmarhákra jutás előtt. Reasszortálódás amikor némileg eltérő törzsek cserélnek genetikai információt, mintha a kártya paklijait cserélgetnék (egy-egy lap egy-egy genomszegmensnek felel meg). Az influenzavírusoknál ez a folyamat a hagyományos mutációknál általában nagyobb ugrást, nagyobb változást jelent.
    - Valószínűleg egy gócpontból, egy átugrási eseményből indult a szarvasmarhák járványa, a mostani adatok alapján Texasból
    - A genetikai adatok azt sugallják, hogy hónapok óta észrevétlenül terjed szarvasmarhák között. Ennek egyik eredménye, hogy a vírus genetikai maradványai a polcokon kapható tejek többségében kimutathatóak Amerikában.
    - Úgy fest, hogy több adaptív mutációt (az új gazdához való hozzászokás jelei) is felszedhetett a szarvasmarhákban a vírus.

    Az elmúlt 100 év négy jól dokumentált influenza világjárványt is hozott, egészen eltérő súlyossággal és forgatókönyvvel. Ami közösnek mondható bennük, hogy a különféle eredetű influenza törzsek változatos reasszortment (egymás közti génkicserélődés) lépéseken és köztes gazdákon keresztül jutottak emberekre.

    Jelenlegi világunk óriásira nőtt, az ember és háziállatainak tömege mellett már eltörpül a vadállatok aránya. 2015-ös adatok szerint az emlős biomassza 62%-a háziállatainkból, 34%-a az emberekből és csupán 4%-a a áll a vadon élő emlősökből. A madarak tekintetében ez az arány 71 és 29 százalék, szintén háziállataink javára. Ebben a közegben nem meglepő, hogy az immáron évek óta tartó állati, madarakhoz köthető H5N1 világjárvány utat talál magának a háziállatainkon keresztül.

    ▶️Mi kell egy emberi járványhoz?

    Az emberi járvány első jelei, mondhatni baljós jelei a jól fennmaradó emberről-emberre terjedés képességének megjelenése lehetnek. Emberi esetek voltak és jelenleg is dokumentáltak néhányat a H5N1 kapcsán. Ezek a madárinfluenza vírusokkal történő nagy kitettség során alakulnak ki, de egyelőre megállnak egy-egy esetnél. A mostani szarvasmarha járvány során, egy az állatokkal dolgozó ember esete néhány órája került publikálásra. A fertőzés kötőhártya bevérzéssel járt és nem járt légúti tünetekkel. Hangsúlyozandó, hogy a vírus nem rendelkezik még a hatékony emberről-emberre terjedés képességével és jelenleg az említett esetéhez hasonló körülmények (fertőzött állatokkal való tartós érintkezés) kellenek a fertőzéshez.

    ▶️Mi várható?

    Nehéz megbecsülni, hogy ebből a mostani helyzetből, egy állati világjárványból átcsaphat-e a H5N1 influenza A vírus most terjedő törzse emberi világjárványba. Azt sem látni, hogy a szarvasmarhák járványa átjuthat-e Európába vagy más földrészekre. Azonban aggasztó, hogy megint csupán futunk a történések után és utólag próbáljuk megérteni mi történhetett. A szarvasmarhák közt zajló járvány ennek egy baljós előjele. Az óriásira nőtt világunk sérülékenységét mutatja, hogy ugyan nem fertőzőképes formában, de még az amerikai boltok polcain is ott vannak a vírus nyomai. A pasztőrözött tej vizsgálatát egyébként utólag elvégezték, ahogy várható is volt, a hőkezelés inaktiválta a vírust.

    ℹ️
    Emlős biomassza:
    https://ourworldindata.org/wild-mammals-birds-biomass

    Szarvasmarha járvány elemzése:
    https://virological.org/t/preliminary-report-on-genomic-epidemiology-of-the-2024-h5n1-influenza-a-virus-outbreak-in-u-s-cattle-part-2-of-2/971

    Emberi H5N1 eset:
    https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2405371
    A pasztőrözött tej biztonságos, a hőkezelés nélküli nem:
    https://www.fda.gov/food/alerts-advisories-safety-information/updates-highly-pathogenic-avian-influenza-hpai

Új hozzászólás Aktív témák