Hirdetés

Aktív témák

  • gsc73

    aktív tag

    Sziasztok!

    Egy kis saját, személyes tapasztalat megosztás azoknak, akik kezdőként jönnek ide, és próbálkoznának a Linux-al:

    Az elmúlt napokban volt alkalmam összehasonlítani az Ubuntu 10.04-et és a Lubuntu 10.04-et, (azért ezeket, mert a hardver egy VIA EPIA-800, VIA EDEN (Ezra) C3 proci, amin a 11.04-es el sem indul)

    Az Ubuntu számomra nagyon kellemes csalódás volt: MINDEN, elsőre működött, a grafikus felületen keresztül az átlag (vagy azon felül egy picivel) felhasználó számára fontos beállításokat el lehet érni, logikus, bár alapvetően más felépítésű, mint a Windows. Könnyű kezelni! Való igaz, hogy a fenti vason kicsit lassú, de azért használható.

    A Lubuntu inkább azoknak való, akik nem riadnak vissza a hosszú-hosszú parancssoros beállításoktól, amiket a terminálban kell megtenni. Ilyen volt pl. a SAMBA, amit hiába telepítettem fel, nem sikerült elérni a WIN-es hálózatot, még több órai google használat, és parancssoros próbálkozás után sem. (persze ez lehet hogy az én hibám, nem tagadom, azonban az összehasonlítási alap az Ubuntu!) Ezen felül a számomra fontos Nvidia MX440-es videó kártyát sem ismerte fel, bár működött a rendszer, de ezt, az Ubuntu jól oldotta meg.

    Azt is hozzátenném, hogy nem szándékoztam beleásni magam a mélyébe, „csak” kíváncsiságból ismerkedtem/ismerkedem egy kicsit a Linux-al. Mint ahogy a tesztek végén is szokták írni (amelyek szintén nagyon szubjektívek, ahogy az én kis „gyorstesztem” is):

    Ubuntu: nagyon tetszett,

    Lubuntu: nem tetszett.

    Üdv: g.

    kedvenc szavaim: palack, flakon, kredenc, fridzsider, ibrik, trafik, szvetter, fregoli, rezsó, sparhelt, vájdling, szifon, gardrób, partvis, spejz, tégely, drót, abrosz, lavór...szocreál.

Aktív témák