Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bkercso

    nagyúr

    válasz Kékes525 #20769 üzenetére

    Jó régi hsz, de inkább itt beszéljünk róla, mint egy más témájú topikban..

    Szóval, honnan tudod/véled, hogy nincs szabad akarat? A Bibliában - amit sokan elfogadunk Isten kijelentésének - az található, hogy van szabad akarata az embernek. Isten azért teremtette az embert, hogy megossza vele a jelenlétét és alkotásait, és tanítsa, de nem gépnek alkotta.
    Az ne zavarjon meg, hogy időben előbb teremtette az univerzumot és aztán az embert. Egyrészt az örökkévalóságban nem telik az idő, ahogyan mi érezzük most telni; noha sorrendiség van (pl. a Sátán kivettetett a mennyből, noha előtte ott lakott stb.). Másrészt azt sem tudjuk tudományosan sem, hogy az anyagi világ mennyire determinált. Még csak kapargatjuk a kvantumfolyamatok felszínét. Ebben a kapargatásban is megmutatkozik már, hogy az időbeliség a mikrovilágban nem olyan, mint a makrovilágban. Több folyamatot "jövőbelátó részecskékkel" tudunk magyarázni, akik koherensen viselkednek a saját jövőbeli állapotukkal már a jelenben - még ha nem is ez az egyetlen lehetséges magyarázat.

    Szóval, amit biztosan tudunk, hogy a lineáris időbeliség a makrovilágban értelmes, amennyiben anyagi testhez kötött tudattal szemléljük az anyagi világot. Hogy a mikrovilág mennyire determinált, azt nem tudjuk. Valamint azt sem tudjuk elképzelni, hogy milyen lehet az időn kívülről szemlélni a dolgokat (bár sok halálközeli élményleírás támpontot adhat ehhez).

    Én úgy fogalmaznék, hogy van beleszólásunk a teremtésbe, vagyis az emberek tapasztalatába a szabad akaratunkon keresztül. A véges elménkkel pedig időbeliségként éljük meg az ok-okozati történéseket. Bár ennek nem csak a véges elme lehet az oka, hanem a fizikai testhez kötöttség is, mivel az agyba bekerülő információknak van termodinamikai vonatkozása, így visszafelé nem élhetjük meg az idő múlását.

    A Mindentudóság és Mindenhatóság logikailag ellentmondásban van.
    Csupán látszólag. :) Ugyanis Isten korlátozza magát: korlátozza a mindenhatóságát azzal, hogy sokszor nem vatkozik be, korlátozza a mindnütt jelenlevőségét azzal, hogy nem fedi fel magát sok szituációban és nem helyezi az emberekre a jelenlétét stb. Mi is tudjuk korlátozni magunkat, pl. egy szituációban hiába vagyunk képesek valakit jól pofánütni, nem tesszük. :DDD
    Szóval nem kell Istennek döntenie helyettünk, attól még tuhat arról, mit teszünk és teljes összefüggésében átláthatja azt (ahogyan mi nem látjuk át).

    [ Szerkesztve ]

    Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

Új hozzászólás Aktív témák