Megjelent a Docs és a Sheets

A napokban egy új poszt jelent meg a Google hivatalos blogján, mely egy viszonylag nagy változást vázol fel a vállalat mobil szoftvereinek ökoszisztémájában. A keresőóriás elvett néhány funkciót a Drive felhő alapú tárhelyhez kapcsolódó alkalmazásból, melyeket ezentúl különálló programok segítségével vehetünk igénybe.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

A Drive-ban tárolt dokumentumok kezelésére immár különálló programokat alkalmazhatunk. A szövegfájlokat a Docs, a táblázatokat pedig a Sheets segítségével menedzselhetjük, hamarosan pedig megérkezik majd a Slides is, mely a prezentációkért felel. Az appok androidos és iOS-alapú készülékekre egyaránt elérhetőek.

A programok offline dokumentumszerkesztési képességgel is rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy internetkapcsolat nélkül is szerkeszthetjük őket, a változtatásokat az első adandó alkalommal szinkronizálja a rendszer. Az automatikus mentéseknek köszönhetően pedig nincs szükség folyamatosan nyomogatni a save gombot, a változtatásokat folyamatosan tárolják a szoftverek. Mindkét alkalmazás támogatja a kollaboratív munkát, azaz egyazon dokumentumon akár többen is dolgozhatnak egyszerre.

Bár érthető a Google lépése (három különálló alkalmazással könnyebben kelhet versenyre az Apple és a Microsoft mobilos irodai szoftvercsomagjával), nem fogadtam kitörő örömmel a dolgot, hiszen így egy helyett négy ikon foglalja a helyet a menüben. A programok futtatásához legalább 4.0-s Android verzióval (Sheets és Docs a Play Store-ban) vagy 7.0-s iOS-verzióval (Sheets és Docs az iTunes kínálatában) kell rendelkeznünk, az appok természetesen ingyenesek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés