- iPhone topik
- Tényleg jobban fogyaszt a Peugeot, az Opel és a Citroen?
- Telekom mobilszolgáltatások
- KuKirin G4 - a sebesség ára
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor 200 Lite - nem százas a kétszázas
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Nothing Phone (1) - nem semmi (2)
- Mesterportrékkal érkezett a Honor 200 Pro
Hirdetés
-
Letartóztatták, mert AI segítségével csalt az egyetemi vizsgán
it A török hatóságok letartóztattak egy diákot, amiért egy egyetem felvételi vizsgáján AI segítségével válaszolt a kérdésekre.
-
Olcsó USB WiFi AC adapter
lo Egy olcsó WiFi AC USB adapter jó szolgálatot jelenthet, ha az új router csak elvileg támogatja a 2,4 GHz-es átvitelt.
-
Computex 2024: új Dark Rock hűtők és RGB-s házak a be quiet!-től
ph Keblére ölelte az RGB-t a Light Base házak tervezésekor a német cég, de szerencsére nem ez az egyetlen érdekességük.
-
Mobilarena
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Šolaire
veterán
-
Essejó
veterán
válasz Mr.Csizmás #2849 üzenetére
+1 az ikea 365+ késnek! Csak venni kell hozzá kerámia késélezőt is.
Kicsit jobb anyagból vannak a késeik mint az úgynevezett fenőacélok és egy idő után megélezik a fenőacélt.[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
#75501312
törölt tag
Hello,
Zsemle esetében a tésztát mennyi ideig kellene keleszteni és hányszor? Sima egyszerű tészta esetén: liszt, élesztő, só, víz.
Ha a tésztát egyszer kelesztem 1,5-2 óráig, és utána kb. még 20 percig, amíg bemelegszik a sütő, akkor szépen átsül 15-20 perc alatt, de még mindig kissé tömör, gumis az állaga.
Nem a bolti levegős lenne a cél, de egy kicsit lehetne könnyebb.
Most kicsi a mérete és nehéz így meg kevés belevaló fér bele szendvics esetén. -
Essejó
veterán
válasz #75501312 #2853 üzenetére
Az alábbiak saját tapasztalat. Az élesztö felfuttatásához mindig kell egy csipet cukor, ha mégse raksz bele, akor egy nagyobb csipet liszt, valamit ennie kell a gombának a szaporodáshoz. A kelesztési idöt sosem mérem. Ahogy nagyanyám mondta, minimum a duplájára kelesztjük, langyos helyen ruhával letakarva. És ez igaz a már kiadagolt formázott tésztára is. Otthoni sütöbe az élesztös tésztát mindig hideg sütöbe teszem, és akkor gyujtok be. Az elsö tiz-tizenöt percben a legkisebb fokra, és azután tekerem feljebb a höfokot. Kalácsot, kenyeret mindig így sütök, meg kb az összes élesztős tésztát.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz #75501312 #2855 üzenetére
Ha a formázás után nem hagyod elég ideig kelni, akkor bodagot sütsz.
Tessék langyos helyre tenni, én ilyenkor télen a konyhai konvektorra rakom, az nekem csak langyos. Nem rémlik hogy másfél óra lenne, de mondom, régen nem nézem már az időt. Ugyanis a környezeti hőmérséklet erőst befolyásolja a kelés idejét. Egy receptnél a kelesztési időt csak körülbelüli adatnak veszem, ugyanúgy mint a liszthez adandó folyadék mennyiséget. Liszt és liszt között óriási különbségek vannak, hogy mennyi folyadékot vesz fel ahhoz hogy kidolgozható tészta legyen.[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
-
-
krizmo_
Topikgazda
Nem lesz vastag, kemény héjuk? Képed van esetleg?
Én azt tapasztaltam, hogy magas hőfokon kell kezdeni a sütést.Amúgy, én mindig szobahőmérsékleten kelesztek minden pékcuccot, és megkelnek rendesen. A levestésztát pedig mindig hűtőbe teszem hajtogatások után, és ott is megkel.
[ Szerkesztve ]
-
#75501312
törölt tag
válasz krizmo_ #2860 üzenetére
Nem, abszolút nem lesz kemény már, igaz ropogós sem nagyon. 2x8 percig sütöttem a mait.
Mikor beteszem sülni előtte lekenem kis tejjel, félidőben pedig lespriccelem vízzel, így nem lesz kemény és kap egy kis tálkában is vizet.
Viszont még mindig kicsit sűrű / tömény. Lehet kicsit több vizet kellene használnom, bár a ragacsos tészta sztem nem jó. Vagy igen?
Ez a mai adag, ez megkelt 2x kétszeresére, kicsit összement a sütés végére, még nem vágtam fel, hogy mennyire lett tömény, de jobb szélső az 7 dekás súlyban és ahhoz képest kicsi.[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
válasz #75501312 #2861 üzenetére
Amolyan pillekönnyű nagyon lyukasakat mint a bolti, állományjavító és egyéb csodaszerek nélkül úgysem fogsz csinálni. De ha gondolod rákérdezek, van hajdani osztálytársam aki elhagyta a szakmát és elment péknek. Hogy mitől lesz olyan levegős a zsemle?
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
jansky1
senior tag
Hi. Jó szójaszószt tudtok ajánlani? Amit használtam, már nem kapni :(
-
justgiveup
tag
válasz Šolaire #2851 üzenetére
10k fölé nem szívesen mennék első körben, tehát egy jó kezdő késre lenne szükségem. Amúgy méretben mit ajánlotok? Elég a 20 cm vagy próbáljak be esetleg egy 25-öst?
+1: Kellene mellé zárós határidőn belül egy élező is gondolom. Abból is tudnátok ajánlani?
[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
válasz justgiveup #2867 üzenetére
Ikea 365+ és hozzá ott az élezö is, fentebb linkeltem. A 20-as szerintem sok is, gyakrabban használom a rövidebb szakácsot, vagy a külön zöldségkést.
[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz justgiveup #2867 üzenetére
16-os bőven elég szinte mindenre.
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
Šolaire
veterán
válasz justgiveup #2870 üzenetére
Szia. Elég a 16 cm is sokmindenre de kezdő, tanuló késnek én ajánlanám a 20 cm-ert. Aprításnál ,szeletelésnél, vagy egész fej káposzta kettévágásánál időnként jó jön ha kicsit hosszabb a penge. Ebben az árkategóriában én ezt venném : [link]
Utána pedig vennék hozzá egy ilyet : [link]“Praise The Sun” \[T]/
-
Šolaire
veterán
Ha már kés én ezzel szemezek most. [link]
“Praise The Sun” \[T]/
-
Digitalpimp
senior tag
válasz Šolaire #2872 üzenetére
Szép. Jó kést egyszer kell venni, örök darab.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Šolaire
veterán
válasz Digitalpimp #2873 üzenetére
Most egy Kai Shun Premier kést használok. Előtte tizen pár év wüsthof használat. Nagyon megszerettem a japán késeket.
“Praise The Sun” \[T]/
-
justgiveup
tag
Szerintetek hogyan érdemes beletanulni a fozesbe? Milyen ételekkel érdemes kezdeni? Hogyan lehet megtanulni jól bánni a fűszerekkel? Esetleg tudtok jó konyvet, oktató anyagok, stb?
-
Essejó
veterán
válasz justgiveup #2875 üzenetére
Főzz naponta ebédet a családnak. A fűszerekkel? Fogalmam sincs, de már régóta nem méregetem őket csak a tenyerembe öntöm.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Šolaire
veterán
válasz justgiveup #2875 üzenetére
Gyakorold a darabolást az a főzés alapja. Paprikás krumpli tökéletes ott gyakorolhatod a hagyma vágást a krumplin meg a különböző formákat nem baj ha nem egyforma. Ízesítésnél először a sót rakd bele az ételbe utána a fűszereket. Ha már van sója akkor jobban érzed mi kell még bele. Túl sok féle fűszert ne használj egyszerre 3-4 max.
“Praise The Sun” \[T]/
-
#75501312
törölt tag
válasz #75501312 #2866 üzenetére
Rájöttem miért keményebb kicsit és megy össze. Több folyadék kell bele.
Ma sütöttem egy adagot úgy, hogy a tésztát ragadósabbra csináltam, és gyönyörűen megkelt 2x is szobahőmérsékleten. Sütés végére laposabb lett kicsit, de nem ment össze.
Előtte a száraz élesztőt azért felfuttattam.
Azt hiszem végre megvan hogy fogom csinálni. -
krizmo_
Topikgazda
válasz #75501312 #2878 üzenetére
Így a legjobb, hogy te tapasztaltad ki, így már mindig jól fog sikerülni.
#2875 justgiveup
Sok egyszerű és gyors recept van, keress rá pl. Jamie egyszerű és gyors kajáira, vagy 30 perces kajáira (de vannak 15 perces kajái is). Alapozásnak ez jó lehet.A fűszekerek ízlés dolga, idővel ráérzel majd, hogy mihez milyen és mennyi fűszer passzol.
Ha szeretnél elkészíteni egy ételt dobd be ebbe a topikba, és ellátunk jó tanácsokkal. -
-
justgiveup
tag
válasz krizmo_ #2879 üzenetére
Ma például chilis babot tervezek főzni. [link] Ezt a receptet szoktam elkészíteni, mindig próbálok rajta finomhangolni, de a fűszerekkel szerintem még mindig túl finoman bánok Másik bajom a fűszerekkel, hogy lakásban sajnos nincs lehetőségem friss fűszernövényeket tartani, ezért szárítottat használok, aminek úgy érzem változó a minősége, főleg, ha már bontott és állt pár hetet.
-
krizmo_
Topikgazda
#2882 justgiveup
Sok helyen lehet már venni vágott fűszernövényt, vagy fagyasztottat. Szárítottból pedig érdemes mindig minőségit venni.Ezt most csak úgy itt hagyom, az egyik tradicionális ünnepi étkünk:
Ha érdekel valakit szívesen írok jó marhabélszín beszerzési helyet.
Az eredeti Wellington bélszín elkészítési módja alapján készült. -
justgiveup
tag
Engem is érdekelne. Nem csak bélszín, hanem bármilyen hús :D 11. kerületben kellene egy jó hentes.
Amúgy a steak shop a vásárcsarnokban szerintem elég jó marhahusokat árul. -
izisz
senior tag
válasz justgiveup #2886 üzenetére
Csatlakozom (11-keres beszerzési helyek is)
-
amanoba
őstag
válasz justgiveup #2882 üzenetére
sztem a 60-80deka húshoz majdnem duplája kellene az ebben a receptben leírt őrölt koriander és római köményhez képest..bár én szeretem ha ízes, fűszeres a kaja.
tipp: csapott tk. natúr kakaópor szintén mehet bele. kicsit csavar rajta, és elvileg autentikus mexikói receptek írják is.[ Szerkesztve ]
Zene nélkül az élet tévedés volna - Friedrich Nietzsche
-
krizmo_
Topikgazda
Tőlük szoktuk venni a bélszínt, és minden más terméküket is csak ajánlani tudom: [link]
Ők pedig innen szokták beszerezni a marhahúst: [link]Sokféle marhát kóstoltunk már, és eddig ez a legjobb, amit lehetett kapni.
Ünnepek előtt mindig veszünk egy egész bélszínt, a törzséből Wellington lesz, a még szépen érmékre szeletelhető részét megsütjük: [kép] , a maradékból pedig Stroganoff bélszín készül. -
Essejó
veterán
válasz Šolaire #2877 üzenetére
Lehe én leszek a kiátkozott, de van pár emberke a barátikörben aki a bográcsozáskor mindig tologatta a nem teljesen szétfött hagymakockákat, bármilyen aprora is vágtam. Egyszer dühömben adtam neki botmixerrel, hogy nesztek ezt válogassárok. Na azt a király sürü szaftot. Azóta nálam a hagyma pucolás után nem a késé a föszerep, hanem a konyhai apritoé.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
FerNandor
őstag
-
Essejó
veterán
válasz #75501312 #2878 üzenetére
Majd arra is figyelj oda, hogy különféle malomból származó lisztek más más folyadék mennyiséget igényelnek ugyanolyan állagú tésztához, szóval a recept az nem szentírás.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
krizmo_
Topikgazda
válasz FerNandor #2891 üzenetére
Gordon Ramsay receptje alapján, pont így ahogy ő: [link]
A tésztát én csinálom, mert szerintem a bolti leveles nem jó ehhez.A bélszínt szobahőmérsékleten hagyom fél órát, sózom borsozom, majd az előre felhevített serpenyőbe olajat teszek és pár percig sütöm (kb. 3 percig oldalanként), ha jól átsütve szereted akkor kicsit tovább, épphogy kérget kapjon, pár perc pihentetés és lehet is fogyasztani.
-
Šolaire
veterán
Ha apróra vágod azért szétfő az a hagyma. De persze ezért jó a főzés mert intuitív dolog. Egyébként van oka hogy miért jó kézzel vágni a vöröshagymát pl egy sertéspörkölt alá és nem lekutterezni, botmixerezni persze ha pirítás után adol neki a botmixerrel akkor teljesen jó a dolog. Szeretem a jó késeket az ételek ha a benne lévő alapanyagok szépen egységesen vannak darabolva mindennek van kontúrja akkor sokkal szebb lesz a végeredmény szerintem.
“Praise The Sun” \[T]/
-
Essejó
veterán
válasz krizmo_ #2893 üzenetére
Persze amikor 40 perc alatt kész a kuktában a zúza pörkölt, akkor majd még elötte 30 perzig párolgatom a hagymát hogy szétföjjön. Persze apritás után is lepiritom, de igy gyorsabb.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz Šolaire #2896 üzenetére
Persze szétfö, de mindig marad valamennyi ami nem, és richtig az találja meg aki finyás rá. Meg egyébként is 3 kg hagymát bográcsban nyilt tüzön nem 1xü. Innen indult a leapritás, megcsinálom elözö nap otthon a hagymát és lehütve egy tömbben vittem a tetthelyre.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Šolaire
veterán
Azért nem szeretem így mert levet engedhet a hagyma és nem úgy pirul. Egyébként azért jobb kézzel vágni a hagymát apróra mert nem lesz tökéletesen egyenletes még ha annak is tűnik. Így ha pirítod a nagyobb darabok megfonnyadnak ezek a szafthoz adnak hozzá míg a kisebb darabok aranysárgára pirulnak ez pedig a pörk íz anyagot adnak az ételhez. Most akkor kuktába főzöl vagy bográcsba? egyébként úgy vágod a hagymát ahogy neked tetszik semmi gond nimcs ezzel viszont van a hagymán még egy külső fehér réteg a héjja alatt sokszor azt is le kell szedni mert az jóval nehezebben megy szét mint az alatta lévő részek.
[ Szerkesztve ]
“Praise The Sun” \[T]/