Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • PLaci58

    őstag

    válasz majorgent #2239 üzenetére

    Hmm. Amire te gondolsz, az szerintem az MCI érték. Ez összehasonlítja, hogy mennyinek felel meg a képfrissítés a CRT-hez képest.
    A sima 50Hz-es lapostévékre adnak meg 100-as MCI értéket, mivel ezek alapból 50 kép/s-al mennek. Ez ugye duplája a sima TV 25 kép/s sebességének (50 félkép/s= 50 Hz).
    Ha megduplázzuk a képfrekvenciát és csak megismétlünk minden képkockát, azt nevezzük 100 Hz-nek és MCI értékben 200-400-nak nevezik, mert vannak még trükkök.
    Ha csak ismétlünk, már akkor is élesebbnek látja a mozgóképet az emberi szem.
    (Teszt: bambul ki az ember az autó ablakán és nézi az elmosódott tájat. Ha sűrűn pislogunk közben, akkor élesnek látjuk).
    A trükkkök pedig ott vannak, hogy 2 képkocka közé kiszámol-e a TV egy új köztes képkockát (True Motion), ami a gyors mozgásokat még élesebbé teszi, vagy egyszerűen fekete kockát tesz közé. Valahol azt olvastam, hogy a megduplázott képkocka szám és közéjük beszúrt fekete képkockáknál van 400-as MCI érték.
    A lényeg, hogy az LCD-nél a képváltás folyamatos. Nincs kikapcsolva a háttérvilágítás (a CRT és a Plazma másként csinálja). A drágább LED-es LCD-nél már le tudják kapcsolni és meg is teszik, de szerinem csak azoknál, ahol részekre van bontva a háttérvilágítás.Ha beszúr a képváltások közé egy rövid idejű fekete képkockát, már azzal is élesebbé teheti a mozgó képet. Ehhez természetesen gyors elektonika és gyors LCD panel is kell.

    "Nincs végzet, csak ha magad is bevégzed!"

Új hozzászólás Aktív témák