Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Punyika

    újonc

    Sziasztok,

    in medias res: visszaolvastam jó néhány oldalt, de nem igazán látok arra vonatkozóan infót (sem itt sem máshol), hogy mi alapján lehetne jó ár/érték arányú döntést hozni rendszer alkotókat tekintve. Most már van pár ajánlatunk, de brutál szórnak az elképzelések mind a tetőn elhelyezhető panelek számát illetően, azok típusát tekintve és nyilván árban is. Holott, mindenkinek ugyanazt az árajánlatkérő levelet küldtem ki, fotókkal, rendes leírással. Lassan döntenem kéne, de úgy érzem "alkotói válságba" kerültem.

    Alapok: Van egy vegyes tüzelésű kazánunk, amit ki szeretnénk váltani az átmeneti időszakokban. Persze ha lehet, akkor végleg, de ehhez nem lesz elég tető felületünk.... Egyenlőre egy 5,3-as klímánk van központi helyen jó COP-pal és jó eséllyel már csak egy kisebb klíma kell, vagy egy fűtőpanel egy távolabb eső szobába. Hőszigetelt a ház és a nyílászárók is jók, de ha elmegyünk otthonról 3 napra, akkor az 1500 L-es puffer sem bírja 24 óránál tovább, kihűl a ház. Elegünk van ebből. A házon nyeregtető van (kontyolással), aminek az egyik oldala totál Dél-i. Saccolva 40 fokos lejtéssel. Korábban volt 2 kutyaól rajta. Januárban egyet megszüntettünk, de ahogy belemásztam a témába (meg látom, hogy mekkora árnyékot vet reggel-este a fent maradt kutyaól), mindkettőnek mennie kellett volna. Így most utólagosan a másik is kuka lesz. Ezen kívül 1 kémény van a gerinchez közel, más semmi. Eddig jó. Villanyhálózatunk 3x20A. Van vezérelt áram a bojlerhez. Havi számlánk 10.500 Ft az összes fogyasztónkra + 3500 Ft körül a bojlerre. Az ajánlatok az 1 kutyaólas kivitelre születtek. Volt, aki élből Canadian Solar (290W) + SE rendszert javasolt. Volt aki SunTech Maxim (275W) optimalizált rendszert SAJ inverterrel, és volt aki Winaico-t (PERC 285W) Froniussal, illetve egy Sharp (270W) + SMA inverter páros is képbe került. Mindenkitől azt kértem, hogy a Dél-i tetőnk maximális kihasználásával készítsék az ajánlatukat. Nos, volt akinek csak 22 panel fért fel, volt akinek 28 is. Értem, hogy az optimalizálót használók előnyben voltak a kutyaól miatt. Az árak brutálisan szórnak. Okés, nézzük meg 1 KWp-re vonatkoztatva az árakat. 360-tól 500-ig minden van. Még az alapvetően azonos elvű két SE rendszerű ajánlat között is volt 12% különbség. Én kifizetem, a felárat, ha látom az értelmét. Nem a legolcsóbb megoldást keresem, hanem a legjobb ár/érték arányút. No de mi alapján??? Ja és akkor most jött a képbe még egy srác, aki egy nagyon jó barátomnak kivitelezett egy Canadian Solar (270W) + Fronius kombót durván 320e Ft / kWp áron. Működik, csili-villi.

    Próbálok egyszerűsíteni magam és mindenki kedvéért. Levesszük a kutyaólat. Csak a kémény lehet árnyék tényező, de hajlandó vagyok lemondani 2 panelről, amit elhagynánk a kémény jobb-bal tövéből, csak a jobb hatásfok érdekében.

    Kérdem én:
    1. Mono vagy poli?
    1/1. Ha Poli, akkor PERC vagy normál?
    1/2. Érdemes hajtani a nagyobb teljesítményre? (270W kontra 290W) Tudom a hatásfok talán fontosabb.... Érdemes ilyen szinten boncolgatni a rendszert?
    2. Nagyon sok Froniust látok dolgozni (ez megnyugtató), félek a SAJ általam alig ismert típustól. Szimpi az SMA. Zárjak ki az alapján kivitelezőket, hogy ki mit tud beszerezni? Ki mivel szerel? (Alapvetően mindenki nagy cég, háttérrel és referenciákkal. Érdekes, hogy a helyi cég ez egyik legdrágább....)
    3. Kinek lehet hinni? Mert mindenki nyilván váltig állította, hogy a sajátja a tuti.

    Bocs, hogy hosszú lett....

    HELP

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák