Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • r3pl4y

    aktív tag

    TL-WR1043ND - Serial HowTo

    Nos! Mivel megöltem a routerem én is egy rossz firmware frissítéssel gondoltam gyorsan „gyorsan” amíg másolom az új firmware –t írok egy kis szösszenetet miképpen lehet életre kelteni a router-t ha már csak annyi élet jelet ad magáról, hogy világít a power led, és a többi led pedig villog pár másodpercenként.
    Szóval ha ez a jelenség fogad minket akkor valószínűleg szépen kinyírtuk a router-t, azaz nem tudja betölteni a firmware-t mert nem találja a megadott blokkokban.

    Megoldásként arra jutottam, hogy kihasználom a router adta serial (soros) port lehetőségeit.
    Aki nincs otthon annyira az elektronikában annak se túl bonyolult ez a dolog szerintem, aki meg otthon van benne annak ez gyerekjáték. Mivel nekem ez lesz elvileg a szakmám is, így nem okozott gondot a következő pár teendő, de szerintem senkinek nem fog.

    1. Szét kell szednünk a router-t. A hátulján (a portok felüli részén) van a talpak alatt 2 csavar, ezt kell kitekerni. Az elején nincs, tehát felesleges leszedni az első talpakat.
    Miután a két csavar kint van szépen kicsit szét kell feszíteni az alsó és a felső burkolatot… igen ez ilyen drasztikusan hangzik, de csak így fog szétpattanni elöl az a két patent ami összetartja a két részt. Ezzel mindenki szenvedjen szépen el, egyszer csak szét kell jönnie :)

    2. Miután szétszedtük a routert a következő kép fogad minket:


    Katt a képre a nagyobb méretért!

    Itt látható, hogy mi a lábkiosztása a serial portnak:


    Katt a képre a nagyobb méretért!

    Na most ilyen 4db-ból álló tüskesort kellene ideforrasztani, ilyet tördelhető tüskesor néven szinte bármilyen elektronikai boltban beszerezhetünk. Direktbe ne forrasszunk oda vezetéket, mert nem fogja szeretni a panel ha szanaszét kell forrasztani azért, hogy betegyük a vezetéket aztán kivegyül ha kész, meg ha máskor is ne tán-tán lesz ilyen akkor újra… egyszóval inkább ültessünk be tüskesort és akkor így később is használható a serial port.
    Akinek pisztoly pákája van otthon az ne essen neki inkább mert azzal azért kegyetlenség volna, meg nem is sikerülne szerintem, mivel elég kicsit a forr pontok, tehát legalább valami 2000 forintos pont forrasztónk legyen, nem azzal forrasztottam hanem forrasztó állomással így azt sajnos nem tudom megmondani, hogy elég meleg lesz e a 2000 forintos pont forrasztó erre a feladatra, de szerintem igen, tudniillik ez ilyen ólom mentes cucc, azaz magasabb hőmérsékleten kell dolgozni vele sajnos.
    Tehát be kell forrasztani a tüskesort a 4 forrpontba, esetleg ajánlott lehet valami ón szippantó is, hogy eltávolítsuk a gyári ón-t belőle, hogy be tudjuk ültetni a tüskéket, ha ez nincs akkor törjük inkább 4 darabra és így egyesével ültessük be őket miközben hátulról a forrasztóval melegítjük az ón-t. Nem kell annyira félni, mert a panel ezen részén nem nagyon van olyan dolog amit tönkretehetünk, de azért figyeljünk oda.

    3. Miután a forrasztás kész így kell kinéznie a routernek:


    Katt a képre a nagyobb méretért!

    Most pedig valahogy a számítógéphez kellene csatolni a router-t soros porton keresztül, de sajnos a router-ünk soros portja nem olyan jelszinteken kommunikál mint a PC-jé ezért kell valami szint illesztő.
    Soros port már alapból sok gépben nincs is, de ez nem is lesz most baj, hiszen nekünk USB –re lesz szükségünk, meg emellé egy régebbi Nokiás adatkábelre… igen sajnos e nélkül annak nem fog menni aki nem ért az elektronikához, aki ért hozzá az tudja, hogy van erre egy IC is… (max3232), de most ne ezzel foglalkozzunk, mert adatkábellel talán könnyebb szenvedni mégpedig azért mert akár használtan is hozzájuthatunk a vaterán vagy bárhol máshol olcsó pénzért, vagy sokaknál akad otthon is egy. Nekem is volt 1-2 kiválasztottam egy CA-42 típusú kábelt, ez látszik az alábbi képen:


    Katt a képre a nagyobb méretért!

    De van még egy-két féle kábel amivel mennie kell, ennek utána kell járni OpenWRT fórumokon vagy itt is esetleg.
    Na most ennek a kábelnek szépen le kell vágni a fejét, de ha lehet akkor úgy vágjuk le, hogy később még vissza lehessen tenni, tehát ne pont a csatlakozónál.
    Miután levágtuk blankoljuk meg a levágott csatlakozón a kábeleket. Igen a csatlakozón blankoljunk először, mert ki kell deríteni, milyen színű vezeték micsoda. Ezen a képen látszanak a kivezetések.


    Katt a képre a nagyobb méretért!

    Tehát meg kell keresünk, hogy egyes kivezetésekhez melyik szín tartozik, ehhez leg egyszerűbb egy csipogós multiméter, aminek a szakadás vizsgálójával meg tudjuk nézni, hogy mi micsoda. Miután megvan, hogy melyik vezeték micsoda (4 vezetéknek kell lennie, 1 megmarad), forrasszunk a vezetékekre olyan csatlakozót ami a tüskesor ellenpárja, hogy simán rá tudjuk dugni a routerre, természetesen a sorrendre figyeljünk oda, hogy tényleg simán rá tudjuk dugni majd. Meg is jelölhetjük valamelyik felét egy alkoholos filccel, hogy tudjuk mi hol kezdődik. Miután ez megvan már szinte kész is van a hardware-s rész.

    4. Na most jön az a rész ami kicsit rosszabb talán, mivel ezt az adatkábelt fel is kell telepíteni a gépre, hogy működni tudjon. Annyit mindenképpen mondok, hogy ha lehet ne Win7 –el próbálkozzunk, mert az neccesebb lesz, nekem ott nem ment, XP lenne a legjobb, ott se egyszerű én alig találtam működő drive-rt. Ezt most meg is osztom veletek: LINK
    Ezt a driver-t másoljátok fel valahova, természetesen ki kell csomagolni, és dugjuk be az adatkábelt, majd a szokásos módon adjuk meg neki, hogy hol a driver manuálisan. Ezek után elvileg fel is telepíti majd. Ha ez megvan akkor őrölünk, hogy nem kell többet szívni a driver-es résszel, nekem 1 órámba került mire ezt a driver-t megtaláltam.
    Most szedjük le a firmware-t amit fel akarunk majd rakni, mondjuk azt amit az openWRT oldalán is találunk. Majd szedjük le a TFTPD32 szerver-t. Akinek nincs putty az szedjen le azt is egyet, bár szerintem az mindenkinek van. Most ezeket tényleg szedjük le, mert ha csak egy hálókártya van a gépbe akkor arra szükség lesz és nem lesz net a későbbiekben amíg a router-t frissítjük. Telepítsük fel a TFTPD32 –t, valahova majd másoljuk bele simán a könyvtárába a firmware-t, majd nevezzük át „code.bin” –re, nyilván idézőjelek nélkül.
    Ha ez megvan akkor dugjuk be a lan kábel egyik felét a router 1. LAN portjába a másikat meg a hálókariba, és dugjuk is be az adatkábelt a router serial porjára, DE ügyeljünk a helyes csatlakoztatásra, azaz nehogy fordítva dugdossuk rá az adatkábelt. Majd indítsuk el a putty –ot, és válasszuk ki a „serial” –t és itt adjuk meg a „speed”-et 115200 –ra! Majd nyissuk meg a kapcsolatot. Látni fogjuk, hogy a router mindig próbál bootolni, de nem tud. Amikor kiírja ezt: "Autobooting in 1 seconds" gyorsan írjuk be neki azt, hogy
    tpl
    ha sikerült akkor meg fog állni a boot próbálkozás, és innentől lehet parancsokat adni a routernek.
    Most pedig állítsuk be a hálókarink IP címét statikusra, ez legyen: „192.168.0.5” Azért kell ide állítani mert a TFTPD32 így akar majd kommunikálni, ezt csak azután tudjuk beállítani amikor már kiadtuk a tpl parancsot és áll a router, mert addig nincs kapcsolat.
    Ha ez megvan akkor indítsuk el a TFTPD-t, és mennyünk vissza Putty –ba és adjuk ki a következő parancsot:
    erase 0xbf020000 +7c0000
    Most figyeljünk: Ez azt eredményezi majd, hogy törli a 2 szám közötti blokkokat, ugyanis ide megy majd fel a firmware. Az első szám a kezdetet jelzi, erre kell nagyon figyelni, hogy ennél kisebbet semmiképp ne adjunk meg, mert ha igen akkor beletörlünk a bootloader-be is és akkor tényleg annyi lesz a routernek. A második szám a blokk végét jelzi, ez azért lett ekkora mert ekkora az openWRT-s firmware, tehát ha azt tesszük fel akkor ez maradhat így ahogy van. Amúgy ez egy hexadecimális szám és a firmware méretét jelzi lényegében.
    Most adjuk ki a következő parancsot ha megvan a törlés:
    tftpboot 0x81000000 code.bin
    Na ezzel most azt értük el, hogy a háttérben a TFTPD –nek már másolnia kell a firmware-t, de ez még csak a memóriába másol, és nem is kis ideig, ezért is tettem az egész írás elején idézőjelbe a „gyorsan” szót… ugyanis éppen a másolás alatt írom ezt a szösszenetet.
    Tehát ez elmásolgat egy jódarabig, addig nézzük, hogy néz ki a router miközben össze van kötve a géppel:


    Katt a képre a nagyobb méretért!

    Nem túl érdekes, de sajnos az idő lassan telik így addig nézegessük a router-t vagy a képet , amennyiben viszont kész a másolás ez a parancs következik.
    cp.b 0x81000000 0xbf020000 0x7c0000
    (a harmadik szám itt is a firmware méretétől függ.) Most ez a parancs jöhet végre:
    bootm 0xbf020000

    Ezzel készen is lennénk, most látjuk, hogy szépen beboot-ol az openwrt.
    Kössük le tehát a kábeleket, tegyük össze a router-t és már kész is.

    ***A kábel bekötésnél, most jut eszembe, hogy végülis a 3.3V -s kábelt nem kell bekötni, anélkül is mennie kell, de az sem baj ha be van kötve..

    Megfelelő kábelt használtan is lehet venni elég olcsón pl.
    DKU-5
    CA-42

    De újonnan se annyira vészes az ára szerintem ezeknek már.

    [ Szerkesztve ]

    "Ne vedd túl komolyan az életet, úgysem úszod meg élve!"

Új hozzászólás Aktív témák