Hirdetés

Aktív témák

  • dark2

    tag

    Tanácsot szeretnék kérni, mert elfogytak az ötleteim.

    Van egy kisgépem, egy Dell GX50-es.
    Van benne egy i810-es alaplap, integrált i810 videokártyával és egy 800-as cerka procival, a 2 betelepíthető PCI bővítésben pedig van egy usb2.0 és egy diamond mx300 hangkártya. A ram a maximális 2x256. A lap max 100fsb-s procikat fogad.

    Több oprendszer járt rajta, volt ubuntu 8.10, xubuntu 8.10, xubuntu 7.10, most meg Debian lenny.

    Cél: a netezés elfogadható (bár nem szélvész a gép) sebességű, a legelső ubin néztem avi-kat - amik lejátszáskor néha picit akadtak, de nézhető volt - most pedig szeretnék dvd-t nézni. Hát, ez nemigen megy.
    A 8.10-es xubuntun próbáltam totemmel - ez kilép egy szó nélkül és nem emlékszem, hová írhat valami logot, mi a baj. Mplayer-ben állítgathatom, hogy milyen drivert használjon, de nem megy, mert vagy azt mondja, hogy nincs video out, ami kezelje a video stream-et (ha jól emlékszem), vagy valami idétlen hibát ír - nem lejátszható dvd/1 (?). VLC lejátszó fel - semmilyen video beállítással nincs kép, vagy egyből kilép, vagy csak hang van.
    Gondoltam a videodriver a gond, hát netes info szerint nem is támogatja az xubi 8.10 az i810-es videokártyát (bár a synaptic szerint az intel és az i740 driver is telepítve van - de semmi konfigurálhatóság nincs, semmi ikon vagy valami, mint a screens and graphics)
    Jó, xubi 7.10 letöltés, felrakom, frissíti magát - beállítási lehetőség a videokártyának megjelenik - szuper! Hagyom neki, hogy az intel driver menjen, beállítom a monitoromat - samu 940bf (b-t találtam ugyan, de az csak a dvi-vel kevesebb). Újra nem indítottam aznap. Másnap reggel gdm helyett gyönyörű fekete képernyő.
    Jó, recovery mód, dpkg-s újrakonfigurálása az Xorg-nak - van kép, lehet a gépet használni. A VLC alapbeállítással viszi a dvd-t, de csúnyán szaggat. Gondoltam terminál alatt megnézem top-pal, hogy mi eszi esetleg a gépet közben. Rányomok a terminál indítóikonjára, képernyő elsötétül és a gép megkér, hogy újra jelentkezzem be. Gondolom a gdm újra indult. Egyre jobb. Ezt az újraindulást nem tudtam megoldani.
    Jó, tegnap fel a debian lenny-t, ami tök ugyanolyan (elvileg az ubi is ebből építkezik), nagyon szép, de mint az első 8.10-es ubuntuban. Synaptic szerint fennvan az intel és az i740 driver, semmi beállítási lehetőség nincs. Totem újfent kilép egy szó nélkül. VLC csak akkor ad használható képet, ha X11-re állítom, Xvideo-val kilép, alapértelmezettel kilép, ascii-vel ugyan megy, de hát az rémes - inkább poén lehet. OPenGL-lel is kilép.
    Ha X11-en áll, akkor ad képet, de elég csúnya, mintha pici 2x2-es pixelekből állna a kép, olyan kásás, win alatt xvidet láttam ilyennek, ha nem 32 biten állt a desktop.
    És szaggat a lejátszás. Igencsak, mert eléggé élvezhetetlen.. Kipróbáltam VLC-ben, hogy nem dobhatja el a képkockákat és azonnal elmászott a hang.

    Mit kezdjek vele? Melyik xubi volt az utolsó, amiben volt i810 támogatás? A 8.04-es?
    Tegyek mellé egy kicsi win98-at, hogy filmeket tudjak nézni? Vagy mit kezdjek vele, hogy avi-t és dvd filmeket lejátsszon? Mostanában keveset játszom, így nem használnám az X2-es gépemet mindig, fűt is (nyáron a legrosszabb), hangos is és az áramot is zabálja.
    Tudom, hogy nem egy erős rendszer, de azért a dvd-vel boldogulnia kellene, nem?
    A "top" szerint a lenny alapjáraton nem használja a swap-et, a memória foglalás úgy 490mb, az asztal nézésekor alig van proci terhelés. Jó. Dvd-t lejátszanék, van egy gnome-desktop (ha jól emlékszem most) 15-20% prociterhelés, a többi a VLC terhelése 100% eléréséig, a film szaggat, swap már használatban, szabad memória szinte egyáltalán nincs.

    Köszönöm a türelmet és az időtöket, kicsit hosszú lett.

Aktív témák