Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • vigyory71

    tag

    válasz HollywoodBoy #128475 üzenetére

    Alapvetően, ha a CB router módban van, akkor a DHCP-től ő kap IP címet a Voda oldaláról.

    A DHCP lease időtartam a DHCP szerveren van bekonfigolva, ez az az időtartam, amennyi ideig érvényben marad az egyes klienseknek kiosztott cím. Elvileg.

    Ha a kliens (esetünkben a CB) jelzi a DHCP szerver felé, hogy ő leáll, és visszaadja a címet, akkor ez a cím felszabadul a DHCP-ben, újra kioszthatóvá válik, ami nem jelenti, hogy ki is osztja a szerver újra azonnal.

    Normál esetben a DHP Lease Time felének letelte után a kliens küld egy DHCPREQUEST üzenetet, és kéri a bérlet meghosszabbítását. Ha ez nem történik meg a szerver részéről, akkor a Lease Time 7/8-ánál újra próbálkozik a kliens. Ezek az üzenetek már Unicast üzenetek, tehát kifejezetten annak a DHCP szervernek küldi el a kliens, akitől a címet kapta.

    Azt nem tudom, hogy a CB felületén ki lehet-e sasolni, hogy mennyi időre szól a kapott IP címe, de tekintve, hogy elég tetemes mennyiségű ilyen requestet kell kezelniük, gyanítom, hogy nem rövid időre kapják, mert így csökkenthető pl. a túl nagy mennyiségű DHCPREQUEST forgalom, vagy legalábbis időben jobban eloszlik a sok kérés, ami beérkezik rendszeresen.

    Úgy lehetne ezt megnézni, hogy:
    1. a CB-t modem módba teszed
    2. egy kliens gépet rákötsz vezetékesen a CB-re (mondjuk WIndows fut rajta)
    3. ez esetben a gép közvetlenül a Vodától kap publikus IP címet, így ezután elindítasz rajta egy command promptot (parancssor)
    4. beírod, a windows parancssorban, hogy: ipconfig /all
    5. ellenőrzöd a kapott IP cím bérleti idejét a visszaadott parancs kimenetben (a vezetékes hálókártyára vonatkozó részben természetesen)

    Ebből megtudhatod, hogy mikor jár le, vagyis mennyi időre osztja a Voda DHCP szervere.

    Ez ugyan még mindig nem jelent biztosítékot arra, hogy új IP címet kapsz, hogy ha a lejárati idő után újat kérsz, mert a DHCP szerver ha az általad korábban használt címet nem osztotta még ki senkinek, szinte biztosan visszakapod, erre ugyanis a saját adatbázisában emlékszik, hogy a te MAC címedhez milyen címet osztott ki, és ha az megvan még, szabad, akkor visszakapod.

    Értelemszerűen ezért a saját routert használóknak kicsit könnyebb dolguk van, hiszen módosítani tudják a routerük külső oldali MAC címét, nem tudom, hogy ez a CB esetében hogyan működik, működik-e egyáltalán. A CB a Voda tulajdona, elképzelhetőnek gondolom, hogy nem enged belenyúlni ebbe, ez nem lepne meg, ha így lenne...

Új hozzászólás Aktív témák