Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Plexicushio

    senior tag

    válasz #40553216 #19985 üzenetére

    "Ne zavarjon a tény, hogy a Biblia állításainak a valóságát (pl. a világ hat nap alatt teremtése), és rengeteg hitet, amit az államegyház gyakorlatilag halállal való fenyegetéssel terjesztett, akkor kezdtek el megcáfolni, amikorra az „ósdi hülyeségek” és egyéb irracionális hitek az államegyházak térítő tevékenysége és a protestáns egyházak katolikus elitizmussal való szembefordulása során nemzeti nyelvekre lefordított Biblia miatt már rég elterjedtek. Az egyik közkeletű tévedést, a Föld laposságát éppen a gyarmatosítás során cáfolták, aztán Kopernikusz és a többiek cáfolták a földközéppontú világegyetem valóságosságát"

    Ajjajj, finom áthallásokat, csúsztatásokat vélek felfedezni :U

    Sajnálom, hogy konkrétan kifelejtetted Galileit, mert igencsak divatos vele is példálózni. Pedig vele óriási tévedéseket sulykoltak bele az emberekbe, mert erről a bizonyos Galileiről azt szokták mondani, hogy ez az inkvizíciónak az áldozata volt, és az ő tudományos felfedezései miatt, nevezetesen azért mert a newtoni világképet elfogadta, ezért a gaz inkvizíció perbe fogta...megkínozta...kényszerítették, hogy visszavonja, és amikor ezt megtette, akkor dobbantott egyet és azt mondta, hogy "és mégis mozog a Föld"...
    Így szól a propaganda. Ebből egy szó sem igaz. :) Ez a bizonyos Galilei nem a természettudományos felfedezései miatt fogták perbe annak idején, hanem azért, mert azt csinálta, amit korunk nagyon sok természettudósa is elvét, azt, hogy olyan módon lenézik a filozófiát meg a teológiát, hogy azt hiszik, hogy ahhoz ért egy természettudós is. Galilei beleavatkozott a teológiai ügyekbe. A valóság az, hogy hosszú évekig, évtizedekig kell kutatni a teológiát magát, és a filozófiát, hogy ahhoz érdemlegesen hozzá lehessen szólni. Biblikus kérdések, egyszerűen egy utcáról bejövő ember nem tud érdemlegesen hozzászólni, akár milyen nagy természettudós. Sajnos ilyeneket a mi korunkban is elkövetnek, most az inkvizíció ugye nem működik, de akkor Galilei nyugodtan hirdethette volna a heliocentrikus világképet, senki sem támadta volna meg, mint ahogyan Kopernikusznak sem volt semmi baja, Keplernek sem volt semmi baja, egyetlen igazi nagy természettudósnak sem volt semmi baja, mert ők nem szóltak bele a Biblia magyarázatába, Galilei meg beleszólt, mivel ugye azt mondta, hogy nem igaz az, hogy a Nap forog a Föld körül, hanem fordítva - ezért Józsué könyvében tévedés van, amiben az áll, hogy Józsué megállította a Napot. Természetesen ez egy képletes leírás, ezért nincs tévedés. Ő azonban beleszólt, és így érvelt, és az inkvizíció ezért fogta perbe. Nem a heliocentrikus világképet kellett visszavonnia! Nem természettudományos kérdésekkel foglalkozott az egyház! Hanem követelte azt, hogy a suszter maradjon a kaptafánál, -akármilyen természettudós valaki-, maradjon a maga tudományánál, és ezt az állítását kellett visszavonnia. A többi regényes elgondolás, 19. századi színdarab, és amikor Harsányi Zsolt átvette, akkor így maradt meg a köztudatban.

Új hozzászólás Aktív témák