Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • JJános

    addikt

    válasz euchi #7513 üzenetére

    Ne haragudj, de úgy nézem, erős korlátok közé szorultál.
    Túlnépesedés, egy ekkora világegyetemen? :N
    A biblia arról ír, hogy Jézus azt mondta: -Az Én Atyám házába sok lakóhely van! Sok!
    És én azt mondom, hogy nagyon sok! Nagyon sok földet is tud Isten teremteni!

    Vagy csak azért írtad, hogy érvet tegyél le az mellé, hogy ez a project nem működött volna?
    Nem minősítem most, de ne irj.

    2007-05-06 óta itt!

  • euchi

    aktív tag

    válasz JJános #7551 üzenetére

    "Nem minősítem most, de ne irj."
    Ó köszönöm, hogy ezúttal megkímélsz a katyvasz jelző használatától. :DDD Ennek ellenére írok, mivel ezt nem áll módodban megakadályozni.

    "Túlnépesedés, egy ekkora világegyetemen?"
    Naná! A korai civilizáció elindít egy űrprogramot, a túlnépesedés miatt. :C

    Kis fizika:
    Jelenlegi ismereteink szerint az univerzum véges sok csillagot tartalmaz, bár az univerzumnak valóban nincs határa, és az idő is véget ér egyszer.

  • euchi

    aktív tag

    válasz Dalai Láma #7548 üzenetére

    „Minden egyes elkövetett bűn egy csepp halál.”
    Minden egyes leélt nap egy csepp halál, akár követtél el bűnt, akár nem. A halál utolér mindenkit, attól függetlenül, hogy milyen ember az illető.

  • Dany007

    veterán

    válasz JJános #7550 üzenetére

    Hát, erre most tudnék pár oldalt írni, de úgy érzem teljesen fölösleges :(
    Annyira el vagy vakulva a hit által, hogy nem látod a fáktól az erdőt...

    De várjuk a világvégét. Csak jönne már. De úgyse fog.
    Ha az elmúlt évszázadokban igazuk lett volna az ilyen vallási vezetőknek vagy akárkiknek, akik világvégét jósoltak, akkor már legalább 5-6x vége lett volna a világnak.
    De ez egyszer se történt meg! Ergo ők tévedtek. Nem kicsit. Akkor mi a garancia, hogy a mostani 'próféták' nem tévednek ez ügyben?

    Persze a mi világunknak bármelyik pillanatban vége lehet. Ez tény. De konkretizálni az időpontot így, az nevetséges. Főleg ha figyelembe vesszük az elődök nevetséges leégését. Amikor ugye rájöttek, hogy hoppá mégsincs vége a világnak.

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz euchi #7553 üzenetére

    Ha már a szimbólumokról beszélünk, lehetnél kicsit rugalmasabb a halál értelmezésével kapcsolatban.

    A testi halál mindenkit utolér, de most a halálnak egy egészen más értelmezéséről beszélünk, nem a testi elmúlásról. Legalábbis azt hittem.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Noddy

    senior tag

    válasz euchi #7552 üzenetére

    Nem tudom de neked valószínűleg a "jó" és a "tökéletes" szavak nem elég megfelelőek és emiatt nem elégítenek ki. De ezzel kapcsolatban is meg van a Biblia válasza: majd mindent megtudunk a megfelelő időben. Ígéretünk van rá, hogy csupa jó dolog fog velünk történni. Egyébként aki csak az örök élet miatt keresztény az egy kicsit el van tévedve és nincs kapcsolata Jézus Krisztussal, olyan a kérdésed, mintha a nászéjszakával kapcsolatban azt kérdezgetnéd a vőlegénytől és/vagy a menyasszonytól, hogyan fogják elviselni, hogy a hotelszobában a plafon fehérre vagy világoskékre van festve. Egyáltalán nem az a lényeg, hogy mit csinálsz az örök élettel, hanem, hogy együtt vagy Jézussal, az már csak külön ajándék, hogy örökre vele lehetsz.

    Egyébként ki nem állhatom a jehova tanuk dátumos világvége siralmait, nem tudom még hányszor játszák el ezt a játékot. Meg csinálták a világháborúkkor és utána tízévenként, egyszer se jött be nekik. Jézus erről azt mondja, hogy úgy fog eljönni az ítélet napja, mint a tolvaj és ezt a tanítványainak mondja, nem a hitetleneknek, nekünk csak készen kell állnunk mindenkor, nem kell jósolgatnunk (ami egyébként is bűn), tippelgetnünk, siránkoznunk. Csak készen kell lennünk Jézus fogadására, nem tudhatjuk, hogy ma éjszaka vagy holnapreggel érkezik-e meg. A tolvaj mindig akkor jön mikor nem számítunk rá.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz Dany007 #7554 üzenetére

    Semmi értelme ráadásul tudni az időpontot.
    Ha jól emlékszem, maga Jézus is azt mondta, legyünk készen mindig az Úr eljövetelére, mert nem tudjuk, mennyi van még vissza. Ez nem úgy hangzik, mint egy pontosan definiált időpont a jövőben.

    Ráadásul akárhogy is forgatom a Szentírást, sehol nem látom benne a 2010 körüli világvége időpontot. Azért érdekes lesz 10-20 év múlva visszatekinteni a fórumba, ha meglesz még.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • tibi666

    senior tag

    válasz Dany007 #7554 üzenetére

    én hívő vagyok. mindig is azt mondtam, hogy hívő, nem pedig vallásos. se misére nem járok, se gyónni, semmi ilyesmi. imádkozni szoktam.
    én hiszek a među gorjei jelenésekben is.

    viszont elfogadom a te véleményedet is.
    JJános valóban túlzásokba esik, az egyetlen probléma az, hogy sok kívülálló a hozzá hasonló, mélyen vallásos emberekhez sorolja be az összes hívőt, és templombajárót, ami nyilvánvalóan butaság.

    [ Módosította: Kidus ]

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz kymco #7549 üzenetére

    Az, hogy én meg tudom bánni a bűneimet, tőlem függ. A kegyelemnek pedig nem tudom, hogy feltétele-e a megbánás. Most azt mondanám igen, de Isten miért ne akarhatná másképp?

    Szóval következménye semmiképp, feltétele viszont lehet. Hogy szigorú, vagy gyenge előfeltétel, azt nem tudom. A kegyelem Isten hatáskörébe tartozik, ő dönti el, hogyan él vele.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz tibi666 #7558 üzenetére

    Most nem tudom, mondjak-e valamit azzal kapcsolatban, hogy hívő, de nem vallásos vagy. De igazából nem tudnám most pár mondatban jól megfogni a lényeget. Hogy nem vagy vallásos, a te döntésed.

    Egy ideig én is így gondoltam. Most sem teljesen egyértelmű számomra, hogy tartozhatok úgy egy valláshoz, hogy annak nem minden részletét fogadom el? De kezdem azt hinni, hogy a válasz igen. És fontos a közösség, fontosak azok a szertartások, amiken részt veszek, egyre jobban megértem, mit miért csinál a pap a misén, minek mi az értelme. Nagyon izgalmas, és segít Istenhez közelebb kerülni. Persze ellenérvből is tudnék egy csokorral összeszedni, hogy miért ne.

    Szóval nem unszollak, a te döntésed.

    A među gorjei jelenéseket én nem tudom hová tenni. Számomra nincs értelme az egésznek. De annak sem, hogy ezt valakik kitalálták. Valahogy nem tudom sehová elhelyezni. Ha igaz, akkor mi értelme volt? De ha nem, akkor meg a valóságban mi is történt? Mert valami történt, ez biztos.

    csak sokan a vallásos, templomba járó embereket azonosítják a Jancsifélékkel, ami viszont hiba.
    Ezzel egyetértek, és tényleg hiba. Sok elvakult hívővel találkoztam már, de JJánoshoz hasonlóval még nem a katolikusok között. Pedig tény, hogy köztünk aztán mindenféle -fajta megtalálható, de én JJánoshoz hasonlóval még nem...

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • JJános

    addikt

    válasz euchi #7552 üzenetére

    Nem a civilizáció! Hanem Isten! Az idő pedig nem véget ér, hanem nem fogjuk számolni. Csak mert nem lesz értelme! Mert mindig leszünk.
    Amikor az emberek még nem ismerték az órát, akkor is mérték az időt.
    Kicsivel jobb időérzékkelrendelkeztek mint most mi.

    2007-05-06 óta itt!

  • JJános

    addikt

    válasz Dalai Láma #7560 üzenetére

    "Ezzel egyetértek, és tényleg hiba. Sok elvakult hívővel találkoztam már, de JJánoshoz hasonlóval még nem a katolikusok között. Pedig tény, hogy köztünk aztán mindenféle -fajta megtalálható, de én JJánoshoz hasonlóval még nem..."

    Meg nem is fogsz! Ez egyébként téged minősít. Csak mert a jobb kezed nem tudod a baltól megkülönböztetni.

    2007-05-06 óta itt!

  • JJános

    addikt

    válasz tibi666 #7558 üzenetére

    Ezzel az a gond, hogy én meg titeket látlak vaknak.(kivétel)
    És amikor a vak vezeti a világtalant, verembe esnek.

    Nekem van kegyelmem Istentől! A templomba járóknak nincs. És ha lehet ne nyilatkoz rólam mert sért. És nincs velem semmi baj, csak az ilyenek miatt akadok ki, mint te.
    Aki azt mondja, hogy Istenhez tartozó, és megenged magának olyan dolgokat, amivel kirekeszti magát eleve, és aztán Istenről beszél.

    2007-05-06 óta itt!

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz JJános #7562 üzenetére

    Öntömjénezés, barátocskám? :P
    Hát igen, nem adatik meg mindenkinek a lehetőség, hogy veled találkozhasson. Csak, akit erre kiválaszt az Isten. Jobban meg kéne becsülnöm, hogy itt olvashatom a bölcsességeidet. Minden szavadért hálát kéne adnom Istennek. Ez valamilyen formában meg is történik.

    Bár azt sajnálom, hogy nem sokkal korábban egy hozzád intézett kérdésemre azóta sem voltál képes választ adni.

    A jobb kezemet pedig tökéletesen meg tudom különböztetni a baltól. És ez engem minősít.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • tibi666

    senior tag

    válasz Dalai Láma #7560 üzenetére

    én is római katolikus vagyok. valahogy a misét én nem tudtam úgy átélni, mint a sokan mások. nekem szenvedésnek tűnt az egész. ha közel akartam, vagy akarok kerülni Istenhez, akkor egyedül sokkal jobban megy. viszont vannak helyzetek, mikor segítségre van szükségem, és van egy plébános ismerősöm, akivel tudok beszélgetni. annak idején még ő készített fel bérmálkozásra, azóta is tartjuk a kapcsolatot. már 15 éve van ennek.

    akkor ő még fiatal volt, és modern felfogásban vezetett be minket Isten világába. ha valami bigott, régivágású pappal lett volna dolgom, akkor biztos vagyok abban, hogy elfordultam volna az egésztől, akkor még nem voltam hívő.

    a među gorjei jelenések még történnek a mai napig, és az egyikük állítása szerint még az ő életében elkezdenek bekövetkezni a titkok. a férfi 65-ös születésű, tehát valószínűleg 20-30 éven belül.

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz tibi666 #7565 üzenetére

    Egy misét nagyon rosszul is elő lehet adni, ez igaz. Volt már nekem is olyan érzésem, hogy most legszívesebben kirohannék a templomból, és hogy ez a pap egy robot, de semmi élő hitet nem érzek benne... Ilyen is van sajnos, nem is kevés.

    Viszont ha a prédikáció nem is ad semmit, az olvasmányok és az evangélium mindenképp fontos lelki táplálékforrások lehetnek. Az áldozás pedig a fénypont, körülálljuk az asztalt, és esszük Krisztus testét és vérét, 2000 éve minden héten, megemlékezve róla. Az áldozásban Jézussal találkozom, ami nagy boldogsággal tud eltölteni. Régen pont ezeket a részeket nem szerettem, mert térdelni kell, meg alig értem, mit mond a pap. Közben ott van a lényeg. Jézus emlékezetére ezt cselekedjük. Aztán együtt, mind Jézus tanítványaiként közös tálból esszük a kenyeret és isszuk a bort. Ezt azért nehéz elrontani.

    Az tény, hogy egy mise hangulatán lehetne mit javítani, és amikor a szövegben az van, hogy ujjongva zengjük, akkor nem siralmas képpel kéne elkántálni valami éneket, hanem több átéléssel és valódi örömmel énekelni. Hát sok ilyen van, amit példaként tudnék felhozni. Jól tudom, saját magam is átmentem ezen, és mai napi tudok igen kritikus lenni.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dany007

    veterán

    válasz tibi666 #7558 üzenetére

    Nekem abszolút nincs semmi ellenvetésem. Nyitottnak érzem magam az értelmes gondolatokra, és az észérvekre.
    Abban a hsz-emben szerintem nincs is semmi, amit ne lehetne elfogadni :)

    Én nem sorolom egy halmazba az összes hívőt. De van pár dolog, ami megegyezik. De nemigazán érdekes. Csak néha térek ki rá. Ennél sokkal nagyobb meglepetést jelentett, hogy több hívő ember, pl kymco és a dalai láma is a tudomány mellett áll, és mégis vallásosak. Persze ez nem szabadna, hogy új legyen, hiszen számos nagy tudós volt vallásos is egyben. Nekem ez mégis új, és pozitív. Egyfajta modernebb gondolkodásra utal.

    Ezzel szemben János világképe már igencsak beszűkült szerintem. Egyetlen egy irányba korlátozódik. Nem képes megérteni és elfogadni az érveket, amiket bizonyítani, sőt saját bőrünkön tapasztalni lehet.
    Számomra ahhoz hasonló, mint amikor az arab öngyilkos merénylők elhiszik, hisznek benne, ha megölnek több ezer embert a hitük nevében, akkor elnyerik a jutalmat, és a menybe jutnak meg minden jó ami csak elképzelhető. És ez egy picit meg is rémít. Hogy létezik ennyire elvakult, már már fanatikus vallásos meggyőződés, ami egyértelműen kizárja a körülvevő valóságot és a kézzel fogható tényeket.

  • Noddy

    senior tag

    válasz Dany007 #7567 üzenetére

    Szerintem fontos, hogy valaki "fanatikus" hívő legyen. Van olyan ismerősöm aki ilyen és sok olyan bűnömre rámutat, ami hamis útra vihet. És ezek a bűneim a túlzott liberális gondolkodásom miatt alakul ki és ilyenkor hajlamos vagyok úgy olvasni a Bibliát ahogy nekem tetszik és a nekem nem tetsző részeket átugrom, elferdítem, stb. De az ő fanatizmusa más mint JJánosé. Mindenképpen határozott és ferdítést nem tűrő, de mégis szerető és szelíd.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Dany007

    veterán

    válasz Noddy #7568 üzenetére

    Végülis ezt te érzed. De szerintem a fanatizmus semmiben se jó.
    Én minden területen a középutat preferálom. Általában az élet dolgaiban semmiből se jó, ha túlzásokba esik az ember, de az se ha elhanyagolja. És ez alatt érthetünk szinte bármi, a munkát, a tanulást, a szórakozást, az evés-ivást, a kikapcsolódást, stb.

    Viszont amit írsz, az rávilágít a Biblia hibájára, amit szerintem már kibeszéltünk itt párszor, de nehéz szó nélkül hagyni.
    Szerintem pont az a gond a Bibliával - és többnyire a hasonló jellegű könyvekkel - , hogy lehetőséget ad arra, hogy úgy olvasd ahogy neked tetszik. Még itt a fórumon is láthattunk vagy 3féle értelmezést. Jó, nem azt mondom, hogy legyen olyan, mint egy fizika könyv, mert nem. De ha csak megnézzük az egyszerűbb meséket, akár a magyar népmeséből, akár a híres külföldieket, amelyiknek van tanulsága, mondanivalója, az a legtöbbször egyértelmű, és összetéveszthetetlen. (persze itt is biztos találnánk kétértelmű, de ne kössünk bele, a lényeg szerintem érthető mire is akartam célozni)

    És ha belegondolunk a Biblia tanítása voltaképp életeket határoz meg. Egyfajta életstílust, miheztartást, gondolkodás és látásmódot a világról. 'Válaszokat' ad (elvileg) a világra, az emberre, életre és halálra! Ergo, nem kis dolog, amit mondani akar a könyv, mégis úgy van megírva, hogy többféleképpen értelmezhető, így 100%-ig nem lehet tudni, melyik is a helyes értelmezés. Elvégre minden ember más, mindenki kicsit másképp gondolkodik, van akkor jobban, és egy ilyen könyvből tényleg lehetséges, hogy azt gondolsz bele, ami épp neked tetszik.

    Ha ezt a fizikával, biológiával csinálnák így, akkor valószínű repülő hullanának az égből nap mint nap, emberek halnának meg stb, csak azért mert Xy másképp értelmezi az olvasottakat, mint Zy.

    De ez szerintem meg is látszik a vallásban. Elvégre itt is láthatunk élő példát a vallási fanatizmusra. A túlzott vakhitre. A világban pedig sokkal többet. Akik egy vallás nevében gyilkolnak. Akár ártatlan emberek ezreit. Sokakat a vallás nevében hurcolnak meg. És így tovább. Tehát, amit mondok - a Biblia és más vallási tanok többértelmezhetőségi problémájáról - igenis valós probléma, és rengeteg példát láttunk már róla a világban.

  • cucka

    addikt

    válasz Noddy #7568 üzenetére

    Szerintem fontos, hogy valaki "fanatikus" hívő legyen.
    Szerintem meg a fanatizmus az igencsak közel áll a szellemi sötétséghez. Eldobni a saját józan eszedet valamilyen bronzkori kéziratok miatt, én valahogy semmilyen pozitív dolgot nem látok ebben. Továbbá az emberiség az égvilágon semmilyen pozitív dolgot nem köszönhet a vallási fanatizmusnak, a negatív dolgokat viszont sorolhatnám.

    És ezek a bűneim a túlzott liberális gondolkodásom miatt alakul ki és ilyenkor hajlamos vagyok úgy olvasni a Bibliát ahogy nekem tetszik és a nekem nem tetsző részeket átugrom, elferdítem, stb.
    Egyrészt vicces, hogy ilyen nyíltan kitör belőled a keresztények által az emberekbe nevelt bűntudat.
    Másrészt a Bibliát soha nem fogod úgy olvasni, hogy a neked nem tetsző részeket is komolyan vedd. Ez egy 2000 éves könyv, akkoriban teljesen normális és Istennek tetsző dolog volt, hogy a házasságtörőket megkövezik, hogy a más népcsoportból származókat erkölcsi gátlások nélkül gyilkolják halomra, sorolhatnám. Annak idején ezeket a részeket szó szerint értették, manapság már ugye lehet jönni azzal, hogy azóta változott a világunk.
    Teljesen természetes, hogy a mai társadalomban már nem öljük meg a másik embert csak azért, mert más istent szeret/homoszexuális/házasságtörő, a bronzkori kecskepásztor számára hihető történeteket ma már szimbolikusak minősíted, Ennek tudatában olvasod a Bibliát. A mai erkölcsi és társadalmi berendezkedés szemüvegén keresztül nézed. Ami ebbe belefér, azzal lehet példálózni, hogy lám, Isten igéje ma is érvényes. Ami nem fér bele a mai társadalmi és erkölcsi világképünkbe, arra pedig rámondjuk, hogy szimbolikus, esetleg azt, hogy "a szöveg régen íródott, ennek tudatában kell értelmezni". Ebben a topikban is számtalan hasonló hozzászólás született. Amikor valamit alá kell támasztani, jönnek a bibliai idézetek, amikor rákérdezünk, hogy mi a helyzet a kevésbé vidám bibliai részekkel, akkor meg jön a magyarázkodás, hogy nem úgy van az..
    Ne haragudj, de nekem ez nagyon úgy tűnik, hogy a gombhoz szabod a kabátot. A Biblia 2000 éve változatlan, erkölcseink, társadalmunk azóta is folyamatosan változik. Nem a Biblia ad útmutatást, az útmutatásokat mi is nagyon jól tudjuk, mindenféle vallás nélkül. Ennek tudatában olvassák az emberek a Bibliát válaszokat keresve, pedig a választ ők is tudják.

    [ Szerkesztve ]

  • kymco

    veterán

    válasz Noddy #7568 üzenetére

    Szerintem is muszáj "fanatikusnak" lenni. Persze mit értünk a fanatizmuson? Én azt, hogy az egész életemet meghatározza, nem csak a vasárnapi egy órát a templomban.
    Sokan vannak, akik számára a kereszténység nem több, mint ünneplő, amit időnként felvesznek, megmutatják magukat benne, majd levéve ezt egészen másként élnek... Nos ezek nem keresztények...
    Természetesen az életem nem egy tökéletesen idealizált keresztény ember története. Számos küzdelmem elbukásom van. Mikor megtértem, akkor ezzel egy olyan döntést is hoztam magamban, hogy az Isten szabhatja meg az értékrendemet, magyarul, mint egy királynak, átengedtem az "életem trónját".

    Nem a lelkészem mondja meg a tutit, nem a püspökünk vezet az orránál fogva... ez amolyan belső dolog, ami benn, a lelkemben áll össze sok impulzusból...

    De időnként úgy érzem, hogy nekem lenne a trónon helyem, és vissza-vissza kúszok... Ez kb olyan, mint mikor a nagylányom (7 éves) úgy tekint időnként magára, mint a szülőkkel egyenrangú döntéshozóra, sőt még azt is elhiszi, hogy a szülők felett áll. Nos ilyenkor nála is és Istennel szemben nálam is bukta van.... és ez így helyes.

    Mert mim van, amit magamnak köszönhetek? Semmi. A képességeimet örököltem, a tudásomat kaptam, a gáz, ami melegíti a lakásom is Isten műve, egyetlen ember sem tett arrébb egy falevelet sem azért, hogy megtermelődjön a föld mélyében. A víz, ami az életem alapja sem az én munkám eredménye, hanem a gondoskodó Isten munkájának eredménye... és ami munkát végez az ember víztisztítás néven, az többnyire a maga termelt szennyező anyagok kivonása csupán.... de a vízhez semmit sem tudott hozzátenni az ember...
    Valójában egy olyan világban élünk, ahol minden az ölünkbe hullott... és olyan nagyra tartjuk magunkat a tudománnyal fitogtatva képességeinket, ami valójában nem több, mint ennek a teremtett világnak a megismerése... és a felismert törvényszerűségek alkalmazása....
    Nos egy kissé patetikusra és talán elfogultra sikeredtem, de jó volt továbbvinni a kezdőgondolatot :)

    www.refujvaros.hu

  • Noddy

    senior tag

    válasz Dany007 #7569 üzenetére

    "Tehát, amit mondok - a Biblia és más vallási tanok többértelmezhetőségi problémájáról - igenis valós probléma, és rengeteg példát láttunk már róla a világban."

    Ezzel én is egyetértek, de ez nem Isten és a Biblia hibája. Ez a bűnös embernek a hibája, aki nem akarja elfogadni Isten szavát. Mondjuk ehhez az kell, hogy elfogadjam a Bibliát, mint az egy igaz Isten szavát. Tehát, hogy nem egy mese, kitaláció, hanem a Mindenható kinyilatkozása. Mi emberek kezdjük el a saját szánkíze szerint értelmezgetni, holott tisztán és világosan benne van minden ami kell. A mai liberális (minden politikai felhangtól mentes), szabad gondolkodásunk miatt van, hogy ezer ember ezerféleképpen értelmezi a Bibliát, (pedig ha ott van hogy ne lopj, akkor azt jelenti hogy ne lopjak és nem azt, hogy lehet-e adót csalni és akkor elkezdek a szavakon lovagolni, hogy 2000 éve nem is volt APEH). Isten azért küldte el az ő Szentlelkét, hogy segítsen minket, hogy a számunkra kellemetlen sorokat, verseket is észre vegyük és tisztán, belemagyarázások nélkül tudjuk olvasni a Bibliát. Isten ezer éve is ugyan az az Isten, mint most vagy 3000 éve. Ezért aktuális és időszerű még ma is a szava. Látszólag csak az ember más, de a maiak is ugyan olyan bűnösek, mint a Bábel tornyát építők, vagy az athéni polgárok Pál apostol idején. Ugyan az a bűnös, Istentől elszakadt énünk irányít minket, mint őket. Ahogy látom ti a józan eszet szembe állítjátok a fanatizmussal, ennek nincs semmi alapja. Ezt nem tudom honnan veszitek, lehet, hogy példákat kellene írnotok. A barátom akiről írtam egy értelmes régész, és tudok másokat is mondani akik komolyan veszik Isten szavát: fuvola művész, genetikus, ápolónő, banki dolgozó, stb. Szerintem mindegyik foglalkozáshoz szükségeltetik a "józan ész".
    Ti itt mindnyájan az ószövetséget hozzátok fel elrettentő példaként, de elfelejtitek, hogy azóta eljött Jézus is, és az ószövetséget az újszövetségen keresztül kell tekinteni, és ha az ember alaposan elolvassa mindkét részt, kismillió utalást talál oda-vissza, koherens egészet alkot a két rész.
    A fanatizmus alatt én is valami hasonlót értek mint kymco. Aki Jézus nevében öl, vagy nyomorít meg embereket (testileg, lelkileg) az a sátán uralma alatt van.
    Próbáltam cucka írására is válaszolni, de ez egy elég komplex téma, amit én értek, de nem biztos hogy mások felé hitelesen tudom tovább adni :B

    Pál Zsidókhoz írott levele
    11,1A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés.
    11,2 Ennek a hitnek az alapján nyertek Istentől jó tanúbizonyságot a régiek.
    11,3 Hit által értjük meg, hogy a világokat Isten szava alkotta, úgyhogy a nem láthatókból állt elő a látható.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • JJános

    addikt

    válasz Dalai Láma #7564 üzenetére

    Most egy új fejezetet nyitok, és elfelejtek mindent mindenkinek. Persze ez nem azt jelenti, hogy innentől velem bármit lehet.
    Az az igazság, hogy a Jónás könyvéből idéztem a kezekre vonatkozóan.
    Innentől bármilyen kérdésedre válaszolok, de csak egyenként, hogy ne értsd félre minden szavam. Nem miattam, hanem miattad.

    Shalom!

    2007-05-06 óta itt!

  • JJános

    addikt

    válasz kymco #7571 üzenetére

    "Természetesen az életem nem egy tökéletesen idealizált keresztény ember története. Számos küzdelmem elbukásom van. Mikor megtértem, akkor ezzel egy olyan döntést is hoztam magamban, hogy az Isten szabhatja meg az értékrendemet, magyarul, mint egy királynak, átengedtem az "életem trónját".

    Tökéletesen egyetértek. :K

    2007-05-06 óta itt!

  • cucka

    addikt

    válasz Noddy #7572 üzenetére

    A fanatizmus alatt én is valami hasonlót értek mint kymco. Aki Jézus nevében öl, vagy nyomorít meg embereket (testileg, lelkileg) az a sátán uralma alatt van.
    Aki Jézus nevében öl, az is pont ugyanazt a könyvet olvassa, mint amit te, sőt, pont ugyanúgy meg van győződve arról, hogy a helyes utat követi, mint ahogy te is meg vagy róla győződve.
    Megint ott vagyunk, hogy van a te saját józan eszed, meg van a másik (nem)józan esze. Mindketten a saját értékrendetek szerint cselekedtek, mindketten olyan dolgokat olvastok ki a Bibliából, ami a saját józan eszetek szerint elfogadható. Kérdés, hogy mit tesz hozzá az amúgy is meglévő erkölcsi értékeinkhez és a józan eszünkhöz a Biblia. Ha ugyanúgy ki lehet olvasni belőle a szeretetet és a jóságot, meg a gyilkosságra való buzdítást is, akkor gyanítom, hogy nem sokat..

    (Bár szerencsére a keresztény kultúrkörben elég ritka az ilyen, vallási fanatizmus által okozott gyilkosság, de azért előfordult már. Kézenfekvőbb példa az iszlám, amiről ugye soha nem felejtik el megemlíteni, hogy a béke vallása :D )

  • JJános

    addikt

    válasz Noddy #7568 üzenetére

    Én is szerető vagyok, és szelid, de néha próbálok úgy beszélni, és csak itt, hogy észhez térjenek az emberek.

    Látom, hogy ezzel nem érek el eredményt. Sajnálom mert nagyon szeretem az embereket, és nagyon sajnálom az elveszőket.
    Szeretném őket kiragadni a gonosz kezéből. Szerettem volna rámutatni arra, hogy nem jó helyen van. Senki hibáira nem akarok rámutatni, mert ezt Isten nem engedte meg egyetlen hívőnek sem. Tudom, hogy nem vagyok tévedhetetlen, ezért jön is a vád mindig, hogy ezt én miért tudom jobban. Nem tudom másképp ezt magyarázi, csak azzal, hogy látom. Érzem.

    Az emberek sajnos okkult dolgokkal foglalkoznak, szeretnek vallásosak lenni, rossz értelemben. A gonoszmindenféle csapdájába esnek bele, miközben azt hiszik, azt gondolják, hogy ez Isten útja.
    Ez is isten útja, de nem azé az Istené, akit én ismerek. Az én Istenem féltőn szerető Isten, aki nemcsak szeret, de bánkódik is a bűnök, a gonoszságok miatt, aki nem tud mást csinálni, mint az emberek saját döntéseinek következményét az emberek fejére borítani.
    Mert meg van írva, a bűn zsoldja a halál.
    Fáj a szívem az elveszett emberekért. Úgy látom nem hiába könyörgök a magyar emberekért, nap, mint nap, de kevés embert látok az igaz úton haladni.

    Az ember legkisebb döntései is hozhatják nagy bajba, és nem is látják a legtöbben.

    2007-05-06 óta itt!

  • JJános

    addikt

    válasz tibi666 #7575 üzenetére

    Hívő ember vagyok. Jártam sok felekezet sok gyülekezetében. Sajnos kevés olyan van, ahol az én hitem szerint munkálkodnak, ezért egy olyan közösségbe járok, ahol békében tudom élni a hitéletem.

    2007-05-06 óta itt!

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz JJános #7578 üzenetére

    És melyik ez a közösség?

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • JJános

    addikt

    válasz Dalai Láma #7579 üzenetére

    Sejtem ám, hogy miért akarod tudni. De ezt azért a gyülekezetem miatt nem mondom meg.
    A kigyót, békát inkább rám dobáljátok. :)

    2007-05-06 óta itt!

  • ollie

    MODERÁTOR

    válasz cucka #7576 üzenetére

    Csak hogy teljesen ellentmond az a Bilbia tanításának, hogy valaki Jézus nevében öljön, tehát aki ezt teszi, nem követi a Bilbiát.

    ***

  • Pörp

    senior tag

    válasz JJános #7577 üzenetére

    A gonoszmindenféle csapdájába esnek bele, miközben azt hiszik, azt gondolják, hogy ez Isten útja.
    Ez is isten útja, de nem azé az Istené, akit én ismerek. Az én Istenem féltőn szerető Isten, aki nemcsak szeret, de bánkódik is a bűnök, a gonoszságok miatt, aki nem tud mást csinálni, mint az emberek saját döntéseinek következményét az emberek fejére borítani.
    Mert meg van írva, a bűn zsoldja a halál.
    Fáj a szívem az elveszett emberekért. Úgy látom nem hiába könyörgök a magyar emberekért, nap, mint nap, de kevés embert látok az igaz úton haladni.
    Az ember legkisebb döntései is hozhatják nagy bajba, és nem is látják a legtöbben.

    Elég nehéz megfelelni a te istenednek. A vallásból nekem mindíg ez jön le, hogy van egy megfoghatatlan, nem egyértelmű úgymond helyes élet, ami nem bűnös élet, csak éppen azt teljesíteni elég emberes feladat... Sose tudtam egészen pontosan mit is vár el tőlem az én istenem...

  • kymco

    veterán

    válasz Pörp #7582 üzenetére

    Elég nehéz megfelelni a te istenednek.

    Valójában nem is lehet... :)

    www.refujvaros.hu

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz JJános #7580 üzenetére

    Pusztán kiváncsiság miatt kérdezem. Hősies az önfeláldozásod, de semmi szükség nincs rá, hiszen csak érdeklődöm, Kiváncsiság. Ha ezt sejtetted, akkor jól sejtetted, más esetben viszont tévedsz. Ne magadból indulj ki, aki kígyót békát dobáltál mások gyülekezeteire.

    Szégyenled ezt a közösséget? Számomra fura, hogy nem mered felvállalni. Mitől félsz? Számomra ez egészen érthetetlen. Az itt fórumozók legnagyobb része nyíltan vállalja a vallását, és a közösséget, ahová tartozik. Valójában mitől félsz?

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • JJános

    addikt

    válasz Dalai Láma #7584 üzenetére

    Én magam vállalom magam. Lehet, hogy holnap már másikba megyek, ezért inkább nem mondanám.
    A r.katolikus vallásra nem kígyót dobáltam, csak az igazságot, Van ott kígyó anélkül is, hogy dobáljam.

    2007-05-06 óta itt!

  • JJános

    addikt

    válasz Pörp #7582 üzenetére

    Nem Istennek kell megfelelni, mert az ember gonosz, Isten pedig szent! Minden ember bűnös, csak aki kéri, és kapja Isten kegyelmét, az nem.

    Ha nem igyekezel megérteni azt, hogy mit, miket követtél el Isten, és emberek ellen, akkor hogyan fogod megtalálni Őt? Ha megtalálod, és ízleled az ingyen kegyelmet, akkor fogod megérteni Őt. És akkor akarod majd naponként kapni Isten drága kegyelmét, amit az Ő fia szerzett az emberi faj számára.
    De erről kymco-t kérdezd. Ő meg tudja fogalmazni, amit én csak gondolatokkal tudok leírni.

    2007-05-06 óta itt!

  • kymco

    veterán

    válasz cucka #7576 üzenetére

    Aki vadállatként rombolja a stadionokat Budapesten ugyanazt a vizet issza, mint én.... ergo én is felelős vagyok érte... :)
    Vagy ugyanazt a Magyar népmesét nézi a tv-ben... be kellene tiltani :)
    A manóba....
    Erre a logikára még nem készültem fel.... :)

    [ Szerkesztve ]

    www.refujvaros.hu

  • cucka

    addikt

    válasz ollie #7581 üzenetére

    Csak hogy teljesen ellentmond az a Bilbia tanításának, hogy valaki Jézus nevében öljön
    Már hogyhogy ellentmond? Esetleg a te bibliaértelmezésednek mond ellent. Vagy a józan észnek. Konkrétan a Bibliában előfordul pár történet, ahol azt ecsetelik, hogy mely népcsoportok megölése kedves Isten szemében. (Bocs, valóban nem Jézusról van szó, hanem Istenről. Mondjuk ugyanaz a személy.)

    tehát aki ezt teszi, nem követi a Bilbiát.
    Valamikor a 90-es években Amerikában megöltek egy abortuszokat végző orvost. A tettes pusztán keresztény vallási eszméi szerint cselekedett, és a halálos ítélet kihirdetése után is pontosan ugyanannyira meg volt róla győződve, hogy helyeset cselekedett. Ő egész konkrétan a bibliai utasításokat követte. Tudom, nagyon extrém példa egy beteg emberről.

    Amúgy meg nagyon tetszik ez a hozzáállás (nem csak nálad, másnál is). Bárki bármilyen negatív aspektusát hozza fel a kereszténységnek, akármilyen idióták a magukat kereszténynek vallók szűk csoportjai, rögtön jöttök leszögezni, hogy ők nem is lehetnek igazi keresztények. Mert miért ne lehetnének? Ki mondja meg a tutit arról, hogy ki az igaz keresztény? Legfeljebb a te értékrended szerint nem lehetnek igaz keresztények.

    Tudod, mint amikor valami balhé van a közel keleten, felrobbantják magukat a vallási fanatikusok (Allahnak ajánlva halálukat) és utána jönnél te arról győzködni, hogy azok nem is voltak igazi muzulmánok, az iszlám vallás a szeretetről szól, az egész csak egy félreértés.

  • Pörp

    senior tag

    válasz JJános #7586 üzenetére

    Túl sok dolog nem világos nekem ebben az egész vallás, Isten dologban. Sok kérdés, kérdéses dolog. Ha azt veszem alapul hogy az emberi faj alapjában véve kíváncsi természet, szeretne sok dolgot tudni, a miértekre választ kapni, és ha igaz hogy Isten teremtette az embert, akkor Isten teremtette ilyen kíváncsi, akadékoskodóvá is. Ha olyan hatalmas Isten, semmibe se kerülne neki mindent egy csapásra mindenkinek világossá, és egyértelművé tennie. Ehelyett rébuszok vannak mindengol, lásd Biblia ki hogy értelmezi, történetek leírások, de kevés konkrétum. Ezért az egész kb olyan nekem, mint egy "játék", fejtsd meg címmel, csak azt nem tudom mire jó, ha a végcél ezek szerint az lenne, hogy jobb legyen az ember, jobban teljesítse az Isten intelmeit, kívánságait, akaratát. Nem értem miért nem egyszerűsíti le ezt az egész évezredek óta tartó vitát, találgatást a személye körül. Egyszerűen ha látja hogy ennyire "hülyék" vagyunk, hogy nem értjük, nem érezzük, stb, akkor lehet hogy valami más módszerhez kellene nyúlnia nem? Azon kívül sok ember a vallásnak szenteli életét, annak él, kutatja, keresi Istent stb. Most akkor azt akarja Isten hogy éljünk, vagy azt hogy egész életünkben vele foglalkozzunk?

    Pl. aki nem ért bizonyos foglalkozásokhoz, elmegy, elmondják neki, megtanítják rá stb. Isten dolgában meg az ember megszületik, nevelik a szülei, felnő, aztán hirtelen számonkérik, hogy hát de te nem hiszel Istenben, nem ismered, nem érted, mindezt úgy hogy oktatás, segítség semmi. Sok ember azt se tudja hogy épp bűnt követ el, mert nem tudja hogy nem tudja...

    [ Szerkesztve ]

  • kymco

    veterán

    válasz cucka #7588 üzenetére

    A tettes pusztán keresztény vallási eszméi szerint cselekedett
    Melyik eszmére gondolsz?

    [ Szerkesztve ]

    www.refujvaros.hu

  • ollie

    MODERÁTOR

    válasz cucka #7588 üzenetére

    Nagyon nyilvánvaló, hogy nem ismered eléggé a Bibliát, különben tudhatnál olyan alap dolgokat, mint hogy például az ószövetséget Jézus eltörölte.

    A Bibliának nincs sokfajta értelmezése, bár sokan próbálkoznak.

    (#7589) Pörp: benne van a Bibliában, hogy mi bűn és mi nem az. Olvasd el, azért van. Könnyű másra mutogatni, hogy nem segítenek, pedig csak el kell olvasni.

    [ Szerkesztve ]

    ***

  • Dany007

    veterán

    válasz Noddy #7572 üzenetére

    De itt megint ellentmondást érzek.
    Sokszor te is bele esel abba a hibába, hogy úgy értelmezed a leírtakat, ahogy neked tetszik. Most meg azt írod, hogy minden teljesen világosan le van írva.

    A pontot az teszi fel az íre, hogy a lehetőségek szűkösek. Kétféle van nagyjából.
    Az egyik, hogy az értelmezés szó szerinti. Akkor viszont abszurd az egész, és sok téma nevetségesen értelmét veszti. Ezt még ti is cáfoltátok, így ezt kizárhatjuk.
    A másik lehetőség, hogy tanmesékről szól, tanulságos történeteket mutat be. Képletesen mutatja be az adott eseményt. Költői képekkel, metaforákkal és mindenféle irodalmi elemmel írja az adott dolgot. Azért, hogy ezek segítségével az olvasó maga asszociálhasson a mondanivalóra!
    És itt a gond forrása. Ha te magadnak kell asszociálni, akkor az már magában rejti annak a hibának a lehetőségét, hogy te nem arra gondolsz, amire anno 2000 éve az író gondolt.

    Nem vagyok túl jó irodalomból, sose voltam, de emlékszem még Petőfi, Arany, József Atilla versek elemzésére. Ott is sok vita volt, hogy vajon az adott költő mire is akart utalni azzal a 2 sorral. Vagy ezt meg ezt a jelzővel mire is célzott pontosan? Mi lehetett a háttérgondolat. És bizony van néhány olyan vers (nemtudom melyik sajnos), amin még ma is vitatkoznak az irodalomtörténészek, hogy pontosan mit is jelent, mit akart közölni vele az író. Pedig voltaképp csak pár száz éves versekről van szó. Egy olyan korból, és olyan költőkről akiknek életét egész jól dokumentálták. De legalábbis a korról igen pontos és hiteles feljegyzések maradtak fenn.

    De mondok mást. Asszociációval kapcsolatban. Ha manapság meglát az ember az égen egy nagy fénylő pontot, amint ide-oda száll, közelebb, távolabb stb, akkor az átlag ember egyből ufóra gondol. 1500 évvel ezelőtt pedig angyalra!

    Szóval, amíg erről a 2000 éves irományról nem lehet tudni, hogy képletesen vagy szó szerint kell-e értelmezni, addig mindig fennáll a veszély, hogy valamit orbitálisan félreértünk. Persze elhangzott már itt többször is, hogy bizonyos részeket szó szerint kell érteni. Mást meg nem. De ki és milyen alapon dönti ezt el?
    A Biblia tele van hihetetlen, misztikus csodákkal teli történetekkel, amelyeknek mindig van valami végkövetkeztetése, története, talán mondanivalója is. Szerintem messze nem olyan egyszerű ezeket értelmezni, mint egy verset, vagy akár a 10 parancsolatot, ami meglepő módon tényleg egyértelmű.

  • ollie

    MODERÁTOR

    válasz Dany007 #7592 üzenetére

    A lényeg a Bibliából tényleg egyértelmű, a példabeszédeket meg maga Jézus is megmagyarázza.

    ***

  • Dany007

    veterán

    válasz ollie #7591 üzenetére

    "A Bibliának nincs sokfajta értelmezése, bár sokan próbálkoznak."

    Már hogy ne lenne : )

    Elég megnézni azt a kismillió féle vallást, ami mind valahol a kereszténységre és a Bibliára alapulnak.
    Ott vannak a reformátusok, katolikusok. Okés, mind1 keresztény, de valamiben mégis különböznek... Nem beszélve a hit gyülekezetről, a jehovákról stb... Tudom, sok keresztény ezeket nem is tekinti igazi vallásnak (én sem), de mégis azok! Ők is a Bibliából, Istenről, Jézusról prédikálnak és már nem kevés hívük van!
    Ergo jócskán félre lehet ezeket értelmezni, és számos példa is van erre.

    Csak itt a fórumon hallhattunk / olvashattunk legalább 3 féle teremtéstörténetet.
    Volt olyan aki szerint a Bibliai 6 nap valójában 6 ezer évet jelentett.
    Volt olyan aki szerint a Teremtés voltaképp összhangban van a természettudományi kutatásokkal, többek közt az evolúcióval is.
    És volt olyan is, aki szerint Isten hajszál pontosan 6 nap alatt teremtette meg a világot mindenestől.

    A leglényegesebb pedig szerintem az, hogy ki és milyen alapon mondja meg, hogy mi a félreértelmezés, és mi az eredeti 2000 éves mondanivaló? Az egyértelmű dolgokkal kapcsolatban oké, ne őlj, ne paráználkodj, ne lopj stb.. De mi van a többivel? A nyilvánvalóan kétértelmű dolgokkal? Ki dönti el hogy most melyiket hogy jó értelmezni?

  • tibi666

    senior tag

    válasz JJános #7585 üzenetére

    akkor úgy látszik, ebben is olyan következetes vagy, mint mikor a forma1-ben kell eldönteni, hogy kinek drukkolsz. :DDD

  • kymco

    veterán

    válasz Dany007 #7594 üzenetére

    Jehova tanúiról azért nem érdemes vitázni, mert saját, a saját nézeteiket alátámasztó félrefordításuk van, mivel az eredetileg használt Károli számukra a tanaik alátámasztásában nem volt megfelelő... Így könnyű a több értelmezés, ha már a tudatos félrefordítást is annak vesszük?
    Egyébként meg fogsz lepődni, de a hivatalos, Biblián alapuló tanok tekintetében a protestáns vallások nem állnak messze a katolicizmussal. A katolicizmus alapvető eltéréseit az hozza, hogy a Biblián túl a szent hagyományt is ugyanolyan hangsúllyal veszik, a pápák, zsinatok megnyilatkozásait stb.... És ebben tényleg nem vagyunk közösek. De egy újszövetségi igeszakasz magyarázata nem igen tér el...
    Én anno, mikor a szakdolgozatomat írtam a Biblia egy könyvének részeiből, felhasználtam katolikus szerzők igen jó írásmagyarázatait is....

    www.refujvaros.hu

  • csemberlen

    őstag

    válasz kymco #7596 üzenetére

    Nem azért lett egy pontosabb, és korszerübb nyelvre leforditva Biblia, mert tévtanitásokat szeretne erősiteni. A Károli, és a katolikus Biblia alapján is egyértelműak azok a tévtanok amik jellemeznek sok keresztény vallást. pl. háromságtan, lélek hallhatatlansága

    Hja kérem az élet nem egy habostorta

  • kymco

    veterán

    válasz csemberlen #7597 üzenetére

    Akit érdekel a téma, ajánlani tudom mindenkinek a János evangélium 1. részének tudatos félrefordításait, ahol arról van szó, hogy Jézus Isten.
    Ismerem mind a Jehova magyarázatot, mind az eredeti görög szöveg tényleges jelentését, mind a modern fordítások értelmezését... Hát ez a rész a jehova tanúinál se nem modern se nem biblikus, de még csak az eredeti göröghöz sem ragaszkodik...És ennek az az oka, hogy a jehovák nem tekintik Jézus Istennek....
    No de ezzel én ezt lezártnak tekintem. A véleményem már elmondtam... Ezek nem érvek nélkül lógnak a levegőben, max nem fejtem ki őket... Ezek kifejtése nem az én feladatom...

    [ Szerkesztve ]

    www.refujvaros.hu

  • Noddy

    senior tag

    válasz Dany007 #7592 üzenetére

    Itt jön képbe a teológia. A papok, lelkészek, teológusok nem véletlenül tanulnak évekig óhéber, arámi, latin és ógörög nyelveket, történelmet, stb. És a Biblia is sok könyvből épül fel, van benne történelmi leírás, levelezés és persze szépirodalmi mű (énekek éneke, zsoltárok).
    Ahhoz hogy ezeket ismerjük, kell egy bizonyos alapismeret. Ezért fontos alkalmak az istentiszteletek, bibliaórák stb.
    A másik fontos tényező pedig a Szentlélek. Mivel ő is Isten, segít megértenünk és betartanunk az igét. Nem hiába kezdődik úgy minden istentisztelet, hogy kérjük a szentlelket, hogy legyen velünk.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • JJános

    addikt

    válasz Pörp #7589 üzenetére

    Rosz oldalról közelítesz.

    Isten adott a kíváncsi természetedhez egy jó lelkiismeretet. Ha ezt elrontod, akkor onnan nem tudod, hogy mi a jó, és mi a rosz.

    2007-05-06 óta itt!

Új hozzászólás Aktív témák