Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Qtya123

    őstag

    válasz Cs1csó #184334 üzenetére

    Irdatlan mennyiségű kísérletezéssel. Voltam kb minden allergiavizsgálaton. Gasztroenterológusoknál, bőrgyógyászoknál, természetgyógyászoknál, magánnál, államiban, stb... Sehol semmi eredmény. A Foodtest2000 azt mutatta ki, hogy allergia van a tojássárgájára, borsóra, tejtermékekre és élesztőre.

    Már ezt a tesztet megelőzően is próbálkoztam olyannal, hogy hónapokig kizártam egy-egy élelmiszert, hátha elmúlik. A tej és a tojás is köztük volt. De nem történt javulás. Az olyan ételeket is kizártam, amelyek gyakrabban okoznak ekcémát. Paradicsom, narancs, stb. Semmi eredmény. Jött ez a foodtest2000, azt hittem, hogy azzal meglett a megoldás, mert a tejtermékeket és a tojást egyszerre nem zártam ki korábban, hanem x hónapig az egyiket, x hónapig a másikat. Így kizártam egyszerre a kettőt és mellé azt hittem, hogy beviszem a kegyelemdöfést is azzal, hogy ezek mellett az élesztőt is kizárom és elkezdtem szódabikarbónával kenyeret sütni. Javult némileg az ekcéma, de meg nem szűnt. (hozzáteszem liszt és gluténérzékenység soha nem került kimutatásra)
    Ekkor már úgy voltam vele, hogy akkor ott rohadjon meg, nem kísérletezek tovább. Aztán meguntam már a kenyér sütögetést, meg szódabikarbónával nem is olyan finom. Meg ugye hiába hagytam el az élesztőt is, nem tűnt el a probléma.
    Aztán egyszer egyik kolléga adott ebéd során a kenyeréből, néztem, hogy milyen érdekes állagú a kenyér és tök jó íze van. Akkor mondta, hogy ő szokta otthon sütni, vadkovászos kenyér. Akkor olvastam utána, hogy mi ez.

    Abszolút nem az ekcémával való újabb kísérletezés miatt, de úgy döntöttem, hogy én is ezt a fajta kenyeret szeretném enni, mert tetszett, amit olvastam a kovászról, hogy lényegében a levegőben lévő mikróbák által indul fermentációnak a cucc és ezt használod fel. Semmi más nem kell csak a liszt a só és a víz. A gliadinnal kapcsolatos megállapítások is tetszettek. Nem utolsó sorban nagyon tetszett a kenyér állaga és íze. Ja és az, hogy ott van a kenyértartóban és a 4-5. napon is ehető a kenyér, nem penészes és nem állott, ehetetlen ízű.
    Szóval elkezdtem ezt enni és egyszer csak azon kaptam magam, hogy nem viszket az ekcéma. Majd azon, hogy elmúlik. Próbaképpen elkezdtem visszahozni a tojást és a tejtermékeket az étkezésben. Nem tudom, hogy maradjanak-e, lévén a foodtest problémásnak jelölte. De az ekcéma nem tért vissza tőlük és engem soha nem fújt fel, fosatott meg sem a tejtermék, sem a tojás.
    Na és akkor itt a lényeg. Kipróbáltam, hogy pár napig a "normál" kenyereket eszem. Úgy az 5. nap után elkezdett visszatérni az ekcéma. Utána visszatértem a kovászosra. Elmúlt. Ezt követően maradt a kovászos kenyér, de próbaképp pár napon át ettem péksüteményeket is (nem szeretem túlzottan őket egyébként, de kísérletezni akartam). Ismét előjött az ekcéma. Nem túl enyhén, de megjelent. Vissza arra, hogy csak kovászos kenyér--> eckéma ismét eltűnt.

    Tehát kb ennyi a sztorim.
    Szóval igen, valószínűleg a kenyér teljes elhagyása is segített volna. De én nagyon szeretem a saját készítésű kolbászunkat (20%-os zsírtartalommal készítjük és kömény még véletlenül sem kerül bele, mert szerintem a világ legnagyobb barbársága kolbászba köményt tenni) és kb a hányinger kerülget, ha abonettel, puffasztott rizzsel, vagy hasonlóval eszem. Máshoz nem eszek kenyeret, nem szoktam melegszendvicseket, meg mittudomén lekváros kenyeret enni, a felvágottakat meg pláne nem. De a kolbászról nem akarom lemondani (ez leírva egy kicsit buzisan néz ki... :DDD )

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák