- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szupervékony külsővel jöhet a Mix Fold 4
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Apple Watch
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Gear S3 - második kör
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
Hirdetés
-
Spyra: nagynyomású, akkus, automata vízipuska
lo Type-C port, egy töltéssel 2200 lövés, több, mint 2 kg-os súly, automata víz felszívás... Start the epic! :)
-
Kanada feltalálta a Netflix-adót
it Az online streamingszolgáltatások a belföldi árbevételük 5 százalékát ezentúl kötelesek átadni.
-
Computex 2024: extravagáns üveg-alumínium házköltemény az In Wintől
ph A cég "lopakodó" alaplapokkal is kompatibilis, Signature sorozatú újdonságát szemügyre véve hirtelen azt sem tudjuk, hogy merre van az eleje és a hátulja.
Új hozzászólás Aktív témák
-
addikt
Az a piros tömítéses az gondolom (nem hallom a videót csak nézem, melóban vagyok).
Egyébként mi az összefüggés a nyomás a darálás finomsága és a kávé minősége / íze között?
Azt így levettem, h bolti darált kávéhoz kell a nyomásnővelő - mert, h az finomra van darálva, és talán ennek a leggyengébb az íze.
Mivan ha nagyobbra darálom és lassabban főzőm le?Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
eastsider
nagyúr
Sziasztok,
Eladó 2-es Brikkája nincs esetleg valakinek?
ebayről rendeltem, de valahogy "elveszett" postán -
konzumpro
senior tag
válasz body007 #4553 üzenetére
Ha elég finom az őrlemény, nem szalad át a víz rajta, hanem szép lassan, egyenletesen folyik le. Ha túl finom az őrlemény, be is fulladhat a gép, elakad, nem folyik le.
Ha nagyobbra darálod, gyorsabban fő le, hacsak nem használsz valami nyomásfokozót, ami a kávé után megakadályozza a gyors folyást, ez lehet egy apró fúvóka, mint a duplafenekű kosaraknál, vagy rugós szelep, mint a DeLonghi nyomásfokozós karokban.Amit már nagyon finomra kell darálni, az fanyar tud lenni és erős, török kávéhoz hasonlóan iszapos. Ilyenkor jobb lehet az eredmény pár fokozattal durvábbra őrölve és nyomásfokozóval lefőzve.
Vagy friss kávéval.
-
addikt
válasz konzumpro #4555 üzenetére
Egy ilyen szűrő / kar jött a géphez:
Ha jól sejtem ez nyomásfokozós lenne
Igazából nekem egy személyre kellene hosszú kávé az esetek 90%-ában. Ehhez csak félig rakom a szűrőt vagy inkább másikat kellene venni?Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
addikt
válasz body007 #4558 üzenetére
Na megvolt a próba (a reggeli kv). Szerintem tök finom amit lefőz Mondjuk csak automata gépekhez tudom hasonlítani (otthon is az volt, melóban is az van) de azokat sztem hozza. Egy régi darálóval daráltam (az is szarvasi ) nem túl apróra és teljesen jó lett így elsőre.
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
TotO'
aktív tag
üdv!
van egy dedica 685 és egy graef 702 készülékem, illetve emellé egy nem nyomásfokozós kar aliexpressről + tamper
eddig basic szarvasi kávéfőzőnk volt, azt tejjel felöntve ittuk.
szeretném elérni, hogy alapból ne legyen keserű a kávé, hanem aromás. ahhoz fogható kellemes ízt szeretnék érezni, amit akkor érzek, amikor megszagolom a kávébabot/őrleményt, vagy azok a karakterek amiket olvasok (citrusos, ilyen, olyan) (tehát finom kávét szeretnék, wow ) nem ragaszkodom az espresso mennyiségű "shot"-hoz, vagy ilyesmijó "recep" után kutakodva a neten (youtube, home-barista, etc) azt látom, hogy általában 17-18g darált kávét kb ~28-30s-ig kell "folyatni" (mi a jobb ige erre?) és ez idő alatt kb 35g-nyi kávé kell, hogy lefollyon. (espresso)
ha a fenti dolgokat fixnek veszem, akkor 2 másik értékkel tudok játszani: őrlés finomsága és a tömörítés (tamperelés?) mértéke (nameg persze a kávé maga).hogyan közelítsek az optimális finomság és tömörítés felé? pl: legfinomabb őrlési fokozat mellett 18g őrleményt összepréselem amennyire tudom: megfolytom a gépet, nem jön ki kb, csak cseppek.
kevésbé préseljem össze, vagy daráljam durvábbra? akármivel próbálkozom, keserű eredményt kapok.milyen pörkölésű kávé javasolt? (örömmel fogadok akár konkrét javaslatokat pl kapucziner vagy hasonló helyekről)
köszönöm!
4a || Neuzer Courier DT
-
waxos
csendes tag
A tömörítés ereje állandó, azon nem kell változtatni. Az örleményfinomsággal tudod első körben beállítani a csapolás sebességét. Ha csak cseppek jönnek, akkor durvábbra kellene őrölni. Tudni kellene mennyi a kosarad töltősúlya, mert lehet a szűrőbe pakolt mennyiség sem megfelelő.
-
senior tag
-
konzumpro
senior tag
Jó gépnél is van egy olyan helyzet, amikor a megfelelő finomság előtt akár egy fokozattal még pocsék az eredmény mert csatornásodik és átfut a víz a finomra őrölt kávén, ezért keserű. De még egy kicsit finomabbra veszed és akkor jön össze.
Itt JH a végén a finomabb őrlemény mellett visszavett az 1:2.2 arányból majdnem 1:2.5-re és jó lett.
-
capafog23
őstag
Hasonló setup-om van.
Dedica+nyitott kar+sage bcg600Először Lavazza Oro-t próbáltam mivel itt sokan dícsérték.
Ugyan olyan keserű/savanyú volt mint amit te leírtál bármit csináltam finomabb-durvább örlemény, kevesebb-több g, kissebb-nagyobb hőfok (mert állítható, bár szerintem nemsokat ér).
Semmitől nem lett igazán jobb a kv. Betudtam annak hogy vagy a kv volt halott vagy ez a gép nem tudja kihozni belőle amit lehetne.18g az szerintem filter függő, én 17-17.5-el használom. Neten youtube-on én is láttam a 18g-ot de szerintem más fajta karjuk-filterük van.
Azóta próbálkoztam különféle "minőségibb" lavazza-segafredo bolti kv-kkal ügyelve a gyártási időre, max fél év. És sokkal jobb tapasztalataim vannak nálam idáig a lavazza super crema a favorit.
-
capafog23
őstag
válasz konzumpro #4572 üzenetére
Persze, én már elégedett vagyok a setup-al elején volt csak egy kis csalódás az oro miatt.
Én is szeretem kicsit hosszabbra engedni, ha olyanom van.
Igen, ha van rá időm/kedvem én is engedek egy adagot üres filterrel hogy átmeledjenMár elgondolkoztam egy feljebblépésen, de még egy ideig elleszek most ezzel. Nem visz rá a lélek hogy kiadjak 200-300 ezret egy magasabb kategóriás örlőre+gépre.
-
looser
addikt
Én annakidején az Espresso wikit vettem alapul, de tudom, hogy ettől el lehet térni; mennyiségben (akár kávé, akár víz) biztosan. A hőmérséklet viszont relatíve standard, a 88 fok +/- 2 fok, az jellemzően megfelelő. Annakidején a hc topicban még kiemelték a nyomást, több otthoni gépet is át lehet állítani 9 bar körüli nyomásra, ami az ipari gépeket jellemzi. Szóval hőmérsékletnél max. 90 fok lenne az ideális.
[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
murcis
csendes tag
Sziasztok!
Tudom pokol tüzén virágföld,de
Van egy szarvasi mini espressom ami mostanában lefőzésnél kB a víz felét elpárologtatja a semmibe.,kávé lejön valamennyi de az sem szépen egyenletesen. Megnéztem már mindent amit tudtam meghuzogattam a csavarokat,gumik is épnek tűnnek. Ilyenkor hol lehet a hiba? Nem akarom még kidobni : c -
soldier2
őstag
válasz body007 #4582 üzenetére
15bar a pumpa max nyomása, de ez több a kelleténél, ezért profibb gépekben 9 bar köré van állítva a nyomás egy plussz eszközzel, vagy a még profibb gépekben állítható a nyomás (akár 6 bar is elég bizonyos kávéknak, de ez már a hardcore topic témája lenne). A lényeg, hogy a 15 baros varázsszó mögött egy 5-10 000 ft-os alkatrész megspórolása áll (amit a gyár nagy tételben még olcsóbban venne meg, de még be is kell építeni), cserében a magasabb nyomás hajlamos csatornákat kialakítani (mint árvízkor a gáton a buzgár ), emiatt az elkészült ital is rosszabb ízű.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz body007 #4586 üzenetére
Nem a szűkítő, hanem az OPV (over pressure valve). A víz egy részét visszavezeti a elvezeti (csepptálcába, vagy a pumpa elé a vízkörbe) a lényeg, hogy a szelep után a nyomás max a beállított érték lehet.
A csatornák nem mindig látszanak szemmel, de ha olyan karral készítesz kávét aminek levágták az alját (látszik a szűrő) akkor spriccel veszettül. A lényeg azonban hogy a kávé ízén érződik. Azt azért hozzáteszem, hogy ez vsz egy bolti szemes kávénál annyira nem nagy különbség, ha nem szeretnél világos pörkölésű kávékkal foglalkozni, és elmélyülni az egészben, ezért ne fájjon a fejed Ha meg előre darált kávét használsz, akkor végleg értelmetlen a gépen bármit fejleszteni/cserélni.[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
kosmoo81
tag
Sziasztok
Belépő szintű gépet keresek, nagyon tetszenek a Gaggiak, de nem tudom hogy egy Classic nem lesz-e túl nagy ugrás a nespresso után.
[link]
Egy ilyen olcsóbb kategória teljesen felejtos?
Láttam az előző hszekben a Graef Cm 702, szerintem az őrlőből az lesz az első.
Esetleg van olyan GC-hez hasonló olcsóbb árfekvésű amit lehet tunningolni?
Vagy másik markát nézzek?
Lelit esetleg?
Köszi -
Osynho
addikt
válasz kosmoo81 #4589 üzenetére
Szia.
Ugyan ezt az utat jártam be. Nespresso -> Saeco Poemia (tudtommal majdnem ugyanaz, mint a linkelt Gaggia)-> Gaggia Classic. A középső lépcsőfokot csak akkor ugranám meg, ha olcsón vennéd használtan és bukó nélkül el tudnád adni. Egy Poemia 10e körül beszerezhető, nyomásfokozót ki tudod szedni belőle. Aztán, ha rájöttél, hogy jobb kell, lehet nézni egy Classicot.
-
kosmoo81
tag
válasz hyperspace #4597 üzenetére
neked is ilyened van?
-
senior tag
válasz hyperspace #4597 üzenetére
Egyik őrlőnek sem tesz jót bármilyen eszközzel történő pumpálás. Olyan helyekre is befújod az őrleményt ahová egyébként nem jutna be! Előbb, utóbb tönkre teszi.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Új hozzászólás Aktív témák
- Hass.io - Home Assistant telepítés, beállítás
- Facebook és Messenger
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Mini-ITX
- Kanada feltalálta a Netflix-adót
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen