Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • vargalex

    Topikgazda

    válasz r3pl4y #4992 üzenetére

    Hidd el, a samba-nak a config-os megoldással nincs semmi baja.
    Csak annyit kell tudnod (megszoknod), hogy az egységes kezelhetőség miatt elég sok program config-ját kiszervezték UCI formátumúra. Majd ebből a formátumból az init.d script előállítja az alkalmazás saját config-ját (samba esetén pl. a /tmp/smb.conf-ba), amennyiben erre szükség van. Ez igaz egyébként az fstab-os kérdésedre is. Láthatod, hogy a végleges /etc/fstab-ban (ami egyébként egy symlink a /tmp/fstab-ra) az első sor nem véletlen: "# WARNING: this is an auto generated file, please use uci to set defined filesystems".
    Samba-nál annyiban bonyolódik a helyzet, hogy mivel sok beállítási lehetőséggel rendelkezik, ezért csak a fontosakat tették át UCI-ba, hogy a webes felület ne legyen túl összetett. A többit tartották meg a /etc/samba/smb.conf.template-ban (amit ssh-n van lehetőséged módosítani). És az init.d script ebből a kettőből állítja össze a véglegeset.

    Így az egységes config felépítés miatt egészen könnyű webes felületet csinálni (sőt, elég soknál ugye már megcsinálták) LuCi, illetve WebIf alá.

    Egyébként a samba-hoz létrehozott felhasználót (amihez egyébként tökéletesen megfelel a defaultban már létező nobody is) egyáltalán nem kell a root csoporthoz rendelni, sokkal inkább célszerű lenne a könyvtár jogosultságait úgy beállítani, hogy írásjoga is legyen. Jól is nézne ki az a rendszergazda, aki egy samba-n keresztüli írásjog megadásához root csoportba tenné a felhasználót!

    A samba-s másolási sebességeket gondolom MB/s-ben akartad írni. Mik most a mount opciók? És most akkor mi van a /tmp/smb.conf-ban?

    Alex

Új hozzászólás Aktív témák