Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • D1Rect

    félisten

    válasz pocokxx #15930 üzenetére

    "Az igazság független a véleményektől, mindig önmaga marad."
    Ez igaz, viszont a szemlélő nézőpontja jelentősen torzítja a képet amit lát.

    Amikor valami "megmagyarázhatatlan" történik erős földrajzi/történelmi befolyása van a szemlélő értelmezésére.
    Pontosan ugyanaz a "csoda" itt "Isten műve", kicsit keletebbre "Allah hatalmának kinyilatkoztatása".
    Ugyanaz a dologról két különböző vallásnak is lehet a "bizonyítéka", pedig csak a szemlélő változik.

    "The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

  • Kezdő vagyok

    őstag

    válasz Ujjlenyomat #15906 üzenetére

    "Ha itt hagynám a szervezetet, akkor hová mennék?"

    Erre a kérdésedre válaszolva egy idézet egy könyvből:

    ""Van Istennek szervezete?
    Természetesen.Ez azonban NEM azonos egy bizonyos egyházzal,sem egy bizonyos intézménnyel,szerveződéssel,egyesülettel vagy könyvkiadóval.
    Az"Egyház"az a több száz millió valóban újjászületett keresztény,aki ma sok kisebb-nagyobb egyházban élve követi Krisztust.A különböző felekezetek kialakulásának történelmi okai vannak,ezek között pedig Isten kezét és emberek bűneit egyaránt fel lehet fedezni(lásd: Felhasznált szakirodalom).
    A legtöbb Tanú számára,akivel eddig találkoztam,szinte hihetetlennek tűnt,hogy mi,keresztények,a felekezeti véleménykülönbségek ellenére is lelki egységben vagyunk.
    Vitatémák azért LEHETNEK közöttünk,mert"töredékes az ismeretünk"és senki sincs a teljes,tökéletesen tiszta teológia birtokában(1Kor13:12).Ebből következik a régi,bár sajnos sokszor elfeledett alapelv:"Lényeges dolgokban egység,egyebekben szabadság,de mindenben szeretet."
    Lényeges dolog a Megmentő személye(Isten)és a megmenekülés útja(kegyelemből,hit által,jótettekre).Az egyebek közé tartoznak a FORMAI dolgok(keresztelés,úrvacsora pontos mikéntje és az szervezeti modellek),az Isten LÁTHATATLAN munkálkodásával kapcsolatos kérdések(kiválasztás és szabad akarat kapcsolata),illetve a JÖVŐ eseményei(a még beteljesedésre váró próféciák pontos menetrendje).E témákról az egyes felekezetek a töredékes ismeret miatt nem tudnak TELJESEN azonos mozaikképet összerakni,de ezekben a témákban is sok a közös álláspont.Ennek a helyzetnek a türelmes elhordozására vonatkozik az alapelv harmadik része:"...de mindenben szeretet".
    Erre pedig csak azért vagyunk képesek,mert az egységünk nem egy dogmalista,nem közös elit tudat vagy közös félelmek,hanem egy örök szellemi-lelki valóság:közösség az Atyával,a Fiúban,a Szentlélek által,az evangélium alapján.
    Ennek az árát is Jézus fizettek ki,és amikor egyes keresztények(gyülekezeti tagok vagy vezetők)mégis úgy viselkednek egymással,mint a pogányok,akkor sajnos tényleg úgy tesznek,mintha Jézus nem jött volna el(Jn 13:34-35).
    Ne feledd azonban,hogy ebben a világban már ki van osztva a Bíró(Isten),mind a Vádló(Sátán)szerepe,és egyik sem a miénk!Mindnyájan napról napra kegyelemből élünk,csak mert Valaki most is esedezik értünk az Atyánál(Róm 8:26,34).

    Visszatérve a kérdésre,igen,MEGVAN a helyed valahol Isten népében,de azt nem én fogom Neked megmondani,hogy melyik egyház melyik gyülekezetében.
    Csak az a biztos,hogy nincs"privát kereszténység":nem mondhatod a Főnek(Krisztusnak),hogy szereted,ha nem kérsz nyaktól lefelé a Testéből(a többi keresztényből)!
    Ha már úgy érzed,hogy a legfontosabb dolgok kezdenek a helyükre kerülni Benned,akkor kérd Istent,hogy vezessen el Téged egy olyan gyülekezetbe,ahol a Bibliát tanítják(és nincs más"szükséges plusz"),ahol Istent ismerik,szeretik és követik,illetve ahol érzed,hogy lelkileg folyamatosan növekedhetsz.Ne maradj meg egy olyan egyházban,amely azt hiszi,hogy a megmentésért oda kell tartozni,vagy amely önmagát a többihez képest valamiért különlegesnek tartja.Ne kerülj cseberből vederbe,de az ettől való félelem miatt ne is maradj elszigetelve!Istennek ÉPÜLETE,Krisztusnak TESTE van,és az élő kövek vagy sejtek csak együtt épülnek(Ef4:4,7,14-16,1Pt2:3-11).

    [ Szerkesztve ]

  • pocokxx

    Közösségépítő

    válasz D1Rect #15951 üzenetére

    Ha nem veszed rossz néven, akkor egy kérdéssel válaszolok: Honnan tudod, hogy mi az igazság? Mindenről lehet szilárd meggyőződésed a tapasztalás útján?

    "Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

  • Geri Bátyó

    őstag

    válasz pocokxx #15950 üzenetére

    Máriáról elég sok vita van. Egyes régi írások szerint felszabadított rabszolga volt, tehát még csak nem is zsidó és főleg nem Dávid leszármazottja. Sokak szerint a mai Mária Inkább Mária Magdolna, aki Jézus társa volt.

    Constantin kimondatlanul, de egyértelműen a nép tudtára adta, hogy a kereszténységet kell követniük. Számtalan, római istenek tiszteletére épült templomot alakíttatott át keresztény templommá.

    "Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

  • D1Rect

    félisten

    válasz pocokxx #15953 üzenetére

    Az igazság tapasztalással megismerhető, de nem szabad összekeverni a valódi tapasztalatot és a rá adott magyarázatot.
    "Mindenről lehet szilárd meggyőződésed a tapasztalás útján?"
    A "minden" elég tág fogalom de ha végesnek fogadjuk el, és ha elfogadjuk igaznak az ember szellemi mivoltát, annak végtelen létezését, majd feltételezzük az idő végtelenségét, akkor igen.
    Persze ha a létezés, vagy az idő véges, akkor nem ennyire egyértelmű.

    [ Szerkesztve ]

    "The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

  • pocokxx

    Közösségépítő

    válasz D1Rect #15955 üzenetére

    Pontosítom a kérdést: Te, mint időben és térben "megkötött" egyed, képes vagy-e megtapasztalni mindent, ami bárhol volt, van vagy lesz?

    Pl. Az említett csodáról (ami mondjuk 230 évvel ezelőtt történt Spanyolországban) alkothatsz-e megdönthetetlenül igaz véleményt?

    (#15954) Geri Bátyó Kíváncsian várom az ehhez kapcsolódó szakmai irodalmat...

    "Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Noddy #15909 üzenetére

    "Biblia nélkül nincs keresztyén hit. Hit van, de az nem keresztyén."
    "Pont a Biblia támasztja a hitet, de amíg nem tudod, hogy mit hiszel, akkor mit hiszel...?"
    kicsit osszezavarodtam. neked van valami elkepzelesed arrol, hogy egy hittudomany-tanulmanyozo-kapcsolattarto-bibliaismero hivo nagyobb jutalmat kap, elorebb ul majd a sorban mint egy (monjduk) autista akinek csurgott a nyala egesz eleteben? te honnan tudod hogy ez az utobbi szemely milyen kapcsolatot apol az isteneddel a belsejeben? vajon nem az a lenyeg?

    nem tudom, lehet hogy a te istenedhez csakis egy konyvon keresztul jarhato az ut, a konyvet nem ismerokhoz nem szol az istened, a nelkul nem letezik kapcsolat, nem letezik a szemeben ertekes elet, es orok karhozatra iteltetik mindenki. egy konyvet kell a mindenhatodrol elolvasni ahhoz, hogy szoba alljon valakivel.

    de valoban a konyv ervenyesitene az isteneddel valo kapcsolat valosagossagat? vagy az csak egy konyv ami az istenedrol szol azok szamara akik nem talalnak ra maguktol? azok nem igaz hivok akik ratalaltak istenre de jezus nevet sem hallottak soha? vagy ilyenek nem letezhetnek szerinted? te a bibliaban leirt sztorikban hiszel vagy az istened mindenhatosagaban? a ketto ugyanis nem ugyan az.

    tehat, pontosan hanyfele tanitasnak es szabalynak kell megfelelni hogy valaki a menyorszagba keruljon? ha idaig jol akkor ertem akkor:

    - bizonyos minimum iq szint kotelezo hogy helyesen feldolgozza az ember a tanitasokat
    - szukseges idoben jezus utan kb 100 evvel szuletni amikor egyaltalan mar volt biblia (ujszovetseg)
    - kotelezo olvasni tudni, meghozza magas szintu szovegertessel
    - kotelezoen szukseges olvasni vagy hallani a keresztenysegrol, istenrol es a csaladfajarol
    - kell hogy legyen biblia a hivo tulajdonaban vagy hozzaferni gondolom azert megfelelo
    - a bibliat kotelezo olvasni (barmelyik forditas megfelelo?)
    - a bibliabol kotelezoen meg erteni es el kell fogadni azt, hogy: "Krisztus meghalt és feltámadt." (ahogy irtad). milyen reszeket kell meg kotelezoen tudni?

    mit meg? kerlek, sorold fel mi az amit _kotelezo_ tudni es muvelni a kereszteny tudomanyokbol ami nelkul nem lehet keresztenynek lenni, az isteneddel kapcsolatba kerulni es a menyorszagotokba jutni. bocsanat hogy ennyit kerdezek.

    - - -
    "És biztos te is tudsz olyat, hogy valaki kívülről fúja az összes taoista mesét és tanítást és mégis kiröhögi az egészet."
    lehetseges ilyen egyent elkepzelnem, de nem altalanos a taoista tanitasokat apropenzre valtani, szoval szemelyesen egyetlen megelhetesi taoistat sem ismerek (persze biztos vannak).
    de nevetni lehet sokszor, ha valaki meglatja a humort a taoista irasokban az mar jo uton van. :)

    nicht kompot

  • kymco

    veterán

    válasz Geri Bátyó #15947 üzenetére

    Az, hogy bizonyos dolgokat nem hiszek el szvsz nem fanatizmus... :) Nem vagyok mindenevő a hit terén.
    Nem azt mondom, hogy nálam az igazság, de azt vallom, hogy Jézusnál van.

    De alapvetően nem a fanatizmusra kérdeztem rá, mert ez az állítás szíve joga, nem bánt meg vele. Sokkal inkább a zavar, hogy nem tudom, hogy hol címkéztem fel primitív módon a vitapartnereimet. Az a skatulyázás, hogy nem hiszek a Jehova tanú tanaiban? Vagy esetleg az, nem hiszek a te állításaidnak, aminek az alátámasztása jelenleg ott tart, hogy egyszer régen olvastam egy jó könyvet erről, de nem találom azóta sem?

    Az, hogy valamit nem fogadok el ténynek, nem tekintem címkézésnek. De lehet, hogy nekem vannak zavaros elképzeléseim ezekről a fogalmakról....

    Jézus azt állította magáról, hogy rajta kívül nincs út Istenhez. Vagy igaz, vagy nem igaz az állítása. Ha valaki azt mondja, hogy van más út, akkor döntenem kell, kinek hiszek. Skatulyázás lenne egy döntés? Én Jézus mellett teszem le a voksomat.
    Olyannak ismertem meg, amilyennek a Biblia leírja. Megváltoztatta az életemet, és olyan családapává és férjjé tett, amilyen soha nem lehettem volna. Tudom mivé válhattam volna, mert ismertem a mintámat, édesapámat... De ezeket nem bizonyítékként mondom, hanem megtapasztalásként.
    Nem szeretnék egy órát sem Jézus nélkül lenni.

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz Geri Bátyó #15954 üzenetére

    Konstantinról ezt állítottad először:
    "Mai formájában az ő irányítása alatt állították össze a bibliát, amikor a kereszténységet államvallássá tette."

    Ez önmagában nem igaz, ezt cáfolta pocokxx elég korrekten.
    És aztán jössz Máriával... "egyes régi írások szerint...." írod. Milyen írások? Feltételezések, regények, összeesküvés elméletek vagy hiteles források?
    A keresztény teológusok nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a tudományos megalapozottságra a források vizsgálatakor. Érdemes elolvasni pld a Bibliai lexikonban, hogy egy-egy bibliai könyv keletkezéséről mit írnak. Hivatkoznak tudományos munkákra, forráselemzésre,kortörténetre, természetföldrajzra.És mindezt a nem hívő történészek és nem hívő régészek kereszttüzében, tényeket, feltételezéseket ütköztetve, tudományosan védve az álláspontjukat.
    Milyen régi írások írják Máriáról, hogy rabszolga volt, nem dávidi és valójában Mária Magdaléna?

    www.refujvaros.hu

  • D1Rect

    félisten

    válasz pocokxx #15956 üzenetére

    "Te, mint időben és térben "megkötött" egyed, képes vagy-e megtapasztalni mindent, ami bárhol volt, van vagy lesz?"
    Már a kérdésfeltevésed is magában foglalja a választ. :)

    "Az említett csodáról (ami mondjuk 230 évvel ezelőtt történt Spanyolországban) alkothatsz-e megdönthetetlenül igaz véleményt?"
    Természetesen nem.

    Egy ~2000 évvel ezelőtti életútról alkothatsz-e megdönthetetlenül igaz véleményt?

    "The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

  • pocokxx

    Közösségépítő

    válasz D1Rect #15960 üzenetére

    Nyilván nem, és valóban tudtam a választ...:) Ugyanígy nincs saját személyes tapasztalat pl István királyról, vagy a szüleid életének egyes részleteiről, vagy akár a saját gyermekkorodról. Ezeket elfogadod, mint "igazság" egy "tekintély" alapján. (szülői, tanári, tudományos stb tekintély.)

    Arra szeretnék kilyukadni, hogy az egész életünk bizonyos "megdönthetetlen" igazságok elfogadásán nyugszik . Egyszerűen e nélkül nem lehetne normálisan élni Ha egy adott dolgot csak akkor tekintenénk igaznak, ha személyes tapasztalat útján magunk is meggyőződtünk róla, akkor nagyon szegényes lenne az életünk, és előbb-utóbb diliházba kerülnénk. Egy gyermek mindent igaznak hisz, amit a szüleitől hall, anélkül, hogy személyes tapasztalata lenne róla. Elhiszi, hogy az oroszlán úgy üvölt, hogy: árghhh! Annak ellenére, hogy soha nem látott oroszlánt... Egyszerűen az emberi élethez hozzátartozik az "igaznak-vélés", egyszerűen a másik "tekintélye" miatt.

    Amikor azt mondom, hogy megdönthetetlen igazságnak tartom pl. Krisztus istenségét, akkor ezt nem azért mondom, mert találkoztam a történelmi Jézussal, hanem azért, mert elfogadom az ő tekintélyét, amellyel Krisztus ezt önmagáról kinyilatkoztatta. Jézus Krisztusban hiszek, és az általa megdönthetetlennek mondott igazságokat én is annak tartom. Nem azért, mert "bizonyítékom van rá", hanem azért, mert Ő mondja, és pont.

    "Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

  • Noddy

    senior tag

    válasz lao ce #15957 üzenetére

    Ahogy mondtam nem kap senki több jutalmat attól, hogy jobban vagy kevésbé ismeri a Bibliát, (mint a nyáladzó autista). Remélem világos, nem tudom még hányszor kell neked leírnom. :) Ezt korábban is kifejtettem. Remélem előbb utóbb megérted. De ha kell minden hozzászólásod után leírom mert valami miatt mindig csúsztatsz. Isten elé kerül az autista is és a busman is és te is Isten ítélő széke elé és Isten megítél mindenkit. (Ezt is a Bibliából lehet tudni, és Isten mindenkit megítél saját lelkiismerete szerint. Az autistát is, a busmant is téged is és engem is.) Az autistát nem ítélem el, ahogy tégedet se. Őt azért nem, mert nem értetem mi folyik benne, téged pedig azért nem, mert nem érted meg amit mondok.
    A Bibliából tudható az is hogy Isten mindenható, nincs számára lehetetlen. De ránk bízta, hogy akinek el lehet mondani az evangéliumot azoknak elmondjuk. Éppen a múlthéten kezdtek el a gyülekezetünkből szolgálni egy szociáliss otthonban. Nem lehet tudni semmit, de a mi feladatunk, hogy az evangéliumot mindenkinek elmondjuk, de nem fog senkit igazságtalanul elítélni. Ezt bízta ránk Isten. Tehát a cél hogy minél több ember megismerje a Biblia Istenét, persze ha valakihez nem kerül el nem lesz hátrányosan megkülönböztetve, de attól még a Biblia Istenének a teremtménye, annak a világában és gondviselésében él. Isten gondoskodik az autistáról is és rólad is, te elutasítod, az autistáról nem tudsz te se és én se semmit, de nekem bizonyosságom van felőle, hogy mi fog vele történni.
    Istenre nem mi találunk rá, hanem Ő talál miránk. Az más kérdés, hogy mi mit kezdünk vele. Tehát, ha Isten megszólítja az autistát is ahogy téged is.

    A Bibliában leírt sztorik éppen Isten mindenhatóságáról szólnak. Tehát ezt bebuktad, már mondtam, hogy ha nincs elég tudásod akkor ne menj bele abba, hogy mit mond a Biblia (ahogy szerinted én se vagyok kompetens a taoista tanításokhoz, bár a te hited szerint lehet jobban követem a tao-t mint te...)

    Valószínűleg nem olvastad el az előző hozzászólásomat végig, de a Biblia tanulmányozása hozzátartozik az Istennel való kapcsolathoz. Isten már Jézus előtt is kijelentette magát, az emberek lelkiismeretébe beírta a törvényét, de már a kezdetek óta kijelentette magát (erről szól az ószövetség). Tehát Isten követéséhez nem kell semminek se megfelelni, de ha kapcsolatban vagy vele, akkor nem kerülöd őt hanem vágysz utána. Ennek következménye a Biblia tanulmányozása. Nem leszel tőle előrébb a mennyben, egyszerűen csak vágysz Róla többet tudni.

    Szerk: Amúgy sejtem, hogy az, hogy egy személytelen erőbe vetett hitben élsz, nehéz, személyes kapcsolatban gondolkodnod és ennyire pörögsz a megfelelés kényszer uralma alatt.

    [ Szerkesztve ]

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • D1Rect

    félisten

    válasz pocokxx #15961 üzenetére

    Saját gyerekkorodról első kézből származó megdönthetetlen tapasztalatod van.
    A "nem tudás" egy viszonylag magas szintű felismerés.
    Rájönni arra, hogy valójában "nem tudod" milyen Amerika vagy a Közel-Kelet.
    Amit ismersz az csak "vélemények halmaza ami az elmesélő szemszögéből írja le a valóságot".
    Nem hiszem, hogy ettől bárki aki egészséges diliházba kerülne, szerintem a reális hozzáállás a világ felfedezése ami igen szórakoztató.

    A tekintély egy nagyon veszélyes dolog, mert könnyen becsaphatnak vele.
    Nekem pl. azt tanították az iskolában, hogy azért haltak ki a dinoszauruszok, mert túl nagyok voltak és amikor megharapta a farkukat egy ragadozó, akkor későn ért el az inger.
    A legrosszabb szülői érv a "mert én azt mondtam".

    "The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

  • lao ce

    aktív tag

    válasz Noddy #15962 üzenetére

    "Tehát Isten követéséhez nem kell semminek se megfelelni,"
    vs.
    "Biblia nélkül nincs keresztyén hit. Hit van, de az nem keresztyén."
    ellentmondas amit irsz es nem oldod fel.

    ha azt irom hogy nem kell feltetlenul hittudomanyt tanulni ahhoz hogy hivo legyen valaki akkor azt irod, de kell ez meg az mert kulonben nem kereszteny valaki.
    ha azt kerem hogy akkor ird le hogy mit kell pontosan megtanulni ahhoz hogy szerinted megfeleljen a keresztenyseg kovetelmenyeinek akkor azt irod hogy nem kell semminek megfelelni.

    ha az egyikre kerdezek a masikat irod, ha a masikra kerdezek akkor az elsot valaszolod. hat, vazze, nem ertem. szerintem az lenne a csoda ha ertenem.

    - - - -
    "Nem leszel tőle előrébb a mennyben, egyszerűen csak vágysz Róla többet tudni."
    ha en tudok valakivel kommunikalni es napi kapcsolatban vagyok vele akkor nem egy konyvet olvasok rola hanem egyszeruen megkerdezem ami erdekel. ebbol kovetkeznek dolgok, de nem akarom leirni, mert mar igy is haragszol ram.

    - - - -
    "A Bibliában leírt sztorik éppen Isten mindenhatóságáról szólnak. Tehát ezt bebuktad, már mondtam, hogy ha nincs elég tudásod akkor ne menj bele abba, hogy mit mond a Biblia"
    semmit sem irtam arrol hogy mit ir a konyved, legfeljebb kerdeztem rola. amiket kerdeztem az elozo hozzaszolasban azok valoban kerdesek voltak es nem retorikai ervelesek.

    - - - -
    "ahogy szerinted én se vagyok kompetens a taoista tanításokhoz, bár a te hited szerint lehet jobban követem a tao-t mint te..."
    igy van, lehetseges :) ha boldogsagot ad a hited akkor a jo uton jarsz szerintem. nincs semmi gubanc. nem taoista vagy a taoista tanitasok szerint, de valaki aki az utjan jar es nem sodrodik.

    a tao nem azert letezik mert eppen leirtak rola az emberek dolgokat. ezert fordulhat elo hogy harmoniaban el valaki a taoval a nelkul hogy tudna rola hogy igy van.

    "pörögsz a megfelelés kényszer uralma alatt."
    a taonak nem lehet es nem is cel megfelelni.

    ha azt mondja az idojarasjelentes (a szentiras) hogy a mai nap folyaman fog esni az eso, attol meg nem nyitok ernyot az utcan. amikor viszont valoban esik akkor ernyot nyitok, de ez nem azt jelenti hogy megfelelek az idojarasnak vagy kovetem az idojarasjelentes tanait, csak azt hogy nem idiota modon viselkedek :), vagyis szebben fogalmazva harmoniaban elnek a korulottuk levo vilaggal.

    [ Szerkesztve ]

    nicht kompot

  • pocokxx

    Közösségépítő

    válasz D1Rect #15963 üzenetére

    A "tekintély" lehet, hogy nem a legmegfelelőbb szó, de a lényeg az, hogy nem tudod kikerülni azt, hogy megbízz mások tapasztalataiban. Természetesen nem kerülsz diliházba, ha kutatsz az igazság után...:) "Egyszerűen e nélkül nem lehetne normálisan élni Ha egy adott dolgot csak akkor tekintenénk igaznak, ha személyes tapasztalat útján magunk is meggyőződtünk róla, akkor nagyon szegényes lenne az életünk, és előbb-utóbb diliházba kerülnénk" [/I >>>Ez tulajdonképpen csak egy elméleti feltevés, mert a valóságban ilyen nem létezhet. (a gyerekkornál kicsit pontatlan voltam: kb. az első 3 évre gondoltam, amely korból csak kevés valódi élményre emlékezünk) Természetesen ezek az elfogadások később bővülnek/kiegészülnek/megerősítést nyer(het)nek saját tapasztalatok által, de nem szabad elfelejteni, hogy milyen volt a megismerés útja.

    (I)A tekintély egy nagyon veszélyes dolog, mert könnyen becsaphatnak vele.(/I)
    Ebben igazad van. De nyugodt lehetek, ha a Mindenható a "tekintély". :) Egyébként a hitben is igaz, hogy az "elfogadások később bővülnek/kiegészülnek/megerősítést nyer(het)nek saját tapasztalatok által."

    "Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

  • 0xmilan

    addikt

    válasz lao ce #15964 üzenetére

    (ahogy szerinted én se vagyok kompetens a taoista tanításokhoz, bár a te hited szerint lehet jobban követem a tao-t mint te...) - Itt majdnem leestem a székről. :))

    (#15964) lao ce
    "Tehát Isten követéséhez nem kell semminek se megfelelni,"
    vs.
    "Biblia nélkül nincs keresztyén hit. Hit van, de az nem keresztyén."
    ellentmondas amit irsz es nem oldod fel.

    A "nem kell semminek se megfelelni", itt szerintem arra vonatkozik, hogy nem teljesítmény függvénye a kegyelem. Mindenki megkapja, aki megbánja bűneit, megtér és kéri Jézustól, hogy költözzön a szívébe és vezesse az életét.

    "Biblia nélkül nincs keresztyén hit. Hit van, de az nem keresztyén."
    Ha valaki azzal sincs tisztában, hogy Jézus miért halt meg a kereszten vagy hogy egyáltalán meghalt, akkor nyilván nincs miben hinnie - ami a Bibliát, kereszténységet illeti. Illetve van, hihet bármi másban, mert a hit a nem látott dolgokról való meggyőződés. Meggyőződhet arról, hogy az a jó, ha követed a taot, de akkor is harmóniában vagy vele, ha a létezéséről sem tudsz. Ez a hit nyilván nem keresztény lesz.

    Nem töltetnek viszont ki veled egy tesztet, hogy mennyire ismered Jézus életét - ergo nem kell megfelelni semminek. Nem csak az kap kegyelmet, örök életet, aki 70% fölött teljesít, de ha nem ismered Jézust, soha nem is hallottál róla, akkor nincs miben hinned - "Biblia nélkül nincs keresztény hit".
    Tehát tényleg sikerült ellentmondást találnod két teljesen különböző szövegkörnyezetből kiemelt részlet között. :)

    "Nem leszel tőle előrébb a mennyben, egyszerűen csak vágysz Róla többet tudni."
    ha en tudok valakivel kommunikalni es napi kapcsolatban vagyok vele akkor nem egy konyvet olvasok rola hanem egyszeruen megkerdezem ami erdekel. ebbol kovetkeznek dolgok, de nem akarom leirni, mert mar igy is haragszol ram.

    ha en tudok valakivel kommunikalni es napi kapcsolatban vagyok vele akkor nem egy konyvet olvasok rola hanem egyszeruen megkerdezem ami erdekel
    - Ezt hívják a keresztények imádkozásnak. Ha imádkozol, szólsz Hozzá, megköszönöd neki mindened amid csak van, minden lélegzetvételt, hálás vagy, amiért megváltott a halálból, kéred, hogy teljesítse be az ígéreteit az életedben, akkor Ő is közelít hozzád és megmutatja végtelen szeretetét, hatalmát, bőségét.

    ebbol kovetkeznek dolgok, de nem akarom leirni, mert mar igy is haragszol ram.
    - Ez nem harag, hanem féltő szeretet, ami nem akarja, hogy elkárhozzál.

    semmit sem irtam arrol hogy mit ir a konyved
    - Ez nem az ő könyve.
    "A teljes Szentírás Isten Igéjének írott formája. Szerzője az egyetlen élő, igaz és valóságos Isten, Ábrahám, Izsák és Jákob Istene, Jézus Krisztus Atyja és Istene, aki Szent Szellemtől felkent szolgái által kinyilatkoztatta örökkévaló igazságait, és utasította őket arra, hogy Igéjét írásban is rögzítsék."

  • D1Rect

    félisten

    válasz pocokxx #15965 üzenetére

    "A "tekintély" lehet, hogy nem a legmegfelelőbb szó, de a lényeg az, hogy nem tudod kikerülni azt, hogy megbízz mások tapasztalataiban."
    Óriási különbség van aközött, hogy elfogadsz valamit igaznak és aközött, hogy "valaki azt mondta ez így van".
    Az elsőnél nagyon könnyen becsaphatod magadat, a másodiknál pedig te is megvizsgálhatod, hogy a személy véleménye helytálló-e?
    Pl.: Van-e titkos náci űrbázis a Hold túloldalán(á la Iron Sky)?
    Igaziból nem tudom, de feltételezem, hogy nincs.
    (abból amit ismerek a világból és a többiek véleményéből ezt vezetem le)

    Az embernek megvan minden emléke gyerekkorából is, csak a többség tudatosan nem képes hozzáférni.
    (pl. a hipnózis egy elég ismert technika ezek eléréséhez, nem kifejezetten kifinomult, de ismert)

    Szerintem valójában nem a "Mindenható" a tekintély, hanem egy régi könyv és egy csomó ember véleménye.

    "The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

  • pocokxx

    Közösségépítő

    válasz D1Rect #15967 üzenetére

    Értem, hogy mire gondolsz, és szerintem egy kicsit elbeszélünk egymás mellett. A megismerés két különböző útjáról ejtettünk szót, és én továbbra is fenntartom, hogy vannak olyan dolgok, amiket nem kérdőjelezel meg, annak ellenére, hogy csak mástól hallottál róla. Természetesen én is emberektől hallottam Istenről, és valóban egy régi könyv segített a mélyebb megértésben. De roppant kevés az olyan dolog az életben, amit ne így ismernénk... Szüleink elmondták/megmutatták/elmagyarázták a "világ dolgait" aztán, ha esetleg ez nem tetszett mi is kipróbáltuk/utánanéztünk/begyakoroltuk. Mások tapasztalatai nyomán fejlődik a mi életünk is, melyek később igazolást nyernek a saját tapasztalataink által.

    Egyébként, mint mondtam, valóban emberektől hallottam, de nem úgy, mint a saját véleményüket, hanem, mint kimondva-kimondatlanul Isten üzenetének közvetítőit. (akár szülők, hitoktatók, papok). És nem tapasztaltam olyat az életemben, ami ennek az "őstapasztalatnak" ellene mondana.

    "Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

  • Geri Bátyó

    őstag

    válasz pocokxx #15956 üzenetére

    A Máriával kapcsolatos infókat a tv-ből szedtem (spectrum, discoveri stb.). Több műsorban is felvetették azt, hogy rabszolga volt és korabeli írásokra hivatkoztak. Ezek hitelessége legalább annyira valószínű, mint a bibliáé (vagyis, nem egyértelmű).
    Az, hogy Mária bizonyos tetteit inkább Mária Magdolnának tulajdonítják, már valóban megkérdőjelezhető. Másrészt az ő (Magdolna) szerepe szerintem nem azonos a bibliaival. Hajlok arra, hogy valóban Jézus felesége volt.
    Mária és Ízisz "összeolvasztása" szintén megalapozottnak tűnik. Túl sok a közös ahhoz, hogy véletlen legyen.

    Constantin és a kereszténység dolgában az alapokat a középiskolai történelemtanárom adta, aki történész és politológus volt és az ókor egyik legnagyobb és legzseniálisabb politikai húzásának tartotta, amit Constantin véghezvitt. Heteken át ezt tárgyaltuk történelemórán.

    kymco Kijelenteni, hogy senki másnak nem lehet igaza, szerintem is skatulyázás.

    "...egyszer régen olvastam egy jó könyvet erről, de nem találom azóta sem."
    Láttam, olvastam, kézzelfogható. Biztos vagyok benne, hogy némi utánjárással lehetne találni számos hasonlót, igaz, talán nem magyar kiadást. Számos régész, történész foglalkozik ezzel a témával és köztük sok olyan, akinek nem érdeke, hogy bizonyítsa, sem az, hogy cáfolja a bibliát.

    "Jézus azt állította magáról, hogy rajta kívül nincs út Istenhez."
    Jézus tanításai valóban jók voltak. Mérséklet, könyörület, szeretet, Isten és ember törvényeinek betartása. Fontos volt számára, hogy tanítson és minél több emberhez szóljon.
    Ezzel semmi gondom nincs. Azzal már inkább, hogy ő isten fia, aki maga is egyenrangú Istennel. A biblián kívül egyetlen más forrás szerint sem állította ezt magáról, sőt, ő is várta a messiás eljövetelét.

    "Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

  • D1Rect

    félisten

    válasz pocokxx #15968 üzenetére

    Igen, sok esetben egybevág a saját tapasztalatod azzal amit mások mondtak, de sok esetben nem.
    Nagyon gyakran torzul a nézőpont az egyén korábbi tapasztalatai által aminek nincs is igazán tudatában.
    Pl. előítélet.

    "Egyébként, mint mondtam, valóban emberektől hallottam, de nem úgy, mint a saját véleményüket, hanem, mint kimondva-kimondatlanul Isten üzenetének közvetítőit. (akár szülők, hitoktatók, papok). És nem tapasztaltam olyat az életemben, ami ennek az "őstapasztalatnak" ellene mondana."

    Ezért mondom, hogy a tapasztalataid valószínűleg a Koránnak sem mondanak ellen, azaz ugyanabból a tapasztalatból más helyen/időben más vallásúvá válhat az egyén.

    "The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

  • Noddy

    senior tag

    válasz lao ce #15964 üzenetére

    Szögezzük le, hogy nem haragszok rád. Ezt nem tudom honnan vetted... Az hogy nem értelek, az nem azt jelenti, hogy haragszok rád.

    Átfogalmazom. Annak hogy Isten szeret téged, minket annak nincs feltétele. Nem kell semmilyen feltételnek megfelelned az Istennel való kapcsolatban. Azonban, ha Isten megkeresett akkor már tudod mit kell tenned, mert Isten kapcsolatba lép veled. Az emberek sok mindenben próbálnak meg hinni, ezért hit sok féle van. De a keresztyén hit Isten kijelentésén és a lelkiismereten alapszik, Isten ezek alapján ítél meg mindenkit.

    ha en tudok valakivel kommunikalni es napi kapcsolatban vagyok vele akkor nem egy konyvet olvasok rola hanem egyszeruen megkerdezem ami erdekel. ebbol kovetkeznek dolgok,
    Leírhatod nyugodtan. Istennel való kapcsolatban beszélgetsz Istennel. De ennek része a Biblia tanulmányozása mint Isten kijelentése. Nem lehet megkerülni, de aki hívő az nem is akarja. Kívülről tekintve tűnik furának, ezért megértem, ha te ezt nem tudod elfogadni, de ez nem rajtad múlik. Az hogy azokkal mi történik akik nem tudnak a Bibliáról vagy szellemileg sérültek, az Istenre van bízva és én őket nem is ítélem el.

    A kérdésedre megszerkesztése olyan volt, hogy abból az jött le, hogy Isten mindenhatóságát kifogásolod. Isten mindenhatóságába tartozik a Biblia kijelentése. Vagy szerinted aki mindenható nem jelentheti ki magát könyvben?

    "de valaki aki az utjan jar es nem sodrodik."
    De éppen te mondtad, hogy ha valaki nem a tao-t követi akkor nem lesz boldog, kieyensúlyozott, stb. Tehát követni kell a "mestereket", tanításokat és akkor a "jó" úton jár. Te is követhetnéd a saját utadat de mégse azt teszed. Megkötözöd magad a taoista tanokkal, mert boldog akarsz lenni. Illetve azt mondod így vagy boldog.

    Isten se azért létezik mert leírták. De létezik és kijelentette magát a Biblián keresztül is.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • kymco

    veterán

    válasz Geri Bátyó #15969 üzenetére

    A NG-ről tudok nyilatkozni. Régebben volt egy sorozatuk a Da Vinci kód farvizén, ahol "tudományos" keretek között azt is "bizonyítéknak" tekintették Mária Magdaléna és Jézus viszonyára, hogy az "Utolsó vacsora" című festményen majd másfél ezer évvel később nőiesnek volt festve János apostol...
    Ekkor már érdekelni kezdett a dolog, és a többrészes sorozatot megnéztem. Mocsadék volt. Nem feltétlen azért, mert bántó volt ez nekem. Ezt megszoktam. Sokkal inkább azért, mert ezt úgy hívják bulvár... Amivel nincs is baj normál esetben Cél, hogy minél többen nézzék, ezért muszáj szenzációt gerjeszteni ott is, ahol nincs is, muszáj felkelteni az egyre tompább emberi érdeklődést egyre nagyobb és egyre meghökkentőbb állításokkal, amit aztán a látszattudományosság eszközeivel, nem túl mélyen, nehogy lankadjon a figyelem, nem túl alaposan, hogy beleférjen két reklámblokk közé tálalják.
    A gond ott van, hogy ezt el akarják adni tudománynak. A műsorban a megkérdezett szakértők csak feltételezéseket mondtak, semmi tényről nem volt szó. De ezen túl lehet lépni, ha a tudomány peremén ismeretlenül evickélő "tudós" 15 perc hírnevet szerezhet vele magának.
    Azért mert a feltételezését nem a sarki fűszeres mondja, hanem egy egyetem tanára, még nem lesz ténnyé.
    Nos ezen az apró problémán gyönyörűen átléptek a műsor szerkesztői...
    Ezek után nekem a discovery, a spektrum, a NG és társai nem mások, mint a kereskedelmi televíziózás termékei, akiknek a reklámjaikhoz kell hozni a nézettséget, és ehhez szenzációt kell szállítaniuk minden áron...
    Ez nem jelenti azt, hogy ezeken a csatornán nincsenek jó műsorok, csak azt, hogy nem veszem be gondolkodás nélkül, amit le akarnak nyomni a torkomon...

    A korabeli iratokról annyit, hogy a legrégebbi nem bibliai irat is legalább 100 évvel fiatalabb pld a Márk vagy a Lukács evangéliumnál. A történészek, régészek pedig hitelesség szempontjából az esemény után eltelt időt is figyelembe veszik.
    A fent említett evangéliumok akkor születtek, mikor még azok az emberek éltek, akik Jézussal találkoztak. Ez száz évvel később aligha volt igaz... Ennyit a Biblián kívüli iratok hiteles Mária, Jézus stb ábrázolásáról...
    "Ezek hitelessége legalább annyira valószínű, mint a bibliáé " Így ez az állításod nem állja meg a helyét...
    "az ókor egyik legnagyobb és legzseniálisabb politikai húzásának tartotta, amit Constantin véghezvitt"
    Konstantin tényleg zseniálisat lépett, mint politikus, de te azt állítottad, hogy ő szabta meg, hogy mi legyen a Bibliában, ami nem igaz...

    "Kijelenteni, hogy senki másnak nem lehet igaza, szerintem is skatulyázás."
    Én ezt nem állítottam, ha mégis, akkor elnézést kérek a félreérthetőségemért.
    Amit én hangoztatok, hogy két egymásnak ellentmondó igazságot nem tudok elhinni. Dönteni kell, hogy melyiket tartom igaznak. Azzal, hogy egy mellett leteszem a voksot, a másikat el kell vetnem.
    Ez nem skatulya, ez döntés. Minden nap ezerszer megteszed te is. Mit egyek, mit olvassak, ki legyen a feleségem stb...? Ezek nem skatulyázások. Én anno a feleségem mellett döntöttem, és nem skatulyáztam be senkit ezzel, döntöttem, hogy hűséges leszek hozzá életem végéig, és ehhez igazítom az életem.
    Más nőket nem engedek intim közelségbe. Ez a döntésem következménye... De ezzel nem minősítem a többi nőt, csak már döntöttem.
    És ha igaznak tartom Jézus szavát, akkor nem fogom befogadni azoknak a szavát, akik ennek ellenkezőjét állítják. Ezeket az embereket lehet még ettől tisztelni, szeretni, értékelni a teljesítményüket, és nem kell sértésnek venni, ha bizonyos dolgokban nem hallgatok rájuk. Vagy te mindenben édesanyád szava után mész? Ha nem, akkor skatulyázod, minősíted az ellenkezéseddel őt? Szerintem nem....

    Ha Jézus nem mondta magát Isten fiának, akkor miért végezték ki? Nem lépett fel erőszakkal, nem akart forradalmat. Nem rombolta a királyi ház tekintélyét, nem uszított a rómaiak ellen. A törvény betöltését hirdette... Miért akarták megölni? És mi lehetett az ítélet indoklása?

    www.refujvaros.hu

  • pocokxx

    Közösségépítő

    válasz D1Rect #15970 üzenetére

    "azaz ugyanabból a tapasztalatból más helyen/időben más vallásúvá válhat az egyén."

    Ez talán igaz, de hithű muszlimként sem mondanám azt, hogy ugyanazt hiszem, mint a katolikusok.

    Tény, hogy számos úton el lehet jutni az Istenhez, ugyanakkor hiszem, hogy a legjobb úton járok. Nem azért, mert én vagyok a valaki, hanem, mert Jézus az út.

    Egy kicsit elüt a tárgytól, de némiképp mégis kapcsolódik ide: Van más vallás, ahol az "alapító" úgy mutatkozik be, mint Isten...? Elvileg létezhet, de ismertek ilyet?

    "Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

  • Geri Bátyó

    őstag

    válasz kymco #15972 üzenetére

    Való igaz, hogy Leonardó festményét bizonyítéknak tekinteni, finoman szólva is mókás! :DDD
    Volt egy másik sorozat, ami nem konkrétan Jézussal, hanem úgy általában a korai kereszténységgel foglalkozott. Számos történetíró és kereskedő (kifejezetten emlékszem egy krétai kereskedő agyagtáblára vésett írására) beszámolója alapján próbálták összerakni azt az időszakot.
    Rámutattak arra, hogy Jézus idején több más prédikátor is élt, akik a judaizmust próbálták új mederbe terelni. Kicsit hasonló volt az a korszak, mint az 1400-as évek európájában a reformáció.
    Ezek a beszámolók elég jól fedik egymást és többen is említenek egy Jézushoz nagyon hasonló figurát. Szelíd volt és visszafogott, míg a többi inkább harcias, forradalmár szerű. Mindenhová egy kisebb csoport ember követte és többen említenek egy nőt is, aki láthatóan kedves volt neki. Sokszor vette körül magát gyerekekkel. Szabad ég alatt beszélt, legtöbbször a szegényekhez.

    "A korabeli iratokról annyit, hogy a legrégebbi nem bibliai irat is legalább 100 évvel fiatalabb pld a Márk vagy a Lukács evangéliumnál."
    Nem igazán. A holt-tengeri tekercseket plédául - a tudomány mai állása szerint - az i.sz. 68-as nagy júdeai felkelés idején rejtették el. Legalábbis a legújabbakat. A kutatók szerint jónéhány agyagkorsó korábban került oda. A legtöbben egyetértenek abban, hogy a barlangok iratanyaga egyfajta arhívum volt, ahol sok ritka, eredeti tekercs mellett, az aktívan használt dokumentumok másolatait őrizték.

    "Konstantin azzal, hogy összehívta a zsinatot és elnöklője volt annak, az egyház feletti császári irányításnak is jelzését adta." Ezt az első nikaiai zsinatról írják (i.sz. 325). Valamint: "A zsinat célja a nézeteltérések feloldása volt az egyházban Jézusnak az Atyához viszonyított természetéről, nevezetesen, hogy Jézus egylényegű-e az Atyaistennel vagy hasonlatos hozzá." Ezek szerint ezt néhány hatalmi pozícióban lévő ember döntötte el, mivel nyilvánvalóan nem volt egyértelmű.
    Az emberek többsége pedig legtöbbször az alapján dönt (főleg, hogyha hatalomról van szó), hogy mi a legjobb neki.
    A keresztény ünnepek többségét például a régi római ünnepekhez igazították.

    A többit később, mert most mennem kell.

    "Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

  • D1Rect

    félisten

    válasz pocokxx #15973 üzenetére

    "Ez talán igaz, de hithű muszlimként sem mondanám azt, hogy ugyanazt hiszem, mint a katolikusok."
    Persze, de meg lennél győződve a hited igazáról.

    "Van más vallás, ahol az "alapító" úgy mutatkozik be, mint Isten...?"
    Jézus nem írt könyvet, mások elmeséléseiből ismerjük.

    "The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

  • pocokxx

    Közösségépítő

    válasz Geri Bátyó #15974 üzenetére

    Ugyanúgy, ahogy ma, akkor is sokan és sokfélét írtak Jézusról. Az, hogy melyik a hiteles, valódi és eredeti, ma nem tudsz egyértelmű választ adni. Még, ha találtak is ilyen iratokat az sem bizonyítja, hogy Jézusnak volt felesége. Nem véletlen volt szükség a kanonizácóra, ami nem a bibla "megírását" jelentette, hanem már meglévő iratok hitelesítését.

    "A keresztény ünnepek többségét például a régi római ünnepekhez igazították."

    Konkrétan egyről tudunk: a karácsony...

    (#15975) D1Rect

    "Jézus nem írt könyvet, mások elmeséléseiből ismerjük."
    A sugalmazás éppen azt jelenti, hogy ezek az "elmesélések" tulajdonképpen az Istentől származnak.

    "Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

  • D1Rect

    félisten

    válasz pocokxx #15976 üzenetére

    "Konkrétan egyről tudunk: a karácsony..."
    +húsvét
    +pünkösd
    Persze lehet van még.

    De a mindszentek is pogány eredettel bír.
    (egyébként a "harmadnapra feltámadt" is elég népszerű az ókori görög-római-egyiptomi mitológiában)

    "A sugalmazás éppen azt jelenti, hogy ezek az "elmesélések" tulajdonképpen az Istentől származnak."
    Amit aztán emberek kanonizáltak. :)

    [ Szerkesztve ]

    "The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

  • Noddy

    senior tag

    válasz D1Rect #15977 üzenetére

    Minden ünnep valami pogány ünneppel esik egybe. De ha azt mondod, hogy húsvét és Jézus áldozatára emlékszel akkor nem pogány ünnepet ülsz. De ha locsolkodsz akkor nyilván a pogány termékenység rítust gyakorlod. Egyébként Tertulliánus azt írja, hogy az emberek megnyerése, a kultúrába való illeszkedés miatt lett átvéve a pogány ünnepek. Ma meg az a baj mennyire vaskalaposak a keresztyének, nem alkalmazkodnak a korhoz :) Semmi se jó :)

    Az hogy a feltámadásra, örök életre vágynak az emberek nem csoda, de hogy ezt a történelembe egy valaki vitte véghez az csak a keresztyénség. Iziszért nem haltak meg több ezren, Jézusért igen. Egyébként valóban keresztyén ünnep az a vasárnap megünneplése ami sehol máshol nincs.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • pocokxx

    Közösségépítő

    válasz D1Rect #15977 üzenetére

    Attól, hogy valami "hasonlót" ünnepeltek a pogányok is, az nem azt jelenti, hogy "A keresztény ünnepek többségét például a régi római ünnepekhez igazították."..

    Amit aztán emberek kanonizáltak.
    Vagy elfogadjuk, hogy Isten az emberben tevékenyen jelen tud lenni, vagy nincs miről beszélni. Egyetlen következménye van, annak, hogy mindent evilági módon értelmezünk, mégpedig az, hogy nem kell változtatnunk az életünkön...

    "Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

  • D1Rect

    félisten

    válasz Noddy #15978 üzenetére

    Én tudom, hogy valójában egyszerű politikai lépés volt a pogány ünnepek átírása.
    Sokkal könnyebb átírni az ünneplés okát, mint eltörölni az ünnepet, kisebb az ellenállás.

    Nem akarok vitatkozni azzal, hogy ki támadt fel harmadnap, meg ki nem. De az tény, hogy nem Jézusról állították egyedül ezt akkortájt.
    "Iziszért nem haltak meg több ezren, Jézusért igen."
    Ez úgy érted önként, vagy úgy, hogy a nevében lemészárolták?

    "Egyébként valóban keresztyén ünnep az a vasárnap megünneplése ami sehol máshol nincs."
    Ja, a szombat foglalt volt.

    (#15979) pocokxx:
    Az ünnepeket egyeztesd Noddyval.

    Nyilván elfogadhatjuk, hogy "Isten az emberben tevékenyen jelen tud lenni", de azért semmi nem zárja ki, hogy valaki önző módon saját érdekei szerint cselekszik amire aztán ráfogja, hogy "Isten tevékenykedett általa".

    A Sátán is tevékenyen jelen tud lenni az emberben?

    "The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

  • 0xmilan

    addikt

    válasz BoB #15940 üzenetére

    Aki nem katolikus, annak nincs, és nem is lehet igaza.
    Itt a véleményem a katolikusról:
    Megpróbáltam lefordítani egy videót, amit már korábban belinkeltem, de semmi reakció nem jött rá, hátha majd így...
    "Mi lenne, ha azt mondanám, Jézus azért jött, hogy a vallást eltörölje.
    Ha a vallás olyan jó, miért kezdett olyan sok háborút? Miért épít hatalmas templomokat, de elmulasztja a szegények etetését.
    Azt mondja az egyedülálló anyáknak, hogy Isten nem szereti őt, ha valaha is elvált.
    A vallás nem tudja megoldani a problémáit, ezért csak eltakarja azokat.
    A probléma, hogy nem megy le a belsőkig, csak viselkedésmód-változtatás. Parfümöt fújni a koporsóra...
    Öltöztessük fel a külsőt, legyen szép és tiszta. Vicces, hogy a múmiákkal is ezt teszik, miközben a tetem rohad belül.
    Most nem ítélkezem, csak azt mondom nemutassunk hamis képet, mert ott probléma van, ha az emberek csak a Facebook oldaladról tudják, hogy keresztény vagy.
    Ez voltam én is, de úgy tűnt senki nem ismeri a titkom. Játszani a jó keresztényt, mialatt pornográfia-függő vagyok.
    Vasárnap elmenni a templomba, de szombaton füvezni/berúgni. Mintha csak ezért lettem volna teremtve, hogy szexeljek és betépjek.
    Az egész életemet azzal töltöttem, hogy felépítsem az ápoltság, tisztaság látszatát, de most hogy ismerem Jézust, büszke vagyok a gyengeségemre.
    Ha a víz kegyelem, akkor az Egyház óceán. Nem egy múzeum a jó embereknek, hanem kórház az elesetteknek, ami azt jelenti, hogy nem kell elrejtenem a hibáimat, bűneimet, mert nem tőlem függ, hanem Neki van alárendelve.
    Mert mikor Isten ellensége voltam és bizonyára nem egy rajongója, akkor lenézett és ezt mondta: Akarom azt az embert!
    Ezért Jézus utálta a vallást és együgyűnek tartotta.
    Nem látod mennyivel jobb (Ő), mint csak néhány szabályt követni?
    Engedd meg, hogy tisztázzam: szeretem az egyházat, szeretem a Bibliát, hiszem, hogy van bűn, de ha Jézus eljönne az egyházadba, vajon beengednék-e?
    Falánknak és iszákosnak hívták "vallásos emberek", de Isten Fia nem támogatta az önelégültséget, álszentséget sem akkor, sem most.
    Jézus és vallás két különböző dolog. Az egyik Isten munkája, a másik egy emberi találmány. Az egyik a gyógyulás, a másik a fertőzés.
    A vallás azt mondja csináld, Jézus azt mondja El van végezve.
    A vallás fogságba helyez, míg Jézus szabaddá tesz.
    A vallás vakká tesz, Jézus látást ad.
    A vallásban az ember keresi Istent. A kereszténységben Isten keresi az embert, ezért az üdvözülés, a bűnbocsánat ingyen az enyém. Nem a saját erőfeszítéseimre alapozva, hanem egyedül Jézus engedelmessége által, mert fogta a tövisek koronáját és vér csöpögött le az arcáról.
    Mikor meggyilkolták ez kiáltotta: "Atyám bocsáss meg nekik, mert nem tudják mit tesznek", mert amíg a kereszten volt rád gondolt. Elnyelte az összes bűnödet és eltemette a sírban.
    Szóval a vallást utálom, mert amikor Jézus azt mondta: "El van végezve", hiszem, hogy így is értette."

    Forrás - nem az egészet fordítottam le, és talán pontatlan meg magyartalan, de remélem átjön az üzenet

    Illetve érdemes feltenned magadnak pár kérdést, ha "vallásosnak/hívőnek" tartod magad.
    A gyülekezet, templom, stb. ahova jársz - vagy nem jársz - mit tanít?
    Jázus halála, eltemetése és feltámadása van a középpontban Van vér? Van kereszt? Volt/Van üldöztetés?
    2 Timóteushoz 3:12 ezt mondja: "De mindazok is, a kik kegyesen akarnak élni Krisztus Jézusban, üldöztetni fognak."

    (#15980) D1Rect A Sátán is tevékenyen jelen tud lenni az emberben?
    Igen. A különböző varázslókban, spiritualizmust végző emberekben a Sátán munkálkodik.

    [ Szerkesztve ]

  • Noddy

    senior tag

    válasz D1Rect #15980 üzenetére

    Ahogy pocokxx is írta, az hogy ugyan arra az időpontra tették, nem jelenti azt, hogy ugyan azt ünnepelték. Lehet ha én is leírom akkor megérted. Neked se mindegy hogy a dicsőséges szovjet hadsereg bevonulását ünnepled vagy a magyar nép elnyomásáról emlékezel meg. Bár neked lehet mindegy, nem tudom.

    Jézus nevében nem mészároltak, az akkori vezetők saját hatalmi érdekeik miatt háborúztak. Még te is ismered a ne ölj parancsolatot. 11. parancsolat :) Ne nézd hülyének a te felebarátodat.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • D1Rect

    félisten

    válasz 0xmilan #15981 üzenetére

    Ebből kiindulva lehetetlen megmondani, hogy pár száz/pár ezer évvel ezelőtt a Sátán vagy Isten járt közben xy-on keresztül.
    A Sátán legnagyobb húzása lenne, ha a részben átírná a Bibliát kénye-kedvére.

    (#15982) Noddy: Van egy ünnep, amit a pogányok szeretnek, mert mindig buli. Nehéz betiltani a megszokott buli időpontját, ezért átcímkézzük egy számunkra megfelelő jelentéssel.
    Vagy nem gondolod, hogy a húsvét és ebből a pünkösd véletlenül került összefüggésbe az asztrológiával a Biblia határozott tiltásának ellenére?

    Ha a szovjet példát vegyük alapul, a kommunisták is ugyanúgy próbálták eltörölni a karácsonyt mint ahogy a keresztények a pogány ünnepet. Átnevezték "fenyőünnepre".
    Ugyanakkor, ugyanott, ugyanazt csináljuk, csak más címkével és indokkal.

    Látod, a "miért haltak meg" c. mondókával alátámasztani azt, hogy a sok ókori harmadnapon feltámadt közül kinek van igaza pont ezért nem túl hiteles. :)
    Egyébként azt akarod sugallni, hogy az idők során a hatalmon lévők visszaéltek Jézus nevével?
    Már csak az kéne, hogy ilyenek kanonizálják a Bibliát, ki tudja miket írnának össze.

    "The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

  • 0xmilan

    addikt

    válasz D1Rect #15983 üzenetére

    Ebből kiindulva lehetetlen megmondani, hogy pár száz/pár ezer évvel ezelőtt a Sátán vagy Isten járt közben xy-on keresztül.
    A Sátán legnagyobb húzása lenne, ha a részben átírná a Bibliát kénye-kedvére.

    Ha valaki meggyógyult vagy megszabadult bűneitől xy-on keresztül, akkor az nem a Sátán munkája, mert ő az emberek vesztét akarja, ha tehetné most megölne mindenkit.
    Ugyanígy mikor xy besétál egy iskolákba és megöl 20 gyereket meg pár tanárt, vagy repülőgépet vezet középületekbe akkor az nem Isten munkája, mert Jézus azért lett emberré, halt meg hogy megmutassa végtelen szeretetét. Az emberek nem azért gyilkolják egymást, hogy kifejezzék mély szeretetüket.
    Talán érzékelhető a különbség.

    Átírni a Bibliát egyrészt szerintem nincs hatalma, mert egy bukott arkangyal másrészt az már hosszú idők óta ugyanaz, tehát picit feltűnő lenne, ha egyik percről a másikra szöges ellentétét állítaná az előzőeknek.
    Ha egy részét írná át, akkor az egészet át kéne írnia, mert a Bibliában nincsenek ellentmondások, hanem folytonos, egymást kiegészítik és magyarázzák az igék.
    Milyen lenne, ha az egyik versben azt taglalná, hogy szeresd felebarátodat, míg egy másikban hogy nyírd ki, mert az a helyes cselekedet?
    Másik kérdés, hogy hogyan írná át az összes eddig megjelentet és azokat amik később kerülnek nyomtatásba?
    Az egészet nem értem. Hogy gondoltad?

  • D1Rect

    félisten

    válasz 0xmilan #15984 üzenetére

    Akkor egy spirituális gyógyító most Istentől vagy a Sátántól kapja a hatalmát?

    "Az egészet nem értem. Hogy gondoltad?"
    Pedig egyszerű, még kanonizálás előtt eltüntetni fontos részeket, átírni tetszés szerint.
    Persze a "legnagyobb buli" az lenne, ha megkísértené az egyházi személyeket akik aztán mindenféle szörnyűséget követnének el.

    "The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

  • Noddy

    senior tag

    válasz D1Rect #15983 üzenetére

    Jézus feltámadása nem hitelesség kérdése, hanem tény.

    Ha a Bibliából érvelsz akkor légyszives idéz, én nem tudok olyanról, hogy a húsvét vagy a pünkösd ünneplése tiltva lenne. (az idegen istenek tisztelete itt kizárva, hiszen mindkét alkalommal Istent tiszteljük).

    Mivel a kanonizációról vaktában beszélsz ajánlok olvasni valót:
    [link]

    [ Szerkesztve ]

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • D1Rect

    félisten

    válasz Noddy #15986 üzenetére

    "Jézus feltámadása nem hitelesség kérdése, hanem tény."
    Aha. Szerintem nem vagy tisztában a "tény" fogalmával.

    Az asztrológia van tiltva, mégis a Hold járásához van igazítva a 2 ünnep.

    A kanonizációkor Isten közbenjárása pont annyira "lehetséges és hiteles" mint a Sátán közbenjárása.

    "The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

  • kymco

    veterán

    válasz D1Rect #15987 üzenetére

    Az, hogy a Hold állásához van igazítva egy-egy ünnep, az nem jelenti azt, hogy az asztrológiához ennek bármi köze van, max az asztrológiához. Te pld a Naphoz igazítod az ünnepeid, pld a születésnapodat, asztrológiával foglalkozol? Az asztrológia lényege, hogy a csillagok állásából meg lehet jósolni bizonyos eseményeket, befolyásolni lehet az istenek akaratát stb. Ezeknek nyoma sincs a zsidó-ketesztény hitben... A Biblia azt tanítja, hogy Istennel nem lehet kufárkidni, szuverén Úr.

    www.refujvaros.hu

  • Noddy

    senior tag

    válasz D1Rect #15987 üzenetére

    Attól, hogy te valamit nem fogadsz el az nem azt jelenti, hogy nem tény. Még egyes ateisták is tényként kezelik.
    link

    A jóslás tényleg tiltva van és a Nap, Hold, csillagok tisztelete is, de bármilyen időpont megadása ezek segítségével történik. A teremtéskor Isten ezt meg is mondta, hogy ezekkel lehet időt számolni. Csak kymco-nak tudok én is igazat adni.

    A kanonizációrol belinkelt oldalt is érdemes elolvasnod.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Geri Bátyó

    őstag

    válasz pocokxx #15976 üzenetére

    Hitelesítették?
    Miért hitelesítés az, amikor 4 evangéliumot megtartanak és 30 másikat, ami ellentmond annak a 4-nek, elvetnek? Ez inkább egy nagyon erős cenzúra, mivel csak az a 4 felelt meg az elképzeléseiknek.

    Az ünnepekkel kapcsolatban D1Rect megadta a választ. Mindegyiknek az időpontját a nikaeai zsinaton határozták meg és "véletlenül" egybeesik a római, egyiptomi és zsidó ünnepekkel.

    Kymconak tartozom még egy válasszal arról, hogy miért végezték ki Jézust.
    Az egyértelmű, hogy a rómaiaknak nem volt az útjában, sőt! Örültek volna, ha a folyton lázongó Júdeában mindenki az ő nézeteit vallja (tartsd oda a másik orcádat; add meg a császárnak, ami a császáré).
    A zsidó vezetőknek viszont útjában volt, pont a fent említett okok miatt (elvégre is, ők szabadulni akartak Rómától), valamint azért, mert egyre több követője volt és kicsúszni látszott a kezükből a hatalom.
    Pilátus nem is akarta kivégezni, de végül mégis engedett a zsidó vezetők nyomásának (ahogy korábban már többször is), hogy elejét vegye egy esetleges lázadásnak.

    "Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

  • kymco

    veterán

    válasz kymco #15988 üzenetére

    A második asztrológia valójában asztronómia, csak a sügér androidos billentyűzet szoftver kijavította... :)
    Tehát helyesen:
    Az, hogy a Hold állásához van igazítva egy-egy ünnep, az nem jelenti azt, hogy az asztrológiához ennek bármi köze van, max az asztronómiához.

    www.refujvaros.hu

  • Geri Bátyó

    őstag

    válasz D1Rect #15987 üzenetére

    Az a vicces, hogy Jézus "feltámadására" tökéletesen logikus magyarázat is van. Mégpedig az, hogy valójában meg sem halt, csak egy mély meditatív állapotban volt.
    El is magyarázom, hogy gondolom. Azt már tudjuk, hogy a keresztre feszítettek azért haltak meg, mert víz gyűlt össze a tüdő és a mellhártya között és gyakorlatilag megfulladtak.
    A légionárius szúrása nyomán ez a víz távozott. Mivel Jézus már teljesen ki volt száradva, a vére is besűrűsödött, így gyorsabban megalvadt. Ezért nem vérzett el.
    Egy mély meditatív állapotban a légzés alig észlelhető a szív percenként kettőt, hármat ver és minden más életfunkció is lelassul. Ez szintén hozzájárult az életben maradáshoz.
    Hogyha ehhez még hozzávesszük azt, hogy Jézus jó eséllyel gyógyító volt és így önmagát is tudta gyógyítani, akkor máris kész a válasz.

    "Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

  • kymco

    veterán

    válasz Geri Bátyó #15992 üzenetére

    A keresztre feszített ember tényleg megfulladt, de azért, mert minden lélegzetvételnél meg kellett emelnie a mellkasát, ezt pedig a szegekkel átvert végtagok megerőltetésével tudta megtenni. Épp azért törték el a lábukat a szenvedőknek, hogy a lábukkal ne tudják tovább segíteni a mellkas emelkedését a légzéshez. Ha pedig nem tud levegőt venni az elítélt, akkor elég hamar megfullad.
    A kivégzésekben gyakorlott római százados vsz eléggé jártas volt a "szakmájában", meg tudta állapítani az elítéltről, hogy kell-e neki lábtörés... Jézusnak nem kellett, sőt még mellkason (szíven) is szúrták,
    A meditatív állapotnak csak az a problematikája, hogy a vérveszteség, és halál közeli állapot miatt elég elképzelhetetlen, hogy a sír elé hengerített nagy követ el tudta volna mozgatni, majd a fegyveres őröket eliminálni.
    Nos szvsz ehhez "a túlélte a kivégzését" című történethez nagyobb hit kell, mint a feltámadáshoz... :)

    [ Szerkesztve ]

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz Geri Bátyó #15974 üzenetére

    A Holt tengeri tekercsekben tudtommal nincs szó Jézusról.. Vannak bibliai könyvek, amelyek ma is a Bibliában olvasható, vannak ószövetségi apokrif könyvek, amit a zsidók sem tekintettek szent könyveknek, ezért nincs benne a zsidó kánonban sem... de evangéliumok, Jézusról történetek, leírások tudtommal nincsenek.
    Ne keverjük azt, hogy az esszénusok, hasonlók voltak, mint keresztelő János, elvonulva életek a világtól távol... Az, hogy van egy-két rokon vonás, még nem igazol semmit. Marcus Aurelius számos írása, már-már keresztény gondolatokat tükröz, ennek ellenére nem volt keresztény, sőt dedikált keresztény pusztító volt.. számos vértanú köthető a nevéhez... A hasonlóság még nem bizonyíték...

    A Konstantin által összehívott zsinat idején pedig már rég összeállt a mai Biblia, ő nem szerkesztett rajta semmit, mint ahogy azt korábban állítottad...

    [ Szerkesztve ]

    www.refujvaros.hu

  • D1Rect

    félisten

    válasz kymco #15988 üzenetére

    Valójában az asztrális mágiához van köze, meg a termékenységi ünnephez.
    Attól mert lecseréljük rajta a címkét de ugyanazt csináljuk(locsolkodás, tojás, stb.) nem változik a szertartás lényege.

    (#15989) Noddy: Nem vagy tisztában a tény fogalmával.

    (#15992) Geri Bátyó: Persze, ez is lehetséges. Valójában nagyon keveset tudunk a tízes éveinek eleje és harmincas évei között eltelt időről.
    Persze ez a kereszténység számára ugyanúgy elfogadhatatlan mint Jézus felesége, mert aláásná isteni mivoltát.

    "The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

  • kymco

    veterán

    válasz D1Rect #15995 üzenetére

    "Valójában az asztrális mágiához van köze, meg a termékenységi ünnephez.
    Attól mert lecseréljük rajta a címkét de ugyanazt csináljuk(locsolkodás, tojás, stb.) nem változik a szertartás lényege."

    Ez nagyon erőltetett. A Hold ciklust idő mérésére is használták. Ha egy kést lehet gyilkolásra használni, akkor akinek a kezében kés van az már potenciális gyilkos?
    Az asztrológia használja a csillagok állását, a Hold fázisait... de ez csak egy eleme az asztrológiának. A lényeg a jóslásban, a szellemi hatalmak befolyásolásában van...
    Amíg nem hozol érveket arra, hogy ezek is jelen vannak a Hold állásával párhuzamba állítva, addig még bulvárnak is gyenge, amit állítasz.
    A Biblia elutasítja mindazt, amire az asztrológiát kitalálták, az ellenkezőjét hirdeti.
    De az idő múlását valahogy ők is nyilván kell hogy tartsák. És mivel nem volt atomórához hangolt eszközük, kénytelenek volt a Föld keringésével és a Hold mozgásával kapcsolatos megfigyeléseik alapján meghatározni az évenként ismétlődő ünnepeiket. :)

    Jézus gyerekkorával kapcsolatban nem az a gond, hogy van, ami sérti a keresztény emberek önérzetét. Sokkal inkább az, hogy nem tényekre épülnek a vadabbnál vadabb feltételezések.
    Pont te oktattad ki a hivatkozott hozzászólásodban Noddy-t, hogy nincs tisztában a tényekkel.
    Tudomásul kell venni, hogy se a bibliai könyvekben nincs részletezve (egy-két momentum van azért), sem a Biblián kívüli könyvekben nincs hitelesen sehol leírva Jézus gyerekkora... tudtommal egy pszeudokanonikus evangélium említi, ami Jézus halála után több száz évvel később született..
    Tehát tények nincsenek. És ha nincsenek tények, akkor miért gond, hogy a Jézus gyerekkorára vonatkozó megalapozatlan állításokat nem fogadjuk el? Te tisztában vagy a tény fogalmának lényegével? :)

    www.refujvaros.hu

  • D1Rect

    félisten

    válasz kymco #15996 üzenetére

    A "lehetséges" és a "tény" között azért nem érzel némi különbséget?
    Én írtam, hogy alig tudunk valamit a fiatal koráról.

    Ha a termékenységi ünnepen lecseréljük a címkét, attól az még termékenységi ünnep marad.
    Ezt az ünnepet igazítják a holdciklushoz.
    "A lényeg a jóslásban, a szellemi hatalmak befolyásolásában van..."
    Pontosan, ez egy pogány szertartás, amit asztrális összefüggések miatt igazítanak a Hold járásához, nem az idő mérése miatt.("szellemi hatalmak" befolyásolása miatt változik a napja)
    Ha az idő mérése miatt kellene igazítani, akkor minden évben ugyanazon a napon lenne.

    "The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

  • Noddy

    senior tag

    válasz D1Rect #15995 üzenetére

    Akkor ezek szerinte Julis Caesar létezése se tény, se a Római Birodalom. Szerintem te nem vagy tisztában a tény fogalmával. De nagyszerű ellenérv, hogy "nem vagy tisztában a tény fogalmával" mondat :) Tisztára mint az inkvizítorok, semmi érv, de neked van igazad :)
    De nyilván ha csukott szemmel akarsz élni és érvelni nem tartalak vissza.

    Ha megnézed az ószövetséget, akkor tudnád, hogy miért vannak az ünnepek akkor amikor.

    [ Szerkesztve ]

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • D1Rect

    félisten

    válasz Noddy #15998 üzenetére

    A Római Birodalom létezésére több tízezer jelenleg elérhető fizikai bizonyíték van, Ceasarról elég kevés hiteles információnk van, a nagyja csak pontatlan mese és monda, de ez ennyi idő után nem meglepő.

    Prezentálnál nekem 3 jelenleg elérhető tárgyi bizonyítékot ami alátámasztja Jézus feltámadását?

    Kifejthetnéd a nyúl/locsolás/tojás összefüggéseket a Bibliával!

    "De nyilván ha csukott szemmel akarsz élni és érvelni nem tartalak vissza."

    [ Szerkesztve ]

    "The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

  • kymco

    veterán

    válasz D1Rect #15997 üzenetére

    Kijelentesz dolgokat, majd érvként kijelentesz más dolgokat... Ezek így nagyon viccesek.
    A saját kijelentésed ne igazold már egy újabb saját kijelentéssel.
    Amit aláhúztál, szintén igazolásra szorul...
    A Hold ciklusának figyelembevétele nem ér, mert lhet idő meghatározására használni és lehet asztrológiához használni, de ettől még csupán eszköz marad, mint a kés. A kés önmagában semleges, a lényeg, hogy mire használjuk. És ebben alapvető különbség van a pogány rítusok és a Biblia tanítása között. A Húsvét ószövetségi eredetű, időpontját az Ószövetség határozta meg, az az Ószövetség, ami szigorúan tiltja, hogy a csillagok állásából meghatározzuk a jövendőt, és azt, hogy az égitesteket istenekként tiszteljük... És a két rendelkezés ugyanott található meg, az Ószövetségben... Hol hallod, hogy a keresztények a Napot, Holdat, a bolygókat, a csillagképeket természetfeletti hatalomnak, isteni hatalomnak tartja? Sehol, így a vita innen kezdve (sajnos már régóta) meddő. Ha eddig nem értetted meg a lényeget ebben, ezután sem fogom tudni megértetni veled... nem szaporítom tovább a szót ebben a vitaszeletben.

    A "lehetséges" és a "tény" között azért nem érzel némi különbséget?
    Én írtam, hogy alig tudunk valamit a fiatal koráról.

    Épp ezzel manipulál a bulvár... az ami lehetséges, tényként van tálalva.
    Van egy ismert személy, beszáll fotó készül arról, hogy átölel egy dekoratív nőt, aki láthatóan nem a felesége...
    A lehetséges leközölt bulvár feltételezés könnyen lehet, hogy köszönő viszonyban sincs a valósággal... és lehetséges, valószínű tényként van tálalva...
    Félinformációk, feltételezések, csúsztatások nem visznek közelebb az igazsághoz...
    És attól, hogy az ismert személynek és környezetének ez kellemetlen, önmagában nem hitelesíti a sztorit.
    Tehát az igazságtartamától független, hogy minket zavar az a sok sületlenség, amit feltételeznek, és tényként kezelnek egyes média felületek... Tényként, közben összeesküvés elméleteket gyártanak, hogy hogy tüntették el a tényeket :) De szerintem ezt is túlmagyaráztuk...

    www.refujvaros.hu

Új hozzászólás Aktív témák