Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Gyantusz

    tag

    válasz JagdPanther #1861 üzenetére

    mityku: Természetesen a kiadványok 99 %-a angol nyelvű (Osprey, S/S, Verlinden, Concord), de majd akkor kapsz németet is.
    <személy szerint nekem ebből kéne nyelvvizsgázzak a nyár elejéig valahogy...>

    szicsu: nézd meg a Sakál c. filmet (a Bruce Willis félét). Ott is ilyen lőszert lövő fegyver a ''merénylő fegyver'' (pontos típust már nem tudok, régen láttam).

    Hát, a személyi páncélzatok ezek ellen a rombolópuska-lövedékek ellen már sz*rt sem érnek (''trauma betét'' ide vagy oda)! A ''lövedékálló'' ''üvegek'' meg abszolút, ''mint kés a vajon''!!! No és még lehet finomkodni a lövedék alakjával (pl. csónak-vég=boat tail) és keménységével, lövedékbeni anyagelrendezéssel, stb. (pl. ''mini'' kumulatív hatás, meg társai)... Szóval a lőpontosságot, a hatótávolságot és az átütési képességet is lehet ''figurázni''. A lőpor (hajítótöltet) összetételéről már ne is beszéljünk (a lőpor anyagösszetétele, csemcsenagysága és szemcseformája <henger, cső, lemez, téglalap, stb.> mind-mind befolyásolják az égési időt -> és a lövedék mozgási energiáját). No meg a ''beültetési mélység'' (a lövedék hüvelybe beülésének nagysága). Minél mélyebben van a hüvelyben, annál nagyobb a töltényűri nyomás (azonos lőportöltet mellett) - ami irdatlan méreteket is elérhet, szóval ezzel már nem érdemes variálni, mert elsütés után szétszakadhat a hüvely, ill. a zár is (brutál gáznyomás esetén). Ami a lövész esetében nem szerencsés, ha belegondolunk abba, hogy a zár az arca előtt van -> hamar beépül az ember fejébe (szemébe) egy (hátrafelé) szétrobbant zárszerkezet...
    Szóval, ha valaki újratöltésre adja a fejét (handloading), csak ésszel csinálni (szigorúan gyári táblázatok alapján)!

    A 14,5x114 esetén az a 25 mm-es acéllemez-átütés csak ''normál'' páncéltörő lövedékkel értendő (lövedék csúcsa fekete-vagy lila-, alatta piros sáv)! Vannak annál sokkal keményebb lövedékek, ill. komolyabb lövedék-kialakítások is (csak azok precíziós gyártást kívánnak, nem széria-) Természetsen áruk ilyen arányban nő.

    S ''hogy használnak e ilyet a Gonosz teroroista bácsik ill. Gonosz bérgyilkos bácsik'' kérdésre a válaszom: nemigen. Ők inkább Boeing B 767-esekkel nyomúlnak... :)
    Nem valószínű. Több okból sem:
    - nem lehet rejtve viselni (mivel a legnagyobb lövészfegyver-kategória),
    - drága,
    - a lőszer is drága, nagy darab, nehéz, keveset lehet belőle cipelni,
    - nehéz a fegyver is ->
    - lassan és körülményesen mozgatható / szállítható.
    Mivel körülményes beszerezni, könnyen lenyomozható!
    A bérgyílkosok inkább valami komoly tolózáras (ismétlő)puskát használnak (pl. SSG2000, irányára: 1-1,5 millió HUF... bár ez meg ára miatt könnyen nyomozható). Rápakolnak egy nagy hatásfokú hangtompítót és közel mennek a célszemélyhez (100-200 m, cél a jól rejthetőség és szállíthatóság - ja még a ''Telefonfülke'' c. film is jó), DE nem ritka a saját készítésű fegyver sem (pont a nyomozhatóság csökkentése végett)! A lőszer-cső páros adott, ez a kettő a mérvadó, illetve még az irányzék. A többit a lövész úgy fabrikálhatja, ahogy akarja (újabb film ajánló: A Sakál napja - ez a klasszikus, Frederick Forsyth azonos című könyve alapján készült film).
    Afrikai nagyvad lövészetre valő lőszerek igen komoly teljesítményűek (pl. a ''Nitro Express'' termékek - ''NE'' jelölés a lőszer nevekben).

    Bár a fegyver kiválasztása feladat függő: pl. ha olyan helyre megy az illető, ahol tengernyi orosz fegyver van, akkor orosz löszert lövőt választ (pl. SVD, ismertebb nevén a ''Dragunov'': könnyű lőszerbeszerzés, nem feltűnőek a kilőtt hüvelyek - hisz a helyiek is ilyet használnak = nehezen nyomozható).

    Manitou: olvassá' Barom! :), na meg a ''jegyzettömböt'' (Notepad) már rég kitalálták... Előre meg kell írni és elküldeni. Mivel én percdíjra netezek -> megírom-fellépek-elküldöm-lelépek a módszer. A billentyű már régen be van járatva... :)

    JagdPanther: oroszokat láttam kb. fél éve, a címeket nem mentettem le, de van 1-2 tutkó, igényesen szerkesztett, igen bő képanyaggal!!!
    ''Sajnos'' barátkozz meg a gondolattal, hogy a szovjet frontról az orosz oldalakon tudsz a legtöbbet megtudni...
    De, majd ha minden jól alakul, a http://www.demak.hu-t feltuningoljuk 1 kicsit (van 1-2 elképzelésem) a közeljövőben, mert eléggé gyík még (sőt...)! A hétvégén majd kiderül.

    [Szerkesztve]

    Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

Új hozzászólás Aktív témák