Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • tkesy

    őstag

    válasz #65675776 #1699 üzenetére

    HRB-t én sehol nme írtam..
    A gula-kúp meg jogos, azt elrontottam...

    >>>> The Truth Is Out There - I Want To Believe <<<<

  • cikasz

    őstag

    válasz Gyantusz #1700 üzenetére

    Barátom.. Nem küldenélek el melegebb éghajlatra mert nem tennéd zsebre...
    Nem barna a böröm tehát NEM vagyok cigány.. a fa**om ép tehát NEM vagyok zsidó sem.. MAGYAR vagyok, de lehet, hogy te nem...
    ennyi...

    ja és jólenne ha nem személyeskednél...

    https://www.facebook.com/groups/775784742804666

  • mityku

    aktív tag

    válasz Gyantusz #1700 üzenetére

    No lám mennyi mérnök van itt!! :D
    A lentebb felsorolt keménységmérési eljárások ismerősek voltak nekem is (anyagismeretből tanultam anno).


    A németek a Párducnál alkalmazták először a döntött falu torony elvét, ha jól tudom?!
    Szép ''szörnyetegek'' voltak! ;] Én is láttam 1-2 fényképet köténylemezzel felszerelt Pz IV és StuG III-t, na azok brutálisan néztek ki azzal!
    A fent említett könyv: 20. század hadtörténet, A keleti front (1941-1945)
    A kép anyaga szerintem nagyon jó, van még egy kép ahol egy zsákmányolt KV-2 német felségjelzéssel van ellátva. Azt írják, hogy a 152 mm-es löveggel felszerelt páncélos esetlennek és lassúnak bizonyult és hamarosan kivonták a szolgálatból! Na most szerintem, ennél nagyobb célfelületet nyújtó harcjármű kevés volt rendszerben (persze megemlíthetjük a Ferdinand, Elefant páncélvadászokat + Hummel önjáró lövegeket). Így viszont már látszik, hogy voltak azért batár gépek mindkét oldalon!

    Optimistán bele a reménytelenségbe! ''a légifölény olyan mint a pénz: nem boldogít, de nem árt ha van'' - by: JagdPanther

  • #65675776

    törölt tag

    válasz cikasz #1702 üzenetére

    Te valamit nagyon félreértettél: egy olyan pontján élünk ennek a kontinensnek, ahol szinte minden nemzet, népcsoport (ahoy te mondanád faj, de ez biológiai értelemben nem állja meg a helyét) megfordult. És ha már erre járt szaporodott is. Nem hiszem, hogy bárhol a világon találnál tisztán magyar embert. Ha a Kunságban születtél már egyből komoly esélyed van a kun rokonságra. Márpedig a kunok nem azonosak a magyarokkal, nomád nép voltak, akiket IV. Béla telepített le a tatárjárás után. Aztán élnek ebben az országban mondjuk svábok is, akik végképp nem magyarok. Miért vagy biztos abban, hogy a te vérvonaladba sohasem keveredett valami? A különféle csoportok keveredése a legkevésbé sem káros, sőt ahogy egyik ismerősöm mondta: azért a magyar nők a legszebbek, mert itt a Kárpát-medencében keveredett mindenféle népcsoport! Kissé máshogy gondolkodik mint te, nem? És neki sokkal inkább igaza van! Egy normális közösségben nem téma a származás, ott létezik türelem, megértés, a másik tisztelete.

    A magyarságról: először is azt, hogy magyar kis kezdőbetűvel írjuk. A kis és nagy Magyarország megint egy érdekes kérdés. Mert hol is van az igazi Magyarország? Hát azt bizony az Ural-on túl kellene keresni! És nem visszakövetelni Erdélyt, mint ősi magyar földet. Közismert, hogy a magyar törzsek az első évezred utolsó harmadában hagyták el őshazájukat, és vándoroltak erre a területre. Ami az avarok őshazája. Csakhát az avarok nem verik magukat, hogy ''vissza, mert a miénk''. Ugyanis kihaltak. (Bár az utóbbi hónapokban egyesek szerint bizonyítottan feltámadtak.) Összegezve: szereztünk egy területet, amit felvirágoztattunk (ez Mátyás-király korára értendő). Attól kezdve szintén mi, magyarok, sikeresen leromboltuk. Ez tartott 1867-ig (kiegyezés). Jött egy újabb virágkor, de nekünk feltétlenül benne kellett lennünk mind a két vh-ban, és mindkettőt elveszteni. Az újabb igazán sötét korszak kb 1958-59-ig tartott. Utána fejlődésnek indultunk, Moszkva se nagyon baszogatott minket, mi lettünk a ''legvidámabb barakk''. Aztán jött 1989-90. Kezdeti nehézségek, amelyek részben a mai napig tartanak.

    Most lássuk mik azok az okok, amiért soha sem lesznek képesek a magyarok ''felemelkedni'' (a teljesség igénye nélkül):

    1. Ez az amit minél előbb le kellene vetkőzni: Dögöljön meg a szomszéd tehene is! Amíg igy gondolkodunk nem fogunk előrébb jutni!!! Össze kellene végre fogni ebben az országban, nem kizárni az összefogásból senkit! A probléma az, hogy ezt magunk közt sem vagyunk hajlandóak megtenni lásd politika.
    2. Lényegesen többre értékeljük magunkat, mint amik vagyunk. Itt megint előjönnek a politikusok, konkrétan egyet tudnék említeni.
    3. Összefügésben az előbbivel: hiányzik belőlünk az alázat, a másik tisztelete.

    Persze a népvándorlásunknak van(nak) történelmi következményei, eredményei: közvetve hozzájárult a Római Birodalom bukásához. Ugyanis az erősebb törzsek elől kezdtünk el ''menekülni''. Például besenyők, de sokkal inkább a már akkor is terjeszkedő Tatár birodalom. Toltuk magunk előtt a nálunk gyengébb törzseket, akik Európa földjére léptek, majd a Római birodalomba ütköztek. Amivel hosszú ideig nem bírtak. Hogy miért? Mert szétforgácsolták erőiket. Aztán rájöttek, hogy csak együtt képesek sikert elérni! Meg is lett az eredménye: a rómaiak által barbároknak nevezet törzsek legyőzték a légiókat. Mi még bő 400 évre voltunk a kárpát medencétől, aminek nyugati felét a rómaiak Pannonia-nak nevezték. (A pannonokhoz tehát semmi közünk.) Mire ideértünk már nyoma sem volt a rómaiak birodalmának. Voltak helyette germán törzsek, Frank birodalom... Persze alig tettük le a seggünket itt, egyből szétnéztünk. Ezt nevezzük Kalandozások korának. Aztán megkaptuk első komoly pofonunkat Augsburgnál. Mi hátrafordultunk a lovunkon és nyilaztunk, a germánok meg pofátlanul szembetámadtak minket. A többit nem részletezem. Csak annyit: közvetve miattunk bukott el a Római Birodalom. A Tatár Birodalom terjeszkedésének és erejének határára ért Magyarország területén. A Török Birodalom szintén ereje határára ért nálunk (annak ellenére, hogy sikerült megosztania minket, bár ez nem művészet.) A III. Birodalom bukásában, viszont már belűlről vettünk részt! Birodalombuktatásban jók vagyunk. :))

  • #65675776

    törölt tag

    válasz tkesy #1701 üzenetére

    A HRB-t csak a teljesség kedvéért vettem bele a hsz-be. Sokan annyira leáltalánosítják a dolgot, hogy minden Rockwell keménységet kúppal társítanak. (Sötétben minden tehén egyforma.)

    Kezdetben azt hittem valamelyik II. vh-s tengeralattjáró ász eredményeit írod az aláírásodban. Meg is akartam említeni, hogy az arany tölgyfalombokat csak Rudel kapta meg. Aztán rájöttem, hogy valamiféle gammában elért eredményedről van szó. Jótett helyébe jót várj:[link]

    [Szerkesztve]

  • mityku

    aktív tag

    Láttam két könyvajánlót és gondoltam reklámozom egy kicsit itt is! :D

    Szóval két könyv, melynek címe:
    - Henry Metelmann: A pokolba hitlerért [Egy Wehrmacht katona beszámolója a keleti frontról]
    Olyanokat megtudhatunk belőle illetve az íróról, hogy páncélosként vett részt a háborúban. egy ali 20 éves katonáról van szó akinek tetszenek az orosz lányok és akinek az is megfordúl a fejében, hogy esetleg ott marad Oroszországban.
    De Metelmann az, aki szinte földbekaparja magát az orosz géppuskasorozatok elől, aki társaival lelővi egy hídnál magukat megadó orosz harckocsizókat!
    Metelmann hithű Nemzetiszocialista volt, sosem ingott meg ebben a világnézetben. Vakon hitt hitlerben még akkor is, mikor -40 fokban , térdig érő hóban + T-34-kel a nyomukban vonultak vissza!

    a másik könyv:
    Norbert Hannig: A Luftwaffe szolgálatában
    Hannig elszakíthatatlanúl kötődött családjához, nem ragadta meg a nemzetiszocializnus, úgy gondoltam még orsozországban is,hogy hazájáért harcol!
    A szovjet pilótákrólis tisztességes katonabecsületet feltételezett, mint ahogy arról az amerikai őrmesterről is, aki fogságba esése után elvette a pilótaóráját.

    Mindkét szerző közkatona volt, ez megis látszik az írás stílusán, de nem hátrányára válik a könyveknek, sőt ellenkezőleg!
    Sajna hasonló visszaemlékezéseket nem találni a másik oldalon (szovjet), ami a leghitelesebb képet nyújthatná. Ez persze nem a könyvkiadók hibája, hanem az NKVD-é, hiszen aki egyszerű szovjet veteránként a háború igaz dolgairól mert beszélni a győzelem után, rögtön megkapta a 9 grammot.
    Ennyi egy pisztolygolyó súlya!

    Optimistán bele a reménytelenségbe! ''a légifölény olyan mint a pénz: nem boldogít, de nem árt ha van'' - by: JagdPanther

  • Gyantusz

    tag

    válasz cikasz #1702 üzenetére

    Nos, egy ''rövid'' kis történet arról, hogy mit is keresek én itt, eme topicon!

    Múlt hét szerdájának DU-ján (2005. okt. 19.) felhívtam egyik haveromat, kérni / kérdezni tőle ezt-azt. A srác beinvitált ebbe a topicba, hogy ''Nézd már, mekkora marhaságokat írkálnak be itt egyesek!'' (pontosan már nem tudom a szöveget, a lényege ez volt).

    Elkezdtem olvasni eme topicot, szigorúan kívülállóként, kb. az 1550. hsz. környékétől.
    És olvastam tényleg annyi marhaságot (felületességet), hogy az már SZÉGYEN volt, nem lehetett szó nélkül hagyni.
    Regisztráltattam magam és az 1616. hsz-al elkezdtem én is beírni... (2005. okt. 20.)

    Az 1675. hsz-t olvasva, szíves örömest nekiültem újra átbányászni a már régen elolvasott dolgokat. Mivel tkesy egy ''őstag'', én meg ''újonc'', hűha, gondoltam, ki kell tenni magamért...
    Elkezdtem a cuccot fogalmazni, közben azon filóztam: hogy lehet, hogy ilyen összefüggéseket nem látnak meg a ''tagok'', ezért elkezdtem az egész topic-ot átolvasni, hogy megismerjek minden résztvevőt, ki-hogyan gondolkodik és miket írkált eddig és miért.

    Ami marhára feldühített a fent említett ''felületességeken'' kívül az az, amit a topic első 300 oldalán olvastam.


    Kedves cikasz!

    Már ne is haragudj, mi ez a szöveg???

    101. hsz: ''ja és zieg heil!!''

    Ráadásul legalább helyesen írnád le másodszorra is (106. hsz.), így: ''Sieg heil!'' !!!
    Ami kb. annyit tesz: ''Győzelem, éljen!''

    Ezzel még nincs is ''semmi gond''. Hisz' ilyet kiabálhat(na) bárki az utcán, már ha meg nem ruháznák a következő 30 percben a rendőrök ''közösség elleni izgatás'' vádja miatt (főleg foci meccsen, bár ott belefér, sőt! Ott igenis: ''Győzelem, éljen!'').
    Miért nem teszed ezt nyílvánosan is? Hamar élvezhetnéd valamelyik Büntetés-végrehajtási Intézet ''vedégszeretetét'' 72 órára. Kellemes hely.

    A probléma a hozzáállásodban rejlik, amit a következő hsz-okban ''okosan'' világgá is kürtölsz!
    Ha egyszer elismered azokat, ami ''emberiség ellenes bűncselekményeket'' elkövettek ezek a gyökerek 1933-45 között, akkor nem értem, mi ez a hozzáállás?

    101. hsz.:
    ''Elismerem sok durva dolog történt de fele sem igaz amit leirnak.
    (...)
    Többen elismerik, hogy max 1,5 millió lehet ez a létszám.''
    Kik ismerik el? Támaszd már alá!
    ''Amekkora számokról beszélnek annyi nem is volt a népességben... De erről elég hosszú vitát lehetne nyitni...''
    Nosza, rajta, itt az alkalom, és kérdés lenne még, hogy ezek az infók egyáltalán mennyire valósak, igazak-e?

    Honnan veszed azt (ld. 1702. hsz.), hogy a családodban / rokonságodban nem volt áldozat? Vagy nemzetiségedben (!elvégre magyar vagy!)?! Már ha csak a 2. magyar hadsereget nézem is, mert közvetve a nácik miatt kellett kimenniük Szovjetunióba (valamint a Horthy-kormány...), az 1. és a 3. m. hdsg-ről már ne is beszéljünk (ill. a ''Nyilasok'' politikájáról).
    No és a civilek, ill. a ''munkaszolgálatosok'', hogy másokat ne is említsek: Rejtő Jenő
    (a' la P. Howard) és Radnóti Miklós!

    Az őseid emlékét köpöd le és a többiekét ezzel a kijelentéseddel (engem legalább is megsértettél, az 1702. hsz-el különösen)!
    <elismerve az eme köszöntést ''használók'' eszméit, elvégre azért használod és mint írod, ''nem viccből'' - 106. hsz.>
    Erre írtam ezt az 1700. hsz-ben:
    ''<Igencsak vigyorognék azért, kedves CIKASZ, ha te is az előbb említett nemzetek valamelyikéhez tartoznál, tudtodon kívül...!>''
    Pontosítok: nemzetek helyett inkább nemzetiségek.

    Ebben a témában ajánlom figyelmedbe (figyelmetekbe) Sára Sánor filmrendező 1989-ben befejezett 25 részre vágott dokumentumfilmjét (de tudnák még írni mást is)!
    A címe: ''Krónika - A 2. magyar hadsereg a Donnál''.
    1979-ben kezdték a forgatásokat valamilyen szovjet filmstúdió segítségével (!az MSZMP és a szovjetek anyagi támogatásával!), 80-90 túlélő beszél a hónapról-hónapra változó kinti és itthoni eseményekről, a sorozástól kezdve a végéig. 2 részesre tervezték, de folyamatosan bővült az anyag, kértek és kaptak(!) újabb pénzösszegeket. Szerintetek ilyet ma meg lehetne itthon csinálni? Nem.
    Kb. 25 óra a film, de a rendező szerint 6-8-szor hosszabb a felvett filmanyag! Kb. 1999 körül vetítették le az M2-n. Felvettem VHS-re legalább 10 részt, azt hiszem (sajnos az biztos, hogy nem mindet).
    Finoman szólva megrázó (néhol megalázó a Horthy-kormányt minősítve)! És ez nem a gyík németekről, vagy a suttyó szovjetekről, vagy Amerikáról szól!
    Nem. Nagyapáinkról-dédapáinkról / rokonainkról, akik odakint ''kapták az ívet''!
    IDEJE LENNE MÁR tisztáznunk magunkkal, magunkban, hogy mi, magyarok mi-mindent csináltunk a 2. vh-ban! És nem ártana dokumentálni azokat - bár az utóbbi időben szerencsére megkezdődött ez a folyamat, valamint begyűjteni és vigyázni ezekre az ÉRTÉKEINKRE!!!
    Noha ez nem topic-téma - ''off-olás'' - de szerintem annyit megér, hogy mindenki nézzen magába 1 kicsit és ne csak a ''dicső'' németekről, meg a naagy Ááámerikáról keresgetne és olvasna könyveket, hanem magunkról is!

    Mert ugyebár: ''MAGYAR vagyok'', nemigaz, cikasz... (1702. hsz.)

    Szóval, melegen ajánlom - még egyszer leírom - Sára Sándor: Krónika - A 2. magyar hadsereg a Donnál c. ALAPMŰVÉT. Mert ez is a ''Valósághoz'' tartozik, a gyökerünk egyik ága.
    Ha kiadták már a filmet DVD-n (DVD-ken), javaslom pénzt és időt nem kímélve ráfordítani, megnézni, mert megéri!

    Általánosítva:
    Attól még, hogy az interneten nincs arc, nincs cím, nincs személyazonosság (csak kamu dolgok - ami valamilyen szinten jogos is), még nem jelenti azt, hogy bármi agyatlanságot le kellene írni (!csípőböl tüzelni!).
    Illetve le kell írni, mert ''szólásszabadság'' van, de vállani kellene érte felnőtt módjára a felelősséget!!!
    Mindezidáig még nem olvastam tőled (írom, hogy a 600. hsz. olvasásánál járok! Ha későbbi hsz-ben írod, akkor bocs), hogy elnézést kértél volna bárkitől is ezekkel a sorokkal kapcsolatban.
    HOLOTT maga A TOPIC INDÍTÓJA kért meg rá, hogy tisztázd magad benne (103. hsz.)!

    <És olvasd végig ezt a k(cenzúrázva) hozzászólást!>

    Ha pedig valaki tényekkel alátámasztva(!) bebizonyítja nézeteid / véleményed helytelenségét, illik azokon változtatni, mert különben személyiséged, jellemed, inteligenciád és !!!szülői neveltetésed!!! kérdőjeleződik meg konokságodban.
    A témában való jártasságodról meg már nem is beszélve.

    Az, hogy a zsidók ''kikérik maguknak'' a XX. századi német-zsidó Holokausztot és ezzel kivívják az ellenszenvet másokban, ugyanez igaz a zsidógyűlölőkre is, ugyanúgy kivívják mások ellenszenvét (pl. az enyémet).
    Elolvastam az első 600 hsz-t és rajtad kívül még nem írt ilyen ''köszöntőt'' senki sem, noha többen - !!! jogosan !!! - nem a német-zsidó Holokausztot tartják a ''legszörnyűbbnek'', amit ez a ''szép'' faj elkövetett fajtársaival szemben töténelme során!

    Tulajdonképpen a ''fajgyűlölet'' jó szó erre: az ilyen ember gyűlöli saját fajtársát, mert féltékeny a másikra: több pénze / vagyona van, jobb nője, nagyobb befolyása, többen szeretik / elismerik, műveltebb, stb-stb...

    És mint tudjuk: ''a düh, a félelem, az erőszak, ez mind az Erő Sötét oldala...''

    Művelődj és ne Hódíts!

    Én sem csipálom az elmúlt 20-25 évben a ''Szent földön'' elkövetett zsidó atrocitásokat (pl. a mostanában tervbe vett ?vagy épülő? ''Berlini fal 2.''-t), Sharon és a Likud-párt hozzáállását ''bizonyos'' dolgokhoz, de mivel nem érzem magam ELÉGGÉ jártasnak a témában, így nem szólok hozzá semmit! Pedig elolvastam már jópár újságcikket 1997 óta és be is szereztem 1-2 könyvet a témában.
    Íme, ez esetben egy kis irodalom, olvasgassatok (és ez igaz mindenkire, aki e témában nyilatkozik, pl. Club!)!
    Sacc/kb. kronológiai sorrendben:
    - Biblia (ez az !ELSŐ ALAPMŰ!, Közel-keleti szakértők szerint is) oldalszámát nem kell részletezzem; de sorolhatnám
    - Korán;
    - Tóra (nem kell ahhoz zsidónak lenni, hogy bemenjen valaki egy zsinagógába és megvegye ezt a könyvet, az érem oldalaihoz hozzá tartozik!);
    - Josephus Flavius: A zsidók története (Talentum könyvkiadó),
    - Josephus Flavius: A zsidó háború (Talentum könyvkiadó, 1999.). Az író (Kr. u. 37-100) a Római Birodalomban élt és jópár (?tán 5?) császár alatt szolgált Rómába hurcolása után. Eme két főművét olyan ''gyenge'' ember fordította görögről-magyarra, mint Révay József (neve gondolom - remélem - ismerősen csenghet sokaknak), a két könyv összesen 1266 oldal;
    - Steven Runciman: A keresztes hadjáratok története (Osiris kiadó - Bp. 2000.) Erről a könyvről csak annyit, 1112 oldalas, ''bibliai'' vastagságú (vékony), jó minőségű papírra van nyomva, kis betűkkel, tömötten, normálisan, logikusan szerkesztve (nem úgy, mint pl. Kurt Rider ''Különleges egységek a III. Birodalomban'' c. könyve). Az irodalomjegyzéke csekély 30 oldal!!! 1950-ben adta ki először az író (ill. a kiadója), azóta csak bővült, 2000-ben halt meg a fószer. Forrásértékű(!), 6000 Ft (4 évig koslattam utána, mire meglett...);
    - Dán Ofry: Izráel győzelmes hat napja (Talentum könyvkiadó, 1998) - magyar kiadásban először jelent meg 1998-ban, 1990-ig ''tiltott könyv'' volt itthon...;
    - Dan Kurzman: A béke katonája - Jichák Rabin élete (Aquilla könyvkiadó, 1999.) - no comment;
    - Martin Gilbert: Izrael története (Pannonica könyvkiadó) - főleg a XX. század, az állam megalakulását követi nyomon és elemzi;
    - Ian V. Hogg: Az izraeli hadigépezet (Holló és Társa könyvkiadó) - no comment;
    - Samuel M. Katz: Israel's Cutting Edge (Concord Publications Company, 1990.) - makettezők egyik ''kedvelt'' kiadójának témába vágó kiadása;
    - Samuel M. Katz: Battleground Lebanon (Concord Publications Company, 1990.) - szintén zenész...

    Ezeken túlmenően: Top Gun, Aranysas, Haditechnika, Rubikon (sajnos eme lapot még mindig nem tudom beszerezni) mostani és korábbi számai (Top Gun már nincs - szerkesztőgárdája az Aranysast ''zúzza'') és a többiek...
    Közel-keleti szakértők cikkei / dokumentumfilmjei (pl. Panoráma): tin. Acél Endre, Krudinák Alajos, Balló György, Bethlen Gábor és még sorolhatnám (van még egy, de elfelejtettem), a külföldiekről meg nem is beszélve.
    Majd ha ezen kiadványokat elolvastam / megnéztem, esetleg ''biztosabban'' hozzá tudok szólni a témához (kb. 1-2 év)!

    Apropó életkor (finoman szólva flegma, lekezelő beszólásod volt a 186. hsz.!!!): én jelenleg 25 éves vagyok és kb. 1988 óta foglalkozom a hadtörténelemmel, hadtörténeti anyagok gyűjtésével (ennek jó kiegészítése a makettezés)!
    Ismereteim még korántsem teljesek! Pontosan ezért engem külön meglepett, hogy ti csak így dobálóztok a szavakkal!

    Hadd kérdezzem meg, cikasz: te hány éves vagy?

    A 196. hsz-odra kitérve, olvasgasd valamelyiket a fentebb leírtak közül (pl. Martin Gilbert, Dan Kurtzman), na és persze vannak még komoly alkotások, amikről én nem is tudok, de ha valaki olvasott ilyeneket, vagy megvan neki, nyugodtan megoszthatja velem / velünk a fent leírt ''paraméterekkel'' (író-cím-kiadó-évszám). De tudnám ajánlani Club-nak is a témában való minél jobb elmélyülést és csak utána nyilatkozzon mindenki.

    aesir -nek jó a stílusa... :)
    197. hsz. külön cool... :)

    Úgy vettem észre az első 600. hsz-ban voltak hozzáértők, csak ''valami'' okból már nem írkálnak be... (pl. yerico)

    Oskar Schindler-ről még írok ezt-azt majd, ha lesz időm szakdoga mellett, mert enyhén ''vérlázító'', amiket egyesek összehordtak róla - a témában (de majd nevesítek is, csak kicsit később), ''szerintem'' így történt, ''szerintem úgy'', ''véleményem szerint'', források megnevezése nélkül.
    Ezek valahogy nem a ''hozzáértő'' kategória, hanem a ''levegőbe puffogtatás''!
    Ez jellemző a topic-ra (de lehet magára a ''műfajra'', már ha van ilyen). Ne csak a kritizálónak kelljen már az igazát bizonygatnia szakirodalommal, hanem a hsz-t elkezdőnek is! Szerintem ez így lenne korrekt!

    Idézek:
    1. hsz.:
    ''Amit ide beírunk, ha kérdehetm mindeki jelölje meg a forrást.
    tehéát levegőbe ne beszéljünk:Én ezt halottam, meg azt.
    A forrás is fontos, mivel ha valakit érdekel, akkor utánaolvashasson.''
    A topic indítójának ez külön kérése volt.


    Könyvekről általában:
    Igen, cikasz, igazad van!
    ''A történelmet a győztesek írják.''
    Ezt, ha jól emléxem, Bonaparte Napoleon mondotta volt egykor, miután ''leabálták'' az arcát...
    De az, hogy a ''...fele sem igaz amit leirnak...'' (106. hsz.), ez a mai világban kissé ''stucc-politika'', nemdebár (dugjuk be a fejünket a homokba, ha valami nem úgy alakul, ahogy mi szeretnénk)?
    Jó, megértem. Iszonyat méreteket ölt az információ-áramlás! (cenzúrázott)Híradások, ''valóság-show-k'', ''hírlapok'', tucat-lósz*r-könyvek (minden gyorstalpaló ''szakértőnek'' nevezi magát ma már minden szakmában!), interneten megjelenő, bizonytalan forrásokra hivatkozó ''alkotások'', stb. (mindez tök ingyen, felelősség - érzet - nélkül).
    Jöhetne a kérdés: Hogy lehet kihámozni mindezekből az IGAZAT, a ténylegesen megtörtént dolgokat?
    Szerintem a megoldás egyszerű.
    Olvasni kell, minél több írótól!
    Ez persze rahedli idő és nem utsó sorban pénz. Na és türelem, KITARTÁS!

    Képzeld el, hogy dolgozol (remélem azt teszed). Olyan munkád van, ami érdekel, kielégíti az érdeklődési körödeidet, stb., jelen esetben a hadtörténelem.
    Kapsz egy megbízást, miszerint írni kell egy könyvet ''xy'' témában, ennyi ''bagót'' kapsz érte, ''z'' a határidő.
    Elkezdesz melózni, kutatni, olvasni 1000-el. Felkeresed a téma magyar nyelvű kiadásait (ir.jegyzékek), külföldi könyvek xy írótól, mert nagy szaktekintély, már jártas a témában (idős), amiket már átnyálazott (ir.jegyzék !!!pl. ld. Steven Runciman 30 oldalas irodalomjegyzéke!!!), azokat te is beszerezheted, átböngészheted (legalább is megpróbálhatod). Megírod a könyvet, kiadó véleményezi, letördelik, kiadják, stb.
    És mennyi az ára?
    Mivel görcsöltél rajta több évet, iszonyat-sok energiád van benne, tele sokrétű és hiteles(nek tűnő) információkkal, valószínűnek tartom (legalább is remélem), hogy nem bagóért fogod eladatni / kiadatni a munkádat, hanem ''elérhető'' közegben, mellesleg a kiadónak is ez az érdeke (3-10.000 Ft).
    Ezek a ''minőségi'' könyvek, valamint a forrásmunkák (tudod, amikre szoktak hivatkozni), szemben mondjuk a 300-400 Ft-os összeollózott művekkel (ld. 1637. hsz.).
    Ha sok író (forrás) állít közel egyazon dolgot, biztos lehetsz benne, hogy az igaz volt (pl. Adolf Eichmann ''6,5 milliószoros gyilkos'', mellesleg ő is zsidó volt...).

    Törekedj a minél objektívebb írások olvasására, tények (''műszakiasabb'' dolgok) begyűjtésére és te vonj le következtetéseket, ne az író (ill. ne csak)!
    A demagógiát célszerű kirekeszteni, mert mint tudjuk, példákat láttunk már rá eleget a XX. században és tudjuk hová vezetnek!!!
    Tisztában vagyok azzal, hogy az ''ilyen'' könyvek, folyóiratok - főleg a már régen megjelentek pl. folyóiratok régi, már meg nem vehető számai - többsége nem elérhető a mai magyar ''felnövekvő ifjúságnak''.
    Ekkor jön be a képbe a ''másolás''. A fénymásolót már igen régen feltalálk, a scanner-ről már nem is beszélve, no és az internet.
    És most elnézést kérek minden kiadótól és ''szerzői jogot védő'' embertől, előbbi mondatomért. De: ''az információ egyetemleges''!

    Írtad a 186. hsz-ben:
    ''Club higgy amit akarsz. neked is megvan az álláspontod meg nekem is. Ha én leirnám ide nagyon nem tetszene sem neked sem sok embernek..''
    Nosza rajta, vitassuk meg!
    Ez a topic erről szólna, a ''Misztikum'' és a ''Valóság'' világa, mint a cím is mutatja.

    Mellesleg a 108. hsz-al egyet éretek, ez később is előfordul pl. Fade_Away írásainál (inkorrektül).

    A magyar és a külföldi helyesírás pedig nem ''feleslegesen'' van kitalálva, be kellene tartani (meg kellene tanulni), ha máshol nem is, a helységnevekben legalább (pl. Auschwitz), csak a hitelesség kedvéért is!
    <és ez igaz másra is, rám is>

    Az, hogy már régiek az előbányászott hsz-ok (lassan 1 éve), nem kifogás. Remélem elmúltál már 20., elvégre már katonaviselt vagy és ez dícséretes.
    Nem az óvodában vagyunk, hogy így viselkedjünk, ahogy te.


    Pont az 1702. hsz-hoz reagálva:
    Az, hogy nem vagy ''kasztrálva'', még nem jelenti azt, hogy nem lehetsz zsidó!
    Kérdés: szerinted a MOSAD minden férfi ügynöke, munkatársa kasztrálva van?
    Kötve hiszem, nem lenne a szervezet olyan ''hírhedt'' és hatékony, mint amilyen.

    Személyeskedésről:
    Az, hogy másokat megbántasz, neked lehet személyeskedni felelőségrevonás nélkül, de másnak nem. Ha más megteszi, te vagy felháborodva? Ez egy kicsit furcsa gondolkodásmód nem gondolod?

    Egyébként Adolf Hitler-nek sok találó - és mai is aktuális - idézete van, köztük az aláírásodban szereplő is és ebben semmi kivetnivalóm nincs!

    Feltételezem, azóta elolvastad párszor a fentebb megnevezett hsz-okat (101-201. hsz.), elemezgetve, kinek is volt igaza.
    Majd ezt te eldöntöd, innentől kezdve a te felelősséged is (úgy egyébként is)!
    Mindenesetre, ha itt a topicban ilyen ''nagylegény'' vagy, tudom tanácsolni, hogy menj ki az utcára már holnap(!) és hangoztasd eszméidet telitorokkal (csökkenti a gátlásokat, mint tudod), csak úgy a próba és a poén kedvéért...

    Kennedy-k:
    556. hsz.: Kennedy-ügyben javaslom ''A Kennedy-klán'' (The Kennedy's) c. dokumentumfilm -sorozatot mindenkinek (ez megint OFF-szöveg).
    Ifj. Joseph P. Kennedy Peenemünde támadásakor halt meg 1944 júliusában, pilóta volt egy PB4Y ''Libi''-ben. Tovább: [link].
    A Top Gun is cikkezett erről, valamikor a 1992-1995 körüli ''TOP SECRET'' cikksorozat valamelyikében. Középső öccse, J.F.K. pedig a Csendes-óceánon volt tengerész a 2. vh-ban.

    Lőszerek:
    fügike:
    434. hsz.: az AK-74 (-100, -101, -102, -103, -104, -105) lőszere 5,45 mm űrméretű és nem 5,52. Pontosan: 5,45x39.
    AK-t úgy tudod megkülönböztetni az AKM-től, hogy a tok első részén alul van egy téglalap alakú bemarás, mivel ezek még acéltömbből lettek kimarva (gyönyörű gyártástechnológia...).
    Az AKM-eké már acéllemezből van sajtolva, ahogyan az AMD-65-é is. És legyél biztos benne, hogy a ''3. kontinensen'' még használnak belőle jócskán!
    460. hsz.: alapvetően téves azt feltételezni, hogy az AK-é és úgy általában véve az összes éles lőszer rézhüvelyből van, a vak meg acél! Nekem perpill. van itthon éles lőszer-hüvelyem acélból (még mielőtt valaki jogi útra terelné a szót, kijelentem, hogy természetesen elsütött állapotú - csappantyú elütve, lövedék nincs benne)! Az acélhüvelyek zöld színű lakkréteggel vannak bevonva, v. tombak platírozással teszik őket korrózióállóvá (ld. Kovács Dénes könyve)! A réz egy kicsit ''drága'' anyag hadihasználatra, ha jó az acéllemez is.
    Ebben a témában olvasgasd a mityku által emlegetett (439. hsz.):
    - Kiss A. Péter: Gépkarabély és használata (Zrínyi könyvkiadó) a csávó katonaviselt, valamint
    - Kovács Dénes: Vadásztöltény- és lőtechnikai ismeret (Dénes natur műhely könyvkiadó, 2004.) - 4400 Ft.
    Nagyobb fegyverelméleti és -gyakorlati ismereteik vannak, mint nekünk, úgyhogy hihetsz nekik egész nyugodtan.
    De ''puding próbája az evés'', olvasd el őket. Hidd el, érdemes!

    mityku: a hüvelytalpon található két szám közül (pláne ha az a siroki MFS gyártása) az egyik a gyár sorozatszáma (jelen esetben MFS, de lehetne FÉG is, stb.), a másik a gyártási év (elvileg). Erre vonatkozó adatokat a Kaliber c. folyóirat régebbi számaiban találtok, pontos lapszámot most meg nem mondok, de ha érdekel valakit, megnézhetem.
    Ami behatárol egy lőszert külsőleg: hüvely hossza (talp alsó szélétől a nyak felső éléig mm-ben mérve), valamint a lövedék átmérője mm-ben. Pl. AK-klónok lőszere a 7,62x39 (43M a magyar hadilőszer típusjele). Fontos még az, hogy a hüvelytalp hornyos-e, vagy peremes (pl. peremes a 7,62x54R szovjet 39M géppuskalőszer a PKM géppuskákhoz és az SzVD öntöltő puskákhoz).
    A 43M hüvelytalpa 11,2 mm (1/20-os tolómérővel mérve).

    Idén, 2005. november 23-26. között C+D kiállítás lesz Budapesten az Expón, akit érdekel a ''hadi'' téma, menjen, nézze meg!


    Szóval, jó lenne cikasz, ha IGEN MÉLYEN ELGONDOLKODNÁL azokon, amiket én itt fentebb leírtam, valamint azt, amit az 1700. hsz-ban vastagon kiemeltem, továbbá daa-raa által a 1704. hsz-ban leírtakon és levonnád a konzekvenciákat.
    Nem csak rád, hanem ránk nézve is fontos ez, mert történetesen én is magyar nemzetiségű vagyok(!) és azt feltételezem, hogy itt mi mindannyian. Mellékesen zsidó is valamennyi részben (apai nagyapám révén), noha nem vagyok kasztrálva és nem is vágyok rá és ha nem haragszol érte, nem tehetek arról, hogy ennek születtem (mint ahogy biztos vagyok benne, hogy te sem vagy ''árja'' magyar)... Szüleim reformátusok, én személy szerint meg sem vagyok keresztelve (mint kortársaim többsége).
    De ha haragszol érte, az sem érdekel, hidd el egy cseppet sem. Ha továbbra is tartod a véleményed, az én életemben elém ne kerüljél (ártási szándékkal)! Ezt melegen ajánlom és add át minden ''eszmetársadnak'' eme írásainkat. Külön hasznotokra válna...


    ''Tiltakozás helyett hallgatni gyávaság.''
    Ella Wheeler Wilcox
    (így kezdődik Oliver Stone - J.F.K. című filmje. Mindenkiek csak ajánlani tudom!)


    Javaslom, olvasd el újra ezt a hsz-t, számolj el 1000-ig (ne csípőből tüzelj), aludj rá 1et és majd utána, ha akarsz, nosza, rajta.


    !

    Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

  • mityku

    aktív tag

    válasz Gyantusz #1707 üzenetére

    Hú nem épp rövid hsz lett!
    Az első bekezdéshez annyit hozzátennék, hogy abszolút nem számít, hogy kinek mennyi hsz-e van! Gondolom ez a topic olvasása közben kiderült.

    Egyébként a 2. magyar hadseregről szóló könyvvel én szemezgetek egy ideje (+ még mellette 3-4 könyvvel :D ), majd a vásárlásra is sor kerül talán a jövő hónapban.
    Addíg itt van a kikölcsönzött: Kesselring és a keleti front c. könyvek.

    ''Szóval, melegen ajánlom - még egyszer leírom - Sára Sándor: Krónika - A 2. magyar hadsereg a Donnál c. ALAPMŰVÉT. Mert ez is a ''Valósághoz'' tartozik, a gyökerünk egyik ága.
    Ha kiadták már a filmet DVD-n (DVD-ken), javaslom pénzt és időt nem kímélve ráfordítani, megnézni, mert megéri!''
    Erről a dvd-s kiadásról valami bővebb infót tudnál mondani? Hol lehet megrendelni vagy venni és mennyiért?

    ''Ian V. Hogg: Az izraeli hadigépezet (Holló és Társa könyvkiadó) - no comment''
    Ez megvan nekem is, eléggé tartalmas. Hajtottam utána rendesen!
    Akkor még csak maga a modern haditechnika érdekelt, azt követően konkrétabban a 2. világháború. Eszméletlen volt, hogy szinte minden könyvesboltban majdnem végíglapoztam a könyvet, nézve a fényképeket! :B

    ''Ezeken túlmenően: Top Gun, Aranysas, Haditechnika, Rubikon (sajnos eme lapot még mindig nem tudom beszerezni) mostani és korábbi számai (Top Gun már nincs - szerkesztőgárdája az Aranysast ''zúzza'') és a többiek...''
    Ja ezek egy része nekem is ott figyel a polcon! CSak hely nincs már! :((( :D
    Egyébként, ahogy láttam a rubikon-nak lehet a régebbi számait utólagosan megrendelni, azokban is rálehet akadni egy-két érdekes cikkre a témával kapcsolatban. Mint mondtam korábban, a mostani számban a különféle nsdap öltözetek/formaruhák-jelvények/kitüntetések-zászlók és a párt története van leírva (ez annyira nem is lényeges, mert bármelyik történelem könyvben-lexikonba és egyéb helyen megtalálható, az internetről nem is beszélve).


    Végül lőszer témában:
    Itt van előttem a korábban említett lőszer hüvely.
    A talpon a következő jelölések vannak:
    MFS valamint 99
    Egyéb jelölés nincsen!
    A hüvely szinezete olajzöld, amolyan lakk hatású.
    Az átmérője: 11,2 mm :F (tolómérővel mérve, lehet esetleges pontatlanság azért bocs[11 mm biztos van, de inkább nagyobb 1-2 tizedmillivel! ):D
    Hossza:48 mm

    Optimistán bele a reménytelenségbe! ''a légifölény olyan mint a pénz: nem boldogít, de nem árt ha van'' - by: JagdPanther

  • Gyantusz

    tag

    válasz mityku #1708 üzenetére

    Okay!

    Hüvelyt megnézzük.

    Kiegészítés, módosítás a 1707. hsz-hoz: a ''Szóval, jó lenne cikasz, ha...'' bekezdésben a kasztrálás helyett a körülmetélés értendő!

    Csőváz!

    Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

  • mityku

    aktív tag

    válasz Gyantusz #1709 üzenetére

    OK!

    Optimistán bele a reménytelenségbe! ''a légifölény olyan mint a pénz: nem boldogít, de nem árt ha van'' - by: JagdPanther

  • #65675776

    törölt tag

    válasz mityku #1708 üzenetére

    A gyártót számkóddal elméletileg csak a hadi használatú lőszereken jelölik. Egyéb fegyveres szervezetek, mint pl rendőri erők, a gyártó nevét szokás feltüntetni. A te esetedben valószínűleg rendőrségi megrendelésre készült lőszerről van szó. Polgári célra szánt lőszerek esetén a C.I.P és S.A.A.M.I tagországaiban kötelezően fel kell tüntetni a gyártó egyezményes, elfogadott rövidítését, esetleg teljes nevét, és a pontos űrméretjelölést.

    Amiket én hirtelenjében le tudtam venni a polcról:
    RWS - 9.3 X 62
    05 - 87 (7,62x39 vaklőszer)
    MFS - 40S&W
    MFS - 9x19
    21 - 83 (7,62x54R)

    Az R a Rand rövidítése, minden peremes lőszer metrikus jelölésében szerepel.

    Egyéb kiegészítés a jogi részhez: minden olyan lőszerelem szabadon tartható, ami nem tartalmaz gyúelegyet, lőport, robbanóanyagot. Magyarán: csappantyú nélküli vagy elsütött csappantyújú hüvely; nem robbanó lövedék.

    [Szerkesztve]

  • #65675776

    törölt tag

    Még egy dolog, ami miatt fontos a forrás megjelölése, ez tipikusan az orosz nevek, jelölések latinbetűs átiratai esetén igaz: amit mi PPS-nek írunk/mondunk, azt az angolszász irodalomban PPSh-nak. Amit ők PPS-nek mi PPSz-nek. Márpedig ezek keverése felesleges vitákat szülhet, pedig egy pontos forrásmegjelöléssel ez elkerülhető lenne.

  • mityku

    aktív tag

    válasz #65675776 #1711 üzenetére

    Én ezt a töltény hüvelyt a kecskeméti reptéren szedtem össze egy repülőnapon, és ott szokott lenni ilyen kommandós bemutató. Valószínűleg abból adódóan került oda.
    Már csak azt kéne megtudni, hogy milyen fegyverhez használták?!



    [Szerkesztve]

    Optimistán bele a reménytelenségbe! ''a légifölény olyan mint a pénz: nem boldogít, de nem árt ha van'' - by: JagdPanther

  • #65675776

    törölt tag

    válasz mityku #1713 üzenetére

    Ehhez tudni kellene a hüvely hosszát, esetleg egy fénykép is sokat segítene. Illetve megmérhetnéd az átmérőjét a nyaknál.

    [Szerkesztve]

  • TLT

    tag

    Hello! 12.-es gimnazista vagyok. Egész kicsi korom óta rajongok a 2. Világháborúért. Szeretnék a gimi után is ezzel foglalkozni. Érdekelnek a rejtélyek, főleg német oldalon: gondolok itt a ''csodafegyverekre'', az antarktiszi dologra stb. A kérdésem az lenne, hogy tudtok-e olyan egyetemet ahol hadtörténelmet tanulhatnék? Mindenképpen a 2. Világháborúval szeretnék foglalkozni életem során. Szeretnék esetlegesen könyveket írni vagy tanulmányokat vagy előadásokat tartani. Válaszotokat előre is köszönöm.

    [Szerkesztve]

    - Hogyan avatják fel a pezsgőgyárat??? - Hozzávágnak egy hajót! :D

  • #65675776

    törölt tag

    válasz TLT #1715 üzenetére

    Szinte minden bölcsész karon van történelem szak. Nézd meg hol-milyen szakirányokat hirdettek meg, biztos fogsz ilyet találn. És egy tipp: ZMNE. Meglepődnék, ha ott nem lenne.

  • cikasz

    őstag

    válasz Gyantusz #1707 üzenetére

    Mindenkinek van egy nézete. Én az enyémet nem tudom hangoztatni mert lecsuknának. Utálom a lent emlitett két (ööö mit is irjak, hogy meg ne sértsek senkit)(bár azzal, hogy utálom már gondolom sokaknak a lelkébe tiportam) nemzetiséget.(ez jó?) Ezen senki soha nem fog változtatni.Az hogy nem irtam szavakat helyesen, hát bocsánat. Valószinüleg eme irásban is lesz ilyen, de hát valamibe belekell kötni ugye.(ebbe is lesz biztos)
    Az irásodat amire reagáltam , hogy én magyar (mert ugye kis betüvel kell irni állitólag (nem vagyok jó magyar helyesirásból (31 éves vagyok amugy kérdésedre válaszolva))) vagyok én arra a két nemzetiségre gondoltam egyből és ha tetszik ha nem nekem az sértés , hogy valaki, vagy bárki oda sorolna!
    Most kötözködjek én is azon , hogy te miket irkálsz?
    Kérdés: szerinted a MOSAD minden férfi ügynöke, munkatársa kasztrálva van?
    Nem körülmetélésről van szó?

    csak, hogy tudd, hogy végigolvastam amit irtál :
    Nosza rajta, vitassuk meg!
    Válaszom a második mondatban keresendö.
    A vallással kapcsolatban pedig annyit mondanék el, hogy személy szerint semmiféle vallást nem ismerek el, mert olyan, hogy: isten, nem létezik.

    Az, hogy másokat megbántasz, neked lehet személyeskedni felelőségrevonás nélkül, de másnak nem.
    Nem emléxem, hogy bárkinek személy szerint nekiestem volna, ha igen akkor bocsánatot kérek.

    Honnan veszed azt (ld. 1702. hsz.), hogy a családodban / rokonságodban nem volt áldozat? Vagy nemzetiségedben (!elvégre magyar vagy!)?! Már ha csak a 2. magyar hadsereget nézem is, mert közvetve a nácik miatt kellett kimenniük Szovjetunióba (valamint a Horthy-kormány...), az 1. és a 3. m. hdsg-ről már ne is beszéljünk (ill. a ''Nyilasok'' politikájáról).

    NEM a németek miatt kellett kimenni hanem a magyar politikai ''elit'' miatt. Amit müveltek az első és a második világháborúban a politikai és/vagy katonai szinten.
    Mondjuk ezt lehet, hogy csak én gondolom igy egy könyv elolvasása után ( most leesett az állad mi, hogy tudok olvasni? :U ) Ormos Mária : Magyarország a két világháború korában 1914-1945.(történelmi kézikönyvtár)

    <Igencsak vigyorognék azért, kedves CIKASZ, ha te is az előbb említett nemzetek valamelyikéhez tartoznál, tudtodon kívül...!

    Én viszont sirnék.
    ennyi.

    https://www.facebook.com/groups/775784742804666

  • Kephamos

    addikt

    válasz #65675776 #1711 üzenetére

    Lehet, hogy hülyeség, de az az MSF egy lesz: [link]
    /Bocs, eltoltam, törlendő!!!/

    [Szerkesztve]

    [Szerkesztve]

  • piqla

    őstag

    válasz TLT #1715 üzenetére

    a zrinyin biztosan oktatnak.
    ha bolcseszre mesz:akkor meg tortenelem szakra mennj, egy felev utan a maradek 9ben biztos tudsz erre a szakiranyra szakosodni!

    [Szerkesztve]

    Szereted az állatokat?

  • #65675776

    törölt tag

    válasz Kephamos #1719 üzenetére

    Azaz az MFS. Ezzel én is tisztában vagyok. Sőt, a RWS is ilyen tevékenységet folytat. [link] Az átalam felsorolt jelölések éppen azt bizonyítják, hogy több féle jelölés is létezik, függően a felhasználási körtől.

  • #65675776

    törölt tag

    válasz cikasz #1717 üzenetére

    Addig rendben, hogy utálod őket. De itt az ideje, hogy ezt meg is indokold! Az olyan válaszok, hogy teszemazt ''csak'', illetve az általában hangoztatott közhelyek nem elfogadhatóak. Konkrét válasz érdekel!!!

    Hogy valaha is megsértettél-e valakit? [link] Ha voltak durvább részek is, akkor senki nem hiszi el neked, hogy semmi bántó szándék nem volt a hsz-edben! Ráadásul ez a hsz azt is bizonyítja, hogy valódi ismeretek nélkül ítélsz meg dolgokat, ha valaki kijavít, pontosít, akkor pedig leugatod.

    A kasztrálás dolgot javította Gyantusz. Persze érdekes lett volna egy szoprán titkosszolgálat, amely halálra énekli a célszemélyt. :)

    Meglepő, de az egyházakkal kapcsolatban egyezik a véleményünk. Az egyházakkal és nem a vallással. A vallás mindenki magánügye, sokféle lehet. Neked pl az a vallásod, hogy jobb lenne a világ ha a németek nyerték volna meg II. vh-t! A vallással magával nincs baj, a problémákat mindig az erre épített szervezetek, többnyire egyházak okozzák. (Ha láttad a Dogma-t, akkor ott egész komoly kis elmélkedést láthattál arről, mi a vallás és az egyház közti különbség.)

    A magyar elitnek az volt az érdeke, hogy jó szövetséges legyen, vagy legalábbis annak tüntesse fel magát. Ha nemet mondtak volna, akkor három évvel korábban szállták volna meg a németek Mo-ot. Ez viszont előrébb hozta volna a magyar célpontok angolszász bombázását. Nehéz eldönteni, hogy igazán ki a felelős és mennyiben.

    Szerintem tanulmányozd a családfádat, biztos lesz egy két érdekes dolog amin sírni fogsz. De ezzel nincs is gond: nem hinném, hogy lenne közöttünk bárki, akinek makulátlan a ''vérvonala'', sehol semmi keveredés, semmi vadhajtás. De ez nem is baj, ettől csak jobb lesz a génállomány.

  • mityku

    aktív tag

    válasz #65675776 #1714 üzenetére

    Jövő héten megpróbálok fényképet küldeni.
    A hüvely hosszát írtam fentebb (48mm), az átmérő a talpnál:~11,1 mm, nyak átmérője: ~7,6mm (ezt azon a részen mértem, ahol a mag lehett :F [remélem érthető amit próbálok mondani],

    Optimistán bele a reménytelenségbe! ''a légifölény olyan mint a pénz: nem boldogít, de nem árt ha van'' - by: JagdPanther

  • Gyantusz

    tag

    válasz mityku #1723 üzenetére

    Nos. Úgy tűnik, hogy ez a 43M vaktöltény (7,62x39). Most mértem meg egy ilyet talptól-nyakperemig, a hossz egészen pontosan 48,4 mm... :)
    Zöldre lakkozott acélhüvely a szerencsétlen, a nyakperemen 8 szirom van.
    ''Központi gyújtású gyolyós puskák és töltényeik kaliberméretei'' tbl.:
    Kaliber: 7,62x39
    Min. furatártmérő ormózaton (mm): 7,62
    Min. furatátmérő huzagban (mm): 7,92
    Hüvelyhossz (mm): 38,70 <természetesen éles, lövedékkel szerelt lőszer esetén>
    Lövedékátmérő (mm): 7,92 mm.
    (ld. Kovács Dénes: Vadászfegyverekről nem csak vadászoknak c. könyvéből (Dénes Natur Műhely Kiadó, 2003.), 184. old.)
    Mellesleg ezen a hüvelyen a 39. mm-nél van egy km.csökkenés, utalva az éles lőszer hüvelyének hosszára.

    Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

  • #65675776

    törölt tag

    válasz mityku #1723 üzenetére

    Korábban kérdezted, hogy mivel töltötték a Kometet.
    C-Stoff: hidrazin-hidrát és metanol 1:1 arányú keveréke (tüzelőanyag)
    T-Stoff: tömény hidrogén-peroxid (oxidálóanyag)
    A rakétahajtómű pontos típusjelzése: Walter HWK 109-509A-2. Ezt alkalmazták a Bachem Ba 349 Natter esetén is.

  • Gyantusz

    tag

    válasz cikasz #1717 üzenetére

    cikasz:
    Na, akkor itt és most leszögezem, hogy az 1707. hsz-ban szereplő összes ''kasztrálást'' ''körülmetélésre'' kell cserélni! Ez pilanatnyi elmezavar volt nálam, nincs mentségem rá!

    Én például veled kapcsolatban a ''Misztikum'' világában éltem eddig, mert nem tudtam rólad semmit és ez baromira sz*r dolog. Enyhén idegesített...
    Mivel bátyám is ennyi idős, mint te, vedd úgy, mint öcséd, próbálok elmagyrázni neked ezt-azt (csak hogy növeljem a személyes kontaktust)

    ''...most leesett az állad mi, hogy tudok olvasni?''
    Nem kell gúnyolódni, nem nézlek le, csak azért, mert kevesebbet olvastál a témában, mint pl. én, vagy épp más.

    Félreértés ne essék!
    Nem azért írkálok be annyi könyvet és idézek annyi szakcuccot, hogy ''rajoljak'' vele, hogy nekem mennyi van! E miatt ne legyenek kisebbségi komplexusai senkinek.
    Szeretném átadni azokat az információkat, következtetéseket, amiket levontam eddigi ''agyalásaim'' során (nincs túl sok).
    Valamelyik görög írta egyszer: ''Az az igazi tudás, amit másnak átadhatsz.''

    Szerintem igenis felelősséggel tartozunk egymásért, ill. azokért, amiket leírkálunk, v. amiket mondunk, ellenben pl. <sajnos a magyar nyelv itt már annyira nem kifejező, hogy jelzővel tudjam illetni> politikusainkal (és itt majd' mindet fel lehetne sorolni, azokra is érvényes, akik be sem kerültek 2002-ben a parlamentbe...).
    Megjegyzem, itthoni könyveimnek kb. 30 %-át olvastam el eddig. Nem azért vettem meg őket, mert ''jól néznek ki a polcon''. Persze ez is egy indok. A másik az, hogy mire ráérek majd elolvasni őket (kb. a nyugdíj kor környéke, már ha megélem - ha nem, valakire ráhagyom!), akkorra már nem lesznek beszerezhetőek.

    A másik az, hogy szakmám gyűjtőtégelye a társadalom ''legaljának''. Őket precíz, pontos munkára bírni nem ''kispálya''. Úgyhogy őket is ''művelni'', tanítani kell a normális életre... (legalább is nem árt próbálkozni vele)
    Továbbá: gondolj bele, a cigányok között hány Albert Einstein van, vagy Rubik Ernő, Ady Endre, Hrutkay Éva, csak a többi retvás koheró lehúzza őket a ''mocsárba''.
    Ady írt erről egy fajint verest, a címe: Hortobágy poétája. Szivesen bevágnám ide, de ez már tényleg túllőne a topic keretein.
    4 db 4soros versszak, nem nagy energai végig olvasni, tedd meg, tanulságos.

    Te gondolom speciel az ''ortodox zsidókra'' gondolsz. Hidd el, mindegyik normális elítéli őket, mint ahogy itt is vannak magyar szélsőségesek, nem is kevesen (!nem ártana őket átnevelni már!).
    Izrael állam kialakulásáról meg tényleg illik többet tudni, erre jó könyv Martin Gilbert: Izrael története c. írása (Pannonica könyvkiadó, 1998-1999 körüli kiadás). Természetesen többet is el kell olvasni ahhoz, hogy teljesebb képet kapjál (eredetnek meg ott a Biblia, mint kiváló töreszkönyv, meg pornó, meg amit még akarsz, minden benne van...).

    Az, hogy ismereteid hiányosak, nem kell szégyelni (az enyémek is). Sőt, becsületedre válik, ha beismered őket és állandóan alakítod! Elvégre ezért vagy ember. Épp azért él már annyi ideje ez a faj a Földön, mert tud alkalmazkodni a változásokhoz (!erre a nemzetre meg külön is igaz!).

    Az olcsó könyvek (pár 100 Ft) íróinak felelőssége külön kiemelendő, hisz könyveikkel a sajnos csóró népréteget célozzák meg, ahol a társadalmi helyzetből adódóan eléggé gyorsan terjed a részinformációkből eredő demagógia, agyament ideológiai nézetek. De ez már belekanyarint a szociológia tudományába, ahol én személy szerint nem vagyok nagyon jártas. Felelősségünk pontosan ebben rejlik, hogy felhívjuk a hülyeségekre a figyelmüket!!!

    Az, hogy nem tudsz helyesen írni, szintén nem ''annyira'' baj. De köteles(ek) vagy(unk) javulni benne!!!
    ''Más nép nyelvét tudni derék dolog, az anyanyelved tudni kötelesség!'' Azt hiszem Kölcseytől van ez az idézet, és nem is pontosan így, jó lenne, ha valaki kijavítaná...
    Gyakran jól jön: A magyar helyesírás szabályai c. könyv. Nekem a 11. kiadása van meg (Akadémiai kiadó, Bp., 1990.), remélem azóta nem sokat változott. Illik és kötelező lapozgatni, ha kétségeid támadnak (nekem szoktak).
    ''Ha bármi kétséged van, nincs kétség'' - Ronin c. film

    Egyházakkal kapcsolatban csak annyit: nézzük meg, hogy a vallás nevében miket csináltak a ''sötét középkorban'' a keresztény egyházak (éppen ezért ''sötét'') (Amerikai kontinens, vagy a frank ''tengerentúl'', ahogy a ''Szent földet'' nevezik).
    Ezzel kapcsolatban nekem is egyezik a véleményem veletek (1717., 1722. hsz.).

    Az egyház-vallás-hit gyakran összemosódó fogalmak, mint a nemzet-nemzetiség-népcsoport is.
    Majd pontosan definiálom eme szavakat, csak jussak egy könyvtár közelébe (elvégre azért van).

    Szerintem nyugodtan kiírhatod újra aláírásodban az Adolf Hitler nevet, bajod nem lesz belőle (ez most szubjektív véleményem). Semmiben sem különbözik Sztálintól, vagy Dwight D. Eisenhower-től.
    Háborús bűnok miatt simán el lehetett volna mindhármat ítélni.
    Eme kijelentésemet alátámasztandó, ím' egy könyv:
    Charles Whiting: Az utolsó támadás - Az ardenneki ütközet átértékelése (Hajja & Fiai könyvkiadó, 1999.)

    119. hsz-dal valamelyest egyetértek, ''tiltott önkényuralmi jelképbe'' lehetne sorolni az amerikai lobogót is.
    De, ahogy Napoleon mondta, ''A történelmet, a gy...''.

    És a véleményem továbbra is fenntartom az 1700. hsz-ban vastagon kiemeltel kapcsolatban.

    115. hsz. Amiket a Tigris, Párduc, Királytigris farpáncélján látni lehet két nagy ''kályhacső'', azok tényleg azok, kipufogó nyílások/-csövek és nem ''hűtők'' (ill. átvitt értelemben azok, ''hűtik'' a motort, hogy egyáltalán az égési folyamat fennmaradjon :) ). Szóval a hűtőventik a lövegtorony mögötti két ventillátorházban voltak két oldalt, a meleget függőlegesen felfelé nyomatták (a Maybach HL 230-as motorok folyadékhűtésűek voltak - a blokkhűtés).
    A tetőpáncéljaik 25 mm-esek voltak, konzervnyitóval is ki lehet nyitni...


    mityku:
    1708. hsz-odra válaszolva.
    Sára Sándor: Krónika - A 2. magyar hadsereg a Donnál c. filmet nem tartom valószínűnek, hogy valaha a DVD-k között látjuk viszont.
    Gondolj bele: A Band of Brothers 10 részes volt, össz 10 órával (5 lemez + az extra DVD). Ez ''díszdobozba csomagolva'' 2003 végén, 2004 elején 16.000,00 Ft-ot kóstált.
    Namármost, ha hihetünk Sára rendezőnek - és miért is ne - miszerint 6-8-szor több anyagot vettek fel, mint amennyit összevágott 1989-re (ekkorra készült el), ez így kb. 25 óra. Ha felbuzdul az újrakiadáson, kibővítheti (újravághatja) az anyagot (Director's Cut). Legyen 35 óra. Ez 3,5-ször több, mint a BoB => 3,5*16000 = 56.000 Ft (35 lemez). Ki az ördög adna érte ennyit? Nem lenne kereslet rá. Úgyhogy marad a TV-adók sasolása, hátha leadja valamelyik. <sajnos nem tartom valószínűnek, hogy egyhamar megteszik>
    Én az első 12 részt vettem fel. Majd be kellene digizni, mert a hordozóanyag (VHS) ''nem éppen stabil'' cuccos (mint tudjuk, napról-napra romlik).


    FONTOS:
    USA II. vh. utáni hozzáállását a világpolitikához igen sokan közületek nem értik. Nos ezt épp Dwight D. Eisenhower elnök fogalmazta meg pontosan, világosan az 1961 januári, TV-ben tartott búcsúbeszédében (leköszönésekor).
    Idézem Oliver Stone: J.F.K. c. filmjét (magyar szinkronnal láttam hajdan - komolyan nézzétek meg!):

    ''...Nem engedhetjük meg többé magunknak, hogy bármilyen váratlan esemény veszélybe sodorja a nemzet biztonságát! Ezért kénytelenek vagyunk folyamatosan termelő, a világon páratlan nagyságú hadiipart működtetni. Ezenfelül 3,5 millió amerikai férfi és nő áll közvetlenül a Védelmi Minisztérium alkalmazásában.
    Az a pénzösszeg, amit évente kénytelenek vagyunk az ország katonai biztonságára elkölteni, jócskán meghaladja nemzetgazdaságunk külkereskedelméből származó évi nettó jövedelmét.
    A katonai gépezet és e monumentális hadiipar együttesen olyan hatalmi tényezőt jelent, amely példátlan az amerikai történelemben.
    Jelenlétét érezni mind politikai, mind gazdasági, mind szellemi téren, minden egyes városban, minden államban, minden egyes kormányhivatalban. De őrizkednünk kell attól, hogy ez az egyre átláthatatlanabb komplexum akarva, vagy akaratlanul, túlzott befolyásra tegyen szert az országban.
    Nem engedhetjük, hogy ez a hatalmi tényező veszélyeztesse szabadságunkat és demokratikus intézményrendszerünket...''

    Természetesen ma már tudjuk, hogy ez a ''hatalmi tényező'' kinyírta a következő elnököt (J.F.K.) és az amerikai nemzetet bele kényszerítette eddigi történelmének legnagyobb fiaskójába, az Észak-vietnami konfliktusba (eddig úgy néz ki, a 2003-as iraki lesz a 2.)...
    A ''váratlan esemény'' meg gondolom a Pearl Harbor-t ért japán támadás volt, ami megint nem volt annyira ''váratlan esemény''...

    Michael Moore: Fahrenheit 9/11 c. filmjét pedig nem kell készpénznek venni (341 körüli hsz-ok)! Felforgató, piszkáló stílusa odaát ''nem elnézett''. Megnézni érdemes, de leríí róla a ''célzott filmvágás'', mindamellett, hogy a szöveget maguk a ''szereplők'' mondják. Ami tények kiderülnek benne, azok ifj. Bush gyökér viselkedése és vezetési alkalmatlansága, valamint egy sor társadalmi probléma Amerikában (pl. kongresszusi tagok hozzáállása a film vége felé).
    Viszont tetszenek (találóak) a rendező konklúziói és az Orwell-idézetek a film végén.
    Még nem olvastam, de állítólag alapmű: George Orwell: 1984. Az Európa Diákkönyvtár is kiadta, kb. 800 Ft körül van most. Nem egy ökör ára, ''illik'' beszerzni / elolvasni (természetesen nem forrásmű, csak 1 regény - fikció).

    Külön öröm számomra, hogy egy ifjoncot is köszönthetek(-ünk) eme topicon (TLT, 1715. hsz.), aki (had)történész szeretne lenni, ha felnő.
    Kitartást és sok sikert kívánok ehhez neked!
    Már csak miatta is felelősséggel tartozunk a hsz-ainkért!
    < :) később úgy is ránk cáfol majd :) >

    És most egy kis hazai irodalom:
    - Ölvedi Ignác: A Budai Vár és a debreceni csata (Zrínyi katonai könyvkiadó, 1974.); ez perpill. fénymásolt könyv, mivel 1000%, hogy nem lesz újra kiadva, és azt is tutkóra vettem, hogy nem tudok egy példányt sem beszerezni, így vettem a bátorságot 2002-ben, kikölcsönöztem a Megyei Könyvtárból és lefényeltem. A kiadása is mutatja, bőven az előző rendszerben készült => Vannak benne ''kötelező'' politikai írások, mint így győztes fegyver, úgy dicső párt, meg derék román hősök, de ha figyelembe vesszük, hogy e nélkül nem adták volna ki a könyvet (el tudunk ettől vonatkoztatni), egész jó könyv (tetemes levéltári hivatkozással és bibliográfiával);
    - Veress D. Csaba: A Dunántúl hadi krónikája 1944-1945 (Zrínyi katonai könyvkiadó, 1984.), ezt még nem olvastam, anktikváriumból lejmoltam. Mivel van szaklektora is (Váradi György), ez sejtet valamit...;
    - Szabó József János: Az Árpád-vonal - A Magyar Királyi Honvédség védelmi rendszere a Keleti-Kárpátokban 1940-1944 (timp könyvkiadó, 2002.);
    - Józsa Béla: Egyetemisták az ostromgyűrűben - A Magyar Királyi I. Honvéd Egyetemi Rohamzászlóalj története 1944. októberétől 1945. február 14-ig (Történelmi Hagyományörző és Hadisírgondozó Alapítvány, Budapest, 1999.), felsőoktatási intézményben tanultaknak / tanulóknak kötelező darab, persze másnak is;
    - Dr. Somorjai Lajos: Megjártam a Don-kanyart - harctéri napló Oroszország, 1942-1943 (Rubicon, 2002.);
    - Ungváry Krisztián: Budapest ostroma (Corvina könyvkiadó, 4. kiadás), mostanában már láttam, hogy van újabb, 5. kiadása is, szóval a srác (35 körüli) nem aprózza el a dolgot...;
    - Számvéber Norbert: Nehézpáncélosok - A német 503. nehézpáncélos-osztály magyarországi harcai (Paktum Nyomdaipari Társaság, Bp., 2000.) állítólag ez volt az illető diploma-munkája...;
    - Számvéber Norbert: Konrad 3 - páncéloscsata Budapestért 1945 (Paktum Nyomdaipari Társaság, Bp., 2001.);
    - Kovács Zoltán András - Számvéber Norbert: A Waffen-SS Magyarországon (Paktum Nyomdaipari Társaság, Bp., 2001.);
    - Számvéber Norbert: Páncélosok a Tiszántúlon - Az alföldi páncéloscsata 1944 októberében (Paktum Nyomdaipari Társaság, Bp., 2002.);
    - Vitéz Erdélyi Béla: Vér és acél - Keleti frontnapló - Don, 1942/43 (Hajja & Fiai könyvkiadó, 1999.) ''A 108/2. század a 2. magyar hadseregnek azokhoz az alegységeihez tartozott, melyek a győzelemittas Vörös Hadsereget megállították az Oszkol völgyében a nagy doni offenzíva után 1943. január 23. - február 6. között - háát no comment;
    - Gasparovich László: A rettegés ötven napja - Budapest ostroma és a kitörési kísérlet (Hajja & Fiai könyvkiadó, 1999.)
    - Szabó Péter - Számvéber Norbert: A keleti hadszíntér és Magyarország 1941-1943 (Puedlo Kiadó, 2003 körüli, 2. kiadás);
    - Szabó Péter - Számvéber Norbert: A keleti hadszíntér és Magyarország 1943-1945 (Puedlo Kiadó, 2003 körüli) eme két könyv nagyon olvasmányos, fiatalabbaknak is ajánlom!
    Van egy délvidéki könyvük is, az nincs meg.

    - Tobak Tibor: Pumák földön-égen (Ferenczy lap- és könyvkiadó) repülősöknek ALAPMŰ, de a többieknek is, ill.
    - Tobak Tibor: Pumák és Boszorkányok; szintén...
    - Pataky Iván, Rozsos László, Sárhidai Gyula: Légiháború Magyarország felett I-II. (Zrínyi könyvkiadó, 1991., 1992.) ez ALAPMŰ

    Noha ez a 2. vh. utáni dolog, de említést érdemel:
    - Okváth Imre: Bástya - a béke frontján - magyar haderő és katonapolitika 1945-1956 (Aquila könyvkiadó, 1998.).

    Nekem ennyi van, biztos van több is.
    Jó begyűjtést és olvasást!

    Ormos Mária: Magyarország a két világháború korában 1914-1945 (történelmi kézikönyvtár) (ld. 1717. hsz.) még nem olvastam, de beszerzem, kösz cikasz! Daa-raa szerint a nő jelentős magyar történetíró.

    Off-olásért bocs, de ennek a topic-nak már mind1. Nem lehetne címet bővíteni, mondjuk pl.: III. Birodalom és a XX. század?

    [Szerkesztve]

    Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

  • mityku

    aktív tag

    válasz Gyantusz #1728 üzenetére

    csibor + Gyantusz + daa-raa:
    Köszönöm a töltény hüvellyel kapcsolatos infókat!
    A leírtak egyeznek vele! :)

    Gyantusz. mennyi könyved van basszus!!
    Irigylésre méltó!
    ''Sára Sándor: Krónika - A 2. magyar hadsereg a Donnál c. filmet nem tartom valószínűnek, hogy valaha a DVD-k között látjuk viszont.
    Én az első 12 részt vettem fel. Majd be kellene digizni, mert a hordozóanyag (VHS) ''nem éppen stabil'' cuccos (mint tudjuk, napról-napra romlik)''

    Sajnálatos tény, hogy pont az ilyen jellegű történelmi jelentőségü műsorokból van kevés a hazai tv csatornákon (persze lehetne mondani, hogy ott van a NGC, Spektrum, History tv, de nem mindenki számára elérhető!).
    Ha esetleg ez az első 12 rész eljutna a bedigitalizált formáig, akkor egy mailt kaphatnék és küldenék nyersanyagot és ''biztonsági másolatot'' :D szeretnék kérni (már ha megoldható lesz) :DD !

    ''Ha bármi kétséged van, nincs kétség'' - Ronin c. film
    Mekkora egy film! ;] Egyik kedvencem!!!

    Számvéber Norbit nagy spílernek tartják a témában, érdemes a könyveit olvasgatni! Valamikor kikölcsönzöm az általad említett konrad3-at, csak idáig a vastagsága tartot vissza! :DDD (Butál méretű könyv!)
    Nekem csak A keleti hadszíntér és Magyarország (1941-1943) c. könyve van meg, de tervezem megvásárolni a folytatását (illetve több más könyvét is, csak azok a fránya anyagiak ne lennének! :)) )
    A könyv képanyaga nagyon jó + a szövegi rész (részletes táblázatok!)

    Szabó József János: Az Árpád-vonal
    Ezt korábban olvastam én is, jó kis könyv ez is (nem is gondoltam volna, hogy ilyen védelmi rendszert építettek ki annak idején és mennyi minden megmaradt belőle!

    + daa-raa: köszi a Komet témában írtakat! :))

    [Szerkesztve]

    Optimistán bele a reménytelenségbe! ''a légifölény olyan mint a pénz: nem boldogít, de nem árt ha van'' - by: JagdPanther

  • Gyantusz

    tag

    válasz mityku #1729 üzenetére

    Pontosítás: fentebbi vers pontosan (1728. hsz.): Ady Endre: A Hortobágy poétája.

    A Sára-film legkésőbb a nyárig be lesz digizve (remélem...).
    <hogy az a 35 lemez hogy jött ki, ne kérdezze senki...>
    A filmről még annyit, hogy nem lepődnék meg, ha valamelyikőtök felismerné benne nagyszüleit - dédszüleit, vagy a ''szomszéd bácsit'', ''szomszéd nénit''.
    Nagyon megrázó alkotás!
    A ''biztonsági másolat'' megoldható lesz, gond nélkül, bárkinek!

    Fene tudja. Az csak egy dolog, mennyi könyvem van, az meg egy másik, hogy mennyit olvastam el belőlük...

    Kihagytam az irodalomból:
    - Sebő Ödön: A halálraítélt zászlóalj - Gyimesi-szoros, 1944 (Magyar Könyvklub, Budapest, 1999.)

    Konrad 3:
    A tényleges szöveg 451 oldal + függelék + mellékletek + fényképek, 528 oldal.
    Ne aggódj, a többi könyv sem kisebb!
    Egyszerűen nem lehetnek kisebbek! Ennyi rahedli információt (egy témában) logikusan tálalva nem lehet 150-200 oldalban összelapátolni. Min. 500-600 oldalasok az ilyen jellegű művek (lábjegyzetek, hivatkozások, függelék, meg a többi)!
    Türelem és idő kell megírni őket és olvasni is, amit célszerű térképpel együtt tenni (én legalább is vizuális típus vagyok, hamarább megjegyzem így, térképpel előttem).
    Egy írás minőségét a betűtípus nagysága is jellemez. Ha arra megy az illető, hogy a ''lapmennyiség'' meglegyen, jó nagy, 10-12-es nagysággal ír, ha a ''minőség'', akkor minél kisebbel (8-9), a lehető legszélebbre kihúzva a szöveget, minél több szöveg férjen bele, minél kevesebb lapszámban (annál olcsóbb a könyv, de ez már kiadói trükk).
    A másik, hogy az ilyen könyvek nem regény jellegűek, tehát nem kell feltétlenül az elejétől a végéig végigolvasni, lehet össze-vissza is (persze csak módjával). Az egyértelmű, hogy legalább egyszer végig kell olvasni (ilyenek a szám.tech. könyvek is).

    Én például nem estem neki Ridley Scott: Kingdom of Heaven - Mennyei királyság c. filmje után Runciman könyvének elejétől való elolvasására, mert nem lett volna sok értelme (!idő!). Hanem csak azt a 10-15 oldalt, ami épp erre vonatkozott. És lám, eme film is bizonyítja a történelem-hamisítást - nehogy már a szaracénok kultúrált embereknek tűnjenek a film után, mert az hogy nézne ki, ha nem a keresztények kerülnének ki megverve is győztesen Jeruzsálem elestéből... (pl. a győztes, Szaladin által vezetett hadsereg viszi a ''fehér zászlót'' a vesztesnek tűzszünetkor... Ugyan már, hol van ilyen? Nem is volt, pont fordítva -> ez jelzi a rendezőre nehezedő politikai nyomást az iraki incides kapcsán <szvsz>)
    Alapjában véve a film korrekt, hangulata tökéletes, jelmezek, harcászat, kaszkadőri, operatőri munka, stb. szintén, csak a történelmi hűség szenved 1 kis csorbát... (hiányzik 1-2 testvér is a sztory-ból) pont, mint a Gladiátorban, de ugyanide lehetne sorolni a Black Hawk Down-t is (a helikopterből tömegbe lövetést nem ábrázolta, ''mert nem lett volna illő'' <a Pentagon felé, hisz kaptak spec. gépeket (pl. 4 db MH-60L-t) a forgatásra>...).


    Helyesen írva: Szentföld és Tengerentúl
    <bocs>


    Más:
    A nemzetiségbeli-népcsoportbeli-származásbeli dolgokhoz (vitához) még egy idézet, talán ''zárszóként'':

    ''...A Szovjetunióhoz fűződő kapcsolatainkat is felül kell vizsgálnunk. Hiszen kikerülhetetlen tény, hogy mindannyian ugyanazon a kis bolygón lakunk, mindannyian ugyanazt a levegőt szívjuk be, egyformán aggódunk gyermekeink jövőjéért, egyformán halandók vagyunk...'' - John Fitzgerald Kennedy, 1963 nyara


    Mellesleg kellene már egy tartalomjegyzék ebbe a topic-ba, nem? A témakeresés eléggé hajmeresztő lesz lassan. Bár, ha majd 5000-re nő a hsz-ok száma... (ld. ''Nagy RAM-os topik I.'')

    Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

  • mityku

    aktív tag

    válasz Gyantusz #1730 üzenetére

    ''A Sára-film legkésőbb a nyárig be lesz digizve (remélem...).
    A ''biztonsági másolat'' megoldható lesz, gond nélkül, bárkinek!''

    Ez nagyon örvendetes!!!!!! :D

    Konrad 3:
    Persze ez érthető, hogy egy ilyen történelmi esemény precíz leírásához, nem elegendő 120 oldal! Lehet, hogy egy Földi Pál letudja írni (leakarja írni!), de Számmvéber Norbert aki foglalkozását tekintve ott van a szakmában rendesen (nem afféle ''műkedvelő''! :DDD ),
    annak bizony kell az-az 500 oldal! A leírtak, pedíg táblázatok tömkelegével, elemzésekkel-értékeléssel alátámasztva/kiegészítve. Sokakat elrettenthet ennyi információ egyidejű megjelenítése, de ha az ember erőt vesz magán és elolvassa végíg, akkor egy nagyon átfogó képet (korrekt leírást) kap. Én magam is meglepődtem, hogy ami könyven van Norbitól az milyen/mennyi táblázatot tartalmaz! :Y (és ez elnyére válik a könyvnek, nem pedíg hátrányára!)

    ''Bár, ha majd 5000-re nő a hsz-ok száma... ''
    Remélem megéli a topic majd ezt az állapotot és nem kerül a süllyesztőbe! ;)

    Optimistán bele a reménytelenségbe! ''a légifölény olyan mint a pénz: nem boldogít, de nem árt ha van'' - by: JagdPanther

  • kovasz

    senior tag

    válasz Gyantusz #1728 üzenetére


    Na, akkor itt és most leszögezem, hogy az 1707. hsz-ban szereplő összes ''kasztrálást'' ''körülmetélésre'' kell cserélni! Ez pilanatnyi elmezavar volt nálam, nincs mentségem rá!


    pedig mennyivel jobb lenne mindenkinek :))

  • #65675776

    törölt tag

    Én is ajánlanék egy két könyvet.

    John Keegan: A tengeri hadviselés története (Corvina, 1998) Nem csak a II.vh-s csatákról szól, de a Midway-i csata és az Atlanti csata egy eseménye is leírásra került benne, a szokásos színvonalon. (Emellett még Trafalgar és Jütland)

    John Keegan: A második világháború (Európa, 2003) Alapmű. Nem célja a létező legrészletesebb harcászati-hadászati bemutatás, nem írja le az összes csatát, de a háború lefolyását tökéletesen leírja, elemzi. (1031 B5 oldalon) Bibliográfiája 10 oldal, de nem felsorolás, hanem le is írja melyk forrást miért tartja fontosnak. ''Csak'' 50 könyvet említ.

    John Keegan-ről csak annyit: 1960-1985-ig hadtörténetet tanított, mégpedig a Sandhurst Katonai Akadémián! Nem kispályás, napjaink talán legjobb, legfelkészültebb hadtörténésze.

    A.J.P. Taylor: A második világháború okai (Scolar, 1999, 2. kiadás) Na ez is egy alapmű. Felveti benne az I. vh győztes hatalmainak felelősségét is (teljesen jogosan). Bibliográfiájában jelentős mennyiségű levéltári anyagot is tartalmaz. Magáról a II- vh-ról nem beszél, az már nem az okokhoz tartozik. Viszont érdekes részlete derülnek ki pl Csehszlovákia feldarabolásáról, megszállásáról.


    Ez viszont lehet, hogy egyeseknek vörös posztó lesz, de szintén alapmű, akár tetszik-akár nem:
    Winston Spencer Churchill: A második világháború (Európa, 1989, 1999) Sajnos nem a teljes mű, hanem válogatott. A fordító sem kispályás: Bethlen János. Ez bizony az események belülnézetből kategória. Ezért kissé szubjektív, de máshol hozzáférhetetlen információkat is tartalmaz. Tetszik-nem tetszik: aki minden aspektusból meg akarja ismerni az eseményeket, annak el kell olvasnia.

    Churchill szerint a mű erkölcsi tanulsága (ami általános érvényű szerintem):

    Háborúban: Elszántság
    Vereségben: Dac
    Győzelemben: Nagylelkűség
    Békében: Jóindulat


    És mégvalamit: Churchill ezen művéért irodalmi Nobel-díjat kapott!

  • szicsu

    őstag

    Sziasztok!

    Sajnos,csak most akadtam rá erre a topikra,de ráakadtam :Y


    Ajánlanék néhány könyvet:

    Erwin Rommel:Gyalogság előre[link]
    Szerintem kötelező szakirodalom.A könyv Rommel I vh.cselekedeteit dolgozza fel.Térképek, csataleírások stb.


    Erwin Rommel:Háború gyűlölet nélkül[link]
    Sajnos ezt a könyvet már nem Rommel állította össze a feljegyzéseiből,hanem felesége és fia.
    Akit érdekel a II. vh-s afrikai hadszintér, annak kifelyezetten ajánlom.Nagy részleteséggel tárgyalja a II.vh egyik sorsdontő csatáját.


    Földi Pál:
    Napoleon és Hitler Moszkva alatt
    Kurszk
    Kegyetlen dzsungel
    Erwin Rommel


    Kurt Rieder: Elég sok könyvét olvastam,

    Páncélosok a harcmezőn
    A legyőzhetetlen tigris páncélos
    A III. birodalom legyőzhetetlen katonái
    Legyőzhetetlen farkasfalka
    Öngyikos akciók a II vh-ban
    A legyőzhetetlen Messerschmitt
    A III. Birodalom Ászai
    Magyar Fejlesztések a II. vh-ban

    Sztem megéri elolvasni ezeket a könyveket is érdemes elolvasni.Sajna nyomda nem tett meg mindent a minőség érdekében,mert egyes könyvekből híányzik egy-egy ív ill. több van benne :U

    Ha valaki már olvasta ezeket a könyvek valamelyikét,örülnék,ha megosztaná velem tapasztalatait :C és ajánlhatna is :C


    [Szerkesztve]

    ''Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét.''

  • #65675776

    törölt tag

    válasz szicsu #1734 üzenetére

    A Rommel könyvek OK, de Földi Pál és Kurt Rieder finoman szólva is bulvár ''szakírók''. Nem igazán járnak utána a dolgoknak, sok bennük az összeesküvéselmélet. Pl Földi Pál: Halálos partraszállás (A második világháború nagy kudarcai) Ezzel csak az a probléma, hogy Dieppe melletti partraszállási tesztnek nem is volt célja a tényleges partraszállás!

    Akit érdekel a páncélos hadviselés, azoknak a következőkkel kell megbarátkozni:
    B. H. Liddell Hart: Stratégia
    Charles de Gaulle: The Army of the Future (Az eredeti címét nem tudom sajnos. Annyit tudni kell, hogy Guderian ez és Liddell Hart könyve alapján írta az Achtung Panzert.)
    Heinz Guderian: Achtung-Panzer!
    Harckocsik és harckocsicsapatok (Zrínyi 1982.)(Ez megint a vörös posztó kategória, lévén szovjet tábornokok írták a '70-es évek végén. 4000 példányban készült, nekem szerencsére van egy belőle.)

  • td

    senior tag

    No igen, én is hallottam már, hogy de Gaulle leírta, a németek pedig alkalmazták a II. vh-ban ''azt, amit''.


    '' Dr. Somorjai Lajos: Megjártam a Don-kanyart - harctéri napló Oroszország, 1942-1943 (Rubicon, 2002.);''

    Ezt néztem én is könyvesboltban, tele van egy csomó fotóval, és mivel napló, személyes élményekkel, érzésekkel.
    Mostanában láttam egy érdekes könyvet, a címe Hitler és Churchill (a szerző nem jut eszembe, BBC-kiadvány), ami a két vezető személyiségét tárgyalja. Beleolvastam, nekem tetszett.

    Biztos hallottátok egyébként, hogy ''felszámolták'' a Vér és Becsület nevű egyesületet. Most újra akarnak alakulni, és tul.képp. ezt meg is tehetik, ugye? Sőt, talán még azt is megtehetik, hogy ugyanolyan néven alakulnak meg újra, nem? Érdekes kis huzavona lehet a dologból: megalakulás-betiltás-megalakulás-betiltás...

    ''Pre-visualization hardware by AMD Opteron processors.''

  • Gyantusz

    tag

    válasz td #1736 üzenetére

    Ja-ja.
    Azt hiszem, az objektivitást / szubjektivitást ebben a témában (magyarok) elnézhetjük.
    Célszerű begyüjteni őket, a fénymásolást komolyan gondoltam! (persze csak abban az esetben áll ez fenn, ha irreálisan magas a könyv ára <pl. van olyan szakkönyv, ami 22.000 Ft, na ennyit könyv nem ér, szvsz, fényleve kb. 7500 lenne...>, ill. amit már nem lehet beszerezni, olyan régi <előző rendszerben nyomott>)
    Szakkiadványokat (Osprey Military, Squadron/Signal Publications, stb.) meg a neten, főleg az oroszoknál(!) irgalmatlan mennyiségben lehet találni / letölteni. Az, hogy nem magyar nyelvűek, nem baj (szerintem), ez motiváljon mindenkit arra, hogy nyelve(ke)t tanuljon (nem kell feltétlenül nyelvvizsgázni belőle). A nyugatiak úgy is verik magukat, hogy ''a magyarok nem tudnak idegen-nyelveket''. Hát tegyünk róla, nem kell fősulira járni ehhez...

    Szóval neten iszonyat-rengeteg minden van, csak meg kell találni...

    Pár napja láttam a Duna TV-n egy adás-részletet, a szegedi ''xy'' gyalogzászlóalj lement '42 környékén Délvidékre, legyilkolászott egy rakat szerb civilt (nőt-gyereket 1aránt), elmentek, '44-ben meg visszaadták a ''kölcsönt'' a szerbek a helyieknek. Azóta is fújnak az ottani magyarokra, amiket a szegediek csináltak anno... (pl. sírgyalázás)

    Nem tud erről valaki valamit bővebben (könyv: író-cím-kiadó-évszám)?

    Vér és Becsület: ''Necces''...

    [Szerkesztve]

    Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

  • rup1u5

    nagyúr

    Sziasztok!

    Szeretném megszerezni eredetiben a panzelied indulót. Aki nem tudná annak elárulom, hogy ez hangzik el pl. a halál 50 órájában is.
    [link]
    Ez egy tökéletes verzió, a bajom csak annyi vele, hogy itt csak az első verszakot ismételgetik.
    Kéne nekem ugyan ebben a változatban, tehát minimális zenével és lehetőleg kórusban.
    Az egész szöveg itt van. [link]

    Keresgélem de eddig nem találom sehol a neten a teljeset olyan formában mint a fölső linken van.
    Ha valakinek esetleg megvan, vagy DC-n elő tudja keríteni az szóljon. :R

    Why don't you knock it off with them negative waves!

  • szicsu

    őstag

    válasz #65675776 #1735 üzenetére

    szia

    Tudom,hogy nem a legjobb szerzők,de rektorálatlanul nem kerülhet egy könyv nyomtatásba.
    Tehát olyan sok hülyeség nem lehet benne :U

    ''Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét.''

  • mityku

    aktív tag

    válasz rup1u5 #1739 üzenetére

    Hi!

    Én sajna nem vágom hirtelen, hogy ez mi! :D De emlékszem én tengeralattjárós dalokat keresgéltem, találtam is aztán! (midi formátumu illetve mp3-at is) (England Lied)+ (Lilie Marlen) [f*sza minőségbe]! + Deutschland, Deutschland über alles (mp3) -sajna szöveg nélkül! :((

    Más! Egyébként végeztem a Kesselring c. könyvvel (Kenneth Macksey tollából). Jó kis könyv! Nem gyenge stratéga volt az öreg! :D Elég komoly életpályát futott be:
    -1885. novemberében született
    -tüzér hadnagy, 1904. Az első világháborúban csapat- és vezérkari szolgálatot töltött be
    -a háború után első vezérkari tiszt a nürnbergi parancsnokságnál
    -1940--ben tábornagyi (Generalfeldmarschall) kinevezést kap
    -a keleti fronton teljesített szolgálatot 1941-ig
    -1941 novemberében áthelyezik Dél-Olaszországba
    (innentől az afrikai hadszíntéren tevékenykedik)

    Kitüntetései:
    -Tölgyfalombbal, kardokkal és gyémántokkal ékesített lovagkereszt [Ritterkreuz].
    -Katonai és személyes bátorságért adományozott Verdienst Kreuz
    -Flugzeug Führer repülőtiszti kitüntetés
    -Frontrepülésért és 200 bevetésért adományozott negyedosztályú frontrepülési kitüntetés
    Itt az elsővilágháborús kitüntetései nincsenek felsorolva!
    5 alkalommal lőtték le repülőgépét!

    [Szerkesztve]

    Optimistán bele a reménytelenségbe! ''a légifölény olyan mint a pénz: nem boldogít, de nem árt ha van'' - by: JagdPanther

  • mityku

    aktív tag

    válasz Gyantusz #1737 üzenetére

    ''Szakkiadványokat (Osprey Military, Squadron/Signal Publications, stb.) meg a neten, főleg az oroszoknál(!) irgalmatlan mennyiségben lehet találni / letölteni. Az, hogy nem magyar nyelvűek, nem baj (szerintem), ez motiváljon mindenkit arra, hogy nyelve(ke)t tanuljon (nem kell feltétlenül nyelvvizsgázni belőle). ''

    Esetleg linket tudnál mutatni? Ha nem gond!!! :D

    Optimistán bele a reménytelenségbe! ''a légifölény olyan mint a pénz: nem boldogít, de nem árt ha van'' - by: JagdPanther

  • cikasz

    őstag

    válasz #65675776 #1722 üzenetére

    Nos az általam utált 1-2 nemzetiség közül az egyikre egy email-on kapott kis szösszenettel válaszolnék. A zzzzssiráfokkal kapcsolatban összeszedem majd a gondolataimat és megpróbálok értelmes választ kigyurni :)

    tehát :

    ''Utállak. Ez az ÉN véleményem. Nem a bőröd színével van a bajom. Az
    életeddel. Tele vannak veled a börtönök. Ellopod, amiért megdolgoztam.
    Bántasz engem, bántod a gyerekemet. A feleségemet molesztálod. Büdös,
    mosdatlan vagy. Ha visszaütök, ha véleményt mondok, meghurcolnak. Benne
    leszek a tévében, hogy rasszista vagyok. Pedig nem azt utálom, aminek
    születtél. Azt utálom, ami lett belőled. Ha a vonaton mellémülsz
    többedmagaddal, félelem, és undor fog el. Nem tudsz emberek közt
    viselkedni.
    Ha tudnál, lenne munkád is. A jogaiddal tisztában vagy, de a nevedet nem
    tudod leírni. Folyamatosan segítő jobbot nyújtok, de kihasználsz. Csak a
    segélyt látod. Nem is akarsz több lenni, mint ami vagy. Cigány.
    Cigányból
    csak akkor lesz roma, ha megtanul emberként élni. Van belőled néhány,
    akinek
    sikerül Mert ő is akarta. Én őket hívom romának. És elismerem őket. És
    szívesen dolgozom velük. De téged megvetlek. Azt akarom hogy elmenj.''

    https://www.facebook.com/groups/775784742804666

  • Gyantusz

    tag

    válasz Manitou #1738 üzenetére

    Szevasz Cigány!!!

    Te mi a sz**t keresel itt? :)

    Mocskos BME-s... :)

    Olvasgass 1 kicsit! Én kb. 1550-tól kezdtem. Odaver... :)

    [Szerkesztve]

    Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

  • Gyantusz

    tag

    válasz cikasz #1743 üzenetére

    Na ez f**a volt!
    Komolyan! Én is így gondolom!
    Megnyugtatlak, hogy kocc fehér vagyok, nem ''kárgyesz''!
    És abszolut egyet értek vele(d)!
    Ugyanez az érzés fog el engem is.
    De mivel mi vagyunk az inteligensebbek (ill. a műveltebbek), így nekünk kellene rávenni őket (valahogy, pl. géppuska), hogy (önszántukból) megváltozzanak :) ).
    (na jó, ez merő ábránd - utópia - hogy a cigányokat erre meg lehessen tanítani, elvégre már Gárdonyi Géza idejében is ilyenek voltak, ld. Egri csillagok...)

    Ez az idézet honnan van?

    Kaphatok 1 mail-t én is arról a ''zsiráfos'' dologról (tetszik a szó, mától így használom! :) )

    Feltennék egy kérdést (úgy mindenki felé)?
    Debreceni illetőségű a dolog.
    Miért kell március 15-e előtt pár nappal (de lehet, hogy az előestéjén) fekete festékkel horog-kereszteket fírkálni Petőfi Sándor emlékszobrára a Petőfi téren, ill. a Nagysándor laktanya előtti mellszobrot piros zománcfestékkel leborítani (a laktanya névadójának szobrát)?
    Már úgy eszembe jutott a Vér és Becsület-tel kapcsolatban. Szóval, aki ennyire lelkes patrióta, annak miért kell ilyet csinálnia?


    mityku: linkeket be kell gyűjtenem (én is szerváltam a cuccosokat), de természetesen közkincsé teszem. :)

    [Szerkesztve]

    [Szerkesztve]

    Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

  • Gyantusz

    tag

    Üdvözlet Mindenkinek!

    Úgy gondoltam / döntöttem, hogy írok egy ''Miért voltak pancserek a németek a II. vh-ban'' című ''esszét''. Meg is fogom írni, valamikor a hét végére várható (remélem). Csatolni fogok hozzá minden ''szakirodalmat'', amiket fontosnak tartok ez ügyben elolvasni.

    Hogy őszinte legyek, nincs sok kedvem tovább olvasni eme topic-ot (az első 600-at és az utolsó 300-al bezárólag), idő hiányában. A dolgok lényegi része már rég eldőlt ezelőtt 60 évvel (pont 60!), úgyhogy csak a szükséges infókat kell begyűjtenetek ez ügyben és átrágnotok rajta magatokat.
    Azt ne várjátok el, hogy - jelen esetben - én olvassam el helyettetek őket, mert nem fogom (vagy más). Csak átnézem, amiket eddig ''megettem'' (kisebb dolgom is nagyobb annál, hogy ezzel csesszem el az időmet, még így is sok lesz).

    Egy csöppet nagy lesz a terjedelem, már előre érzem, úgyhogy mindenkitől bocsánatot kérek már most...
    Igyekszem a lehető legpontosabban, a legrövidebben és a legobjektívebben írni (hogy a lehető legkevésbé legyen támadható...).

    Ez ügyben yerico hsz-ait lehet olvasgatni, messzemenőkig csatlakozom hozzájuk (noha a srácot - szerintem - nem ismerem).
    A 141. hsz-a külön jól sikerült, ez ügyben felesleges tovább a billnetyűt masszírozni (+ a villanyórát pörgetni)! Bár a kézifegyverek terén nem értünk teljesen egyet. De ott a 142., 145., 146., 156. hsz. is.

    Mivel titeket érdekel ez a téma és ez dícséretes(!) - ez legalább közös bennünk - így vegyétek jó tanácsomnak, hogy az ''1. lépcsőfokot'' már megmászva (olcsó könyvek) ideje tovább mászni és komolyakat is olvasni (akár külföldieket is), noha ennek ára van (!és idő!)!
    <és persze specializálódni sem árt>

    Olcsó könyvekről:
    157. hsz.:
    ''Az egyszerűbb gyárthatóság miatt nem volt döntött páncélzata a Tigrisnek. Forrás: Kurt Rieder - A legyőzhetetlen Tigris páncélos''
    Na, ha ilyen és ehhez hasonló ''okosságok'' vannak ezekben az olcsó könyvekben, akkor ez már előre is sejtet valamit...
    Ez ügyben fentebb már nyilatkoztunk (1660., 1662., 1663., 1671., 1679., 1700., stb.).

    Aszem mára és a hét végéig ennyi.

    Ja. Úgy tűnik, megint sikerült helyesen írjak...
    ''Feltennék egy kérdést (úgy mindenki felé)?''
    így helyes:
    Feltennék egy kérdést (úgy mindenki felé).

    De: ''Okos ember más kárából tanul, a hülye meg a sajátjából'' (se).

    Cikasz! Próbálj meg minél objektívebben írni! Minél jobban így teszel, annál kevésbé lesz kritizálható az írásod (nézd az enyéimet, ld. 1707. hsz. ''kasztr...''-''körülmet...''). Várom a ''zsiráfos'' leveledet (de jól masszírozd át!).

    A ''szegedi'' dolog továbbra is izgat (1737. hsz. alja), bár pontosítanám, hogy talán 1941 őszén lehetett és inkább gyalogezred, mint -zászlóalj volt a ludas benne. Aki tud erről bővebben valamit, az nyilatkozhat nyugodtan (mi sem voltunk ''angyalok'' a vh-ban!).

    Addig is, jó olvasást!

    [Szerkesztve]

    Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

  • Gyantusz

    tag

    Látom, megint agygörcsöm volt - senki nem beszélt levélküldésről -, szóval cikasz, ahogy érzed...

    Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

  • #65675776

    törölt tag

    válasz Gyantusz #1747 üzenetére

    ''Az egyszerűbb gyárthatóság miatt nem volt döntött páncélzata a Tigrisnek. Forrás: Kurt Rieder - A legyőzhetetlen Tigris páncélos''

    Ebben az a legszebb, hogy a döntött páncélzatot éppen könnyebb gyártani. Miért is? Azért mert kell hozzá a homlokpáncélzat esetén kettő darab lemez, és nem 4-5!

    Szicsu:'' Tudom,hogy nem a legjobb szerzők,de rektorálatlanul nem kerülhet egy könyv nyomtatásba.''

    Inkább lektorálatlanul. Ez igazából nem jelent semmit, mivel a lektor személye akárki lehet. Pl.: Földi Pál könyvét lektorálhatja Kurt Rieder. Emeli a színvonalat. A lektor többnyire bele sem néz a könyvbe, csak a nevét adja hozzá. Láttam én már olyan könyvet, amit elég érdekesen ''lektoráltak''! F@sza fordítás, csak éppen érteni nem lehetett. De pl itt van Mark Bowden: Mogadishu ügy című könyve. Nem igazán emlékszek a lektor nevére (ha van egyáltalán, ugyanis a fordítást is lektorálni kell(ene)), de az biztos, hogy a ''Ranger'', ''Delta'', ''PJ'', ''SEAL'' is kommandósként lett benne fordítva. Rohadtul pontos így, az ember csak azt nem tudja mikor kiről van szó! Első nekifutásra 25 oldal után legszívesebben a falhoz b@sztam volna a könyvet, csakhát nem az enyém. A fegyverek neve megint egy érdekes dolog volt. Ki tudja a megfejtést, mi is ez eredetileg: PRR. (Gyantusz befogja az arcát!!!) Nekünk kb 30 percbe tellett mire rájöttünk, pedig mindketten jártasak vagyunk a fegyverek területén.

    [Szerkesztve]

  • #65675776

    törölt tag

    válasz #65675776 #1749 üzenetére

    Kifutottam az időből.

    A könyv eredeti címe: Mark Bowden: Black Hawk Down
    A cím miatt senki se lepődjön meg, a könyv elöbb jelent meg magyar fordításban, minthogy a filmet leforgatták volna.
    A fordító meg diplomata, a hadviselésről és annak eszközeiről semmi gőze sincs. Az amerikaiak pont azért nevezték el különleges alakulataikat a II.vh során Ranger-eknek, mert a commando szó erősen angol kötődésű! Ezért problémás amerikai alakulatok esetén a kommandó megnevezés. A mai napig sem használják.

Új hozzászólás Aktív témák