Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #65675776

    törölt tag

    válasz szandisas #2167 üzenetére

    1. Ez nem annyira a II. vh lezárása, mint inkább a hidegháború kezdete volt. Persze ezzel több milliós amerikai véráldozatot is megelőztek. (Japán inváziója nem lett volna egy egyszerű eset. Az atombombák ledobásával több hónappal és sok millió további áldozattal rövidítették le a háborút.) A III. vh-t szinte biztosan nukleáris fegyverekkel vívták volna, ezért igazán senkit sem zavart akkoriban a dolog. Nem is igazán ismerték a hosszútávú hatásait. A II.vh idején szinte mindennapos volt a nagyvárosok (el)pusztítása, ebben mindkét oldal jeleskedett. (Amerika egyetlen városa sem volt veszélyben. Ez is okozta az amerikai nukleáris-pánikot a hidegháború elején: az interkontinentális ballisztikus rakéták (ICBM, IRBM) és bombázók megjelenése rádöbbentette az amerikaiakat, hogy igenis sebezhetőek.) Viszont ez nem minősül háborús bűnnek, ellenben a németek és japánok által elkövetett szervezett népirtásokkal. (Az okokat ne tőlem kérdezd, ez a mai napig így van. Erkölcsileg mindenképpen elítélendő.)

    2. Sokszor hangoztatott, szinte már elcsépelt közhely: a történelmet a győztesek írják. Ezzel együtt kell élni, nem tudsz ellene tenni. Ez most lehet meg fog lepni téged, de az egyik kedvenc filmem a Das Boot! És a nyugati világban (a győzteseknél) is igen sikeres volt.


    Nekem alapvetően az olyan kijelentésekkel van problémám, minthogy jobb lenne a világ, ha a németek nyertek volna, illetve atomot dobtak volna Londonra, New York-ra. Én (és valószínűleg minden humánumban csak kicsit is hívő ember) ezt finoman szólva is kétlem. A világ nem lesz jobb attól, hogy eltűnik egy-két-három-akármennyi népcsoport! Érdekes, hogy a németek felűl tudtak emelkedni a múltjukon, és megbékéltek. Mi, akik csak statisztáltunk nagyobb nácik akartunk lenni már akkor is a németeknél. Szálasi volt a leglelkesebb zsidódeportáló. Az elhivatottságán még a németek is meglepődtek. És mindig ez van. Mi a világban alapvetően egy jelentéktelen homokszem vagyunk, csak ezt nem vagyunk képesek felfogni. Mindig mi akarunk diktálni. Legalábbis ha jobboldali a vezetésünk.

    Szerinted akinek fogalma van az egészről az csak és kizárólag a németeknek (vagy bármelyik félnek) ad igazat? Tévedés. A II.vh olyan összetett téma és olyan komplex hatással volt a világra, hogy nincs ember aki az egészet átlátná. Nincsenek kizárólagos igazságok a történelemben.

Új hozzászólás Aktív témák