Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #65675776

    törölt tag

    válasz Gyantusz #2240 üzenetére

    A német hk-k egyike sem volt képes helyben fordulni ( abolygóműves hajtás miatt)! A lánctalpas járművek kormányműveiről néhány éve volt cikk(sorozat?) a HT-ben. Néha olvasni is kellene, nem csak megvenni! ;]

    A osztályok/századok mindig azonos típusú járművekkel voltak felszerelve! Ne feledjük a német harcászati eljárásokban az osztály volt a legkisebb önállóan bevethető egység. Néha ugyan kikülönítettek századokat, de ezen a szervezeti szinten nem volt önálló logisztika, tehát vagy valamelyik másik osztályhoz rendelték (hosszú távon), vagy csak rövid ideig tevékenykedtek egyedül (mint pl a Peiper-harccsoport). Többnyire a zászlóaljak is azonos típussal lettek ellátva, fokozottan igaz ez a nehéz hk-k esetén (Tiger, Tiger II). Az ok: erőösszpontosítás.

    Amennyiben nagybetűvel írod a ''Zwischenlösung'' szót, akkor az a JPz IV elődtípusát jelzi (JPz IV/70 (A))! (A mint Alkett)
    [link]
    [link]
    [link]

    Egy Tiger majdnem pontosan kétszer annyiba került mint egy Panther. Ez nem jelenti azt, hogy kétszer annyit tudtak volna gyártani belőle, mert anyagszükségletben nem volt ekkora eltérés. Ha a Tiger helyett kb 40%-kal több Panther-t tudtak volna gyártani. Igazából a Tigernek soha sem volt értelme, az első nagyszámú harcbavetésük közt mindössze néhány hónap telt el. A Panther gyengébb páncélzatát bőven pótolta nagyobb mozgékonysága, és nagyobb tűzerejű, pontosabb lövege. Az angolok/amerikaiak szerint egy Panther lekűzdéséhez 4-5 Sherman szükségeltetett, míg a Tiger ellen 6. Ez a különbség gyakorlatilag 0. Az oroszok esetén rosszabb az arány 8db T-34 kellett egy Tiger ellen. (A hiedelmekkel ellentétben a Sherman kifejezetten jól páncélozott volt. Szemből a Panther is csak kb 200m-ről tudta kilőni. A 75mm-es ágyúja egyenértékű volt a KwK40-el, a 76-os felűlmúlta azt. A Firefly-okba épített 17pdr ágyú erősebb volt a Tiger 88-asánál.)

    Az amerikai harcászati eljárásokban a légierő és a tűzérség 40-40%-nyival részesedik a célok lekűzdéséből, a hk egységek, gyalogság a maradék 20%-al.

    A légifölény fontosságát már Douhet is felismerte 1908-ban! (olvasd el az Aranysast!)

    [Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák