Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • raszputyin

    senior tag

    Én már azt hiszem, kicsit kinőttem a haditechnika és a mítoszok iránti lelkesedésből ;], de bejöttem, mert kíváncsi voltam, hogy elhangzott-e: miért épp harmadik birodalom. Rövid keresés után úgy látom, nem, úgyhogy leírom, mert engem meglepett... először azt hittem, hogy a nyugati világ az első, Szovjet-Oroszország a második. Aztán azt, hogy a másik kettő Nagy-Britannia és Franciaország, esetleg az Egyesült Államok. De nem ilyen banális a dolog :)
    A ''harmadik birodalom'' (a német Reich egyébként nem utal egyértelműen se a zsarnokságra/monarchiára, sem pedig a grandiózus méretekre, ezért kérdés, jogos-e így fordítani) elnevezését azzal érdemelte ki Hitler álmaiban, hogy ugye az ''első'' német birodalom a ''Német Nemzet Szent Római Birodalma'', azaz Rőtszakállú Frigyes német-római császársága volt, amit végleg ugyan csak a napóleoni háborúk és az 1815-ös bécsi kongresszus számolt föl, de már a XIV. századra elvesztette egységét és meghatározó jellegét; a második természetesen az 1871. január 18-án, Versailles-ban kikiáltott, majd 1918-ban elbukott császárság, amit Otto von Bismarck kovácsolt össze, saját büszke tolmácsolásában ''vérrel és vassal'', és II. Vilmos herdált el oly céltudatosan.
    Az elmebeteg bukott festő beszédeiben gyakran ''ezeréves birodalom''-ként hivatkozott az építendő államára, ez már kicsit egyértelműbb utalás az elvárásaira és arra, hova helyezte a saját jelentőségét a történelemben.

Új hozzászólás Aktív témák