Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #65675776

    törölt tag

    válasz szicsu #2350 üzenetére

    Csak atommal lehet a maiakat. (A CV 63 óta. De a Bikini-atollnál a CV 3 Saratoga sem süllyedt el könnyedén víz alatti nukleáris robbanáts hatására.) És ehhez is közvetlen találat szükséges. Interkontinentális rakéták (ICBM, IRBM) tehát nem jöhetnek szóba. Csak végfázis irányítású fegyverek!
    Ezért is hülyeség ami a Sum of All Fears-ben (A rettegés arénája) volt, miszerint MiG-29-ek nemirányított rakétákkal (ha jól emlékszem 250mm-el) leamortizálnak egyet. :(
    Eleve ahhoz közel kellett volna tudniuk kerülni hozzá (10km-en belűlre). Ez viszont esélytelen, mivel 8 órás váltásban mindig fent van egy E-2C Hawkeye (AWACS). Az viszont 400km sugarú körön belül több mint 200 célpontot tud követni. És akkor mindig van fent két járőröző géppár (ma már szinte csak F/A-18C/D Hornet, vagy F/A-18E/F Super Hornet, mivel a Tomcat-eket majd mindet kivonták). Szükség esetén bármikor indítható a készenléti géppár (2 perces készültség). Támadás esetén páncélajtókkal lezárják a hangárokat (ezt a Végső visszaszámlálásban is lehetett látni).
    És akkor ott vannak még a kísérő harccsoport légvédelmi cirkálói és rombolói és a hordozó saját légvédelmi állásai. Magyarán a támadónak kb 250 légvédelmi-rakétával: RIM-7 Sea Sparrow [link] és SM2 [link]. Rendszeresítés alatt: SM3 (ballisztikus rakéták ellen is alkalmazható, kinetikus energiával rombol, tehát igen pontos, igazából még inkább fejlesztés alatt), RIM-116 Rolling Airframe Missile [link]. És a CV 63CV 67, CVN 65, CVN 68, CVN 69 esetén három, a CVN 70-től kezdve négy CIWS [link]. Ez a rendszer minden amerikai felszíni hajón megtalálható, tehát egy haccsoportban legalább 15-20db. Az SM2 és SM3 az Aegis rendszer részeként rombolókon és cirkálókon [link].

    Ez volt a légi hadszintér. Ezzel a Hawkeye-ok révén közvetlenül összefügg a vízfelszíni hadszintér. Itt se sokkal könnyebb a helyzet. A Sea Sparrow, a RAM és a CIWS nagyon hatékony a hajók elleni rakéták és robotrepülőgépek ellen. Persze ehhez indítási helyzetbe kell jutnia a támadó hajó(kötelék)nek. Ennek megakadályozása alapvetően a hajófedélzeti repülőalakulat (CVW - Carrier Vessel Wing) feladata (ebben besegítenek neki a kísérő harccsoport helikopterei is. Meg is van hozzá mindene: AGM-84 Harpoon robotrepülőgépek [link], AGM-119B Penguin rakéták (a helikoptereken) [link], AGM-65 Maverick rakéták [link], AGM-114B/K/M Hellfire rakéták (kisérő helikopterek) [link]. A kísérő rombolók/cirkálók fedélzetén ''kicsit'' komolyabb eszközök a BGM-109 Tomahawk manőverező robotrepülőgépek [link], partközelben P-3C Orion [link], SH-60 Sea Hawk [link]. Ezenkívül ASROC rakétarendszer [link], és torpedók [link] szinte minden egység fedélzetén.

    A támadónak mindezekkel a rendszerekkel kell szembenézniük. És ha támadni akarnak át is kell törniük rajta. Nem sok esély van rá.

Új hozzászólás Aktív témák