Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #65675776

    törölt tag

    válasz mityku #2412 üzenetére

    A Tallboy az amire te gondolsz. 12000lb kategóriájú. A többi itt: [link]. Volt neki egy nagytestvére. Úgy hívták Grand Slam és 22000lb kategóriájú volt [link]. A MOAB megtervezéséig, gyártásba vételéig ez volt a legnagyobb bomba a világon, legalább is a töltet nagyságát tekintve: [link]. Tömegre még mindig a Grand Slam a csúcs. (Tallboy fordította meg a Tirpitz-et is.)

    Ha már kitértünk a Közel-keletre, akkor megosztom mit találtam még Moab néven a Wikipedia-n: [link].

    (Tényleg nem értem miért nem használják az emberek a Wikipedia-t. Az angolon ott van majdnem minden ami lényeges. A magyar viszont egy eléggé szegényes valami. Viszont ami kissé felháborító, az az, hogy a II. vh-s német dolgoknál mindig az van: Nazi Germany. Mintha mindenki náci lett volna ott (pedig még a lansberg-i pék sem volt az! Bizonygatta is bőszen Webster-nek.). Pedig a fegyver és egyéb gyárosok nagy része a legkevésbé sem volt az. Az alkalmazók meg főleg nem (leszámítva a Waffen SS első tizenkét hadosztályát.))

    Igazából Izrael soha sem fenyegetőzött atommal. Ő csak és kizárólag védelemre fogja használni. És ez a probléma az arab és perzsa nukleáris törekvésekkel. Ők gondolkodás nélkül ledobnák Izraelre! Nyugodj meg, amennyiben Irán le tud gyártani akár csak egyet is, egyből el kezdi provokálni Izraelt. Akár ballisztikus rakétákkal is. Amennyiben erre a legkisebb mértékben is fegyveresen reagálnak a Dávid-csillagosok, egyből atomcsapást fognak mérni a perzsák. Ezért nem szabad engedni nekik, hogy hozzájussanak: determinálja a következő arab-izraeli háborút. Izraelnek az az érdeke, hogy békében éljen közvetlen és közvetett szomszédaival. Ennek látszólag ellent mond a Sinai-háború (1967), az viszont megelőző csapás volt (az arabok szintén támadást terveztek).

    Az általad említett nukleáris készültség az 1973-as Jom-Kippur háború (vagy ha magyarul jobban tetszik Engesztelés napi háború) idején történt. Ami miatt végül nem került sor a bevetés(ek)re, az nem a tűzszünet, hanem a tartalékosok beérkezése és a szárazföldi harcok megfordítása volt (a levegőben az arabok egy percig sem voltak fölényben).

    Szerintem nem arra utal a viselkedése az izraelieknek, hogy diktálni akarnának. Akkor nem vonultak volna ki Dél-Libanonból és a Gázai-övezetből egyoldalúan. Ezek egyébként komoly világpolitikai játszmák voltak. Azzal, hogy kivonultak Dél-Libanonból ugyanis hasonló lépésre kényszerítették Szíriát, aki mindig is azzal indokolta libanoni jelenlétét, hogy ott vannak a zsidók. Hirtelen meg szűnt az ''indok'' (mondjuk inkább ürügynek) az ott tartózkodásukra (a valódi persze az volt, hogy teljes egészében iszlám országgá tegyék Libanont, és elüldözzék onnan a keresztényeket).

    Hogy miért lehet Indiának és Pakisztánnak? Akár mennyire vallási ellentét feszül köztük ők azért tudják hol a határ. És az utóbbi időben kifejezetten békülékenyek egymással. Van reális esély a békére.

    Dél-Afrika Izraellel közösen végezte a nukleáris tesztjeit (és részben a fejlesztéseket is). Viszont önként lemondott a nukleáris fegyvereiről (kérdés, hogy mindet megsemmisítették-e, vagy esetleg átadták Izraelnek).


    Das Boot-ot megvetted? Ha igen mennyiért?

Új hozzászólás Aktív témák