Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #65675776

    törölt tag

    válasz szicsu #2480 üzenetére

    A másik probléma a hadifoglyokkal, hogy jogaik vannak. Etetni-itatni kell őket, biztosítani számukra a higiéniai feltételeket. Külön szállást kell biztosítani a tiszteknek. Mindezt elég komoly feladat lett volna megszervezni, amikor több százezer katonát akarsz partra tenni ellenséges tűz közepette. (A Csendes-óceáni hadszíntéren nem volt ilyen probléma: a japánok nem igazán estek fogságba. Azt a pár tucatot viszont akár egy raj is tudta őrízni.)

    Kréta elfoglalása tényleg komoly, de teljesen értelmetlen teljesítmény volt. És ígyis-úgyis egy fegyvernem megszűnéséhez vezetett a német haderőben. A briteknek sem volt túl sok nehézfegyverük, ráadásul azt is rosszul alkalmazták. A Matilda II-kkel egymagukban meg lehetett volna tartani azt a szigetet megfelelő mennyiségű lőszer és némi gyalogsági támogatás mellett. A reptereket a németek csak akkor tudták biztosítani, amikor a britek kiűrítették azokat. Az utolsó brit ellentámadások is a teljes megsemmisüléssel fenyegették a FJ-ket. Arról nem is beszélve hogyha lelőtték volna a felderítő német Ju-52-t, akkor a GJ-k el sem indultak volna és a FJ-ek teljesen magukra maradtak volna és kb egy napon belül felmorzsolódtak volna. Azt a csatát nem a németek nyerték meg, hanem a britek vesztették el.

    Arról nem is beszélve, hogy szinte teljesen pontos adatokkal rendelkeztek arról, hogy a németek mikor és hol érnek földet! Blatchly még az alakulatok pontos elrendezését is ismerte, csak ezt nem adták át a vezénylő tábornoknak. Mint ahogy azt sem, hogy nem lesz komoly tenger felőli partraszállási kísérlet. Ez utóbbi miatt a britek egyes alakulatai gyakorlatilag semmit sem csináltak az egész csata alatt, csak várták a partraszállást. Intakt állapotban fejezték be a csatát! forrás: John Keegan: A háborús felderítés 5. fejezet (Európa 2005.)

Új hozzászólás Aktív témák