Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #65675776

    törölt tag

    válasz JagdPanther #2638 üzenetére

    A Desert Fox hadművelet 1998 dec. 16-18-ig tartoó légicsapássorozat volt. Gondolom nem ekkor játszódik a film. De tévedhetek (mármint a filmet illetően). Túlsok amerikai vér nem folyt akkor ott. [link]

    A legutóbbi (szám szerint a harmadik) Öböl-háború az Iraqi Freedom fedőnevet viselte. [link] Akit érdekel a téma, annak kötelező elolvasni: John Keegan: Az iraki háború (Európa, 2004).


    Gyantusz: A gépfegyverek nem öntöltők, hanem önműködőek! Lényeges különbség. Öntöltő esetén a fegyver lövés után csak űrít, felhúzza a zárszerkezetet és betölti a soron következő lőszert (sorrend változhat). Önműködő el is süti. Az automata/félautomata amerikai eredetű kifejezések, ők maguk is elég kaotikusan alkalmazzák (pl öntöltő pisztoly automatic, öntöltő karabély (pl B+T 96) semi-auto. Pedig működésre ugyan az a kettő). Maradjunk inkább a pontosan definiált magyar terminus-technicus-oknál!

    Mivel nem láttam a Pearl Harbour-t (és nem is tervezem megnézni, múltkor is inkább a Duna TV-n az Igazak-at néztem, az legalább film) nem tudok állást foglalni abban mi is az említett fegyver. Az amerikaiak is alkalmaztak négycsövű 20mm-es légvédelmi gépágyút!

    (Viszont ez alapján a kép alapján egyértelműen 50 Browning-okról van szó: [link])

    A Man of Honorban Cuba Gooding Jr. egész jót alakít, persze neki is vannak szarabb filmjei.


    kyklops: És a Te saját véleményed mi a filmről? (Láttad-e egyáltalán?) Minket igazából az érdekelne, nem a fizetett kritikák. Nem tudom olvastad-e a topicot, de mi alapvetően a harci események és technikák szemszögéből vizsgáljuk egy film valósághűségét. A Háború és béke kitűnő irodalmi mű, de a mi szempontjaink szerint nem állja meg a helyét! (Háborús filmbe minek szerelmi szál? Érdemes megnézni a Pearl Harbour-t mit eredményezhet.) A fasisztázásról nem is olyan régen kifejtettem a véleményem.

    Gyantusz is belinkelte a Black Hawk Down magyar fordítását, de arról már véleményt nyilvánítottunk (mármint a fordításról). A kritika elég érdekes. Melyik állhat közelebb a valósághoz: a film, vagy a könyv? Érdekes kérdés. A film készítőinek munkáját segítette jópár az eredeti akcíóban résztvevő veterán. Gondolom nem sokat beszéltek mellé.


    SzalaiG: Ez genetika, nem tehetsz ellene semmit. Ebben szerintem igaza volt Hitlernek, a háború a természetes szelekció része, jelen van az állatvilágban is!

    Az éhinség ellen a legtöbbet maguk az éhezők tehetnék. Nem csak várniuk kellene a segítséget, hanem meg is kellene mozdulniuk és változtatni. De nem úgy, ahogy Zimbabwe-ben tették. Ott ugye az elnök biztatására elkezdték a benszülöttek elfoglalni a fehér telepesek farmjait. Eredmény: összeomlott az ország teljes élelmiszerellátása és közel teljes gazdasága. Aztán nagy pofával elkezdtek segélyeket követelni. Hát LFS! Mindenki viselje a tettei következményét!

    Az általános amerikai és brit politika: alapvetően nem élelmiszersegélyeket adunk a rászorulóknak, hanem eszközöket (a legtágabb értelemben véve, persze a fegyverek kivételt képeznek) ahhoz, hogy megtermeljék maguk. Vagy az élelmiszert, vagy a beszerzéséhez szükséges javakat.

    Afrika egyáltalán nem szegény. Ásványkincsekkel az egyik legjobban ellátott területe a Földnek! Csak faszul használják fel ezeket az adottságaikat.


    mityku: [link] (már megint Lucas kerül elő vele kapcsolatban... De szerepel a filmben ''Morpheus'' is!)

Új hozzászólás Aktív témák