Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #65675776

    törölt tag

    válasz mityku #2671 üzenetére

    Először is helyesbítéssel kell kezdenem. A fentebb említett sikereket minden esetben a 3. számú Haditengerészeti sifré különféle változatai ellen érték el a B-Dienst munkatársai. A korábbi kódokat mind 100%-ban feltörték.

    A (Királyi) Haditengerészeti sifré valójában öt számjegyet alkalmazó csoportokra épülő matematikailag szupersifrírozott könyvalapú kód. A németek sikeresen rekonstruálták az egész kódkönyvet és a teljes kivonási táblázatot. Ennek továbbfejlesztett változata a 2. és 3. számú Haditengerészeti sifré

    ''A hagyományos módon működött: egy számcsoportokat tartalmazó könyvből adtak hozzá számokat a fő kódkönyvbenjegyzékbe vett csoportokhoz, a dekódolást pedig kivonásukkal végezték.'' (Keegan: A háborús felderítés 465.oldal 2. bekezdés)

    Hasonló elven alapult a 3. számút leváltó 5.számú Haditengerészeti sifré is, azonban teljesen az alapjaitól újraalkották a korábbi toldozás-foldozás helyett.

    Bletchley egyébként '42 február 1. (a negyedik rotor bevezetése) és december között egyáltalán nem tudta feltörni a haditengerészeti Enigmát!

Új hozzászólás Aktív témák