Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Sztripi

    csendes tag

    válasz #65675776 #2713 üzenetére

    Nos ami azt illeti ezzel egy valós kritikát adtál a demokráciákról általában. Igen a parlamenti huzavona késleltette a megvalósitást. De a tervek TELJESEN készek voltak, sőt mi több el is indult az autópálya épitkezés még Hitler hatalomra jutása előtt... De a tempó nem volt tulzottan dinamikus. De a pénzügyi reformok sikeresek voltak, és a Náci párt igencsak stabil és erős pénzügyi szektorhoz jutott... Lényegében amit csináltak az annyi volt hogy megakadályozták a többpárti huzavonát (lásd pl. kerülőút épitése).

    Nos itt nem arról van szó hogy gyengék voltak. A német gazdaság tényleg egészséges volt. De nem volt fogyasztás. Az állam fegyvervásárlásokkal teremtette meg a fogyasztást... Ez kifejezetten igaz volt az Amerikai gazdaságra. Egyszerűen álltak kihasználatlanul a kapacitások (nem volt kereslet). Csak 1943 - ban sikerült teljesen kihasználni a meglévő kapacitásokat - utánna kezdték növelni őket, mármit az USA - ban. Németországban is hasonló volt a helyzet, de ez igaz volt a Brittekre is (pl a Brittek 1940/41 - ben többet termeletek mint a Németek), a Franciákra különösen igaz, de ők csak 1938 - ban kezdtek kilábalni a válságbol...

    Nem tudom de ha elolvasnád amit irok akkor látnád hogy én is ilyesmit állitok. NEM KÖLTÖTTÉK EL A FEJLESZTÉSRE SZÁNT PÉNZEKNEK MÉG EGY NEGYEDÉT SEM (kb. 20% - át). Igen a hadvezetés ahogyan én is mondottam volt ultrakonzervativ volt... De még ezek ellenére is a Francia hadsereg erős volt, de rosszul motivált.

    Mikor volt a németeknek 3000 vadászgépe 1940-ben? KÉRNÉM ADATOKKAL IGAZOLNI. Az angiliai csatában is csak 800 együléses és 240 kétüléses vadászgépük volt! 1400 bobázójuk es 300 zuhanóbombázójuk volt. A háromezer gépből minden nap csak 1600 - at tudtak bevetni (tehnikai okok miatt) Elárulnám hogy a szövetségeseknek légi fölényük volt, csak szervezési okokból nem tudták azt kihasználni... Elég érthetetlen a szövetséges légierő passzivitása, de bénáztak de nagyon! A Franciák a légierőt beosztották a hadseregek parancsnoksága alá. Nem volt légi parancsnokság. Igy az első hadseregcsoport kapott mondjuk 10% - ot, a második 7% - ot és igy tovább... Persze a Franciák és az Angolok NEM koordinálták a légi tevékenységeiket... A Németek teljesen tisztában voltak azzal hogy nem tudnak légi fölényt megvalósitani, ezért kockáztattak. A frontot részekre osztották és az össz rendelkezésre álló gépet egy -szektorban vetették be - természetesen dinamikusan változtatva igények szerint. Igy egy adott helyen MINDIG az ELSÖPRŐ légifölény érzetét keltették!!! Persze ez elegendő. Sun Tzu szerint is nem az az érdekes hogy milyen erős vagy hanem milyen erősnek tünsz.

    De talán a leginkább sokatmondó adat a harcok intenzitásárol a halottak és a sebesültek száma. Összahasonlitás képpen közlöm a szembenálló felek számát is.

    Francia + Angol csapatok:

    144 divisions
    13,974 guns
    3,384 tanks
    3,099 aircraft
    Total: 2,862,000 men

    Német + Olasz csapatok:

    141 divisions
    7,378 guns
    2,445 tanks
    5,446 aircraft
    Total: 3,350,000 men

    Mint látod a légierőn kivül a szövetségesek mindenben erősebbek voltak... Persze ezek csak számok, nem irják le a valós helyzetet. Ebből pl. az sem derül ki hogy a szövetségeseknek alig volt bombázója, többségben vadászok voltak. Persze az Olaszok harcértéke még a Franciákénal is kisebb volt... :U Na mindegy a veszteségek:

    Szövetségesek:

    401,000 dead or wounded
    1,900,000 French captured

    Németek + Olaszok:

    27,000 dead
    110,000 wounded
    18,000 missing

    Ebből is látszik hogy alig várták hogy megadják magukat, csak alig lett a németeknek 110 000 ezer sebesültük. Azért amit erről irsz az nagyfokú tiszteletlenséget és elfogultságok mutat a Németek iránt, a Franciák ellen. Nézzél utánna hogy pontosan mi történ az átörésnél, ne csak a német propaganda filmeket szajkózzad. Különösen érdekesek a Deutshland német elit hadosztály veszteségei az áttörést ők készitették elő. Ami engem az egészböl bosszant az az hogy megbecstelenited a Francia hősi halottak emlékét.

    Reynaud volt a Francia miniszterelnök. Ő pedig folytatni akarta a harcot a gyarmatokról. De lebeszélték. Állitolag a szeretője. :U Csak a lemondása után lett Petan Junius 17 miniszetelnök. A Francia politikusokat NEM érheti kritika, különösen a politikusokat nem, mert Hitler azt tervezte hogy bábállamot csinál Franciaországbol, de a parlamet feloszlatta magát és kijelnetette hogy a köztársaság halott. Igy jött léter a Vichy állam.

    Ami a Char tankokat illeti jobban is utánnanézhetnél.

    The original Char B1 had frontal and side armour up to 40 mm thick. The vehicle had a fully traversing APX1 turret with a 47 mm L/27.6 SA 34 gun. 1934 - es évjárat.

    Kapásbol kiderült hogy az agyúja 47 mm - es es TELJESEN KÖRBEFOGATHATÓ a tornya... (Wikipedia). Ez az agyú csak 25 mm - es páncélt tudott átütni. A módositott változatra 75 mm - es ágyút raktak, ez tényleg nem tudott körbefordulni 1 fokot tudott, de nem volt olyan német tank amit nem tudott kilőni. Hmm mire is emlékeztet az ilyen elrendezés? Talán tankvadászokra? Stug?

    a Char B2 -es szintén 45 mm-es de hosszú csövű ágyúval volt felszerelve (kiváló páncéltörő képességekkel). Természetesen ez is körbe tudott fordulni. 60 mm -es első és 50 mm - es oldalsó páncéllal. 369 - et szállitottak le.

    Volt még egy Char B2 - bis tipus is ez is fix toronyal amelyben az ágyú 10 fokot tudott forogni... Az angoloknak szállitották.

    A Matildárol - való megjegyzésed is teljes tájélkozatlanságot mutat. A kedvenc tankom (Matilda + Bren carrier nyerő kombináció :R ). A Matilda gyalogsági tanknak volt titulálva, és fejlesztve. Képességekben SOKKAL roszabb volt a Chat tankoknál, de NAGYON jól volt pácélozva.
    [link]
    Ami ugy szembetűnő az a tank végsebessége és hatótávolsága 24 km/h úton, 12.9/ úton kivül - 80 km hatótávolsággal. Nem valami lenyügöző ugye? Pl. a Char tankoknak 400 km volt a hatótávolsága.

    Ami Dunquerqet illeti persze a Francia 1 hadsereg meg levegővé vált. Nem is harcoltak egyáltalán nem is léteztek soha nem is volt Francia 1 hadsereg. Megint azért illene utánna nézni a dolgoknak ez sértő a halottak emlékére - de ismétlem magam. Természetesen CSAK két személyen múlott a dolog Hitleren meg Göringen nem? SENKI másnak nem volt befolyása SEMMIRE sem, ugye? :(

    Nyilván egész erurópa teljesen hülye volt és nem tudta hogy mire megy ki a játék csak az amerikaiknak volt annyi eszük hogy fegyverkezni kezdjenek. Nézd már meg a költségvetéseket (különösen a Brit és Francia védelmi kiadásokat). Tanulságos lesz.

    Amiben a németek jelentősen felűlmúlták a szövetségeseket, az a haderőnemek közötti koordináció! - igazad van. De a Brittek is már használták a koordinációt tulajdonképpen ők voltak az elsők - Lindell Hart ugye? Persze Lord Gort még azt sem tudta hogy hol vannak a németek pontosan. Mit csinálhatott volna másként Arras - nál?

    Ami az amerikai légierőt illeti: B-18A, B-17E, P36A, P-40B, P-26A, A-20B,F4F-3, SDB Dauntless, PBY, C-47, B -25, P - 39D, B-26, SOC - 3, OS24 - 3, F2A és TBD Devastator volt hadrendben a háború elején. Természetesen ezek SOKKAL rosszabb gépek voltak mint a 45 - ben használt német gépek, de a többségük a háború elején modernnak számitott. Azok az ócska nem hatékony haditengerészeti gépek megnyeték nekik gyakorlatilag az összes komolyabb csatát a Japán anyahajók ellen. Szerintem a Japánok kegyetlenül pehhesek voltak, de ez már másik téma. :O

    Az amerikai tankok nem is voltak tulzottan jók, de sok volt belölük - különösen ijesztő - mármint a tankosoknak ijesztő lehetett - a taktika amit a tigrisek ellen találtak ki...

    Most nem megyek bele az Arrasi ellentámadásba talán majd máskor mert érdekes téma különösen a Franciák lelkivilágába világitanak bele a csata részletei. (pl. miért támadták meg az angolokat a csata alatt...)

    Végül más a tisztelet, és más a modor. Ja, felém nem voltál tiszteletlen.

    PS. Szerintem fogjuk szűkebbre mert kezdenek NAGYON hosszuak lenni ezek a beszólások.

    [Szerkesztve]

    I wish you luck, speed and freedom from stupidity! - VAL

Új hozzászólás Aktív témák