Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • attiati

    veterán

    válasz julius666 #5993 üzenetére

    Nem hiába hajtják az AI-t.
    Hatékonyabb = olcsóbb = alacsonyabb infláció.
    Hatékonyságnöveléssel helyben lehetne nyomni a globalizációs hatást. Nem kellene Kínába tőkét vinni. Ki tudná váltani a feltörekvő piacok olcsó munkaerejét. Illetve USA-ban is jobban megszorongatná a dolgozókat, hogy alacsony hozzáadott értékű munkáért kevesebb részesedést kérjenek a profitból. Amíg nem jön vissza az olcsó munkaerő (és olcsó nyersanyag), addig nehéz letörni az inflát.

    Márpedig ha egy olcsó feltörekvő országot (Kína) részben kikapcsolunk a termelésből, akkor
    - másik feltörekvő országot kell bevonni helyette (pl India, Indonézia, stb...) vagy
    - növelni a hatékonyságot (AI-val) vagy
    - csökken a tőketulajdonos (részvényesek) profitrésze a munkaerő "tulajdonosok" (dolgozók) javára.

    A legjobb persze az lenne, ha megoldódnának a geopolitikai konfliktusok (és újra jönne az olcsó munkaerő). Plusz még AI hatékonyság is bejönne. A kettő együtt lenyomja az alacsony hozzáadott értékű munkák árát és felrobbannának a vállalati profitok. Plusz lehetne nyomni az alacsony kamatokat is, mert újra enyhébb lenne a inflációs nyomás.

    A ZIRP-hez az kell, hogy minél több tényezőt megismételjük a 2010-es évekből. Leginkább azt, hogy lenyomni a termelési tényezők árát:
    - bér
    - nyersanyag

    Ettől volt egyszerre magas gazdasági növekedés és alacsony infla.

    Az a baj az egésszel, hogy fogy a bolygó erőforrása és Kína valószínűleg megunta az olcsó, kizsákmányolható másodhegedűs szerepet. Persze lehet, hogy a kényszer visszatereli őket a megszokott szerepükbe vagy mást lehet odaültetni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák