Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • BlacKSouL

    addikt

    válasz CB #31597 üzenetére

    Bár nem vagyok nagy ismerője az Eneosoknak, a 0W20 alapján ez Premium Ultra lesz.
    Tudtommal annyi a történet, hogy az ACEA egyszerűen nem minősítette (még?) ezt az olajat, vagyis nem kapott hivatalos besorolást. Így az API szabványt kellene alapul venni. Azonban a két minősítő intézet más módszerrel minősít, vagyis nem egyértelműen megadható, hogy adott ACEA minősítés melyik API minősítésnek megfelelő. Általában a tengerentúli a megengedőbb, vagy inkább nagyvonalúbb, az ACEA a szigorúbb, vagy pontosabb megadás, mivel SM minősítésű olaj lehet A1/B1, de akár A5/B5, vagy C2/C3 is.
    Hülye a gépkönyv is, bár valami logika volna benne, sajnos szimplán lefordították a nemzetközi egységes könyvet. Mert ugye az első két verzió európai, a harmadik tengerentúli. Ezért előbbieknek ACEA szabványt adnak meg, az utolsónak API-t. A gond az, hogy csak. :)

    Feltételezve azonban, hogy a motor maga konkrétan nem különbözik az európai és a tengerentúli modellekben, így ha az utóbbihoz az SM (vagy későbbi/jobb SN) minősítésű megfelelő, akkor az Eneos PU 0W20 SM-ként megfelelő lehetne. Mivel az autóhoz ACEA szerint A1-A3-A5 is meg van adva, én csak remélem, hogy ez az olaj nem C2 vagy C3 besorolást kapna ACEA-ban. :)
    Cx ugye a kifejezetten katalizátorkímélő olajtípus (mod: pontosabban a gáz "utókezelés"-t is alkalmazó motorokhoz), de tudtommal a C-s olajok akkor használhatók (egyébként)katalizátoros autóban, ha a könyvük kifejezetten ezt írja elő. Létezik továbbá - a bonyolultság kedvéért - hibrid vagy semleges olaj, mely mind az A3/B4, mind a C3 minősítést megkapja. Ez önthető abba is, ami A3-at kér, és olyanba is ami C3-at. Gondolom ebben a katalizátorra vonatkozó adalék pont a határon van.
    Nem mondom, hogy a C3-as olajtól tönkremegy a motor ami A1/3/5-t kér, de azért nem véletlen az az előírás, nem csak a hecc kedvéért írják ezt elő.

    Viszont, az Eneos Premium Ultra 0W30 az meg ACEA C3 ! ;]

    [ Szerkesztve ]

    Aláírás (nem kötelező megadni)

Új hozzászólás Aktív témák